Retardul de creștere intrauterină in sarcină: diagnostic, cauze, efecte și recomandări - sfatul medicului.
Bebelușul din burtică poate fi diagnosticat cu creștere intrauterină întârziată (CUI) sau retard de creștere intrauterină (RCI) atunci când este mai mic decât ar fi normal pentru vârsta sa gestațională. Mai exact, acest diagnostic este pus atunci când ecografia arată că greutatea copilului este sub a 10-a percentilă pentru vârsta sa gestațională. Aceasta înseamnă că dezvoltarea fătului nu urmează traiectoria obișnuită, ceea ce poate indica anumite probleme de sănătate.
Care sunt cauzele și consecințele acestei întârzieri de creștere? Printre motive se pot număra probleme ale placentei, infecții intrauterine, afecțiuni ale mamei sau factori genetici. Este esențial să înțelegem riscurile și modul în care putem interveni pentru a asigura cel mai bun start în viață pentru micuț.
Află mai multe despre cauzele creșterii intrauterine întârziate și ce măsuri recomandă medicii pentru a gestiona această situație.
Veti citi despre
Ce este intarzierea cresterii uterine?
Cum poate stabili medicul cat a crescut copilul?
Ce poate provoca probleme de crestere ale bebelusului in uter?
Cum poate afecta retardul de crestere uterina sanatatea bebelusului?
Care sunt consecintele acestei intarzieri de crestere?
Ce anume trebuie facut pentru a avea un copil sanatos?
Ce este intarzierea cresterii intrauterine?
Bebelusul din burtica este diagnosticat cu crestere uterina intarziata sau retard de crestere uterina (RCI) daca este mai mic decat normal, mai precis, daca ecografia arata ca greutatea copilului este sub a zecea percentila corespunzatoare varstei gestationale a bebelusului.
Sunt multe motive pentru care un bebelus poate fi mai mic decat normal. In multe cazuri, un bebelus care a fost diagnosticat cu RCI pur si simplu este ceva mai mic (poate seamana cu unul dintre parinti!). In alte cazuri, un bebelus pare mai mic in uter si la nastere se dovedeste ca are dimensiuni normale. Dar sunt cazuri in care ceva anume impiedica bebelusul sa creasca asa cum trebuie, iar medicul care asista gravida va incerca sa-si dea seama care este problema.
Cum poate stabili medicul cat a crescut copilul in uter?
Medicul evalueaza dimensiunea uterului in timpul unei examinari pelviene in primul trimestru de sarcina. Dupa aceea, verifica cresterea copilului masurand burtica la fiecare consultatie prenatala. Daca masuratoarea are o valoare mai mica decat cea corespunzatoare termenului nasterii, este posibil ca medicul sa faca o ecografie pentru a vedea care este dimensiunea si greutatea copilului.
Cititi:
Calculul datei nasterii
Despre data conceptiei sau cand exact se va naste copilul?
Daca sunteti in prima jumatate a sarcinii si aceasta este prima dumneavoastra ecografie, este posibil ca masuratorile sa aiba valori mici din cauza ca data estimata a nasterii (calculata pe baza datei ultimei menstruatii) este gresita. Acest lucru se poate intampla daca v-ati amintit incorect prima zi a menstruatiei sau daca ati ovulat mai tarziu in ultimul ciclu menstrual.
Insa daca ecografia calculeaza aceeasi data estimata calculata, veti mai face o ecografie peste doua saptamani pentru a verifica ritmul cresterii copilului. Daca adoua ecografie arata ca este vorba despre o crestere lenta, este posibil ca medicul sa puna diagnostricul de RCI.
Ce poate provoca probleme de crestere ale bebelusului in uter?
Bebelusul poate sa nu creasca bine daca nu primeste destul oxigen si nutrientele de care are nevoie. Mai rar, insa este posibil ca un genetic defect sa afecteze cresterea copilului. Iata lista cauzelor celor mai frecvente ale RCI:
Anomaliile placentei
Anomaliile placentei, organul care livreaza bebelusului oxigen si nutriente in uter. Placenta poate sa nu functioneze corect daca este prea mica, incorect formata, sau daca incepe sa se detaseze de uter (dezlipire de placenta). O placentacare este situata prea jos in uter (placenta previa) poate mari riscul de RCI.
Problemele medicale, ca hipertensiunea cronica sau preeclampsia
Problemele medicale, ca hipertensiunea cronica sau preeclampsia (mai ales preeclampsia severa si diagnosticata in al doilea trimestru sau daca aveti si hipertensiune cronica si preeclampsie), bolile de rinichi sau de inima, anumite anemii (ca anemia celulelor secera), diabetul avansat, problemele de coagulare a sangelui, sindromul antifosfolipidic, sau o boala grava de plamani.
Anomaliile cromozomiale
Anomaliile cromozomiale, ca sindromul Down, sau defecte congenitale structurale, ca anencefalia (caz in care o parte a creierului lipseste) sau defecte ale rinichilor sau ale peretelui abdominal.
Sarcina cu gemeni sau chiar tripleti.
Fumatul, consumul de alcool, sau de droguri.
Anumite infectii
Anumite infectii pe care copilul le-a luat de la dumneavoastra, ca toxoplasmoza, citomegalovirusul, sifilisul sau rubeola.
Anumite medicamente, cum sunt unele anticonvulsive.
Malnutritia severa.
In plus, femeile care erau subponderale inainte de a ramane insarcinate si nu iau destul in greutate in timpul sarcinii, sau femeile care traiesc la altitudine foarte ridicata, au sanse mai mari de a avea bebelusi mai mici.
Daca aveti vreuna din bolile sau problemele medicale mentionate anterior, veti face ecografii pentru a verifica nivelul cresterii copilului, chiar daca masuratorile burtii din timpul consultatiilor prenatale sunt normale. De asemenea, daca ati mai nascut un copil mort sau un bebelus cu RCI, va puteti astepta ca la cel putin una dintre ecografiile de la sfarsitul celui de-al doilea trimestru sau de la inceputul celui de-al treilea sa fie verificata cresterea bebelusului. In final, daca medicul suspecteaza IUGR, va verifica la ecograf cresterea bebelusului, eventual daca testele arata un nivel ridicat de AFP in sange pentru care nu exista o explicatie anume. Cititi: Odiseea sarcinii in 40 de saptamani
Ad-Extra3:
Cum poate afecta RCI sanatatea bebelusului?
Bebelusii diagnosticati cu RCI au un risc mai mare de a face anumite complicatii in timpul sarcinii, in timpul nasterii si ulterior. Nivelul riscului depinde in primul rand de cauza problemei de crestere, de gravitatea retardului de crestere, in ce moment din sarcina a aparut si de varsta gestationala a bebelusului la nastere.
Cercetatorii sugereaza ca un bebelus care cantareste sub nivelul celei de-a 5-a percentile mai ales sub a 3-a percentila are un risc mai mare de a avea probleme. Iar riscul complicatiilor pe termen scurt si lung este mai mare in cazul bebelusilor cu retard de crestere care se nasc si prematur.
Bebelusii cu cresterea intarziata pot primi cantitati mai mici de oxigen si de nutrienti in uter si la nastere, avand un risc mai mare de a muri la nastere. Ei pot tolera mai rau travaliul, deci cezariana este o interventie frecventa in astfel de cazuri. Iar la nastere au de asemenea sansa de a avea un nivel scazut al zaharului din sange, rezistenta scazuta la infectii, corupului lor ii este greu sa-si mentina temperatura si pot avea un numar anormal de mare de globule rosii. De asemenea, sunt mai predispusi la icter si la aspirarea meconiului (care se produce atunci cand bebelusul isi inhaleaza propriile fecale, in uter sau in timpul nasterii).
Modul in care va evolua un copil cu retard de crestere pe termen lung depinde partial de cauza problemei de crestere. Cei mai multi astfel de bebelusi care sunt altminteri normali recupereaza diferenta fata de copiii normali, in timp ce altii, mai ales cei nascuti prematuri, au probleme de dezvoltare. De exemplu, RCI a fost asociata cu paralizia cerebrala. In final, unii cercetatori sugereaza ca bebelusii cu retard de crestere au un risc mai mare de a deveni obezi ulterior in viata, sa faca boli de inima, diabet de tipul II si sa aiba tensiunea crescuta.
Care sunt consecintele acestei intarziere de crestere?
In primul rand, veti face o ecografie amanuntita, in parte pentru a verifica anatomia copilului si a vedea daca are defecte structurale care pot fi cauza cresterii sale intarziate. Este posibil sa vi se recomande si o amniocenteza pentru a verifica posibilitatea unor anomalii cromozomiale, mai ales daca au fost constatate defecte structurale la ecografie sau retardul de crestere pare sever sau a fost descoperit la inceputul sarcinii.
In functie de situatie, medicul va recomanda teste de sange pentru a vedea daca este vorba despre o infectie sau de probleme de coagulare. De asemenea, dumneavoastra veti fi atent monitorizata pentru detectarea eventualelor semne de preeclampsie.
Indiferent care este cauza RCI, veti face cate o ecografie la fiecare doua-patru saptamani pentru a verifica dimensiunile copilului si ritmul sau de crestere de la ecografiile anterioare si pentru a estima cantitatea de lichid amniotic din uter. Bebelusul va fi si monitorizat prin teste nonstress, profiluri biofizice si ecografii Doppler (pentru a verifica fluxul de sange catre bebelus).
Medicul va va cere sa faceti si o numaratoare a miscarilor copilului pentru a tine evidenta frecventei lor. Aceasta este o buna metoda de a monitoriza starea de bine a bebelusului intre doua consultatii prenatale.
In general, daca sunteti aproape de termen sau chiar la termen (37 de saptamani), travaliul va fi indus sau vi se va face interventie cezariana (daca bebelusul nu poate tolera stresul travaliului sau daca dumneavoastra nu puteti naste vaginal din alte motive). Daca nu sunteti aproape de termen, ceea ce se intampla depinde de cum va simtiti dumneavoastra si bebelusul. Daca bebelusul nu este bine sau daca dumneavoastra va este foarte rau, cu preeclampsie grava, de exemplu, este posibil sa trebuiasca sa nasteti inainte de termen.
Cititi: Dezvoltarea intrauterina a bebelusului
Ce anume trebuie facut pentru a avea un copil sanatos chiar daca are RCI?
Aveti grija sa mergeti la toate consultatiile prenatale si sa faceti toate analizele si testele care vi se recomanda. Daca aveati de gand sa nasteti intr-o mica institutie de sanatate aproape de casa, este posibil sa trebuiasca sa va transferati la un spital mai mare care are unitate de terapie intensiva neonatala, care poate sa raspunda mai bine la eventualele probleme ce pot aparea.
Iar daca fumati, beti alcool, ori folositi droguri, va trebui sa renuntati la aceste activitati, in caz ca nu ati facut-o deja. (Nu va temeti sa mergeti la niste specialisti sau sa va inscriti intr-un program care sa va ajute sa va lasati.)
Daca ati luat in greutate mai putin decat ar fi trebuit, medicul va va sfatui sa mancati bine si sa consumati mai multe calorii. Si va trebui probabil sa va abtineti de la exercitiile de aerobic in restul sarcinii.
Unii medici recomanda repaus la pat, insa studiile nu au confirmat ca asta ar ajuta.
Dezvoltarea intrauterina a bebelusului
In ce ritm creste bebelusul de-a lungul celor 40 de sarcina ai Odiseei Sarcinii? Ce greutate va avea la nastere si cati centimetri va masura mica noastra comoara?
Pana la termen, bebelusul ar putea ajunge sa cantareasca sub 2,5 kg sau peste 4,5 kg. Si ar putea avea intre 45 si 52 de centimetri. Dar, nu uitati ca fiecare bebelus este unic si creste in ritmul sau. Iata un tabel cu valori medii de crestere in timpul dezvoltarii intrauterine a bebelusului.
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.
► Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI
►Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI
Calculatoare de sarcina
Calculator Sarcina. Calculatorul care iti spune data nasterii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului: calculator
Calculatorul nutritional pentru sarcina si alaptare
Cum se calculeaza varsta sarcinii
Calculul datei nasterii
Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina
alculatorul sexului bebelusului
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2025)
Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului
Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii
autor: Desprecopii,
material special realizat cu sfaturile si recomandarile dnei Dr. Daniela ter Horst, Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,
Medic invitat la Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
Retard de crestere in sarcină. Am 30 de săptămîni și pitica mea nu a vrut să mă crească este mai înapoi cu două săptămâni. Acum 2 -3 săptămîni mie mi sa declanșat tensiunea f mare. Este grav pt cea mică. Urmez și tratament cu dapegyt
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII