Parintii in era digitala: abordari, detox si sfaturi

Parintii in era digitala -  abordari, detox si sfaturi

Parintii in era digitala - abordari, detox si sfaturi

  • Cum ne protejam copilul in aceasta era digitala? Cum sa il protejem, respectandu-i in acelasi timp dezvoltarea propriei identitati? Familiile ar trebui sa isi faca timp sa puna deoparte jos telefoanele lor si sa participe la toate activitatile care se desfasoara fara ele. Fie ca este vorba de sport, jocuri de familie, sah, aventuri in aer liber sau doar conversatie simpla, este esential pentru familii sa iasa din lumea digitala in mod regulat pentru a descoperi si pentru a intari legaturile familiale. Iata sfaturile unui foarte renumit psiholog american.

- sfaturile unui psiholog celebru - pentru parinti in era digitala:
Dr. Susan Newman, guru in psihologia sociala
Cum procedeaza parintii pentru a fi un exemplu bun pentru copii?
Telefonul copilului tau nu este doar o cale de acces la jocuri
Exista un dezavantaj al utilizarii smartphone-ului
Newman propune o posibila solutie pentru aceasta
Stabiliti limite si parametri
Rezistati

Despre adolescenti cu un renumit psiholog social

Recent am avut reusit sa citesc o carte semnata de renumitul dr. Susan Newman, guru in psihologia sociala din Statele Unite si contribuitor frecvent la toate revistele de parenting si psihologie pediatrica din Statele Unite. Cartea ei se numeste Little Things Long Remembered, - (Lucruri mici pe care nu le uiti niciodata - (in traducerea mea libera).

Dintre multele ei domenii de expertiza, ea este cea care a adus in dicutie provocarile si consecintele nevazute pe care le sufera educatia adolescentilor si a tinerilor in aceasta era digitala. Smartphon-urile si tabletele aduc cu ele noi ispite si lupte prin care parintii ajung sa se lupte cu proprii lor copii.

Cum procedeaza parintii pentru a fi un exemplu bun pentru copii?

Asadar cum ne protejam copilul in aceasta era digitala? Cum sa il protejem, respectandu-le in acelasi timp dezvoltarea propriei identitati?

Raspunsurile ei la aceste dileme moderne ale parentingului sunt foarte interesante si merita atentia noastra, la Desprecopii. 

Deosebirea dintre cum decurgeau lucrurile cand au crescut parintii nostri si cum functioneaza interactiunea sociala de astazi, este un lucru la care parintii ar trebui sa ia aminte”, a explicat ea. “Astazi parintii spun ‘nu ai voie sa folosesti telefonul’ drept pedeapsa, spre deosebire de parintii lor care le interziceau sa priveasca la televizor.

Ne intrebam cum de nu exista diferente. Este doar un alt timp pierdut in care se consuma electricitate, prin care copii nostri evita sa faca ceva productiv, nu-i asa?

Prea mult timp pierdut ?

Exista si momente tensionate in care parintele se hotaraste sa confisete telefonul adolescentului.

Atunci cand ii confisti telefonul copilului, il privezi de la toata reteaua sociala”, dezvaluie dr. Newman. “ Mai apoi, parintii vor sa se asigure ca pedeapsa este pe masura ‘crimei’.  Cu alte cuvinte, infractiunea savarsita de copil este direct legata de folosirea telefonului, nu de sarcinile pe care nu si le-a indeplinit sau de faptul ca s-a purtat urat fata de cineva.”

Telefonul copilului tau nu este doar o cale de acces la jocuri

Trebuie insa sa ai mereu in vedere ca telefonul copilului tau nu este doar pentru jocuri. Este si pentru o retea de socializare, evenimente curente, muzica, clipuri video de instruire, resurse educationale si chiar aplicatii de fitness, nu mai vorbim de internet, care a fost considerat mult timp hubul principal pentru cultura moderna.

Cand iei decizia de a-ti priva cu forta copilul de toate aceste resurse, iti asumi riscul suportarii unor consecinte majore.
Dr. Newman avertizeaza ca “in schimbul atingerii obiectivului propus, copilul se va enerva si se va supara, se va simti exclus din luma sa si poate se va supara si se va enerva in mod direct pe tine.”

Probabil ca acum te gandesti: “Multumesc doamna. Aceasta era singura metoda prin care imi puteam stapani copilul, iar acum nu mai pot sa o folosesc.

Pozitia lui doamne psiholog in legatura cu smartphone-urile si adolescentii provine de la o imagine realista a societatii moderne, care ne informeaza despre o serie de studii si puncte de vedere stiintifice a cercetarii societatii moderne. Prin aceasta ea nu vrea sa spuna ca trebuie sa ne retragem si sa le permitem copiilor sa devina dependenti de aceste dispozitive mobile.

Exista un dezavantaj al utilizarii smartphone-ului

“Exista un dezavantaj al utilizarii smartphone-ului”, spune ea. “Este un pericol atunci cand adolescentul incepe sa se izoleze din punct de vedere social.”  Aptitudinile de comunicare dezvoltate in experienta si expunerea la nuantele subtile umane, cum ar fi limbajul corpului, recunoasterea gesturilor faciale si tonul vocii. Niciunul din aceste elemente nu sunt prezente in lumea media digitala,  iar daca toata viata sociala a adolescentului are loc prin intermediul iphone-ului, va avea parte de o dura trezire la realitate atunci cand va trebui sa se alature din nou lumii reale.

De asemenea, studiile arata ca hiper-expunerea la mass-media sociala si anunturi online, pot avea efecte negative asupra psihicului copilului.  “Aceasta anxietate se produce, in mod special, la tinerii care cauta acceptarea sociala”,a explicat Dr.Newman. “Parintii trebuie sa stabileasca liniile directoare pentru copii si adolescent in vederea utilizarii de smartphon-uri si computere”.

O posibila solutie: Detoxifierea Digitala

Ea il numeste Digital Detox (Detoxifiere Digitala) si incurajeaza pe oricine sa il incerce. Familiile ar trebui sa isi faca timp sa puna deoparte jos telefoanele lor si sa participe la toate activitatile. Fie ca este vorba de sport, bord-jocuri, aventuri in aer liber sau doar conversatie simpla, este esential pentru familii sa iasa din lumea digitala in mod regulat pentru a descoperi si pentru a intari legaturile familiale. Citeste: Creeaza legaturi si amintiri intre tine si copiii tai: 9 idei eficiente

Dar, ca orice altceva din lumea parintilor, este mai usor de zis decat de facut. Daca nu poti creea si promova o legatura semnificativa cu adolescentul,  o drumetie pe munte intr-o dupa-amiaza, fara a evada in mediul Twitter sau Snapchat, ar putea fi prea chinuitoare pentru el.

De aceea este important ca inainte sa incepi detoxifierea digitala, sa ai deja baza unei relatii cu copilul tau. Newman recomanda comunicarea deschisa ca un instrument pentru parintii care insista sa fie paznici vigilenti.

Stabiliti limite si parametri

“Inca de la inceput, stabiliti limite si parametri”, sfatuieste Dr.Newman. “Dar faceti-o ca un parinte de-a lung de drum. Cu cat copiii cresc, ei vor mai multe privilegii, ei va vor testa, vor incerca sa isi constuiasca identitatea lor sociala. Era digitala este modul de a descoperi aceasta astazi. “

Aplicatiile de urmarire ar trebui folosite in mod constiincios si cu retinere. Este important sa ai un set suplimentar de ochi pe suportul digital. Stand cu ochii pe smartphonul copilului dumneavoastra, puteti sa il pastrati departe de necazuri si sa il protejati impotriva cyberbullying. Dr.Newman prevede  ca trebuie sa stabiliti un acord pentru ca adolescentul sa stie la ce te uiti si cand te uiti.

Mai mult decat orice, Dr.Newman spera ca parintii vor monitoriza telefoanele ca o solutie de la caz la caz, in anumite cazuri, dar nu pentru orice situatie.

Inca o data, ea subliniaza ca tehnologia este fie problema, fie solutia, pur si simplu un instrument pentru relatiile de familie functionale sau disfunctionale. Este atat infricosator, cat si un gand eliberator. Ca parinti, noi avem o influenta mult mai mare decat consideram noi ca avem.

“Lucrurile pentru care folosesti tu iPad-ul sau telefonul da start tonului cu care se vor raporta copii si adolescentii fata de propriile telefoane si dispozitive de ecran”, a explicat dr. Newman.

Rezistati la provocari?

In tot acest timp, ne-am  criticat cu ardoare copiii pentru stilul lor de viata digital, dar niciodata nu ne-am gandit la propriile noaste comportamente. La fel cum aceste smarfonuri au aparut brusc pe piata, la fel ne-am pomenit si noi in aceeasi situatie. Dar oare am invatat cum sa punem in aplicare aceasta noua tehnologie cu maturitate si moderatie?  Sa fim sinceri acum, cati dintre voi citesc acest articol acum de pe un smartphon sau tableta? Suspect!

Dupa cum se dovedeste, copiii nostri iau dependentele tehnologice de la noi. De fapt studiule spun ca acei copii ai caror parinti au fost dependenti de electronice, au demonstrat aceleasi dependente atunci cand au avut propriile dispozitive. Acelasi lucru a fost valabil si invers. Cand parintii au petrecut mai putin timp cu jucarii digitale, copiii au pus de asemenea mai putin pret pe ele.

Parintii care folosesc prea mult media Sociala - (Facebook) petrec prea putin timp de calitate cu copiii lor

Un alt studiu publicat de Ziarul Oficial al Academiei americane pediatrice a confirmat ca acei parinti care petrec majoritatea timpului  pe telefoanele mobile, petrec foarte putin timp cu copiii lor. Ei au descoperit ca acesti copii sunt mai expusi la un comportament problematic, cel mai probabil vor face o prostie pentru a castiga inapoi atentia parintilor. Mult mai mai ingrijorator este faptul ca acei parinti au fost mai duri in mustrarea aceluiasi comportament. Se pot intreba doar ce s-a intamplat cu rabdarea lor.

In urma acestor descoperiri, nu gresim daca concluzionam ca utilizarea dispozitivului mobil afecteaza capacitatea parintilor de a oferi o educatie adecvata copiilor lor si ca ii programeaza pentru acelasi tip de comportament.Ca sa nu mai vorbim de imensul timp pierdut pe niste retele de socializare in loc de a petrece timp ca calitate in familie.

Anxietatea care provine din permanenta conectare

Dr.Newman a explicat de asemenea ca a fi “conectat-in” este o sursa comuna de anxietate. Chiar si pentru adolescenti. Fluxul constant de stiri si informatii ar putea sa duca la stres pentru parinti, iar copiii sunt extrem de sensibili la preluarea stresului parintilor, ca si cum ceea ce vede pe Facebook nu ar fi suficient.

Daca nu ai avut cel putin un conflict cu privire la rolul Mediei Sociale in viata ta de parinte, atunci probabil doar ai derulat la ultima sectiune a acestui articol.

Sfaturi de parenting in era digitala

Iata niste sfaturi scurte: 

Smartphone-urile si tabletele ajuta copiii si adolescentii sa se integreze in mediul social modern.
Chiar daca media digitala ne ajuta sa ne conectam cu ceilalti, ea are in mod echitabil si efecte secundare negative.
Copii isi formeaza obiceiurile tehnologice atunci cand isi privesc parintii, de aceea trebuie sa fim atenti.
Monitorizarea telefonului trebuie tratata cu deschidere si onestitate.
Comunicarea deschisa este cel mai bun instrument pentru relatia dintre parinti si copii.
Digital Detox (Detoxifierea Digitala) ar putea fi solutia pentru toate problemele voastre.

Fiecare membru din familie se confrunta cu o provocare specifica in aceasta era nou digitala, dar depasirea acestor provocari impreuna sunt ceea ce face ca unitatea familiei sa creasca puternic. Adaptarea la noile tehnologii este fluxul si refluxul civilizatiei si o familie puternica va gasi modalitatea sa ramana conectata la societate si in acelasi timp sa nu uite ca cea mai importata e comunicarea directa si timpul de calitate. Citeste in continuare: Copilul in Media Sociala: 12 sfaturi pentru parinti pentru a nu pierde controlul

Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii

autor: Milena Sadova, redactor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate © 2016

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII