Ingrijirea pielii sensibile a bebelușului: GHID
La fel ca întregul lor corp, pielea bebelușilor este foarte sensibilă și de aceea îngrijirea sa trebuie făcută cu maximă atenție, astfel încât să i se asigure hidratarea necesară și tot confortul de care are nevoie, pentru ca bebelușul să se dezvolte frumos și armonios.
Iată mai jos câteva dintre aspectele legate de pielea bebelușilor și de sensibilitatea acesteia - dar și niște reguli de îngrijire.
- veti citi:
Exfolierea pielii la bebelusi
Pielea uscata a bebelusului
Ce trebuie sa faci daca bebelusul tau are pielea uscata?
Ce sunt petele mongoloide?
Ce faci daca bebelusul tau are pielea sensibila?
Despre baita si ingrijirea bebelusului
Exfolierea pielii la bebelusi
Pielea bebelusilor este extrem de sensibila la toti stimulii din jur, iar trecerea de la mediul intrauterin, unde bebelusul a stat in lichidul amniotic, pielea sa fiind permanent hidratata, la cel extrauterin poate afecta pielea, aceasta uscandu-se acum foarte repede. Exfolierea pielii este, asadar, un fenomen normal ce apare la multi bebelusi, mai ale la cei care se nasc dupa termen. Uscarea si exfolierea pielii pot aparea pe tot corpul sau mai ales in zona manutelor si a picioarelor. Daca exfolierea pielii nu dispare de la sine dupa primele saptamani de viata, trebuie cosultat medicul pentru a vedea daca nu este vorba de o afectiune cutanata ce are ca simptom uscarea si exfolierea pielii.
Pielea uscata a bebelusului
Desi pare greu de crezut, bebelusii pot avea adesea pielea uscata, la fel ca si adultii. De altfel, pielea fina a copiilor si mai ales a bebelusilor este mult mai predispusa la a deveni uscata. De obicei cauza principala a uscarii exagerate a pielii bebelusului este legata de conditiile exterioare, de mediu. Frigul si aerul uscat de afara din timpul iernii, precum si caldura exagerata din casa pot afecta procesul de hidratare naturala a pielii. Iar daca exista o predispozitie a copilului de a avea pielea uscata, aceasta poate aparea si vara, uscarea pielii fiind accentuata de soare, d aerul conditionat, de apa sarata, de clorul din piscine etc.
Ce trebuie sa faci daca bebelusul tau are pielea uscata?
In primul rand trebuie sa ai grija cum ii faci baita. In mod normal, apa usuca mai tare pielea, indepartand odata cu mizeria si uleiurile naturale secretate de piele pentru a se proteja. Daca se iau insa cateva masuri de protectie, baita nu ar trebui sa mai fie o problema nici pentru bebelusii cu pielea uscata:
-Inlocuieste baita de 30 de minute cu una de 10 minute;
-Foloseste apa calduta si sapun cu masura;
-Lasa bebelusul sa se joace in apa daca ii face placere, insa fa acest lucru inainte sa il speli cu sapun, astfel incat sa nu stea prea mult in apa cu sapun;
-Nu lasa sapunul sa pluteasca in baita si limiteaza sau renunta la baita cu spuma;
-Uleiul pus in apa de baita poate fi o idee buna, insa, pe de alta parte, face cadita foarte alunecoasa si predispune la accidente, asa ca folosirea unui ulei dupa baita este mult mai indicata.
In afara regulilor legate de baita, pielea uscata trebuie ingrijita tinand seama de cateva lucruri simple care, daca sunt respectate, vor ajuta considerabil la mentinerea sanatatii acesteia.
Cremele hidratante – Dupa ce scoti bebelusul din baita, usuca-i pielea cu un prosop, apoi aplica imediat o lotiune hidratanta. Aplica un strat subtire de lotiune si maseaza usor pielea, astfel incat lotiunea sa intre in piele. Stratul aplicat trebuie sa fie destul de gros, iar daca ti se pare ca lotiunea intra prea repede in piele, incearca o crema mai consistenta sau un unguient. Unguientele sunt cele mai potrivite pentru hidratarea pielii, insa uneori ele pot fi neplacute pentru ca sunt prea grase. Daca este nevoie, poti hidrata pielea bebelusului de doua ori pe zi, o data dupa baita si o data in timpul zilei, la cateva ore distanta.
Hidratarea – Ai grija ca bebelusul sa fie hidratat, asigurandu-i necesarul de lichide, insa tine cont de faptul ca nu este suficient sa consume lichide, ci este important ca ele sa fie mentinute in organism cu ajutorul cremelor hidratante.
Sarea si clorul – Ambele sunt foarte nocive pentru pielea uscata, intensificand uscarea acesteia. Dupa ce scoti bebelusul din piscina sau din mare, clateste-i neaparat pielea cu apa curata, apoi aplica o crema hidratanta pe pielea inca umeda.
Umidificatorul – Atunci cand aerul din casa este prea uscat din cauza caldurii sau a climei, acest lucru poate afecta pielea bebelusului. De aceea este indicat sa folosesti un umidificator, pe care sa il plasezi in camera bebelusului.
Ingrediente care agraveaza – Anumite produse trebuie evitate pentru ca agraveaza uscarea pielii. Pudra, produsele parfumate, precum si anumite produse de curatenie cum ar fi detergentul de rufe pot favoriza uscarea pielii, mai ales daca pielea bebelusului tau este sensibila. Da asemenea, sunt de evitat hainele stramte sau din materiale aspre, precum si cele confectionate din tesaturi iritante, precum lana. De asemenea, nu uita sa ii tai unghiutele in permanenta, pentru a evita zgarierea zonelor sensibile ale pielii.
Uneori pielea uscata poate fi semnul unei afectiuni a pielii, insa de obicei cand se intampla acest lucru apar si alte simptome pe langa uscarea pielii. Spre exemplu, daca pe pielea uscata apar si pete rosii, este posibil ca bebelusul sa aiba eczema, cunoscuta si ca dermatita atopica. Uneori chiar si aceasta dispare daca pielea este bine hidratata cu ajutorul cremelor, insa, in general, atunci cand bebelusul are o astfel de problema este indicat sa consulti medicul. In cazuri rare, pielea uscata poate indica si o boala genetica numita ihtioza si care consta in uscarea permanenta a pielii insotita de aparitia ocazionala a unor pete rosii, precum si de ingrosarea pielii palmelor si a talpilor. Atat in cazul dermatitei atopice, cat si in cazul ihtiozei, medicul este cel care face recomandari in privinta ingrijirii pielii bebelusului
Ad-Extra3:
Ce sunt petele mongoloide?
Petele mongoloide apar sub forma unor portiuni ale pielii colorate in gri albastrui, care seamana foarte bine cu vanataile, insa nu sunt deloc sensibile la atingere. Ele pot aparea pe spatele bebelusului, pe fese sau pe picioare si pot avea dimensiuni variabile, de la dimensiunea unui bob de orez la aceea a unei palme sau chiar mai mari. Petele mongoloide apar mai ales la bebelusii care au o descendenta (fie si indepartata) africana, asiatica, indiana si mediteraneana, insa aceasta nu este o conditie obligatorie a aparitiei lor.
Cauza aparitiei petelor mongoloide este o simpla variatie de pigment si de aceea apar mai ales la copiii de culoare, cu descendenta mentionata mai sus. 90% dintre cazurile de pete mongoloide ii afecteaza pe acesti copii, cei fara o descendenta dintre cele mentionate fiind afectati in proportie mai mica de 10%.
Petele mongoloide nu necesita niciun tratament, ele disparand de la sine pna la varsta de doi ani. Foarte putini copii raman cu aceste pete si la varsta adulta. In orice caz este bine de stiut ca petele mongoloide nu predispun organismul la cancer de piele si la nicio alta problema ce tine de piele.
Ce faci daca bebelusul tau are pielea sensibila?
In primul rand trebuie sa stii ca bebelusii in general au o sensibilitate crescuta a pielii si chiar daca bebelusul tau nu sufera de vreo afectiune cutanata sau nu are probleme deosebite legate de piele, ar tebui sa ai grija in permanenta de modul in care ii asiguri igiena si de produsele pe care le folosesti in acest scop. Iata cateva lucruri de care ar trebui sa tii seama pentru ca pielea sensibila a bebelusului tau sa fie bine ingrijita:
Nu face excese! – Baita este necesara, insa nu trebuie sa devina o obsesie. Doua trei baite pe saptamana sunt in mod normal suficiente pentru un bebelus, iar daca bebelusul tau are piele sensibila este indicat ca timpul de baita sa fie redus.
Evita factorii nocivi! – Soarele, apa sarata a marii sau apa dezinfectata din piscina, vantul, unele alimente care contin substante toxice, toate acestea pot afecta pielea sensibila a bebelusului in diferite moduri. De aceea, daca stii ca bebelusul tau are o pielesensibila, predispusa la alergii si iritatii, incearca sa elimini pe cat posibil toti acesti factori externi, protejandu-l prin diverse metode, cum sunt si cele enuntate in randurile de mai sus.
Alege produse de calitate! – Nu ai nevoie de foarte multe produse cosmetice pentru ingrijirea pielii bebelusului, insa ai grija ca cele pe care le folosesti sa fie de calitate. Citeste cu atentie etichetele, evita produsele care contin foarte multe chimicale, mai ales parabeni si ftalati, substante extrem de nocive pentru organism. Iadeal este sa folosesti produse cosmetice special concepute pentru bebelusi, care sa contina cat mai multe ingrediente naturale.
Evita produsele antibacteriene! – Chiar daca microbii reprezinta un stres, deocamdata nu este nevoie sa apelezi la produse antibacteriene, pentru ca acestea contin substante chimice mai putrnice, pe care pielea sensibila a bebelusului este posibil sa nu le tolereze.
Evita produsele parfumate! – Substantele care au parfumul produselor cosmetice sunt de obicei iritante si alergene cauzand reactii immediate la nivelul pielii. De aceea este de preferat sa alegi produse cosmetice fara parfum.
Testeaza produsele! – Orice produs cosmetic pentru bebelusi trebuie mai intai testat. Fa un test punand o mica cantitate pe bratul bebelusului si observa daca produsul produce schimbari ale pielii pentru a vedea cum reactioneaza aceasta la folosirea lui. Daca observi ca produsul irita pielea, nu il folosi!
Pe masura ce creste, pielea bebelusului va deveni mai rezistenta si mai putin sensibila la factorii externi, ingrijirea ei devenind un proces absolut firesc, pe care copilul si-l va insusi in mod firesc. Tot ce trebuie sa faci pentru ca acest lucru sa se intample negresit, este sa ai rabdare si sa alegi acum tot ceea ce este mai bun pentru bebelusul tau.
Despre baita si ingrijirea bebelusului merita citit si:
Prima baie a bebelusului meu
Ghid practic despre baita bebelusului, dincolo de ritualuri sofisticate si idei preconcepute.
Baita impreuna cu copilul - DA sau NU?
Cele 5 nevoi esentiale ale unui bebelus
80 de sfaturi si invataturi de la babe
Leziuni cutanate comune la nou-nascuti
Iritatia produsa de scutece
Traditii romanesti: prima scalda sau prima baita
Ce produse cosmetice sa alegem pentru baita bebelusilor?
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: Ioana Averescu, redactor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate © 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII