Crowd birthing sau ce devine nasterea in epoca retelelor sociale

Crowd birthing sau ce devine nasterea in epoca retelelor sociale

Crowd birthing sau ce devine nasterea in epoca retelelor sociale

A aduce pe lume un copil este unul dintre cele mai intense și mai fericite momente din viața unui cuplu. Dacă, cu mult timp în urmă, doar mama se putea bucura în timp real de intensitatea acestor momente, de ani de zile și tații sunt bineveniți în sala de nașteri, pentru a fi părtași în direct la aceste momente intime. Se pare însă că, mai nou, nu doar tații au acest privilegiu...

- despre crowd birthing sau ce devine nasterea in epoca retelelor sociale veti citi:
Un fenomen normal sau o consecinta a societatii ultra conectate?
Intre dorinta de a impartasi fericirea si presiunea sociala
Ce spun medicii?
Pro sau contra?

Crowd birthing  este un concept relativ nou, care se referă la practica de a permite unui număr mare de persoane, fie că sunt rude, prieteni sau chiar cunoștințe mai puțin apropiate, să fie prezenți la nașterea unui copil.

A aduce pe lume un copil este unul dintre cele mai intense si mai fericite momente din viata unui cuplu. Si daca, cu mult timp in urma, doar mama se putea bucura in timp real de intensitatea acestor momente, de ani de zile taticii sunt si ei bineveniti in sala de nasteri, pentru a fi partasi in direct la aceste momente intime. Se pare insa ca mai nou nu doar taticii au acest privilegiu...
 
O noua tendinta, ce poarta, se pare, amprenta epocii marcate de socializare in care traim, in care toata lumea da share la absolut orice, capata proportii in Marea Britanie, dupa cum subliniaza intr-un articol recent cei de la The Telegraph. Numita sugestiv crowd birthing, ideea de a naste ”in multime” (e drept una restransa la rude si prieteni) le surade din ce in ce mai mult mamicilor britanice.

Crowd birthing este un concept relativ nou, care se referă la practica de a permite unui număr mare de persoane, fie că sunt rude, prieteni sau chiar cunoștințe mai puțin apropiate, să fie prezenți la nașterea unui copil. În esență, este ideea de a transforma nașterea într-un eveniment comunitar, unde participanții oferă sprijin emoțional mamei în timpul travaliului și nașterii.

Această practică poate varia semnificativ de la o persoană la alta, deoarece unii pot alege să aibă doar câțiva membri apropiați ai familiei și prieteni prezenți, în timp ce alții pot decide să deschidă evenimentul pentru un grup mult mai larg. Alegerea de a practica crowd birthing depinde foarte mult de preferințele personale, nivelul de confort al mamei și politica spitalului sau a centrului de naștere în ceea ce privește numărul de persoane permise în sala de nașteri.

Susținătorii crowd birthing cred că prezența unui grup de sprijin poate oferi mamei o experiență mai pozitivă și mai împuternicită, reducând stresul și anxietatea. Pe de altă parte, criticii subliniază preocupări legate de intimitate, siguranța mamei și a copilului, și potențialul de a crea un mediu stresant datorită prezenței unui număr mare de persoane.

Este important pentru oricine ia în considerare această opțiune să cântărească atent avantajele și dezavantajele, și să discute deschis cu personalul medical și cu cei implicați pentru a se asigura că experiența de naștere este cât mai apropiată de dorințele și nevoile mamei.

Un fenomen normal sau o consecinta a societatii ultra conectate?

Cu toate ca suscita destule controverse, fenomenul crowd birthing va lua amploare dupa toate probabilitatile. Si asta nu pentru ca ar fi ceva foarte natural si firesc, ci pentru ca traim intr-o epoca in care conectarea, socializarea, impartirea vietii personale cu cei din jur au devenit un fel de etaloane nescrise ale vietii cotidiene. Detaliile despre nastere, despre bebelus sunt din ce in ce mai discutate cu ceilalti, pe net sau in afara lui; fenomenul postarii de fotografii si filmulete cu ecografii, cu diverse ipostaze ale bebelusului, cu scene de alaptare etc. invadeaza internetul; aplicatii numeroase legate de parierea pe sexul copilului, de fiecare pas ce trebuie facut din momentul testului de sarcina pana la nastere sau de cine stie ce detalii inedite ale fenomenului complex al maternitatii au invadat orice smartphone al unei viitoare mamici… asa ca de ce ne-ar mira daca in curand nasterea in sine va deveni publica si aproape obligatoriu de postat pe retele de socializare? E drept ca spectatorii live sunt in continuare privilegiati si nu pot depasi un numar restrans de persoane.

crowd birthing

Intre dorinta de a impartasi fericirea si presiunea sociala

Fenomenul crowd birthing are la baza, dupa cum explica specialistii, nevoia de a imparti cu cei dragi propria fericire. Statisticile arata ca pentru majoritatea femeilor, aducerea pe lume a unui copil este resimtita ca cea mai mare realizare in viata si de aici nevoia subconstienta de a imparti bucuria cu cei dragi, pentru a crea cu acestia legaturi si mai puternice. De asemenea, pentru cei invitati sa asiste la nastere, participarea la acest moment special este perceputa ca o adevarata onoare. Dincolo de efectul pozitiv pe care il poate avea acest fenomen in ceea ce priveste relatiile interumane, noua tendinta mareste, pe de alta parte, presiunea sociala asupra viitoarei mamici. De teama de a nu fi judecate, multe dintre mamici refuza anestezia peridurala sau chiar calmantele care le-ar alina durerile. Imposibilitatea de a naste natural si apelul la operatia cezariana induce adesea un sentiment de vinovatie. Presiunea sociala este din ce in ce mai mare in privinta nasterii, care devine un fel de competitie in care castiga cea care ofera imaginea cea mai optimista asupra unui fenomen natural care, prin natura sa, implica durere, frica, uneori complicatii si abia la final fericire extrema. Un alt factor important de stres care mareste presiunea asupra viitoarelor mamici il constituie declaratiile relaxate ale celebritatilor care sustin sus si tare ca nasterea este extrem de placuta, nedureroasa si minunata in toate aspectele ei. Iar frustrarea este cu atat mai mare cu cat constientizezi ca nu este deloc asa, mai ales la o nastere naturala cu un travaliu prelungit.

Ce spun medicii?

Departe de a impartasi euforia mamicilor din generatia social media, personalul medical nu este deloc incantat de aceasta noua tendinta de a mpartasi in direct momentul nasterii cu cei apropiati. In primul rand prezenta unui numar mare de persoane in sala de nasteri poate perturba activitatea echipei medicale. Aparatele de fotografiat si camerele de filmat pot sa distraga atentia si sa genereze inconstient comportamente induse personalului medical care poate sa comita erori sub influenta acestor factori de stres. In plus, sala de nasteri este un bloc operator, loc in care igiena este foarte stricta. Or, cu cat sunt mai multe persoane in sala, cu atat igiena este periclitata. De asemenea, prezenta unui numar mare de persoane poate stresa viitoarea mamica in devenire, perturband procesul nasterii. Nivelul de occitocina care se autoregleaza pe parcursul travaliului pentru a imbunatati ritmul contractiilor poate fi dereglat din cauza mediului stresant.

Pro sau contra?

Parerile sunt inca impartite in ceea ce priveste fenomenul crowd birthing si daca in Marea Britanie tendinta se bucura de succes, nu acelasi lucru se poate spune despre restul Europei, dupa cum subliniaza alte publicatii care au semnalat fenomenul. Cu toate acestea, tendinta este abia la inceput, asa ca nu ar fi de mirare ca in curand, sala de nasteri sa devina, la propriu, o sala de spectacol in toata regula. Este sau nu normal acest lucru?

Te invitam sa iti exprimi punctul de vedere in comunitatea Desprecopii - locul in care opinia ta conteaza.

Despre nastere si toate modalitatile de calmare a durerii in timpul nasterii cititi sectiunea: NASTEREA.

Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decat sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de August 2024)

 Vino pe grupul nostru secret - JURNAL DE SARCINA

❤️Ne găsesti si pe Instagram Desprecopii - unde postăm continut dedicat gravidutelor si bebelusilor. Vino alături de Comunitatea Desprecopii ❤️

 autor: redactor Anamaria Ghiban  - Toate drepturile rezervate © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII