De ce nu merg romanii la dentist?

De ce nu merg romanii la dentist?

De ce nu merg romanii la dentist?

La prima vedere este o intrebare care pare cel putin bizara, intr-un secol in care civilizatia evolueaza intr-un ritm ametitor si in care preocuparea omului pentru propria sanatate este una dintre prioritatile cotidiene – de la continutul alimentelor pe care le consuma, la numarul de ore petrecute in fata computerului. 

De ce nu merg romanii la dentist?
Filozofia pe care romanii o dezvolta cu privire la ingrijirea dintilor
Ce anume i-ar face pe romani sa mearga la dentist?

La prima vedere este o intrebare care pare cel putin bizara, intr-un secol in care civilizatia evolueaza intr-un ritm ametitor si in care preocuparea omului pentru propria sanatate este una dintre prioritatile cotidiene – de la continutul alimentelor pe care le consuma, la numarul de ore petrecute in fata computerului. In goana aceasta dupa informatie si dupa aparenta practicarii unui stil de viata sanatos, unii uita insa de lucrurile banale, care nu necesita cine stie ce tehnologii complicate, dar care sunt absolut necesare pentru a ne mentine sanatatea, cum este spalatul pe dinti – un gest pe care, teoretic, toata lumea il practica si a carui importanta toata lumea o cunoaste. Noi romanii ne numaram insa, din pacate, printre tarile in care acest obicei sanatos este practicat foarte rar, la fel ca si altele, adiacente, cum ar fi mersul la dentist.

De ce nu merg romanii la dentist?

Revine, asadar, intrebarea de neinteles pentru lumea civilizata – de ce nu merg romanii la dentist? Hmmm, raspunsurile ar putea fi variate – pentru ca le este frica, pentru ca statul la coada in asteptarea intrarii in cabinet le aminteste de epoca intunecata a comunismului, pentru ca dentistul e prea departe de casa ori pentru ca sunt foarte ocupati si nu au timp? Ar fi simplu sa fie asa, pentru ca s-ar gasi solutii rapide de indreptare a situatiei. Statisticile arata insa, din pacate, ca romanii nu merg la dentist pentru ca nu au educatia necesara in aceasta directie.

Desprecopii.com a intrat in posesia unui studiu recent (2014) realizat in Ungaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania si Romania, care arata ca dintre toate tarile participante la studiu, Romania are cele mai mari probleme legate de educatia sanatatii dintilor. Romanii viziteaza cel mai rar dentistul, 58% dintre ei ajungand intr-un cabinet stomatologic mai putin de o data pe an, iar 30% dintre acestia doar atunci cand au o problema care le provoaca durere. Exista insa si romani care nu merg la dentist nici macar o data pe an sau care nu au fost niciodata in viata lor la un stomatolog. Din acest grup, peste 70% sunt persoane din mediul rural si fara studii. Un aspect pozitiv relevat de studiu este acela ca persoanele tinere, cu varste intre 18 si 34 de ani, au tendinta de a merge mai des la dentist, ceea ce este imbucurator, insa nu suficient pentru ca aceasta categorie este destul de slab reprezentata in procente. Doar 26% dintre romani viziteaza dentistul cel putin o data pe an.

Filozofia pe care romanii o dezvolta cu privire la ingrijirea dintilor

Interesanta si trista in acelasi timp este filozofia pe care romanii o dezvolta cu privire la ingrijirea dintilor. 54% dintre ei considera ca prevenirea cariilor este o problema care ii priveste doar pe copii, iar scepticismul in  ceea ce priveste rolul igienei orale zilnice in prevenirea problemelor dentare este absolut coplesitor. 92% dintre romani considera ca mai devreme sau mai tarziu, dintii tot cad, asa ca ce sens are sa ne complicam cu igiena orala. Curios este ca 90% dintre romani admit ca nu au o igiena orala corespunzatoare si sustin ca si-ar dori sa mearga mai des la dentist si sa foloseasca metode de igiena variate.

Ce anume i-ar face pe romani sa mearga la dentist?

Intrebarea se pune, prin urmare, altfel – ce anume i-ar face pe romani sa mearga la dentist? Poate vreo promisiune de genul celor din campaniile electorale sau vreo promotie la pasta de dinti si periute? Ar fi oricum interesant de vazut daca intr-un astfel de caz statisticile s-ar schimba. Ceva ne spune ca nici periutele, nici pasta de dinti gratis, nici chiar vizitele gratuite la un cabinet stomatologic nu i-ar trezi pe romani din indiferenta fata de propria igiena orala. Pentru ca problema tine, de fapt, de educatie. De educatia primita acasa, in scoala, la televizor. Asa incat, raspunsul intrebarii din titlu este foarte simplu si foarte trist – Romanii nu merg la dentist pentru ca nu sunt educati! Partea buna este insa ca educatia, cel putin in privinta igienei orale, se poate face oricand, la orice varsta si oriunde, asa ca mai exista inca sperante.

Si pentru ca inceputul educatiei poate fi chiar acest articol, avem o recomandare foarte clara pentru tine si pentru toti cei din jurul tau: mergeti la dentist macar de doua ori pe an, indiferent daca aveti sau nu o problema care va deranjeaza! 

Ad-Extra3:

  Forumuri specializate

Cabinet stomatologic pentru copii
Intrebari si raspunsuri despre problemele de stomatologie ale copiilor. Medici stomatologi raspund intrebarilor parintilor.


autor: redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2014

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 3 comentarii

  1. goleanu constantin
    goleanu constantintrimis la 24/5/2016

    Romanii nu merg la dentist din lipsa de educatie sanitara.Scoala si parintii ar trebui sa tina seama de acest fapt.

    Raspunde la acest comentariu
  2. goleanu anisoara
    goleanu anisoaratrimis la 24/5/2016

    Educatia este importanta in acest caz. Copiii trebuie sa afle de la parinti sau de la scoala cat de importanta este mentinerea sanatatii.

    Raspunde la acest comentariu
  3. tudorache ionica liliana
    tudorache ionica lilianatrimis la 18/11/2014

    Romanii nu se duc la dentist din lipsa de bani.Tratamentele sunt foarte scumpe si asiguraarea de sanatate nu acopera acest segment al sanatatii.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII