Există 8 tipuri de lapte praf formula pentru bebeluși: cum facem alegerea corectă pentru bebe și de ce - sfatul medicilor

Exista 8 tipuri de lapte praf formula pentru bebelusi -  cum facem alegerea corecta pentru bebe si de ce - sfatul medicilor

Există 8 tipuri de lapte praf formula pentru bebeluși: cum facem alegerea corectă pentru bebe și de ce - sfatul medicilor

Dacă te-ai hotărât să hrănești bebelușul cu lapte praf pentru bebeluși, numit lapte formulă, sau îl alăptezi și dorești să îi suplimentezi hrana cu lapte formulă, cu siguranță te întrebi cum poți face alegerea corectă a laptelui praf. Pe rafturile farmaciilor sau magazinelor alimentare, există multe tipuri de lapte praf pentru bebeluși, iar alegerea trebuie făcută cu înțelepciune.

• Iată 8 tipuri de lapte praf formula pentru bebeluși: cum facem alegerea corectă pentru bebe și de ce  - sfatul medicilor

Tipuri de lapte formula pentru bebelusi

Primul lucru pe care trebuie sa il stii este ca laptele formula nu poate replica exact laptele matern - care este reteta naturii (de exemplu, nu poate transmite anticorpii mamei), dar se apropie foarte mult.

Formulele de lapte actuale - sunt realizate din diverse tipuri şi proporţii de proteine, grăsimi, carbohidraţi, sodiu, vitamine, minerale, apă şi alte nutrimente similare celor care se regăsesc în laptele matern şi trebuie sâ respecte standardele impuse de Academia Americana de Pediatrie (standardul pediatric).

Aşa că aproape orice marcă pe care o vei alege si care contine FIER - poate fi o alegere buna din punct de vedere nutritiv. Totusi, este adevarat ca marea varietate de pe rafturile magazinelor poate crea dificultate, nu doar confuzie... de aceea vom prezenta pe scurt tipurile de lapte formula pentru bebelusi existente si cui sunt adresate. Dacă te gândeşti să încerci o formula specială (să spunem, una pe bază de soia), întreabă medicul înainte de a o oferi lui bebe.

Tipuri de lapte formula pentru bebelusi

1. Formule pe bază de lapte de vacă

Marea majoritate a bebeluşilor reacţionează bine la formulele standard pe bază de lapte de vaca, lucru care este valabil şi pentru sugarii mofturoşi (majoritatea) sau care suferă de colici.

Totuşi, unii bebeluşi cu probleme digestive uşoare par sa tolereze mai bine laptele praf „sensibil" pe bază de lapte de vacă dedicat bebeluşilor sensibili la lactoză, în care proteinele din lapte sunt mai usor de digerat. In orice caz, cere parerea medicului dacă să te gandesti sa alegi un tip de lapte formula pentru bebelusi cu burtici mai sensibile - dacă bebe pare să aibă gaze atunci când papă lapte praf formula standard, si sa stii că pretul de cumparare este mai ridicat.

2. Formule de lapte praf pe bază de soia

Acest tip de lapte formula realizată din proteine din soia se bazeaza pe plante şi nu conţine lactoză (zahărul care se regăseşte în lapte). Este alternativa de lapte praf preferată de familiile vegane şi poate fi recomandată şi unor bebeluşi care au anumite boli metabolice precum galactosemie sau defîcienţâ congenitală de lactază.

Dacă bebeluşul pare să aibă o alergie reală la formula din lapte de vaca, este putin probabil ca medicul va recomanda una pe bază de soia, deoarece mulţi bebeluşi care sunt alergici la laptele de vacă sunt alergici şi la soia. In acest caz, formulele e hidrolizate (vezi mai jos) sunt o alternativă mai bună.

Citeste Laptele vegetal: cel mai bun lapte vegetal pentru sugari si copii mici - ce variante alegem

3. Formule pe bază de proteine hidrolizate

In aceste formule de lapte, proteina este descompusă în particule  mici care sunt mai uşor de digerat de catre sugar (de aceea se mai numesc şi lapte praf „predigerat").

Aceste formule hipoalergene sunt recomandate pentru bebeluşii care au alergii reale la proteina din lapte şi posibil şi celor cu iritatii de piele (precum precum eczeme sau wheezing cauzat de alergii), dar NU schimba laptele bebeluşului cu unul hidrolizat fară recomandarea medicului.

Bebeluşii născuţi prematur pot avea şi ei nevoie de lapte praf hidrolizat dacă au probleme cu absorbţia nutrientelor (dacă nu se recomandă un lapte praf special pentru prematuri). Şi aceste tipuri de lapte praf sunt mai scumpe decât cele standard pe bază de lapte de vaca.

Laptele praf hidrolizat are un gust şi un miros diferit, pe care multi bebeluşi (şi părinţii lor) le consideră neplăcute, ceea ce îngreunează tranziţia pentru unii bebeluşi mai sensibili (deşi alţii nu au nicio problemă în a-l accepta).

4. Formule de lapte fără lactoză

Dacă bebeluşul are intoleranta la lactoză sau dacă suferâ de galactosemie sau deficienţă congenitală de lactază, medicul poate recomanda o formula fară lactozâ în locul celor pe bază de soia, a celor sensibile sau hidrolizate. Acestea sunt tipuri de lapte praf pe baza de lapte de vaca, ce nu contin deloc lactoză.

5. Formule de lapte anti-reflux pentru bebelusii cu reflux esofagian

Aceste formule de lapte anti reflux sunt îngroşate cu amidon de orez şi se recomandă de obicei doar bebeluşilor cu reflux esofagian care nu iau în greutate. Uneori, medicul va recomanda un lapte praf anti-reflux şi unui bebeluş al cărui reflux cauzează simptome foarte neplăcute (nu doar clasicul regurgitat).

Citeste Bebe regurgiteaza: care sunt motivele si cand trebuie sa ne panicam - sfatul medicului pediatru

6. Formule de lapte pentru bebelusi prematuri

Bebeluşii care s-au născut mai devreme şi/sau cu o greutate mica la naştere au nevoie uneori de mai multe calorii, proteine si minerale decât poate oferi laptele praf standard. Medicul poate recomanda un tip special de lapte pentru prematuri, care de obicei conţine un tip de grăsime mai uşor de digerat denumit trigliceride cu lanţ mediu.

► Citeste in continuare Suplimentarea cu lapte praf formula atunci când bebe nu crește conform graficului: cum și cât

 

7. Formule de lapte de suplimentare - pentru varianta combinata cu alaptarea

Esti o mami care a recurs la la varianta combinată (alâptat şi suplimentat)? Există un tip de lapte praf creat pentru bebelusii care primesc lapte praf drept supliment.

Acesta conţine luteină, un nutriment important care se găseşte în laptele matern, precum şi mai multe prebiotice decât alte formule, pentru ca scaunele celui mic să fîe moi şi granulate, precum cele ale unui bebeluş alăptat.

Citeste si 4 mituri despre suplimentarea cu lapte formula - explicate de medicul pediatru

8. Formule de lapte speciale - pentru bebelusi cu probleme serioase de sanatate

In plus, mai există şi alte tipuri de lapte praf - create special pentru bebelusi cu boli cardiace, cu sindroame de malabsorbţie grave şi cu probleme în digerarea grăsimilor sau procesarea anumitor amimo-acizi.

Despre laptele formula pentru bebelusi, trebuie sa cititi si

Suplimentarea cu lapte formula il va ajuta pe bebe să doarmă mai bine?

De ce bebelușul nu trebuie să bea prea mult lapte formula: riscul supraalimentării

Hranirea bebelusului cu lapte formula

Laptele praf de inceput pentru sugari: studiu de piata facut de APC Romania

3 intrebari si raspunsuri despre alimentatia bebelusului cu formule de lapte 

Diferentele nutritionale dintre laptele mamei si laptele formula pentru bebelusi  

Lapte de la san sau lapte praf formula? Ce dam bebelusului si de ce

Hranirea lui bebe cu biberonul: 4 modalitati de a-i oferi dragoste si comunicare

 Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: Desprecopii.com - Articol realizat cu sfaturile dnei medic pediatru Dr. Stefana Zamfir - in exclusivitate pentru Desprecopii
Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024
referinte: Academia Americana de Pediatrie Academia Americana de Pediatrie  https://www.aap.org
Baby411.com  

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. DANONINO ROMANIA
    DANONINO ROMANIAtrimis la 4/9/2014

    Din pacate unii oameni lanseaza astfel de zvonuri rautacioase :( si unii oameni ii cred fara a-si mai pune alte intrebari.

    Raspunde la acest comentariu
  2. Crisa
    Crisatrimis la 28/8/2014

    Exista pe lista si zvonuri pe care le-am auzit dar faza cu extract de gandaci cred ca ati inventat-o ca sa va iasa la numar. Chiar nu am auzit asa ceva.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII