Imbrățișează-ți cât mai des bebelușul. Imbrățișările îi imbunătățesc structura creierului.

Imbratiseaza-ti cat mai des bebelusul- imbratisarile ii imbunatatesc structura creierului

Imbrățișează-ți cât mai des bebelușul. Imbrățișările îi imbunătățesc structura creierului.

Bebelusii au nevoie de imbrătisari si mangâiere iar beneficiile acestor gesturi de iubire sunt mai mari decat ne putem aștepta.  Un studiu, efectuat in Canada, a evidentiat faptul ca imbratisarile pot afecta bebelusii la nivel molecular, iar efectele pot dura ani de zile. Pe baza acestui studiu, bebelusii care se confrunta cu un contact fizic redus cu mami si tati, au modificari substantiale ale proceselor moleculare care afecteaza exprimarea genelor.

Iata de imbratisandu-ti cat mai des bebelusul ii poti modifica si imbunatati structura creierului - iata cum.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Imbrătisările drăgăstoase pe care bebelușii le primesc de la mami și tati au afecte importante asupra bebelușului
Metilarea ADN-ului si rezultatul studiului
Varsta epigenetica a copiilor ce au primit mai putina afectiune
Imbratisarile modifica corpul la nivel genetic

Imbrătisările drăgăstoase pe care bebelușii le primesc de la mami și tati au afecte importante asupra bebelușului

Iubeste-ti copilul si imbratiseaza-l cat mai des. Iar, imbratisarile dese si dragastoase pe care bebelusii le primesc de la mami si tati nu sunt doar calde, confortabile si dragastoase, ci au beneficii si mai mari.

Un studiu, efectuat in Canada, a evidentiat faptul ca imbratisarile pot afecta bebelusii la nivel molecular, iar efectele pot dura ani de zile. Pe baza acestui studiu, bebelusii care se confrunta cu un contact fizic redus cu mami si tati, au modificari substantiale ale proceselor moleculare care afecteaza exprimarea genelor.

Echipa de cercetatori de la Universitatea din British Columbia, Canada, subliniaza faptul ca, nu este clar ce anume provoaca schimbarea. Dar rezultatele ar putea oferi oamenilor de stiinta cateva informatii utile despre modul in care atingerea afecteaza epigenomul - modificarile biochimice care influenteaza exprimarea genelor in organism.

Metilarea ADN-ului si rezultatul studiului

In timpul studiului, parintii a 234 bebelusi au pastrat un jurnal al imbratisarilor bebelusului lor inca de la 5 saptamani dupa nastere, precum si al comportamentului acestora - somn, plans si asa mai departe.

Patru ani si jumatate mai tarziu, s-au luat monstre ADN pentru a analiza o modificare biochimica denumite metilare a ADN-ului. Este un mecanism epigenetic in care anumite parti ale cromozomului sunt marcate cu molecule mici de carbon si hidrogen, schimband adesea modul in care genele functioneaza si afecteaza expresia lor.

Cercetatorii au descoperit diferente de metilare a ADN-ului intre copiii cu un "contact redus" si ce cu un "contact ridicat". Metilarea ADN-ului actioneaza, de asemenea, ca un marker al dezvoltarii biologice normale si a proceselor care merg impreuna cu ea si poate fi influentata si de factori de mediu externi.

Citeste si Dragostea mamei influențează dimensiunile creierului copilului

Varsta epigenetică a copiilor ce au primit mai putină afectiune

Apoi a existat varsta epigenetica, imbatranirea biologica a sangelui si a tesuturilor. Acest marker a fost mai mic decat se astepta la copiii care nu au avut prea mult contact cu parintii si au fost mai stresati in primii ani, comparativ cu varsta lor reala.

"La copii, credem ca imbatranirea epigenetica mai lenta ar putea reflecta in progresul mai putin favorabil al dezvoltarii", spune Michael Kobor.

De fapt, constatari similare au fost observate intr-un studiu din 2013, analizand cat de multa ingrijire si atentie a fost administrata sobolanilor tineri, de la o varsta frageda.

mami imbratiseaza bebelusul 1

Ad-Extra3:

Imbratisarile modifica corpul la nivel genetic

Diferentele dintre varsta epigenetica si varsta cronologica au fost legate de problemele de sanatate din trecut, dar din nou este prea devreme sa se traga astfel de concluzii: oamenii de stiinta recunosc cu usurinta ca nu stiu inca cum va afecta copiii mai tarziu in viata.

De asemenea, vorbim despre mai putin de 100 de copii in studiu, dar se pare ca un contact apropiat si imbratisarile modifica cumva corpul la nivel genetic.

Desigur, este bine de acceptat ca atingerea umana este buna pentru noi si pentru dezvoltarea noastra in toate felurile, dar acesta este primul studiu care analizeaza modul in care ar putea schimba epigenetica copiilor umani.

Va fi de datoria unor studii suplimentare pentru a stabili de ce si pentru a investiga daca eventualele schimbari pe termen lung in sanatate ar putea sa apara ca o consecinta. "Ne propunem sa urmarim daca "imaturitatea biologica" pe care am vazut-o in acesti copii are implicatii generale asupra sanatatii lor, mai ales asupra dezvoltarii lor psihologice", spune unul dintre cercetatori, Sarah Moore.

In cazul in care cercetarile suplimentare confirma aceasta constatare initiala, aceasta va sublinia importanta imbratisarilor si a contactului fizic, in special pentru copiii aflati in dificultate.

mami imbratiseaza bebelusul 2

Citeste si Teoria iubirii nude sau despre beneficiile atingerii la piele dintre mama si bebelus

Cele 5 tipuri de temperamente ale bebelusilor

Unul va fi presedinte, altul somer de meserie, altul actor, altul fizician, altul comedian, altul poet, altul astronom, altul mare fotomodel ... da da vorbim de bebelusii pe care ii vedem acum in scutece - dar peste 25-30 de ani.

Deci este foarte normal ca inca din vremea bebelusiei, micutii sa isi arate temperamentul. Si, ca proaspata mamica sau proaspat tatic buimac, e imposibil sa nu  observi ca mica ta progenitura, la care tii ca la ochii din cap, este deja dotat cu personalitate. Desprecopii.com a ajuns la concluzia ca exista 5 feluri de bebelusi cu temperamente distincte. Iata-le - citeste cele 5 tipuri de temperamente ale bebelusului

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Prin intermediul butonului „Panică”, poti primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: Desprecopii.com  - toate drepturile rezervate © 2024
referinte: Cercetarea a fost publicata in Development and Psychopathology - Canada, scienceofrelationships.com

sursa
Snuggling Babies Can Have A Deep Effect On Their DNA
https://www.iflscience.com/snuggling-babies-can-have-a-deep-effect-on-their-dna-44946

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII