Tusea in infectiile de tract respirator. Prieten sau dusman?

Tusea in infectiile de tract respirator. Prieten sau dusman?

Tusea in infectiile de tract respirator. Prieten sau dusman?

Cu toate ca tusea este perceputa ca un simptom neplacut, iritant, care ne strica de multe ori planurile, in mod surprinzator  tusea este aliatul nostru! Ea reprezinta un mecanism reflex, fiziologic, de aparare al organismului, prin care sunt eliminate secretiile patologice si corpii straini de la nivelul cailor respitarorii.

in acest articol veti citi despre:
Dar de ce apare atunci tusea?
Tratamentul tusei trebuie sa aiba in vedere tipul acesteia
Este total contraindicata asocierea celor doua tipuri de medicamente expectorante si antitusive
Raportarea reactiilor adverse

Cu toate ca tusea este perceputa ca un simptom neplacut, iritant, care ne strica de multe ori planurile, in mod surprinzator  tusea este aliatul nostru! Ea reprezinta un mecanism reflex, fiziologic, de aparare al organismului, prin care sunt eliminate secretiile patologice si corpii straini de la nivelul cailor respitarorii.


In mod normal, caile respiratorii au un mecanism de curatare bine pus la punct, care functioneaza in permanenta: sistemul de clearence mucociliar. Astfel, caile respiratorii sunt acoperite de un strat de mucus, care are rolul de a capta particulele straine care pot ajunge la acest nivel (de exemplu praful). Acest mucus este eliminat incontinuu, printr-un act reflex, inconstient, datorita unui sistem de cili vibratili: mici celule asemanatoare unor perii, care imping in sus mucusul prin miscari ondulatorii. Odata ajuns, prin fosele nazale, in cavitatea bucala, mucusul este inghitit: cat timp suntem sanatosi, acest proces se desfasoara incontinuu.

Dar de ce apare atunci tusea?

In anumite situatii este depasita capacitatea organismului de a elimina mucusul: de exemplu, in infectiile respiratorii, virusurile sau bacteriile pot produce o inflamatie a mucoasei caillor respiratorii. Ca raspuns la aceasta inflamatie, mucusul este produs in exces si sistemul de clearence mucociliar este depasit.

Mai mult decat atat, in cazurile acestor infectii de tract respirator mucusul poate deveni vascos si aderent, ingreunand miscarea naturala a cililor vibratili.

In aceasta situatie, organismul isi activeaza „sistemul de rezerva”: tusea, prin care faciliteaza transportul mucociliar, accelerand propulsia stratului de mucus si expulzia secretiei bronsice.

De multe ori, tusea poate fi seaca, iritativa, la inceputul unei infectii respiratorii, cauzata de inflamatia mucoasei - creierul percepe mucoasa inflamata ca pe un “corp strain” si incearca sa o elimine prin tuse.  Pe masura ce creste secretia de mucus, tusea poate deveni productiva.  Tusea productiva este un simptom des intalnit in cazul in care clearence-ul mucociliar este deficitar, mai ales atunci cand apare suprainfectarea bacteriena.

In acest caz, simtim ca „tusea nu se rupe” si de multe ori avem nevoie de un ajutor care sa fluidifice mucusul si sa ne ajute sa expectoram.

 

Tratamentul tusei trebuie sa aiba in vedere tipul acesteia

Daca tusea este deja productiva sau simtim ca trebuie sa „rupem tusea”, este indicat si un medicament expectorant, impreuna cu restul tratamentului recomandat de medic. In cazul in care tusea este seaca, iritativa, datorata unui reflex de iritatie a cailor respiratorii fara secretie crescuta de mucus (de exemplu tusea produsa de praf, alti factori iritanti) vom folosi un produs antitusiv, care va inhiba acest reflex de tuse, de obicei prin actiune la nivelul creierului, care nu va mai percepe senzatia locala de iritatie.

Este total contraindicata asocierea celor doua tipuri de medicamente expectorante si antitusive

In cazul in care cele doua tipuri de produse sunt administrate in acelasi timp, mucusul fluidificat de  expectorant se va acumula la nivelul cailor respiratorii: acesta nu poate fi eliminat eficient prin tuse,  pentru ca reflexul de tuse este suprimat de medicamentul expectorant. Riscul de aparitie a complicatiilor pulmonare este semnificativ. Rolul medicului si al farmacistului este esential in identificarea tipului de tuse: este important sa cunoasteti tipul de tuse pe care il aveti si sa va tratati cu medicamentul potrivit!
 
De multe ori suntem probabil tentati sa consideram tusea un simptom deranjant, dar fara vreun risc asociat: este bine sa stim totusi ca, in lipsa unui clearence mucociliar eficient, stagnarea mucusului in caile respiratorii poate duce la complicatii severe, de exemplu pneumonie.

De aceea, este de dorit sa ne tratam din prima zi de tuse productiva: administrarea unui medicament expectorant va fluidifica mucusul, favorizand eliminarea acestuia si curatarea cailor respiratorii.

Fiecare dintre noi este probabil tentat sa apeleze de la primele simptome de tuse la produsele naturale pe care le are de obicei in casa: miere, ceaiuri calde, alte remedii traditionale.

Desi aceste masuri reprezinta un aliat de nadejde si un adjuvant in tratamentul tusei, este important sa ne asiguram ca eliminarea mucusului are loc eficient, pentru a preveni riscul complicatiilor si a grabi vindecarea. Astfel, administrarea unui medicament expectorant are numeroase beneficii certe: eficienta dovedita prin studii clinice, mecanism de actiune bine documentat, administrare usoara. In cazul in care  medicamentul este disponibil fara prescriptie medicala, putem vorbi si de un profil de siguranta favorabil, care permite acest tip de eliberare in farmacie.

Acest material educational este dedicat publicului larg si reprezinta o sursa de informare generala dar nu poate substitui un consult medical. Pentru intrebari despre sanatatea dumneavoastra, tratament si alte aspecte ale ingrijirii sanatatii, discutati cu medicul sau cu farmacistul.

Acest material este realizat de Dr. Loredana Mitran, Spitalul Universitar de Urgenta Elias din Bucuresti.

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII