Concediul paternal. Ce este atestatul de absolvire a unui curs de puericultură si unde se poate face
Concediul paternal. Ce este atestatul de absolvire a unui curs de puericultură si unde se poate face.
Concediul paternal
Concediul paternal are ca scop asigurarea implicării efective a tatălui în îngrijirea copilului nou-născut și facilitarea echilibrului între viața profesională și cea familială pentru lucrătorii care sunt părinți. În prezent, durata standard a acestui concediu este de 10 zile lucrătoare.
Cu toate acestea, tatăl copilului nou-născut, care contribuie efectiv la îngrijirea acestuia, are dreptul la un concediu paternal plătit de 15 zile lucrătoare, prin extinderea duratei concediului paternal de la 10 zile lucrătoare la 15 zile lucrătoare, dacă a obținut atestatul de absolvire a unui curs de puericultură.
Legea concediului paternal
In baza legii care reglementeza acest concediu, Legea 210/1999, un proaspat tatic va beneficia de cele 5 zile libere in primele 8 saptamani de la nasterea copilului. Daca tatal urmeaza un curs de puericultura si obtine atestatul, va mai primi alte 10 zile de concediu. Conform acestei legi, art. 4, paragraful 2, aceasta majorare se poate acorda o singura data, indiferent de numarul copiilor. Scopul este de a sustine participarea tatalui la ingrijirea copilului in prima etapa a vietii. Acest concediu este acordat la cerere in primele 8 saptamani de la nasterea copilului.
Dreptul la extinderea duratei concediului paternal se acordă pentru fiecare copil nou-născut, inclusiv pentru fiecare naștere în cazul sarcinilor multiple, pe baza atestatului de absolvire a cursului de puericultură, indiferent de momentul în care acesta este obținut.
Cursul de puericultură implică prezentarea atât a noțiunilor teoretice cât și a aspectelor practice esențiale pentru îngrijirea copiilor mici și pentru participarea efectivă a tatălui la îngrijirea propriului copil nou-născut.
Cursurile de puericultură pot fi urmate fie în perioada de sarcină a mamei, fie după nașterea copilului, în cadrul cabinetului medicului de familie al tatălui sau în unități sanitare sau alte instituții specializate care organizează astfel de cursuri.
După verificarea cunoștințelor acumulate, medicul de familie sau personalul specializat din unitățile sanitare sau din alte instituții de profil va emite atestatul de absolvire a cursului de puericultură.
În situația în care tatăl are studii de specialitate, cum ar fi medic sau asistent medical, acesta nu mai trebuie să urmeze cursul de puericultură, fiind suficientă obținerea atestatului.
Atestatul va conține datele personale ale tatălui conform cărții de identitate, data emiterii, semnătura și parafa medicului de familie sau, după caz, a personalului specializat.
Cursuri de puericultură pentru tați. Unde se pot face cursurile care permit bărbaților mai multe zile de concediu paternal
Ppe lângă medicul de familie, și personalul specializat din cadrul altor tipuri de entități poate elibera atestatul de absolvire a cursului de puericultură. Este vorba despre:
1. spitale,
2. maternități,
3. clinici medicale sau
4. alte unități de profil.
Cursul de puericultură constă, de fapt, în prezentarea unor noțiuni elementare teoretice și practice necesare în vederea îngrijirii copilului mic, astfel încât tatăl să poată participa efectiv la îngrijirea propriului copil nou-născut. Tații pot urma cursurile amintite în perioada de sarcină a mamei sau după nașterea copilului. După ce sunt verificate noțiunilor dobândite de tați, medicul de familie sau, după caz, personalul specializat din cadrul spitalelor sau altor unități de profil eliberează acestora un atestat de absolvire a cursului de puericultură. Dacă tatăl nou-născutului este medic sau asistent medical, nu mai este necesară absolvirea cursului de puericultură, ci numai obținerea atestatului amintit mai sus.
Citeste Luna tatalui - Totul despre concediul paternal in 2023 si ce trebuie sa stii
Desprecopii.com © 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII