Ne jucăm impreună și invățăm - iată cum ne putem juca în casă cu copiii

Ne jucam impreuna si invatam - iata cum ne putem juca in casa cu copiii

Ne jucăm impreună și invățăm - iată cum ne putem juca în casă cu copiii

Pentru copii, joaca este cea mai bună metodă de învățare și cunoaștere. 🎮📚

Abilitatea de a gândi, de a visa, de a ne juca și de a descoperi este ceea ce ne face umani. Joaca este felul în care ne bucurăm de viață și este o cale de a învăța despre tot ce ne înconjoară și despre noi înșine. 🌟🧒🎈

in acest articol veti citi mai multe despre:
Copiilor le place sa amestece culorile si sa vada rezultatul
Texturile reprezinta o mare atractie pentru copii
Jocurile de lumini si umbre sunt preferatele copiilor
Sunetele pe care le fac toate obiectele din jur compun o adevarata simfonie

Ne putem juca cu tot ce avem la indemana in casa> culori, forme, texturi, lumini, sunete.

Inca din primii ani de viata, ne jucam cu tot ce avem la indemana: culori, forme, texturi, lumini, sunete. Toate acestea stimuleaza simturile si imaginatia si astfel invatam ce ne place si ce nu.

Culoarea  este vitala pentru imaginatie, ea da culoare vietii si aduce un plus de distractie. Copiii sunt atrasi in mod instinctiv de tot ce este viu colorat si folosesc culoarea pentru a-si exprima sentimentele in desenele lor. De aceea, un copac poate avea culoarea rosie in imaginatia unui copil. Este felul in care percepe el lumea in acel moment, felul in care isi creeaza propria realitate, mai distractiva.

Copiilor le place sa amestece culorile si sa vada rezultatul

Raman uimiti cand vad ca din galben si albastru obtin verde, de exemplu, si vor incerca tot felul de combinatii, iar aceste combinatii nu raman mereu pe foaia de hartie. Masa de joc, mainile copilului si chiar hainutele vor face cunostinta cu toate aceste experimente artistice. Daca iti faci griji pentru hainele lui, pune-i un halat special sau alege vopsele lavabile. Mainile si masa se sterg usor cu servetele umede, pe care este bine sa le ai la indemana intotdeauna. De fapt, vei avea nevoie de multe servetele!  Important este ca cel mic sa nu se simta ingradit de grija pentru curatenie in timpul jocului si sa se avante in fel de fel de creatii plastice colorate. 

Formele. Ce poate fi mai distractiv decat sa incerci sa construiesti ceva din piese cu diferite forme care, puse in pozitia corecta, ajung sa ia alta forma, mai mare, mai interesanta? Este important sa simtim formele, sa gasim combinatiile potrivite pentru a ajunge la un rezultat. Constructiile din cuburi  formeaza gandirea logica si stimuleaza viziunea spatiala.

Pentru invatarea formelor, alte materiale potrivite sunt plastilina si spuma modelatoare. Copiii le vor modela cu mainile lor, vazand cum noi forme prind viata si vor fi incantati.

Texturile reprezinta o mare atractie pentru copii

Pot prefera o textura aspra pentru felul in care le gadila varful degetelor sau pot prefera o suprafata neteda pentru ca le da un sentiment de siguranta. Cel mai bun mediu in care pot simti o varietate mare de texturi este bucataria. Pune-i la dispozitie castroane de plastic umplute cu diferite ingrediente: faina fina, zahar tos, boabe de orez, fasole, apa rece, apa calda etc. Lasa-l sa le simta si sa le combine. Simtul tactil este foarte important in procesul de invatare.

Puteti incerca sa faceti impreuna o reteta, sa il lasi sa sparga oule, sa numere lingurile de faina sau de zahar in timp ce  le adauga in compozitie, sa adauge laptele si asa mai departe.

Nu te astepta insa ca bucataria sa ramana curata! Nicidecum! Este posibil ca faina sa fie peste tot, in timp ce apa se va incapatana sa nu ramana in castronel. Tine la indemana servetelele Zewa care absorb bine orice lichid si lasa-l pe cel mic sa experimenteze, supravegheat indeaproape. La sfarsit, il poti ruga sa te ajute iar el va fi incantat sa o faca.

Ad-Extra3:

Jocurile de lumini si umbre sunt preferatele copiilor

Din ale invata sa creeze forme noi din lucruri comune, folosindu-se de pozitia luminii. Toti am facut iepurasi cu degetele in lumina veiozei inainte sa ne culcam, nu-i asa?

Sunetele pe care le fac toate obiectele din jur compun o adevarata simfonie

Iar pentru un copil, aceasta descoperire este foarte distractiva. Poti crea propria muzica din orice! Cratitele din bucataria mamei sunt adevarate tobe, iar lingurile bete de tobosar. Nu exista limita in imaginatia copiilor iar imaginatia este principalul motor de invatare.

Joaca este primul pas spre cunoastere, da incredere si stimuleaza simturile si gandirea. Jocul trebuie sa fie mereu prezent in viata noastra, indiferent de varsta, dandu-ne un sentiment de libertate, benefic pentru dezvoltare, care nu trebuie sa se opreasca niciodata.

jocuri interior copii

21 de jocuri in interior pentru copii

21 din cele mai interesante jocuri si activitati pe care le puteti desfasura in interior cu copiii vostri (sau ei intre ei). Activitatile de interior de mai jos - sunt pentru copiii de toate varstele, de la prescolari la copii in scoala primara, gimnaziu si chiar liceu.

Citeste mai departe articolul complet AICI 

 Forumuri specializate ale comunitatii Desprecopii

In floarea copilariei (4-12 ani)

Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

 Scoli, gradinite, crese, bone...
La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare!
Am nevoie de un baby-sitter...

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Jocuri

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII