Siguranta copiilor nostri – un lucru care se invata

Siguranta copiilor nostri – un lucru care se invata

Siguranta copiilor nostri – un lucru care se invata

  • Traim intr-o lume in care siguranta este un termen atat de relativ, in care prudenta este un concept ce necesita mereu revizuire, pentru simplul fapt ca raul, ca si binele, evolueaza intr-un ritm alert.

Fiecare copil ar trebui sa stie sa inoate!
Asigura-te ca mediile in care isi petrece timpul sunt sigure!
Stima de sine ridicata iti poate proteja copilul!
Asculta-ti copilul si raspunde nevoilor lui!
Invata-ti copilul ce inseamna intimitatea!
Cultiva ideea ca in familie nimeni nu are secrete!
Explica-i copilului ca nu toata lumea este buna!
Nu-ti lasa copilul decat cu cineva in care ai totala incredere!
Atentie la masini!
Transportul in comun este o provocare!
Ajuta-ti copilul sa gandeasca singur!

Traim intr-o lume in care siguranta este un termen atat de relativ, in care prudenta este un concept ce necesita mereu revizuire, pentru simplul fapt ca raul, ca si binele, evolueaza intr-un ritm alert. Ca parinti, vrem sa ne stim copiii in siguranta, indiferent de circumstante. Fie ca este vorba de folosirea unui medicament, de a-ti lasa copilul in parc sa se joace sau de a-l lasa sa treaca singur strada, siguranta este ceea ce ne dorim in primul rand pentru copiii nostri, atunci cand nu putem controla noi insine totul. Si asta naste, firesc, temeri. Undeva, in adancul sufletului, fiecare dintre noi poarta in sine teama ca i s-ar putea intampla ceva rau propriului copil, iar cel mai mare cosmar al unui parinte este, cu siguranta, un telefon care sa il anunte ca temerea sa s-a adeverit.

Se stie ca prudenta are limitele ei si ca oricat de bine ti-ai proteja copilul, atunci cand ii dai drumul in lume sau, uneori, chiar sub ochii tai, pericolele nu pot fi mereu invinse. Exista insa diverse moduri de a le preveni si de a diminua factorii de risc ce iti expun copilul la pericole cum ar fi accidentele de tot felul, abuzurile, violenta etc. Primul si cel mai important, este sa mentii o relatie cat mai apropiata cu propriul copil. Comunicarea permanenta iti va permite sa ii dai sfaturi, sa stii cu ce probleme se confrunta, sa afli lucruri care poate lui nu i se par nefiresti, legate de relatiile cu cei din jur. Petrece macar 15 minute pe zi cu copilul tau pentru a-l asculta. Fa tot ce poti pentru a te apropia de propriul copil, pentru ca numai astfel il vei putea proteja cat mai mult timp de pericole exterioare. Altfel spus, fa din relatia cu propriul copil o prioritate a vietii tale. Pe langa acest lucru exista insa o serie de masuri de siguranta ce pot preintampina pericole de tot felul in diverse situatii. Iata cateva moduri eficiente de a contribui la siguranta copilului tau:

Fiecare copil ar trebui sa stie sa inoate!

Nu, nu este un moft, ci o necesitate. Inotul, pe langa faptul ca este un sport complex, extrem de benefic pentru dezvoltarea armonioasa a copilului tau, este un lucru extrem de util in diverse situatii, asa incat, inscrie-ti cat mai curand copilul la cursuri de inot!

Asigura-te ca mediile in care isi petrece timpul sunt sigure!

Fie ca este vorba despre anturajul de prieteni, sau despre casele si familiile acestora, este de datoria ta sa te asiguri ca totul este in regula. Invata-ti copilul ca uneori aparentele pot insela si ca este posibil ca ceea ce isi imagineaza el despre unii oameni sa fie fals pentru ca adesea raul se poate ascunde sub masti inocente. Invata-l sa constientizeze un pericol (de exemplu un parinte al unui prieten, care este violent sau care a consumat alcool) si sa paraseasca imediat mediul respectiv, folosind scuze clasice cum ar fi faptul ca si-a amintit ca are programare la dentist...

Stima de sine ridicata iti poate proteja copilul!

Poate ca iti pare o gluma, dar nu e deloc o gluma! Stima de sine crescuta ii protejeaza fata de evetualele episoade de hartuire din partea colegilor de scoala, la fel cum tot stima de sine crescuta le da curaj sa faca fata la numeroase situatii critice in care trebuie sa gaseasca rapid solutii. Copiii trebuie invatati ca atunci cand sunt in pericol trebuie sa gaseasca rapid mijloace pentru a scapa de el, ca nu este nimic rusinos in a fugi atunci cand simt ca cineva le vrea raul, ca este bine sa se adreseze unui adult atunci cand nu mai fac fata situatiei etc.

Asculta-ti copilul si raspunde nevoilor lui!

De fiecare data cand copilul tau iti cere ceva si tu ii raspunzi cererii, contribui la cresterea lui frumoasa si armonioasa pentru ca el stie ca va fi auzit atunci cand isi va exprima nevoile. Studiile arata ca acei copii care sunt mereu luati in serios si ascultati sunt mai curajosi, mai capabili sa reactioneze rapid in situatii limita si stiu mai bine sa ceara ajutorul.

Invata-ti copilul ce inseamna intimitatea!

Fie ca e vorba de intimitatea propriului corp, fie ca e vorba despre intimitatea relatiilor cu cei din jur, copilul trebuie invatat de mic ca nimeni nu are dreptul sa il atinga in vreun fel care sa il favca sa se simta jenat, abuzat, hartuit. De obicei parintii le spun copiilor sa stea departe de straini, sa nu intre in vorba cu strainii, insa de prea putine ori le explica si pericolele la care se expun nerespectand ceea ce li se spune. Ca parinti, nu ar trebui in niciun caz sa ne bazam pe instinctul de autoaparare al copilului in caz de abuz de orice fel, ci ar trebui sa luam toate masurile de prevenire a situatiilor critice, prin informarea corecta a copiilor si prin comunicarea permanenta cu ei. Invata-ti copilul ca numai el trebuie sa decida cand si cine poate sa ii devina apropiat intim si discuta despre consecintele intimitatii inadecvate. Aceasta educatie incepe de la varste fragede, din momentul in care tu insuti creezi o legatura intima cu copilul care devine din ce in ce mai constient de corpul sau. Nu iti forta copilul sa dea pupici cunostintelor, nu-l imbratisa cu forta daca el nu isi doreste asta, cultiva-i acest sentiment de libertate a deciziilor in ceea ce priveste permisiunea acordata celorlalti de a intra in spatiul sau intim.

Cultiva ideea ca in familie nimeni nu are secrete!

Este un obicei care il va face pe copilul tau sa nu iti ascunda lucruri care l-ar putea pune in pericol. Sa nu uitam ca de obicei minciuna este modul prin care copiii sunt atrasi in diverse capcane. Fraze de genul „Sa nu ii spunem mamei / tatei ca...” nu au ce cauta in comunicarea copilului tau cu alte persoane, indiferent cine ar fi acestea. Copiii trebuie sa stie ca nu exista absolut niciun motiv pentru care sa aiba vreun secret fata de mami si tati pentru ca parintii sunt cei care il iubesc neconditionat si sunt alaturi de el in orice imprejurare.

Explica-i copilului ca nu toata lumea este buna!

Copiii au nevoie sa stie asta in mod concret, ca nu toata lumea face lucruri bune si frumoase si ca exista si oameni rai, care fac lucruri rele. Este important pentru un copil sa stie ca ceea ce conteaza mai mult este siguranta sa si nu politetea sau cumintenia. Copilul trebuie sa stie ca este in regula sa nu asculte de oricine, sa puna intrebari si chiar sa fuga de comportamentul cuiva care il face sa se simta in disconfort. Invata-l sa reactioneze rapid si zgomotos atunci cand este in pericol, sa strige dupa ajutor, indiferent unde se afla.

Nu-ti lasa copilul decat cu cineva in care ai totala incredere!

Indiferent ca este vorba despre un prieten, o ruda sau o bona, copilul trebuie sa fie in totala siguranta atunci cand esti departe de el. Si pentru asta tu esti cel care trebuie sa aiba incredere in persoanele care te ajuta in astfel de situatii. Abuzurile asupra copiilor cunosc forme variate si, partea bizara pe care o scot la iveala statisticile este ca ele nu vin cel mai adesea din partea strainilor, ci din partea persoanelor din anturajul familiei.

Atentie la masini!

Copiii si mai ales adolescentii trebuie educati in ceea ce priveste calatoriile cu masina. Daca cei mici calatoresc in general cu parintii si educarea lor se refera mai ales la masurile de siguranta pe care le impune calatoria (punerea centurilor, comportament adecvat etc.), adolescentii trebuie preveniti in ceea ce priveste riscurile diferitelor acte teribiliste la volan. Orice adolescent ar trebui sa stie ca se expune extrem de mult atunci cand urca intr-o masina al carei sofer este neexperimentat, baut, teribilist.

Transportul in comun este o provocare!

Este o provocare atat pentru tine, cat si pentru copilul tau. La inceput calatoreste impreuna cu el, dandu-i impresia ca este singur. Apoi lasa-l sa calatoareasca cu un prieten. Apoi, discuta cu el despre tot felul de situatii care pot sa apara atunci cand calatoreste cu transportul in comun cum ar fi: ce face daca cineva il ameninta, ce face daca se confrunta cu un hot de buzunare, ce face daca ii cade mobilul pe sinele metroului etc. Obisnuieste-ti copilul sa te sune ori de cate ori urca si coboara dintr-un mijloc de transport in comun. Chiar daca pare sufocant, explica-i ca asta e pentru binele lui si ca nu vrei decat sa stii ca e in siguranta.

Ajuta-ti copilul sa gandeasca singur!

Desigur ca de la un moment dat incolo o va face oricum, insa este important ca gandirea lui sa fie formata inca de mic pentru ca mai ales la varsta adolescentei anturajul poate anula chiar si cele mai bune invataturi de acasa. Totusi, daca copilul are o anumita independent care i-a fost cultivata si stie sa distinga intre bine sir au si sa distinga intre diferite situatii riscante, atunci va avea puterea sa spuna “Nu!”, indiferent de anturaj. De aceea este extrem de important sa iti ajuti copilul sa dezvolte de mic o anumita inteligenta sociala si un simt al ratiunii care se capata doar in timp si prin traversarea unor experiente de viata. 

Despre meseria de parinte merita de citit si:

Mami si tati, ce faceti acolo? Cand copilul isi surprinde parintii

Mami si tati, ce faceti acolo? Cand copilul isi surprinde parintii "in flagrant"

A fi parinte este, cu siguranta, o misiune complexa, ce prilejuieste o sumedenie de momente inedite, carora trebuie sa le facem fata cu brio.Dincolo de dificultatile inerente, ce sunt insa de cele mai…

9 pași pentru a fi un părinte mai bun

9 pași pentru a fi un părinte mai bun

Probabil ca ai invatat deja ca meseria de parinte este una extrem de dificila, dar si nespus de frumoasa si ca ea se invata din mers. Oricat de multe sfaturi ai primi din exterior, oricat de informat…

La cumparaturi cu copiii – sfaturi pentru un shopping linistit

La cumparaturi cu copiii – sfaturi pentru un shopping linistit

Mersul la cumparaturi cu copiii poate fi distractiv, insa adesea se poate transforma intr-o adevarata aventura, nu intotdeauna placuta. De aceea, unii parinti prefera sa gaseasca solutii de compromis…


 

 Comunitatea Desprecopii - Hai pe forumul parintilor


Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)

 

autor: redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2014

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII