De ce este important să avem grijă de sistemul imunitar al copiilor?

De ce este important sa avem grija de sistemul imunitar al copiilor?

De ce este important să avem grijă de sistemul imunitar al copiilor?

Imunitatea scazuta a copiilor favorizeaza instalarea rapida a diverselor viroze care, netratate corespunzator, risca sa se transforme in problem grave de sanatate, cu urmari negative de durata asupra organismului.

Care este insa legatura reala dintre sistemul imunitar si aceste boli “de sezon” si de ce este important sa avem grija de sistemul imunitar al copiilor? Iata sfatul de la Desprecopii.

- despre importanta sistemului imunitar al copiilor, veti citi:
Imunitatea scazuta a copiilor favorizeaza instalarea rapida a diverselor viroze
Pe scurt, despre sistemul imunitar
Cum functioneaza sistemul imunitar?
Cate tipuri de imunitate exista?
Imunitate naturala
Imunitatea adaptiva
Imunitatea pasiva
Cum putem imbunatati functionarea sistemului imunitar al copiilor?
Vitaminele si imunitatea
Bolile copilului
Forumurile parintilor informati

Imunitatea scazuta a copiilor favorizeaza instalarea rapida a diverselor viroze

Odata cu apropierea sezonului rece auzim tot mai des in jur cuvantul “imunitate”, mai ales cand vine vorba de bolile de sezon, la care copiii par sa fie cei mai vulnerabili. Imunitatea scazuta a copiilor favorizeaza instalarea rapida a diverselor viroze care, netratate corespunzator, risca sa se transforme in problem grave de sanatate, cu urmari negative de durata asupra organismului. Care este insa legatura reala dintre sistemul imunitar si aceste boli “de sezon” si de ce este important sa avem grija de sistemul imunitar al copiilor?

Pe scurt, despre sistemul imunitar

Sistemul imunitar, care este alcatuit din anumite celule, proteine, tesuturi si organe, are rolul de a proteja organismul impotriva germenilor si a microorganismelor cu care intra in contact zilnic. In majoritatea cazurilor, functionarea in parametric normali a sistemului imunitar previne infectiile si asigura sanatatea organismului, insa atunci cand sistemul imunitar nu functioneaza corespunzator, riscul de imbolnavire este crescut. Practic, sistemul imunitar constituie modul in care organismul se apara de boli, printr-un mecanism in mai multe etape ce se constituie in raspunsul imunitar care consta in atacarea substantelor si a microorganismelor ce ataca corpul cauzand diverse boli. Celulele care constituie baza sistemului imunitar, numite si celule albe sau leucocite, sunt de mai multe categorii si sunt produse in mod constant de catre mai multe organe ale corpului uman. Leucocitele circula prin organism prin intermediul vaselor limfatice si al vaselor sangvine, monitorizandu-se astfel orice posibila problema de sanatatea ce poate sa apara din cauza germenilor ce intra in organism pe diferite cai.

Cele doua tipuri majore de leucocite sunt fagocitele si limfocitele, primele avand rolul de a distruge microbii ce patrund in corp, iar celelalte permitand organismului sa recunoasca microbii cu care a mai intrat deja in contact si sa ii distruga.

Cum functioneaza sistemul imunitar?

Atunci cand antigenii (substantele straine ce invadeaza organismul) sunt detectati, mai multe tipuri de celule lucreaza impreuna pentru a-i recunoaste si pentru a le raspunde. Aceste celule dau semnalul altora (limfocitelor B) pentru a produce anticorpii, proteine specializate in impiedicarea diversilor antigeni sa actioneze. Odata produsi, anticorpii continua sa existe in organism, astfel incat daca la un moment dat acelasi tip de antigen invadeaza din nou corpul, anticorpii sunt deja prezenti si isi indeplinesc mai rapid misiunea. De aceea, boli precum varsatul de vant se fac o singura data, a doua oara antigenii nemaiavand timp sa isi faca simtite efectele negative, intrucat anticorpii exista deja in organism. Cu toate acestea, anticorpii nu reusesc intotdeauna sa neutralizeze antigenii fara ajutorulor unui alt tip de celule (celulele T), care distrug antigenii descoperiti de anticorpi, precum si celulele organismului deja infectate de acestia. La randul lor, celulele T dau semnale de alarma altor celule cu alte roluri in lupta contra bolilor. Anticorpii neutralizeaza, de asemenea, toxinele, produse de diverse organisme. De asemenea, ei activeaza asa numitele proteine complementare care fac la randul lor parte din sistemul imunitar, asistand la distrugerea bacteriilor, a celulelor infectate si a virusurilor.

Toate aceste tipuri de celule si procesele pe care ele le declanseaza in organism formeaza ceea ce numim in mod comun “imunitate”.

Ad-Extra3:

Cate tipuri de imunitate exista?

Corpul uman beneficiaza, in principiu, de trei tipuri de imunitate diferite:

Imunitatea naturala

Imunitatea naturala – Fiecare individ se naste cu o anumita imunitate, multi dintre germenii care afecteaza alte specii nereusind sa aiba efect asupra corpului uman. La imunitatea naturala contribuie deopotriva si barierele protectoare exterioare, cum ar fi pielea si mucoasele care sunt practic primele bariere pe care organismul le pune in fata microbilor.

Imunitatea adaptiva

Imunitatea adaptiva – Acest tip de imunitate, numit si imunitate activa, se dezvolta de-a lungul vietii, pe masura ce organismul este expus la diverse boli sau este imunizat impotriva lor prin intermediul vaccinurilor.

Imunitatea pasiva

Imunitatea pasiva – Este un tip de imunitate “imprumutat” dintr-o alta sursa si care dureaza un timp mai scurt. In aceasta categorie intra, spre exemplu, anticorpii din laptele matern, care il protejeaza pe bebelus importiva bolilor la care mama a fost deja expusa, ajutand organismul copilului pe parcursul perioadei de crestere.

Partea interesanta legata de imunitate este ca fiecare organism are o imunitate diferita. In timp ce unele persoane par sa nu se imbolnaveasca niciodata, fara a face eforturi in acest sens, altele sunt mereu predispose la boli variate. Pe masura ce organismul imbatraneste, acesta devine de regula mai imun la diversi germeni intrucat intra in contact frecvent cu ei. Asa se explica faptul ca adultii si adolescentii racesc mai rar decat copiii, organismul lor recunoscand mai usor diversele virusuri ce cauzeaza racelile. De aceea, preocuparea pentru dezvoltarea sistemului imunitar al copiilor trebuie sa constituie o prioritate a parintilor inca din primele zile de viata.

Cum putem imbunatati functionarea sistemului imunitar al copiilor?

Alimentatia, programul corespunzator de odihna, modul in care sunt administrate anumite medicamente, stilul de viata pe care parintii il impugn copiilor sunt factori care contribuie decisiv la functionarea sistemului imunitar al acestora. Iata cativa factori de care ar trebui sa tineti cont pentru a-i asigura copilului o imunitate puternica ce il va ajuta sa nu se imbolnaveasca frecvent:

Alaptarea – Este un lucru dovedit stiintific ca hrana naturala a nou-nascutului contribuie in mare masura la fortificarea sistemului imunitar al acestuia. Laptele matern contine o serie de anticorpi ce il protejeaza pe bebelus de diferite boli, precum si numeroase celule albe. Bebelusii alaptati prezinta un risc mai mic de imbolnavire fata de numeroae boli precum: infectii ale urechilor, alergii, diaree, pneumonie, meningita, infectii urinare, sindromul mortii subite. Studiile arata, de asemenea, ca laptele matern are efecte benefice asupra dezvoltarii creierului si previne instalarea ulterioara (la varste inaintate) a diabetului, a colitelor si a anumitor tipuri de cancer. Colostrul este cel mai bogat in anticorpi si, in principiu, alaptarea macar in primele trei luni de viata este absolute necesara pentru a prelungi imunitatea intrauterine in mod corespunzator.

Consumul de fructe si legume
– Morcovii, mazarea, portocalele, capsunile sunt doar cateva dintre alimentele ce contin nutrienti care dezvolta imunitatea, cum ar fi vitamina C si carotenoidele. Substantele nutritive pe care le contin fructele si legumele contribuie la producerea de celule albe de catre organism si la producerea anticorpilor intr-un numar mai mare. Asa incat mitul cu cele 5 fructe / legume pe zi nu este doar o legenda, ci un obicei demn de practicat.

Programul de somn adecvat
– Studiile arata ca adultii care dorm prea putin sunt mai predispusi la imbolnaviri frecvente decat cei care au un program de somn normal. Acelasi lucru este valabil si pentru copii. De aceea, pentru a asigura functionarea corespunzatoare a asistemului imunitar, trebuie sa aveti grija de somnul copiilor. Daca un nou nascut trebuie sa doarma aproximativ 18 ore pe zi, un prescolar are nevoie de 12 – 13 ore de somn, in timp ce un copil de varsta scolara are nevoie de 10 ore de somn. Daca la un moment dat copiii refuza sa mai doarma ziua, acest refuz trebuie compensat prin culcatul mai devreme seara.

Sportul in familie
– Sportul este un mod excelent de a creste eficienta sistemului imunitar. Iar pentru a oferi copilului un model de stil de viata sanatos, nu ezitati sa practicati impreuna diverse sporturi, indiferent ca este vorba de mersul pe bicicleta, patinj, baschet sau pur si simplu plimbari pe jos in aer liber.

Lupta impotriva germenilor – Lupta impotriva raspandirii microbilor nu mareste propriu-zis imunitatea organismului, insa este o modalitate excelenta de a reduce stresul legat de functionarea sistemului imunitar. Spalarea frecventa a mainilor, igiena corespunzatoare atunci cand exista animale de companie in casa, folosirea obiectelor sanitare in mod corespunzator, etc. sunt metode prin care copiii pot fi ajutati sa faca fata mai bine provocarilor diversilor germeni. Fiti mereu atenti la detalii! Spre exemplu, atunci cand copilul se imbolnaveste, aruncati imediat periuta de dinti pe care o foloseste pentru ca, in pofida tratamentului, riscul de imbolnavire se mentine daca va folosi aceeasi periuta de dinti.

Renuntarea parintilor la fumat
– Copiii sunt mult mai grav afectati de fumatul pasiv decat adultii, deoarece ritmul lor de respiratie este mai mare. Cele peste 4000 de toxine pe care le contine fumul de tigara irita si distrug celulele care apara organismul copiilor de diverse boli. Daca nu puteti renunta definitiv la fumat, cel putin reduceti riscul imbolnavirii copilului impunandu-va sa fumati doar in afara casei.

Reducerea tratamentului cu antibiotice – Apelarea imediata la antibiotic atunci cand copilul se imbolnaveste este o idee proasta! In primul rand ar trebui sa stiti ca antibioticele trateaza doar bolile produse de bacterii, in timp ce majoritatea racelilor copiilor sunt produse de virusuri. Studiile arata ca administrarea frecventa de antibiotic afecteaza, pe termen lung, functionarea sistemului imunitar, asa incat, incercati ca atunci cand copilul se imbolnaveste, antibioticul sa fie ultima solutie de tratament la care apelati. 


Clinica Virtuala DC: Consultanta medicala online.

Parintii intreaba, parintii raspund! In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Imunitate

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII