Baia (băița) bebelușului: un ghid practic, dincolo de ritualuri sofisticate și idei preconcepute - din experiența unei mamici
Baia bebelușului este absolut necesară pentru igienă și pentru menținerea sănătății sale și este una dintre ritualurile preferate ale bebelușului, dar și ale părinților săi.
Experiența mea ca mamă a doi copii extrem de diferenți, nu doar prin sex și cei 10 ani care îi despart, ci și prin o sumedenie de trăsături de personalitate, mă face să cred că baia este, dincolo de un obicei cotidian legat de igienă, o modalitate de a intensifica atașamentul copilului față de părinți și o ocazie extraordinară pentru aceștia de a se bucura de minunea de a fi părinte.
Baita in prima saptamana – este absolut necesara?
Cand trebuie facuta prima baita?
Unde spalam bebelusul?
Cum decurge o baita de la A la Z?
Absolut necesară pentru igienă și menținerea sănătății, baia bebelușului înseamnă și un prilej de atașament și dragoste
Experiența mea ca mamă a doi copii, extrem de diferenți nu doar în ceea ce privește sexul și cei zece ani care îi despart, ci și prin o mulțime de trăsături de personalitate, mă face să cred că baia este, dincolo de un obicei zilnic legat de igienă, o modalitate de a întări atașamentul copilului față de părinți și o ocazie extraordinară pentru aceștia de a se bucura de minunea de a fi părinte.
Băia bebelușului, cel puțin în primele săptămâni de după naștere, poate fi însă și o adevărată provocare, atât pentru mamele fără experiență, cât și pentru cele care au mai trecut o dată prin acest ritual, o provocare care îți pune la încercare nu doar răbdarea, ci și emoțiile și diferitele abilități care țin mai mult de instinct decât de tehnici învățate.
Unii bebeluși adoră baia încă de la primul contact cu apa, în timp ce alții au nevoie de timp pentru a se obișnui, iar alții păstrează în permanență o anumită reticență față de baie. Cu toate că nu există reguli, orice bebeluș ajunge până la urmă, mai devreme sau mai târziu, să adore baia. Așa încât nu are rost să te stresezi decât atât cât este necesar, ceea ce înseamnă că poți încerca diferite trucuri care să îți ușureze sarcinile pe care le presupune o baie completă și care să îl facă pe bebeluș să se simtă din ce în ce mai bine când se apropie momentul magic.
Baita in prima saptamana – este absolut necesara?
Baia este o metodă excelentă pentru a asigura igiena bebelușului, însă în prima săptămână de viață nu sunt absolut necesare și poate fi înlocuită cu o "curățare" a bebelușului de la cap până la picioare cu ajutorul unui prosop umezit cu apă călduță sau al unui burete.
Înainte de a începe procedura, asigură-te că în cameră este suficient de cald și pregătește dinainte un prosop curat și hăinuțele cu care urmează să-l îmbraci pe bebe. Pregătește un vas cu apă caldă și așază bebelușul pe un prosop curat, după ce l-ai dezbrăcat. Începe cu ochii, apoi continuă cu fața, gâtul și mâinile, ștergând ușor fiecare parte a corpului cu prosopul înmuiat în apă caldă. Curăță cu grijă ochii, folosind pentru fiecare dintre ei câte un tampon din bumbac (ideal este pansamentul steril). Mișcările trebuie să fie din colțul interior al ochiului (dinspre nas) spre exterior. Urechile pot fi curățate cu bețișoare speciale, însă în niciun caz nu trebuie curățate în interior, ci doar la exterior.
Dacă bebelușul mai are încă urme de vernix pe piele, nu încerca să le îndepărtezi cu prosopul, deoarece vernixul este un produs care ajută în mod natural la curățarea pielii bebelușului. După ce ai terminat cu fața, mâinile și gâtul, continuă toaleta bebelușului în partea inferioară, folosind același prosop de bumbac înmuiat în apă caldă. Zona genitală trebuie curățată cu grijă după fiecare schimbare a scutecului. Poți folosi în acest scop doar bucăți de material din bumbac înmuiate în apă călduță sau poți folosi diferite produse din comerț (servetele umede, loțiuni de curățare etc.) care îți vor ușura munca și vor menține pielea bebelușului sănătoasă.
Folosește produse special concepute pentru bebeluși, dar evită-le pe cele care conțin săpun, alcool sau parfum, deoarece acestea pot produce dezechilibre la nivelul pielii. Nu uita să testezi orice produs pe o porțiune mică de piele înainte de a-l folosi pentru tot corpul. Tot din experiență, știu că nu tot ceea ce este bun pentru un copil este neapărat bun pentru toți copiii, așa că nu sari peste această etapă a testării dacă vrei să eviți eventuale neplăceri. După ce termini de șters întreaga suprafață a corpului, poți folosi o loțiune de corp pentru bebeluși, mai ales dacă pielea este uscată. Ai grijă să masezi bine toate porțiunile corpului, mai ales pliurile de la încheieturi. Înfășoară-l apoi în prosop și alintă-l în brațe, apoi îmbracă-l.
Citeste mai multe detalii aici 5 lucruri despre prima baie a bebelusului
Cand trebuie facuta prima baita?
Nu există o regulă fixă în ceea ce privește momentul primei băi a bebelușului, acest lucru este sigur. Fetitei mele i-am făcut baia acasă abia după o săptămână și ceva, deoarece nu-i cădea crusta de la ombilic și toată lumea mi-a spus că până când nu-i cade nu trebuie să-i fac baie. Pe băiat, în schimb, l-am băgat în baie din prima seară în care am ajuns acasă. Și unul și celălalt sunt bine, sănătoși, și au trecut de la prima baie până acum (la 13, respectiv 3 ani) prin tot felul de faze pro și contra băii. Așa că, cred că primul contact cu apa acasă ține mult de instinctul matern și de dispoziția bebelușului.
Atenție, mă refer la prima baie acasă, pentru că la maternitate, prima baie se face la scurt timp după naștere, de obicei, la cel puțin o oră după, și ea nu trebuie să dureze mai mult de 5 – 10 minute. Primele băi ale bebelușului, făcute la maternitate, te pot speria. Îmi amintesc și acum, cu o oarecare nostalgie, cum bebelușa mea mică și drăgălașă a început să țipe din toată ființa ei când asistenta a băgat-o sub jetul de apă călduță al unei chiuvete mai mari, special concepută în acest scop. O ținea pe o singură mână, iar cu cealaltă o spăla. Mi s-a întipărit în minte imaginea aceasta, care atunci m-a speriat rău de tot. La Tudor a fost altfel și nu știu dacă asta avea neapărat legătură cu faptul că de data aceasta am născut într-o maternitate privată sau pur și simplu eram eu mai greu de impresionat. Cert este că primele băi sunt mai dificile și este foarte bine să fii pentru început doar spectator, apoi să preiei tu controlul, dar punând întrebări și apelând la ajutor ori de câte ori este necesar. Chiar dacă în timpul băii efective bebelușul s-ar putea să plângă foarte tare, nu uita că baia calmează și liniștește organismul. Vei vedea efectele acestea imediat după ce bebelușul este uscat și schimbat.
Baia nu trebuie făcută neapărat în fiecare zi, dar dacă vrei să o faci zilnic este în regulă. De două sau de trei ori pe săptămână este suficient. Trebuie însă să ai grijă ca fața bebelușului să fie spălată în fiecare zi, iar zona genitală la schimbarea fiecărui scutec.
Dacă locuiești într-o zonă cu apă dură, ține cont de faptul că apa s-ar putea să atace pielea bebelușului. O poți proteja adăugând în apa de baie un strop de loțiune emolientă pentru bebeluși.
Nu există nicio regulă în ceea ce privește ora băii. În primele săptămâni, din motive practice, este mai bine să faci baia în timpul zilei, însă cu timpul obișnuiește-ți bebelușul să perceapă baia ca pe un ritual de seară, ce precede culcarea.
Ad-Extra3:
Unde spalam bebelusul?
În primele săptămâni, baia bebelușului poate fi făcută într-un lighean mai mare, din plastic, însă la fel de bine poate fi făcută și în chiuveta de la baie, curățată și dezinfectată. Cu timpul, baia va fi mutată în cadă mare, așa cum este firesc. Îți recomand cu căldură să folosești un suport pentru baie, care se prinde cu ventuze de fundul ligheanului.
Acoperă-l cu un prosop umed și așază bebelușul pe el, astfel încât să-l poți spăla turnând apă pe el cu un recipient din plastic. Cu timpul, odată ce bebe învață să stea în funduleț, poți renunța la suport.
de citit: Sfaturi pentru a transforma baita la copii, intr-o distractie
Cum decurge o baita de la A la Z?
In primul rand alege pentru baita un moment al zilei in care stii ca nu vei fi intrerupta de nimeni si astfel incat sa ai suficient timp pe care sa il petreci cu bebelusul tau. Ai grija ca acel moment sa fie intre mese, astfel incat bebe sa nu fie nici flamand, nici satul, nici foarte obosit. Pasii sunt urmatorii, cu mentiunea ca nu trebuie luati ca niste reguli stricte, ci adaptati la nevoile fiecarui bebelus:
-Ai grija ca in camera sa fie cald si ca usile si ferestrele sa fie inchise;
-Spala-te pe maini, apoi pregateste toate obiectele de care ai nevoie in timpul baitei si imediat dupa (burette, prosoape, scutece, hainite, etc.).
-Pune mai intai apa rece in vasul in care urmeaza sa faci baita, apoi adauga apa fierbinte pana cand potrivesti temperatura;
-Temperatura apei trebuie sa fie de 37 – 38 de grade celsius. Ideal este sa ai un termometru de baie pentru a o verifica, dar daca nu ai testeaza apa cu cotul mai degraba decat cu mana.
-Umple cadita cu apa pana la aproximativ 13 cm, astfel incat bebelusul sa poata fi acoperit cu apa. Daca folosesti un suport pentru baita, acopera-l cu un prosop umed cu care sa il poti acoperi pe bebelus in timpul baitei.
-Dezbraca bebelusul si tine-l intr-un prosop inainte de a-l baga in baita, astfel incat sa nu ii fie frig.
-Spala-i ochii, urechile, fata, gatul si restul corpului ghidandu-te dupa indicatiile de mai sus.
-Tine capul bebelusului cu grija, astfel incat sa nu ii intre apa in urechi si maseaza-i scalpul cu mana sau cu un prosop mic, din bumbac, pe care ai pus gel special pentru bebelusi. Clateste apoi foarte bine cu apa curata. O data sau de doua ori pe saptamana este suficient sa speli bebelusul pe cap. In rest poti sa sari peste aceasta parte.
-Nu baga bebelusul deodata in apa, ca sa nu se sperie. Moaie-i intai piciorusele, apoi uda-l treptat, pana cand este in apa cu totul, astfel incat apa sa ii acopere umerii.
-Daca bebelusul are pielea sensibila sau apa e prea dura, atunci poti adauga in baita un strop de lotiune de corp, dar nu uita ca acest lucru va face ca pielea bebelusului sa fie foarte alunecoasa atunci cand il scoti din baie, asa ca ai grija sa nu il scapi.
-Foloseste un burete moale, o bucata de material din bumbac sau mana ta pentru a curata pielea bebelusului cu un gel de dus special pentru copii.
-Evita sa freci prea tare pielea bebelusului ca sa nu o iriti.
-Clateste cu apa curate bebelusul inainte de a-l scoate din baita, astfel incat sa nu ramana pe piele urme de gel de dus. Foloseste in acest scop apa potrivita ca temperatura dintr-un alt vas pe care sa il plasezi dinainte la indemana.
-Scoate bebelusul din baie tinandu-l cu o mana de gat si de cap si cu cealalta de fundulet.
-Nu lasa niciodata bebelusul nesupravegheat in cadita!
-Infasoara-l intr-un prosop moale, din bumbac. Este ideal daca prosopul este in prealabil incalzit pe un calorifer.
-Daca bebelusul are pielea mai uscata poti folosi un ulei de corp sau o lotiune pentru bebelusi.
-Nu te lungi prea mult cu imbracatul, incearca sa il imbraci cat de repede poti, pentru ca bebelusii pierd foarte repede caldura din corp. Daca vei considera necesar, il poti inveli imediat dupa baita cu o paturica.
-Nu uita sa ii dai un pupic pe crestet si sa il alinti un pic inainte sa adoarma.
Cat de des facem baie bebelusului?
Cât de des facem baie lui bebe? Trebuie băită in fiecare zi? Nu o fi prea mult pentru pielea bebelușului? Sunt dese aceste intrebari pe forumul Desprecopii. Specialistii au inceput sa aiba indoieli asupra necesitatii reale a baitei zilnice la bebelus. Iata mai multe argumente despre cat de des ar trebui sa facem baita bebelusului.
Despre baita si ingrijirea bebelusului merita citit si:
Prima baie a bebelusului meu
Baita impreuna cu copilul - DA sau NU?
Cele 5 nevoi esentiale ale unui bebelus
80 de sfaturi si invataturi de la babe
Leziuni cutanate comune la nou-nascuti
Iritatia produsa de scutece
Traditii romanesti: prima scalda sau prima baita
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: redactor Desprecopii.com Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate © Desprecopii.com 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 3 comentarii
Un articolul bun dar doar in anumite puncte.Daca cautati putin pe internet,cel putin,sa aflati cum se procedeaza in strainatate,veti afla ca de fapt in primul an de viata se recomand baita doar de maxim 2 ori pe saptamana deoarece bebelusul nu are nevoie deocamdata si deoarece asa ii sensibilizezi prea mult pielea,mai ales daca folosesti produsele din comert care au atatea chimicale.Chiar baita imediat dupa nastere nu este deloc benefica deoarece asa se duc toate bacteriile atat de benefice pentru pielea bebelusului care le-a luat dinauntrul vaginului.La spitalul unde am nascut certificat baby friendly de catre UNESCO fetitei mele nu i s-a facut baita dupa nastere,ci doar a fost stearsa,baita am facut-o acasa dupa 2 saptamani.Bacteriile de le piele sunt extrem de benefice si trebuie lasata pielea sa fie colonizata de aceste bacterii oferindu-i protectie necesara bebelusului pentru viata de adult.Desigur ca in fiecare dimineata ii sterg fata,ochisorii,manutele,si la fiecare schimb de scutec,funduletul doar cu apa calda,la sfatul moasei si a medicului pediatru de aici din Elvetia.Cand ii fac baita,tot doar cu apa calda si apoi o dau cu ulei de masline,are o pele ffff fina si curata,fara nici o bubita.Daca ne gandim bine si noi ca adulti cand facem dus in fiecare zi,avem piele uscata la un moment dat daca nu folosim extra-hidratare.Dupa ce bebe merge si transpira cu adevarat de la efort atunci devine important sa ii facem baita.Cum zicea o asistenta pentru copii:baita o facem mai mult pt noi,mamele,decat pentru o nevoie reala a bebelusului,caci asa avem noi un "fix ".
Medicul nostru pediatru ne-a sfatuit sa ii facem baie copilului zilnic chiar din prima zi. La urma urmei copilul transpira ca si noi dupa o zi de vara calduroasa, sa zicem, nu inteleg de ce prezentati baia bebelusului ca pe o chestie optionala. Nu mi se pare deloc in regula sa il pui la culcare dupa o zi de transpiratie si sa iti inchipui ca ii faci un bine. Avem sapte ani si inca facem baie zi de zi, oricat de exagerat ar parea ! :)
Ca tatic responsabil de baita mi se pare un articol foarte bun!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII