Anemia pernicioasă: simptome și tratament

Anemia pernicioasa -  simptome si tratament

Anemia pernicioasă: simptome și tratament

Anemia pernicioasă este o afecţiune în care organismul nu are capacitatea de a produce destule celule roşii sănătoase datorită lipsei vitaminei B12.
Corpul are nevoie de fier, vitamina B12 si acid folic (care face parte din grupul de vitamine B) pentru a produce mai multe globule rosii. Daca unul dintre acesti nutrienti lipseste intr-o masura mai mica sau mai mare, se instaleaza anemia.

Iată care este nivelul ideal de hemoblogină in sânge, care sunt simptomele anemiei pernicioase, cum se instalează si cum se tratează.

-veti citi:
Ce este anemia pernicioasă?
Nivelul de hemoglobina in anemie
Globulele rosii și oxigenul
De ce deficitul de vitamina B12 cauzează anemie?
Ce anume cauzează acest tip de anemie?
Simptomele anemiei pernicioase
Cum este diagnosticată anemia pernicioasa?
Tratamentul anemiei pernicioase
Cum poate fi evitat deficitul de vitamina B12?
Anemia la copil: cauze, simptome și tratament

Ce este anemia pernicioasă?

Anemia apare atunci cand organismul nu are destule globule rosii. Acest lucru face ca transportul oxigenului catre celule sa fie dificil, cauzand o stare neobisnuita de oboseala si alte simptome. Anemia pernicioasă este o afecţiune în care organsimul nu are capacitatea de a produce destule celule roşii sănătoase datorită lipsei vitaminei B12.

Numarul globulelor rosii poate scadea in urmatoarele situatii:

reducerea numarului globulelor rosii produse de organism;

accelerarea pierderii globulelor rosii. 

Vitamina B12 este un nutrient ce se găseşte în anumite alimente. Corpul are nevoie de acest nutrient pentru a produce celule roşii sănătoase şi pentru a menţine sănătatea sistemului nervos. Globulele rosii sunt produse in maduva osoasa si circula in sange. Speranta lor de viata este de aproximativ patru luni.
Persoanele ce au anemie pernicioasă nu pot absorbi destulă vitamina B12 din alimente datorită faptului că le lipseşte factorul intrinsec, o proteină dezvoltată în stomac. Anemia cauzata de lipsa vitaminei B12 mai este numita si anemie pernicioasa.

Nivelul de hemoglobina in anemie

Anenia se masoara prin nivelul scazut al globulelor rosii din sange. Iata diverse nivele de Hemoglobina :

Nivel normal: 12.3 - 15.3 g/dL

Anemie usoara: 10.0 - 11.9 g/dL

Anemie moderata: 7.0 -  9.9 g/dL

Anemie severa: <7.0 g/dL

Globulele rosii și oxigenul

Prin miscarile ei de pompare, inima propulseaza sangele in corp prin artere.

Globulele rosii preiau oxigenul din plamani si il transporta catre toate celulele corpului. Celulele corpului folosesc acest oxigen pentru a alimenta combustia (arderea) zaharului si a grasimilor, proces din care rezulta energia corpului.

In timpul acestui proces este creat dioxid de carbon ca si produs rezidual. Acesta se uneste cu globulele rosii care tocmai au eliberat oxigenul.

Globulele rosii transporta apoi dioxidul de carbon inapoi la plamani. Acest dioxid de carbon este inlocuit cu oxigen proaspat prin respiratie. Acest proces se numeste oxidare.

Multe femei sufera de o anemie usoara chiar inante de a fi insarcinate si a intra in Odiseea Sarcinii. Anemia este cauzata de lipsa de fier din organism. Corectarea acestei deficiente de fier este importanta mai ales in timpul sarcinii pentru a putea face fata cresterii crescute din timpul sarcinii si pentru sangerarea din timpul nasterii.  Despre anemia din timpul sarcinii cititi: Anemia in sarcina

anemie

 

 

Ad-Extra3:

De ce deficitul de vitamina B12 cauzează anemie?

Globulele rosii sunt produse in maduva osoasa si circula in sange. Speranta lor de viata este de aproximativ patru luni.
Corpul are nevoie de fier, vitamina B12 si acid folic (care face parte din grupul de vitamine B) pentru a produce mai multe globule rosii. Daca unul dintre acesti nutrienti lipseste intr-o masura mai mica sau mai mare, se instaleaza anemia.
Anemia cauzata de lipsa vitaminei B12 mai este numita si anemie pernicioasa.

Acidul folic, sau vitamina B9, contribuie la formarea de celule sanatoase si joaca un rol foarte important in prevenirea anomaliilor sistemului nervos si ale coloanei vertebrale la fat. Fiind o substanta hidrosolubila, el nu ramane prea mult timp in corp, asa ca trebuie luat in fiecare zi pentru a actiona eficient. In perioadele de crestere intensa si in timpul sarcinii, cerintele corpului cu privire la aceasta vitamina sunt mai mari.  Despre acidul folic cititi: Acidul Folic

Vitamina B12 este esentiala pentru sistemul nervos; iata de ce un deficit poate cauza si inflamarea nervilor (nevrita) si dementa (deteriorare mentala).
Oamenii mai in varsta sunt in mod deosebit expusi riscului de deficit de vitamina B12, desi acest deficit poate exista si la oamenii mai tineri. Carnea, pestele si branza sunt toate surse de vitamina B12.

Ce anume cauzează acest tip de anemie?

Faptul ca nu mancati destule alimente care contin vitamina B12. O dieta vegetariana sau vegana poate cauza deficite, deoarece vitamina B12 se gaseste numai in alimentele de origine animala, precum carnea, pestele, ouale si laptele.

Incapacitatea intestinului subtire de a absorbi vitamina B12. Stomacul produce o substanta numita factor intrinsec pentru a absorbi vitamina B12 din alimente.

Ce anume cauzeaza o productie redusa de factor intrinsec?

Anticorpii pot lupta impotriva celulelor care produc factor intrinsec. Apoi celulele mor, ducand la deficit de vitamina B12 si la anemie.

Cancerul la stomac si ulcerele pot ocupa un spatiu atat de mare in stomac incat raman prea putine celule care produc factor intrinsec.

Bolile intestinului subtire, infestarea cu botriocefal (diphyllobothrium latum) si efectele secundare ale interventiilor chirurgicale la nivel intestinal pot face ca suprafata intestinului subtire sa devina prea mica pentru a absorbi vitamina B12 si ca factorul intrinsec sa fie eficient.

Simptomele anemiei pernicioase

La o persoana care este altfel sanatoasa, poate dura un timp pana la aparitia simptomelor de anemie.

Primele simptome sunt oboseala si palpitatiile (persoana devine constienta de bataile inimii).

Taierea respiratiei si ameteli (lesinuri) sunt semne frecvente ale anemiei.

Daca este vorba despre o anemie grava, poate duce la angina (dureri in piept), dureri de cap si dureri de picioare (schiopatare intermitenta).

Limba si gura sunt rosii si inflamate.

Pierdere in greutate.

Diaree.

Unii oameni care au deficit de vitamina B12 resimt simptomele mai intai la nivelul sistemului nervos, ca de exemplu:

Simt tactil alterat sau redus

Sensibilitate mai mica la vibratii (inabilitatea de a simti vibratia unui diapazon)

Incapacitatea de a distinge culorile

Furnicaturi in maini si picioare

Slabiciune musculara

Dificultati de mers si coordinare

Simptome psihologice ca pierderi de memorie, confuzie si depresie.

Bolnavii de anemie pernicioasa au un risc mai mare de cancer la stomac.

Cum este diagnosticată anemia pernicioasa?

Este prelevata o mostra de sange si este trimisa la laborator. De obicei in rezultatele testului este inclusa o analiza a globulelor rosii.
In cazul unui deficit de vitamina B12, globulele rosii au culoarea obisnuita, insa sunt mai mari decat ar fi normal.
Daca testul de sange indica un nivel redus al vitaminei B12, trebuie sa se determine daca este vorba despre anemie pernicioasa sau alta cauza. Citeste si Deficienta vitaminei B12 poate cauza simptome ce imita imbatranirea

Testul Schilling masoara capacitatea corpului de a absorbi vitamina B12 din intestin. Asta va arata daca anemia este cauzata de o lipsa a factorului intrinsec.
Testele de sange pot confirma si daca aveti anticorpi ai factorului intrinsec.

► Citeste si Anemia la bebeluși și copilași - sfatul medicului pediatru

Tratamentul anemiei pernicioase

Medicul va prescrie injectii cu vitamina B12. Acestea sunt administrate la fiecare trei luni si de obicei vor fi continuate toata viata. Infectiile au si cateva efecte secundare. Chiar daca anemia pernicioasa este tratata, exista inca un mic risc de cancer la stomac.

Desi injectiile pot repara deficitul de vitamina B12, daca tratamentul este inceput prea tarziu, exista riscul de sechele permanente asupra sistemului nervos.

Cum poate fi evitat deficitul de vitamina B12?

Aveti grija ca dieta sa va fie variata. Surse bune de vitamina B12 sunt ficatul, pestele si ouale.

Veganii ar trebui sa ia suplimente cu vitamina B12 pentru a evita aparitia deficitului.

Daca un membru al familiei dumneavoastra are anemie pernicioasa, ar trebui sa aveti o atentie si mai mare pentru a preveni un deficit.

Orice persoana care a fost supusa unei interventii chirurgicale la nivelul intestinului subtire sau al stomacului ar trebui sa fie atenta la simptomele mentionate anterior.

Multe femei sufera de o anemie usoara chiar inante de a fi insarcinate si a intra in Odiseea Sarcinii. Anemia este cauzata de lipsa de fier din organism. Corectarea acestei deficiente de fier este importanta mai ales in timpul sarcinii pentru a putea face fata cresterii crescute din timpul sarcinii si pentru sangerarea din timpul nasterii. Despre anemia din timpul sarcinii cititi: Anemia in sarcina: simptome si ce e de facut

► Citeste si Anemia la bebeluși și copilași - sfatul medicului pediatru

Anemia la copil: cauze, simptome și tratament

Anemia la copil este o stare patologica manifestata prin scaderea numarului de hematii (globule rosii) sub limita normala (sub 10 g/dl) in sangele sau. Cauza principala care duce la anemie este insuficienta fierului din alimentatie. Copiii care sufera de anemie sunt predispusi la infectii si au probleme de invatare. Despre anemia la copil, iata mai multe detalii: simtome, sfaturi si tratament.

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: redactor Milena Sadova,  -  Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2022
referinte: Journal of Pediatrics , Web MD.

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Anemie

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Gabriela Lungu
    Gabriela Lungutrimis la 23/4/2013

    La fetita mea in varsta de 3 anisori ia iesit pe picioare in partea de jos a genunghilor niste punctulete mici cat varful acului si niste vanatai de la ce ar putea fi?

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII