Ne ajutam tenul band mai multa apa?
-
Ideea ca vom avea un ten de vis daca ne mentinem hidratati este atat de des intalnita, incat pare surprinzator sa descoperim ca nu prea sunt dovezi care sa sustina aceasta afirmatie.
Apa actioneaza ca o crema
Efectul pe termen lung asupra pielii al consumului de apa
Sfatul misterios
Apa actioneaza ca o crema
Ideea ca vom avea un ten de vis daca ne mentinem hidratati este atat de des intalnita, incat pare surprinzator sa descoperim ca nu prea sunt dovezi care sa sustina aceasta afirmatie. Daca tanjiti dupa pielea neteda si stralucitoare pe care o au tinerii, sunt cu siguranta sanse sa fi auzit de indemnul de a consuma apa din abundenta pentru a elimina toxinele si pentru a mentine pielea sanatoasa. Cantitatea pe care expertii o sugereaza variaza. Sfaturile care vin din SUA recomanda 8 pahare de apa pe zi, in timp ce in zonele cu clima mai calda, oamenii sunt sfatuiti sa consume mai multa apa pentru a compensa faptul ca acestia transpira mai mult. Dar, indiferent de cantitatea sugerata, principiul din spatele sfaturilor ramane acelasi: un consum mai mare de apa va mentine pielea hidratata. Cu alte cuvinte, apa actioneaza ca o crema, hidratand de la interior spre exterior. Aceasta idee este atat de des intalnita, incat, probabil, veti fi surprinsi sa aflati ca , practic, nu sunt dovezi stiintifice care sa o sustina. Va asteptati fara doar si poate sa cititi despre studii nenumarate, in care subiectii au fost separati in doua grupuri, unul in care s-a consumat foarte multa apa, iar cel de-al doilea a baut cantitati normale ; apoi, ca in orice studiu, aspectul pielii sa fie evaluat o luna mai tarziu pentru a se stabili daca un consum marit a dus la o piele mai fina .
De fapt, astfel de studii sunt rare, pe motiv ca apa nu poate fi brevetata si este dificil sa gasesti finantare pentru o astfel de cercetare, in cazul in care nu discutam despre un nou medicament sau produs cosmetic, care, prin vanzare, ar putea rambursa costurile investiilor.
Efectul pe termen lung asupra pielii al consumului de apa
O revizuire facuta de medicul dermatolog Ronni Wolf in Centrul Medical Kaplan in Israel a gasit doar un studiu despre efectul pe termen lung asupra pielii al consumului de apa. Dar rezultatele au fost contradictorii. Dupa patru saptamani, grupul care a consumat mai putina apa minerala a aratat o scadere a densitatii pielii, ceea ce inseamna ca pielea a retinut umiditatea, in timp ce densitatea pielii a crescut la cei care au consumat apa de la robinet. Cu toate acestea, tipul de apa consumat nu s-a reflectat intr-un vreun fel in aparitia ridurilor sau netezirea pielii.
Nu putem spune ca deshidratarea nu are nici un efect asupra pielii. Putem masura acest lucru foarte simplu: ridicam o portiune de piele, iar daca pielea este deshidratata va reveni la forma initiala dupa ceva mai multa vreme decat in mod normal.
Un consum de apa peste medie este benefic - dar nu inseamna ca un consum scazut este dezastruos. Este ca si cum am spune ca lipsa hranei duce la malnutritie iar prea multa hrana este benefica pentru noi. Cum Wolf ar spune, pielea este ca o masina care are nevoie de benzina, cu cat mai multa, cu atat mai bine.
Sfatul misterios
Se vehiculeaza des ideea ca, daca bem multa apa, organismul o va stoca intr-un fel sau altul. Acest lucru depinde de cat de repede o bem. Daca consumam mai multe pahare in interval de 15 minute, nu vom obtine decat mai multe vizite la toaleta. Dar, daca bem aceeasi cantitate de apa timp de doua ore, intr-adevar, vom retine mai mult lichid.
Exista un studiu care sugereaza ca 500 ml de apa potabila cresc fluxul de sange prin capilarele din piele. Dar evaluarea pielii a fost facuta la abia treizeci minute dupa ce a fost consumata apa, si nu stim daca aceasta, la randul sau, imbunatateste tonusul pielii.
Un contra-argument este ca pielea contine pana la 30% apa, iar acest lucru o ajuta sa arate "dolofana". Acest lucru poate fi adevarat, dar aspectul tineresc pielii este dat de factori cum ar fi genetica, expunerea la soare si obiceiul fumatului.
Deci, misterul este de unde vine recomandarea celor 8 pahare de apa. Putine dintre liniile directoare oficiale se refera chiar la piele. Apa este, fara indoiala, cel mai important nutrient pentru organism. In absenta ei, putem ajunge la deces in cateva zile si, deci, cu siguranta ca hidratarea aduce doar beneficii sanatatii noastre. Un studiu din 2010 a descoperit dovezi ca un consum important de apa impiedica reaparitia pietrelor la rinichi , dar nu putem discuta despre alte beneficii care sa fi fost probate la fel de temeinic.
Au aparut dispute pe marginea teoriei celor 8 pahare de apa pe zi, cata cantitate este necesara pentru a indeparta toxinele din rinichi, si daca apa ajuta la reducerea apetitului. Trebuie luata in discutie cu siguranta, si temperatura mediului ambiental. Mai intalnim un mit conform caruia alte lichide nu intra la socoteala. Sau ca nu trebuie neaparat sa fie APA! Chiar si mancarea contine mai multa apa decat ne-am astepta. Pizza este 40-49% apa, de exemplu. Procentul de apa pe care il luam din alimentatie deriva din zona in care locuim. In SUA acesta este de 22%. In Grecia, unde oamenii mananca multe fructe si legume, este mult mai mare.
Deci, problema este o lipsa generala de dovezi ca un aport ridicat de apa potabila face vizibila o dierenta pentru pielea noastra. Nu putem spune cu siguranta ca nu functioneaza, dar nici dovezi ca o face nu avem. Porblema care ramane nerezolvata este cantitatea de apa pe care ar trebui sa o consumam. Avand in vedere ca aceasta depinde de vreme si de activitatile pe care le facem, cu totii avem un ghid intern care ne ajuta si care functioneaza perfect, si acesta se numeste setea.
Merita cititi si:
Forumuri si comunitati recomandate
Femina intim
Intre noi femeile. Cosmetice, diete, tampoane, dileme intime.
In unul sau in doi... mergem mai departe!
Probleme cu casnicia, suport, incurajari, pareri ... nu ezitati si usurati-va gandurile aici!
autor: Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2015
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII