Cordocenteza, testul prin recoltare de sange fetal din cordonul ombilical

Cordocenteza

Cordocenteza, testul prin recoltare de sange fetal din cordonul ombilical

Cordocenteza este un test efectuat in timpul sarcinii prin prelevarea percutanata de sange ombilical pentru descoperirea unor anomalii morfofetale ce nu pot fi vazute prin ecografii sau nu pot fi diagnosticate in urma amniocentezei.

 

despre cordocenteza, veti citi:
Ce este cordocenteza?
Cum se face cordocenteza?
Riscuri ale cordocentezei
Testele de sarcina: ghid pe trimestre

Ce este cordocenteza?

Cordocenteza este o analiza prea putin cunoscuta sau folosita in Romania. Cordocenteza mai este cunoscuta sub numele de PUBS (Percutaneous Umbilical Cord Blood Sampling).

In cadrul acestei analoze se face prelevare percutanata de sange ombilical (recoltare de sange fetal din cordonul ombilica) pentru descoperirea unor anomalii morfofetale ce nu pot fi vazute prin ecografii sau nu pot fi diagnosticate in urma amniocentezei.

Cordocenteza se poate face incepand cu a 18-a saptamana de sarcina in caz de suspiciune a existentei unor anomalii cromozomiale, tulburari sangvine, izoimunizarii, malformatii sau anemii fetale.

Cum se face cordocenteza?

Mai intai se face o ecografie care sa determine locul exact in care cordonul ombilical se insereaza in placenta. Pe baza imaginilor de la ecograf, medicul specialist trece un ac fin prin abdomen si peretele uterin pana la cordonul ombilical. Acul este apoi infipt in cordonul ombilical pentru a extrage o mostra de sange fetal.

Prin ghidajul ecografic, se face o punctie a cordonului ombilical cu ajutorul unui ac, pentru a colecta o proba de sange fetal. Proba este apoi trimisa la laborator pentru analiza. Rezultatele, un cariotip la limfocitele fatului, in mod normal, sunt disponibile in termen de 72 de ore.

Cordoncenteza este un test medical care detecteaza anomaliile cromozomiale si unele boli cu foarte mare precizie. Singurul inconvenient este ca nu se pot detecta anomaliile de tub neural.

Riscuri ale cordocentezei

Desi aceasta analiza se face numai de medici pregatiti in acest sens, exista o serie de riscuri la care se supune atat mama cat si fatul:

- avort (2% din cazuri)
- infectii
- ruptura prematura a membranelor
- sensibilizare RH

Fiind o procedura invaziva este obligatorie o discutie cu medicul ginecolog in care sa iti prezinte exact riscurile si beneficiile pentru a vedea in ce parte inclina balanta.

Toata procedura dureaza aproximativ o ora, desi majoritatea timpului se aloca monitorizarii bebelusului. Se impun aceleasi masuri de asepsie ca si aminocenteza. De asemenea dupa procedura se recomanda repaos la pat si multa odihna. Pot aparea crampe abdominale sau sangerari. In cazul in care sangerarea este abundenta trebuie mers de urgenta la spital. Anumite clinici si spitale sfatuiesc pacienta sa ramana internata 24 de ore de la interventie. 

Testele de sarcina: ghid pe trimestre

Teste de sarcina care se fac in trimestrul 1: ghid complet
Teste si analize de sarcina care se fac in trimestrul 2: ghid complet
Teste si analize de sarcina care se fac in trimestrul 3: ghid complet

Aplicatia Sarcina: Odiseea Sarcinii - sarcina pe saptamani

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii. 

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, in exclusivitate pentru Desprecopii
Toate drepturile rezervate (c) 2018

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII