Comunicarea nonverbală te poate face un părinte mai bun: câteva aspecte pe care trebuie să le știi

Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun

Comunicarea nonverbală te poate face un părinte mai bun: câteva aspecte pe care trebuie să le știi

Te-ai săturat să îi faci copilului tău observații pe care oricum nu le respectă? Îți dorești să fii ascultat, ca părinte, și să ai un feedback pozitiv de la copilul tău?

Ei bine, un prim pas pe care trebuie să îl faci pentru ca acțiunile tale să își găsească răspunsul pozitiv în cele ale copilului este acela de a te privi un pic pe tine însuți în ipostaza de părinte care dă mereu indicații și de a-ți analiza nu doar cuvintele pe care le rostești, ci și gesturile și mișcările pe care le faci atunci când comunici cu propriul copil.

citeste despre cum Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun:
Contactul visual
Vorbitul la acelasi nivel
Pozitia deschisa spre comunicare
Expresii faciale pozitive
Atentie totala
Tonul potrivit
Gesturile
Sunetele ajutatoare
Distanta dintre emitator si receptor
Miscarea in timpul comunicarii
 
Te-ai saturat sa ii faci copilului tau observatii pe care oricum nu le respecta? Iti doresti sa fii ascultat, ca parinte, si sa ai un feedback pozitiv de la copilul tau? Ei bine, un prim pas pe care trebuie sa il faci pentru ca actiunile tale sa isi gaseasca raspunsul pozitiv in cele ale copilului este acela de a te privi un pic pe tine insuti in ipostaza de parinte care da mereu indicatii si de a-ti analiza nu doar cuvintele pe care le rostesti, ci si gesturile, miscarile pe care le faci atunci cand comunici cu propriul copil.

Comunicarea nonverbala, desi pare sa treaca adesea neobservata, este extrem de importanta in relatia pe care ti-o creezi cu copilul tau. Efectele ei se resimt in modul in care copilul asculta, se poarta, proceseaza informatiile, precum si in modul in care le vorbeste altora. De asemenea, efectele comunicarii nonverbale asupra copilului se reflecta in atitudinea pe care o are fata de parinti si, indirect, in modul in care evolueaza personalitatea sa. Studiile arata ca limbajul corpului, altfel spus comunicarea nonverbala, conteaza in proportie de peste 90% in receptarea unui mesaj. Asa ca, data viitoare cand comunici cu copilul tau si iti doresti sa fii ascultat si sa ai o comunicare reala, tine seama de urmatoarele aspecte:

Contactul vizual

Adesea le vorbim copiilor nostri fara sa dam prea mare importanta contactului vizual. Facem observatii din mers, discutam despre ce au facut la scoala in timp ce spalam vase sau pur si simplu le vorbim fara sa ii privim in ochi si fara sa asteptam acelasi lucru de la ei. Acest obicei ar trebui schimbat pentru a avea o comunicare reala. Contactul vizual ofera incredere si un grad de intelegere mai profunda a mesajului transmis. In plus, la randul sau, copilul comunica nu doar prin cuvinte, ci si prin privire si gesturi.

Vorbitul la acelasi nivel

Faptul ca parintele este mult mai inalt decat copilul pana la o anumita varsta e un lucru absolut firesc. Diferenta de inaltime este insa resimtita adesea negativ de copil, mai ales atunci cand i se fac observatii. Este important ca atunci cand vorbesti cu copilul tau sa fii, fizic vorbind, la acelasi nivel cu el. Asa ca nu ezita sa te apleci sau sa te asezi pe un scaun cand ii vorbesti.

Pozitia deschisa spre comunicare

Atunci cand comunicam, avem tendinta de a face anumite gesturi, cum ar fi sa ne incrucisam mainile sau, dimpotriva, sa gesticulam cu ele. Chiar daca nu pare important, felul in care ne pozitionam corpul in comunicarea cu un copil, influenteaza si el perceperea mesajului si feedbackul copilului. A tine bratele incrucisate transmite rigiditate, pe cand a gesticula in concordanta cu mesajul pe care vrei sa il transmiti, incurajeaza copilul sa asculte si sa comunice la randul sau.

Ad-Extra3:

Expresii faciale pozitive

Zambetele, miscarile ochilor si ale buzelor, o expresie optimista a fetei, in genere, face ca receptarea unui mesaj sa se produca mai rapid, incurajand raspunsul. Asa incat, atunci cand ii vorbesti copilului tau, indiferent care este subiectul, incearca sa nu fii incruntat si sa lasi deoparte oboseala de peste zi, generata de alte motive, oricat ti-ar fi de greu.

Atentie totala

Atentia totala acordata copilului in timpul comunicarii, inseamna sa lasi orice altceva faci in momentul acela pentru a intra in spatiul lui, pentru a-l face ca, la randul sau, sa fie atent. Atunci cand copilul se joaca sau are o anumita ocupatie cand tu vrei sa ii comunici ceva, castiga-i atentia amestecandu-te in joaca lui si empatizand cu starea in care se afla el. Mesajul tau va fi perceput astfel mult mai usor.

Tonul potrivit

Nu ridica inutil tonul si nu tipa, pentru ca asta nu va face sa fii mai bine inteles. Pentru copil este important sa ii vorbesti pe un ton calm, adecvat. Daca este cazul sa fii ferm atunci fa-o prin propozitii scurte, clare, directe, dar fara a ridica tonul. De asemenea, atunci cand discuti un subiect delicat, pastreaza un ritm lent al vorbirii, astfel incat sa ii dai copilului timp sa isi gestioneze emotiile.

Gesturile

Orice gest este important in comunicarea cu un copil. Asa cum, la randul nostru, le pretindem sa nu-si dea ochii peste cap cand le facem observatii, asa cum noi ii vrem seriosi atunci cand discutam un subiect serios, tot asa si ei, copiii au anumite asteptari de la parinti atunci cand comunica, asteptri care, daca nu sunt implinite, conduc, inevitabil, la o proasta intelegere a mesajului. Incearca sa ii comunici copilului tau prin gesturi faptul ca esti deschis comunicarii. Imbratiseaza-l ori de cate ori ai ocazia, managaie-l atunci cand are nevoie de asta si exprima-ti gandurile si trairile proprii prin intermediul limbajului trupului. Asta ii va da incredere si il va face ca, la randul sau, sa comunice liber.

Sunetele ajutatoare

Atunci cand ne ascultam copiii este nevoie sa le aratam empatie in fiecare moment. Chiar si atunci cand ei vorbesc mai mult, ne povestesc ceva, este indicat sa confirmam faptul ca sunt ascultati, fara sa ii intrerupem, atat prin gesturi simple, cum ar fi datul din cap, zambetele, cat si prin sunete aprobatoare sau care exprima curiozittea, nedumerirea sau alte stari pe care ni le provoaca discursul lor. Copiii se simt astfel incurajati sa continue, pentru ca stiu ca sunt ascultati empatic.

Distanta dintre emitator si receptor

Desi suna cam tehnic, este important ca distanta fata de copil, atunci cand comunicam, sa fie cea potrivita. Cu copiii mici comunicarea trebuie sa aiba loc la o distanta mica. Ii poti vorbi copilului tinandu-l pe genunchi, de exemplu. Pe masura ce copiii cresc, distanta este, firesc, tot mai mare, astfel incat atunci cand ai o discutie cu copilul tu adolescent, cel mai probabil veti sta fata in fata, pe scaune diferite. Ai grija insa ca intre voi sa nu se intrpuna niciun obiect pentru casta ar puea induce ideea de obstacol in comunicare.

Miscarea in timpul comunicarii

In principiu, miscarile din timpul unei conversatii ar trebui sa se reduca la gesturi si mimica, pentru ca astfel copil va sti ca esti atent la conversatie. Evita sa te plimbi prin casa in timp ce ii faci copilului observatii, pentru ca ii vei distrage atentia de la mesajul esential.

Pentru a-ti imbunatati comunicarea nonverbala cu copilul tau incepe prin a-ti studia gesturile si comportamentul in timpul unei conversatii banale cu el. Apoi incearca sa aplici sfaturile de mai sus. La inceput ti se va parea un pic artificial, dar vei constata in scurt timp cat de eficiente sunt si cat de importanta este comunicarea nonverbala pentru relatia pe care o ai cu propriul copil. 

Despre meseria de parinte merita de citit si:

Parintii protectori fac joaca mai periculoasa pentru copii

Parintii protectori fac joaca mai periculoasa pentru copii

Ești un părinte prea protectiv, poate chiar exagerat de protectiv? Ei bine, arătând frică, o transmiți mai departe copilului tău. De fapt, părinții care…

Cum punem limite copilului fara sa il pedepsim?

Cum punem limite copilului fara sa il pedepsim?

De ceva timp, de cand copilul meu a inceput sa isi contureze personalitatea (despre care ma bucur sa constat ca este una din ce in ce mai puternica), ma confrunt zilnic cu incapatanarea specifica…

Ce putem invata de la copiii nostri

Ce putem invata de la copiii nostri

In fiecare zi facem tot posibilul pentru a transmite valorile noastre copiilor, sa ii  corectem daca este necesar si sa le spunem cum ar trebui sa fie in viata. Nimic in neregula cu acest lucru,…

 
 

6 sfaturi de parenting care te pot ajuta in meseria de părinte:

Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Educatia non-materialista a copilului intr-o lume materialista: intre principii si realitate
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii

Va recomandam sa cititi:  Mai multe despre psihologia copilului aici >

Cabinetul Psi - Psihologie

Forum specializat de psihologie.  Intrebari si raspunsuri la intrebarile ce ne framanta 

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com  - toate drepturile rezervate 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII