De ce barbatii suedezi isi iau concediu parental

De ce barbatii suedezi isi iau concediu parental

De ce barbatii suedezi isi iau concediu parental

  • Impreuna cu vecinii nordici, Suedia se afla in topul clasamentului ce priveste egalitatea intre sexe. Forumul Economic Mondial estimeaza ca Suedia este unul dintre putinele locuri din lume in care diferentele de gen sunt minime. Insa Suedia nu este doar un loc bun in care sa fii femeie, ci pare a fi un loc ideal si pentru proaspetii tatici. Aproximativ 90% din taticii suedezi isi iau concediu parental. Anul trecut aproximativ 340 de tatici si-au luat un total de 12 luni de concediu, echivalentul a 7 saptamani de fiecare. Femeile isi iau chiar si mai multe zile pentru a petrece timp impreuna cu pruncii lor, insa diferenta este in scadere.

in acest articol veti citi:
90% din taticii suedezi isi iau concediu parental
De ce tatii suedezi isi iau atat de mult timp liber de la serviciu pentru a-si creste copiii?
Luna tatalui
Ziua tatalui in Romania
De ce dorm bebelusii finlandezi in cutii de carton

90% din taticii suedezi isi iau concediu parental

Impreuna cu vecinii nordici, Suedia se afla in topul clasamentului ce priveste egalitatea intre sexe. Forumul Economic Mondial estimeaza ca Suedia este unul dintre putinele locuri din lume in care diferentele de gen sunt minime.

Insa Suedia nu este doar un loc bun in care sa fii femeie, ci pare a fi un loc ideal si pentru proaspetii tatici. Aproximativ 90% din taticii suedezi isi iau concediu parental. Anul trecut aproximativ 340 de tatici si-au luat un total de 12 luni de concediu, echivalentul a 7 saptamani de fiecare. Femeile isi iau chiar si mai multe zile pentru a petrece timp impreuna cu pruncii lor, insa diferenta este in scadere.

De ce tatii suedezi isi iau atat de mult timp liber de la serviciu pentru a-si creste copiii?

In urma cu 4 ani, Suedia a devenit prima tara din lume care a implementat concediul platit de crestere al copilului, indiferent de genul parintelui. Aceasta noua implementare implica plata de 90% din salariu pentru 180 de zile de concediu pentru fiecare copil, iar parintii au libertatea de a imparti dupa bunul plac aceste zile de concediu intre ei. Cu toate acestea, noua politica a fost mai greu asaltata de tati: in primul an cand a fost implementata aceasta noua lege, barbatii si-au luat concediu numai 0.5 % din totalul zilelelor libere platite.

Astazi au ajuns la 25%. Un motiv ar fi acela ca legea a devenit mai generoasa, in sensul ca numarul zilelor libere platite acordate pentru cresterea primului copil a ajuns de la 180 la 480. De asemenea, aceasta schimbare s-a datorat si incurajarii adoptarii unei noi politici ce privea distributia in mod egal a indemnizatiei. In 1995 a fost introdusa  prima asa zisa “luna tatalui”.  In conformitate cu aceasta reforma, familiile in care fiecare parinte si-a luat cel putin o luna libera de la serviciu au primit o luna in plus ce s-a adaugat la totalul indemnizatiei lor.

Aceasta politica a fost extinsa in anul 2002, in asa fel incat familia ar primi doua luni in plus daca mama si tatal si-ar lua fiecare cate doua luni libere. Acum, unii politicieni vor sa mearga si mai departe, propunand ca sistemul actual de impartire a zilelor libere sa fie transformat intr-un sistem al indemnizatiilor individuale, conform caruia mamei ar trebui sa-i fie permis sa ia doar jumatate din totalul de zile libere al familiei, iar cealalta jumatate sa-i fie rezervata tatalui.

Luna tatalui

Politici similare cu cea suedeza intitulata “luna tatalui” au fost introduse in alte tari. Germania si-a modificat in 2007 politica de acordare a concediului parental, ghidata fiind de modelul suedez si, in termen de  2 ani, procentul tatilor care si-au luat concediu parental platit a sarit de la 3% la peste 20%. Unul dintre cele mai puternice argumente in favoarea inpartirii in mod egal intre parinti a  concediului de crestere a copilului  este acela ca are efecte pozitive pentru femei. Din momentul in care barbatii suedezi au inceput sa isi asume mai multe responsabilitati in educatia copiilor, femeile au observat ca atat veniturile cat si nivelul stimei de sine raportat la fericire au crescut. Cu alte cuvinte, platirea taticilor pentru a schimba scutece si a activa pe terenurile de joaca  pare benefica pentru intreaga familie.."

Ziua tatalui in Romania

Ziua Tatălui se sărbătorește, în mod oficial, începând cu anul 2010, în a doua duminică a lunii mai.

A fost instituită prin Decretul 1468 pentru promulgarea Legii privind instituirea Zilei Tatălui semnat de președintele României, la 13 octombrie 2009 și publicat în M.O. nr.694/15 octombrie 2009. Prin același Decret, a fost promulgată și Legea privind instituirea Zilei Mamei, care se sărbătorește, începând cu anul 2010, în prima duminică a lunii mai.

Legea a fost dezbătută și aprobată în Camera Deputaților la 29 septembrie 2009. Inițiativa pentru instituirea acestor două sărbători a avut-o, în luna iunie 2009, Alianța Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA), precum și un grup de opt parlamentari.

În acest mod, inițiatorii legii au dorit să sublinieze rolul jucat de un tată în viața copilului său, în familie, dar și în societate, iar România era printre puținele state care până în anul 2009 nu au avut o astfel de tradiție în mod oficial.

Ziua Tatălui are o semnificație importantă, deoarece ajută la recunoașterea contribuției individuale a fiecăruia dintre cei doi părinți la viața de familie, în particular, și la construirea societății, în general.

Pe plan mondial, nu există o tradiție bine conturată în cazul celebrării zilei tatălui în jurul unei date anume. Zilele tatălui recunoscute oficial diferă de la țară la țară. În România, Ziua Tatălui a fost sărbătorită oficial, pentru prima dată, la 9 mai 2010.
Potrivit OUG nr. 111/2010, de indemnizația pentru creșterea copilului poate beneficia oricare dintre părinții copilului, dacă sunt îndeplinite condițiile necesare prevăzute în această Ordonanță. Indemnizația de maternitate se suportă integral din bugetul asigurărilor sociale de stat potrivit Agerpres.

De ce dorm bebelusii finlandezi in cutii de carton

Aproape peste tot in lume, viitorii parinti se pregatesc pentru venirea unui bebelus in viata lor. Dar ca sa fim totusi obiectivi, trebuie sa recunoastem ca viitoarele mamici sunt de 15 ori mai pregatite pentru meseria de viitoare mamica decat viitorul tatic si respectiva sa meserie de viitor tatic. Si unde sa te informezi despre nevoile bebelusului decat pe Desprecopii? Afla in ce cutie dorm bebelusii finlandezi si de ce ...:)

   FORUMUL TATICILOR

 Forumul taticilor
Doar pentru tatici, acei tatici care vor sa conteze in viata copiilor lor

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII