Cum să dezvolți vorbirea și limbajul copilului prin joc: 10 sfaturi de la un psiholog celebru
Ni se spune mereu să nu comparăm copiii. Sunt diferiți și fiecare are propriul său ritm și mod de a învăța. Însă fiecare părinte trebuie să țină minte că nu toți copiii sunt pregătiți să învețe același lucru, în același timp și în același mod.
Dezvoltarea vorbirii și limbajului la copii poate fi stimulată eficient prin intermediul jocului. Jocurile interactive și creativitatea oferă o modalitate distractivă de a-i încuraja pe copii să-și exprime gândurile, să-și îmbogățească vocabularul și să-și dezvolte abilitățile de comunicare.
Prin joc, copiii pot învăța noi cuvinte, pot înțelege structura propozițiilor și pot începe să formeze fraze simple. Jocurile de rol, jocurile cu păpuși sau animale de pluș, jocurile cu cuburi de construit sau cu puzzle-uri sunt doar câteva exemple de activități care pot promova vorbirea și limbajul la copii. În timpul jocului, este important să le acordăm atenție și să-i încurajăm să comunice în mod activ, punându-le întrebări, făcând comentarii și oferindu-le feedback pozitiv. Astfel, jocul devine o modalitate plăcută și eficientă prin care putem sprijini dezvoltarea abilităților de comunicare ale copiilor noștri.
in articolul Cum sa dezvolti limbajul copilului prin joc, veti citi:
Nu toti copii sunt gata sa invete acelasi lucru, in acelasi timp, in acelasi mod
Are copilul meu o intarziere in dezvoltarea abilitatilor de vorbire? De unde sa incep?
Daca testul de auz a fost bun, urmatorul pas pentru noi este apelarea la un logoped
10 sfaturi pentru a-ti ajuta copilul sa-si dezvolte limbajul verbal prin joc
Nu toti copii sunt gata sa invete acelasi lucru, in acelasi timp, in acelasi mod
Ni se spune mereu sa nu comparam copii. Sunt diferiti si toti procedeaza in felul lor, in timpul liber. De fapt, nu toti copii sunt gata sa invete acelasi lucru, in acelasi timp, in acelasi mod. - spune Kathy B. - un celebru psiholog pediatru american.
Cu toate acestea, cunoscand si intelagand toate aceste lucruri, atunci cand fiul meu nu comunica verbal intr-un mod similar cu cel al surioarei lui, recunosc ca m-am simtit ingrijorata. Am procedat la fel. I-am citit de la nastere (mult), am vorbit si am comunicat constant. Am facut sunete, rime, cantecele si ne-am jucat impreuna. Dar, spre deosebire de sora lui, el nu a ales o comunicare verbala naturala si a refuzat sa imite sunetele sau sa incerce cuvinte noi.
Comunicarea sa non-verbala a fost la inaltime si a fost intotdeauna capabil sa obtina ce a vrut, (ceea ce este incurajator), dar limbajul oral nu a fost ceva ce a venit cu usurinta la el.
Are copilul meu o intarziere in dezvoltarea abilitatilor de vorbire? De unde sa incep?
Fiind profesor, am fost constienta ca interventia timpurie este foarte importanta atunci cand vine vorba de copii si dificultati de invatare. Astfel incat, in ciuda tuturor sfaturilor obtinute de la oameni ca “e mai bine sa astept, se va intampla,” am nevoie sa fac ceva pentru mine si sa ma asigur ca i-am oferit cel mai bun inceput. Fiul meu a avut aproximativ 19-20 luni cand am cautat pentru prima oara sfatul unui specialist. Multi oameni vor spune ca e prea devreme sa incepi sa devii ingrijorat inainte de varsta de doi ani, dar tu iti stii propriul copil mai bine decat oricine. Daca sunteti ingrijorat din vreun motiv, este mai bine sa cautati asistenta, decat sa va stresati inutil luni de zile.
Cand sunteti ingrijorat pentru dezvoltarea limbajului copilului dumneavoastra, prima persoana cu care trebuie sa stai de vorba este medicul copilului si asistenta medicala. El va putea sa il programeze pe copilul tau la o serie de teste sub indrumarea unor specialisti.
Am inceput prin obtinerea unei evaluari privind dezvoltarea si organizarea unui test de auz. Acesta este de obicei un bun punct de start. De aici, doctorii si profesionistii pot vedea daca exista probleme specifice si particulare care ar putea intarzia procesul de vorbire si cel de pronuntare.
Daca testul de auz a fost bun, urmatorul pas pentru noi este apelarea la un logoped
Cei mai multi logopezi au cabinete private si daca copilul dumneavoastra are nevoie de sesiuni regulate, acestia pot fi destul de scumpi.
Ne-am dus la cateva sedinte ale unui logoped dintr-un cabinet privat si dupa observarea, ascultarea si discutarea celor mai bune modalitati de a-l ajuta pe fiul meu sa-si dezvolte limbajul oral, am fost convins ca as putea prelua aceste materiale de la specialist si sa continui personal sedintele cu el acasa, fara a mai adauga acest cost al terapiei saptamanale.
Ad-Extra3:
10 sfaturi pentru a-ti ajuta copilul sa-si dezvolte limbajul verbal prin joc
A fost clar de la sesiunile de intalnire cu logopedul ca fiul meu isi poate capata vorbirea, cu ajutorul meu, dar ii va lua un pic mai mult decat sorei sale. Faptul ca logopedul mi-a confirmat convingerile pe care le aveam si anume ca prin joaca acesta isi poate obtine vorbirea, a fost incurajator pentru mine.
Principalele aspecte pe care le-am invatat despre dezvoltarea vorbirii prin joc sunt:
Pentru a-si dezvolta vorbirea, copilul tau trebuie sa practice acest lucru.
Este dificil sa-i faci pe vorbitorii reticenti sa discute, asa ca, implica-i in jocuri si activitati in care acestia sunt in mod natural incurajati sa participe la discutie, este esential.
Timpul de joaca este foarte important.
Pune deoparte un timp regulat (cel putin minim 10-15 minute zilnic) sa stai cu copilul tau, fara alte distractii si fii prezenta acolo. (Acest lucru poate fi dificil cu alti frati imprejur dar este important sa aiba acest timp neintrerupt cu tine).
Uita-te la interesele copiilor tai, si incearca sa fii captivat de aceste interese.
De exemplu: Daca sunt interesati de animale, planuiti-va sa va implicati jucandu-va cu animalele. Daca sunt intotdeauna activi si raman asa in continuare, incercati sa va jucati impreuna intr-un mod care le permite sa se miste in timp ce dumneavoastra ii incurajati sa vorbeasca.
Cand ii vorbiti copilului dumneavoastra in timpul momentelor de joaca, folositi propozitii clare, scurte, care sunt direct legate de joc.
De exemplu. In timp ce se joaca cu animalele, muta vaca si spune “ vaca spune MOO.moooo” Cand vaca este rasturnata, “ Oops, vaca a cazut.” Cand vaca sare gardul, “ vaca a sarit gardul.” Nu trebuie sa vorbesti asa cu copilul tau tot timpul, ci doar in perioadele de joc cu el.
Concentreaza-ti limbajul pe cuvinte utile care vor ajuta copilul sa comunice mai bine.
Prepozitii cum ar fi, “ pe, in, afara, de pe, sus,” etc.
Verbe cum ar fi. “ a bea, a manca, a sari, a se juca, a citi.”
Substantive, de exemplu, “ mama, tata, mana, picior, cana” etc.
Da-i sansa copilului tau sa raspunda.
De obicei, dureaza mai mult procesarea intrebarilor de catre copii pentru ca sa dea un raspuns adecvat. Este usor pentru adulti si alti copii sa sara cu raspunsul dupa cateva secunde , dar cand un copil nu pare ca are de gand sa raspunda, e nevoie sa le permiti 10 secunde bune sau mai multe pentru ca ei sa incerce sa raspunda verbal.
Gasiti noi modalitati de a va juca cu ei, care sa va permita practicarea altor cuvinte.
De exemplu. Realizarea de baloane de sapun cu ei va permite sa practicati limbajul care va veni in mod natural cu aceasta activitate, cum ar fi, “ mai mult, bule, si lovitura.” Joaca cu masinile incurajeaza, de asemenea, limbajul, cum ar fi, “ du-te, stop, unitate, brrrrooooom, si beep-beep.”
Daca copilul vostru are anumite sunete cu care se lupta, de exemplu, spune “foate” in loc de “foarte”, incercati sa gasiti noi modalitati de a va juca, care sa inculda in mod natural limbajul.
Exemplu: Construiti un turn impreuna. Un turn care este FOARTE, FOARTE inalt! Folositi acel timp si practicati limbajul verbal cat mai mult posibil.
Repeta ceea ce spune copilul tau, clar si corect, astfel incat acesta sa poata auzi cum ar trebui sa sune si sa coreleze limbajul cu actiunea.
Exemplu: Daca copilul tau arunca in aer mai multe bule si spune “ mul”, tu poti spune, “ Mai mult. Mai multe bule?” si asteapta raspunsul lui. Incearca sa te implici in conversatie si mergi mai departe. Copilul tau ar putea da din cap acum, sau spune “da”, sau “mai mult” din nou. Ai putea spune atunci: “ Da, poti avea mai multe bule.”
Rasplateste copilul pentru eforturile lui.
Inarmarea pozitiva poate face minuni asupra copilului tau, astfel incat sa fie sigur de recunoasterea eforturilor de a comunica verbal si incurajati-l sa continue.
Fii rabdator.
Incearca sa-ti amintesti mesajul din partea de sus a acestei postari, ca toti copiii au propriul lor ritm de invatare. Dezvoltarea limbajului copilului tau iti poate parea mai lenta fata de altele, dar atata timp cat este imbunatatita, am putea ajunge acolo unde trebuie. Cine stie, a-ti putea sa-i “aruncati o pastila”, si nu-l veti mai putea opri din vorbit apoi. Amintiti-va sa le oferiti timp si nu asteptati ca lucrurile sa se schimbe intr-o clipa. Copilul tau ar putea fi reticent la momentul vostru de joaca la inceput sau nu va putea fi capabil sa stea concentrat o perioada mai lunga de timp , dar atat timp cat esti perseverent, vei vedea rezultatele.
Te rog sa retii ca, daca te simti ingrijorat pentru dezvoltarea copilului tau, daca observi ca dezvoltarea lui scade, ar trebui sa cauti sfaturile specialistilor in aceste domenii. Unii copii vor beneficia foarte mult de un efort comun din partea unui specialist si a parintilor asa ca este important ca orice problema pe care o aveti sa fie rezolvata pentru a sti cel mai bun mod de a merge mai departe cu copilul tau.
Cand copilul nu vorbeste
Unii copii vorbesc mai devreme decat altii. Psihologii gasesc explicatia in faptul ca uneori, abilitatea unui copil de a intelege linmbajul este mult mai dezvoltata decit abilitatea sa de a se exprima. Deci, este foarte posibil ca piticul dvs. sa se afle la un stadiu in ceea ce priveste exprimarea si la un altul mult mai avansat in ceea ce priveste intelegerea. Cum se stabileste insa gradul de comunicare al copilului si cum il stimulam sa comunice? Iata sfatul de la Desprecopii: citeste Cand copilul nu vorbeste.
Cititi si: E adevarat ca baietii vorbesc mai tarziu decat fetele?
Pentru mai multe sfaturi, te asteptam pe forumul parintilor cu copilasi de aceeasi varsta: In floarea copilariei (4-12 ani)
redactor: Alina Ciobanu - Desprecopii.com 2024
referinte: Academia Americana de Pediatrie, revista Ouders - Olanda, Psychology Today
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII