Ce fel de disciplină preferă copiii și de ce: iată de ce și părerea lor contează in aceasta ecuație
Discutăm adesea despre educația copiilor, despre cei 7 ani de acasă, despre metodele de parenting... dar ce părere au copiii despre educație și metodele de parenting? Ce tip de educație preferă ei? Este important să le ascultăm și lor opinia.
Niște psihologi americani au realizat un studiu în care i-au întrebat pe copii ce consideră ei că este cea mai bună metodă de educație... și rezultatele sunt foarte interesante.
- veti citi:
Disciplina pe care o prefera copiii
Ce ar trebui sa faca parintii?
Parerile variaza in functie de varsta copiilor
Parentingul pozitiv - cheia unui copil fericit si echilibrat
Nu uita draga mami si tati
5 motive pentru care disciplina nu functioneaza cu copilul tau
Parentingul pozitiv: ce este si de este mai bun decat parentingul traditional
6 sfaturi de parenting
Disciplina pe care o prefera copiii
Vorbim atat des despre educatia copiilor, de cei 7 ani de acasa, despre metode parenting...dar copiii ce parere au despre educatie si metodele de parenting? Ce fel de educatie prefera ei? Este normal sa le ascultam si lor opinia.
In urma cu cativa ani, un grup de cercetatori in psihologia parentingului au decis sa afle opinia pura a copiilor despre stilurile de parenting. Utilizand metode sofisticate de supraveghere, au intrebat copii de varsta prescolara pana la adolescenti de liceu despre ce cred ei ca e potrivit in educatie si ce nu prea functioneaza ...
Ce ar trebui sa faca parintii? Ce ai face tu?
Intrebarile au fost puse cu un pic de viclenie. Acestia ascultau istoriare despre copii care se comportau urat si apoi erau intrebati: Ce ar trebui sa faca parintii? Ce ai face tu? Copiilor li s-a pus la dispozitie o lista cu metode de disciplina.
Rezultatele au fost foarte intesante. Cu o marja larga, parintii intelegatori - cei care sunt adepti ai parentingului pozitiv au primit notele cele mai mari. Urmatorul comportament favorizat a fost cel de pedeapsa efectiva.
Ce a ajuns pe ultimul loc? Ei bine, copiilor nu le place parentingul permisiv - abordari de genul - lasa sa faca ce vrea el...
Studiul a observat ca stilul de parenting pe care copiii l-au apreciat cel mai mult este stilul de parenting pozitiv (inductiv) condimentat cu picaturi periodice de etalare a puterii si cu explicarea consecintelor.
Parerile variaza in functie de varsta copiilor
Dar, conteaza si varsta la care ii intrebam - desigur :) Copiii intre 4-9 ani urasc permisivitatea mai mult decat orice alt stil de parenting = mai mult si chiar decat lipsa de afectiune a parintilor. Nu acelasi lucru se poate spune de copiii adolescenti care - desigur - si-ar dori cat mai multa permisivitate.
Deci acum avem o imagine cat de cat clara despre cum putem creste copilul - in rezonanta cu regulile noastre de parenting.
Ad-Extra3:
Parentingul pozitiv - cheia unui copil fericit si echilibrat
Parintii ale caror reguli sunt emise ca o acceptare calda si ale caror motive sunt explicate calm si in mod constant, sunt perceputi a fi rezonabili si drepti - si nu capriciosi sau dictatoriali. Iar aceste caracteristici vor putea sa se reflecte in caracteristicile copiilor lor - fiind respectuosi si nu sfidatori sau isterici. Citeste Cum punem limite copilului fara sa il pedepsim?
Copiii crescuti in stilul de parenting pozitiv sunt acei copii echilibrati si fericiti.
Nu uita draga mami si tati:
- copilul tau are un simt inascut al binelui si raului
- in creier, regiunile care proceseaza emotiile si regiunile care ghideaza activitatea de luare a deciziilor, lucreaza impreuna
- cheia pentru un copil echilibrat e in mana parintilor. Mai precis a modului in care parintii aplica regulile: asteptari realiste, clare, consecinte bine explicate, maleabile, si lauda pentru buna purtare.
- copilul isi va asuma un comportament moral daca parintii ii explica de ce exista reguli si care sunt consecintele.
5 motive pentru care disciplina nu functioneaza cu copilul tau
Disciplina face parte din procesul educatiei de acasa ... insa exista multi parinti care sunt de parere ca nu isi pot educa eficient copilul. Oare de ce? Iata care ar putea fi niste motive - iata 5 motive pentru care disciplina nu functioneaza cu copilul tau
Parentingul pozitiv: ce este si de este mai bun decat parentingul traditional
Parentingul pozitiv este un concept modern de educatie care plaseaza central copilul si il trateaza ca pe o personalitate unica. Expertii in educatia moderna a copilului sunt de parere ca aceasta abordare este pozitiva pentru dezvoltarea personalitatii sale. De fapt, acest gen de educatie deschide o poarta speciala de comunicare cu copilul, stimuland-i inteligenta, creativitatea si increderea in sine.
Succesul si popularitatea acestei noi abordari in educatie este de altfel strans legat cu cerintele societati actuale - care pune accent pe rezultate, independenta si performanta in societate.
Este esential sa laudam si sa incurajam performantele reale copilului. Dar, multi parinti alimenteaza la maxim nevoia de aprecieri a copilului nerealizand ca de fapt afecteaza structura ego-ului copilului. In loc sa progreseze, acest copii devin dependenti de aprecieri si atentie. - spune Susan Carey, psiholog specializat in psihologia copilului - de la Universitatea Harvard, SUA - citeste in continuare aici.
6 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:
Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Educatia non-materialista a copilului intr-o lume materialista: intre principii si realitate
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii
Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte
autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com
referinte: theconversation.com, ahaparenting.com, psychologytoday.com - 2024
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate © 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII