Sfaturi despre cum sa ne spalam corect pe dinti

Sfaturi despre cum sa ne spalam corect pe dinti

Sfaturi despre cum sa ne spalam corect pe dinti

Este important sa stim cum sa ne spalam pe dinti in mod corespunzator, deoarece o tehnica de periaj incorecta poate duce la gingivita, carii si abraziunea dintilor, iar cauza principala a abraziunii este periuta de dinti.

Care sunt pasii unui periaj corect?
Greseli frecvente ale periajului
Are legatura periajul cu uzura dentara?
Cat de mult se pot eroda dintii copilului?

Un aspect important in a ne asigura ca avem dinti sanatosi este sa avem o rutina a periajului dentar regulata si corecta: in fiecare dimineata si seara.

Este important de asemenea sa stim cum sa ne spalam pe dinti in mod corespunzator, deoarece o tehnica de periaj incorecta poate duce la gingivita, carii si abraziunea dintilor (abraziunea dentara este procesul mecanic prin care pierderea smaltului nu este provocata de contactul dintre dinti din timpul masticatiei, ci de obiceiuri necorespunzatoare), iar cauza principala a abraziunii este periuta de dinti. Gingia este si ea afectata, mai ales daca nu alegem o periuta de dinti adecvata, cu peri moi si gatul flexibil (perii moi sunt foarte importanti pentru sanatatea gingiilor si a dintilor).

Sa o luam treptat si sa aflam care sunt pasii unui periaj corect dar si care sunt cele mai frecvente greseli pe care le facem in timpul periajului:
 

Care sunt pasii unui periaj corect?


1. Aplica putina pasta de dinti pe periuta de dinti
2. Incepe intotdeauna dintr-o parte a dintilor de sus (de exemplu molarii din stanga sus) si periaza-i in directia acelor de ceasornic. Se vor peria cca 2-3 dinti deodata.
3. Tine periuta paralel cu dintii si directioneaza perisorii astfel incat sa se aseze usor sub gingii, ca si cum ai matura
4. Miscari circulare de mica amplitudine
5. Sanatatea gingiilor este la fel de importanta, asa ca periati dintii pana la gingie
6. Suprafetele interioare ale dintilor nu trebuie neglijate. Placa bacteriana se acumuleaza si aici, dar si pe suprafetele masticatorii.
7. Periati cu minutiozitate suprafata anterioara, posterioara si masticatorie
8. Nu uita sa periezi usor interiorul obrazului dar si limba, cu partea dorsala a periutei, ce trebuie sa aiba striatii speciale
9. La final clateste gura bine de tot
10. Inlocuieste periuta de dinti cel putin o data la 3 luni

Greseli frecvente ale periajului:


1. Nu folosim periuta de dinti adecvata
2. Periuta de dinti are perisorii prea tari
3. Nu ne periem pe dinti suficient de des si atat cat este necesar
4. Ne periem pe dinti prea des si cu mult prea multa forta
5. Nu ne periem dintii corect, folosind miscari lungi orizontale ce ne distrug gingiile
6. Incepem periajul de fiecare data in acelasi loc si insistam prea mult
7. Uitam sa periem partea interioara a dintilor
8. La finalul periajului nu clatim gura suficient de bine
9. Periuta de dinti nu apuca sa se usuce, astfel bacteriile se inmultesc mereu
10. Nu ne schimbam suficient de des periuta de dinti

Medicii de la DENT ESTET 4 KIDS ne informeaza


Ad-Extra3:

Are legatura periajul cu uzura dentara?


Termenul de "uzura dentara" se refera la acea pierdere de tesuturi dure dentare care nu este provocata de carii sau traumatisme. Exista cazuri in care aceasta uzura se produce in mod natural si face parte din procesul de modificare a dintilor copiilor, insa de cele mai multe ori ea apare ca urmare a unui periaj dentar realizat incorect, cu duritate, a obiceiurilor vicioase si chiar a unei alimentatii necorespunzatoare.

In ultimii ani a fost evidentiata tot mai mult contributia eroziunii si a abraziunii dentare in slabirea structurii dintilor la copii. In urma unui studiu* intern realizat in clinicile pentru copii DENT ESTET 4 KIDS, s-a demonstrat faptul ca periajul traumatizant realizat dupa consumul excesiv de alimente si sucuri cu continut crescut de acizi grabeste procesul de abrazie. 
 

Cat de mult se pot eroda dintii copilului?


Uneori eroziunea se poate extinde pana la nivelul nervului. Odata ce eroziunea a reusit sa dizolve in scurt timp smaltul (smaltul dintilor de lapte masoara doar 3 mm, fata de cel al dintilor permanenti care masoara 6 mm) si apoi sa se instaleze la nivelul dentinei, apare fenomenul hipersensibilitate a dintilor la stimulii termici, fizici si chimici externi si, nu in ultimul rand, durerea!


Consumul frecvent de alimente si bauturi cu continut acid poate determina eroziunea acida
, una dintre principalele cauze ale uzurii dentare. Eroziunea acida este ireversibila si numai medicul dentist poate identifica cele cinci semne incipiente ale acesteia asupra dintilor: smalt vulnerabil, subtiere, aspect translucid sau transparent, ingalbenire si aspect lipsit de stralucire.

Eroziunea acida era in general considerata o problema a persoanelor varstnice, problema care se agraveaza o data cu inaintarea in varsta, insa, un studiu recent, efectuat la persoane cu varsta intre 18 si 35 de ani, a constatat in mod surprinzator faptul ca aproximativ 30% dintre persoanele din aceasta categorie de varsta prezinta deja semnele specifice eroziunii acide.

O alimentatie bogata in substante acide poate afecta dintii mai mult decat s-ar crede

Chiar si numai patru expuneri pe zi la substante acide pot constitui un risc pentru smaltul dentar. In mod surprinzator, nu numai bauturile carbogazoase si vinul sunt implicate. Si alimente considerate sanatoase ne expun la substante acide - fructe, sucuri de fructe si chiar sosuri pentru salata.

* Bourgeois, D. et al. Is Dental Erosion and dental hipersensibility: a Public Health Problem: Rationale of the European Collaborative Study. Presented at 101st Istanbul, Turkey.

Va recomandam sa mai cititi si:


Fructele ne strica dintii? Iata ce spun specialistii

Fructele ne strica dintii? Iata ce spun specialistii

Fructele ne strica dintii? Da. Fructele sunt printre cele mai sănătoase gustări pe care le poți alege. Oferă organismului energie, o mare varietate de vitamine, în…

Invata copiii sa manance fructe si legume pentru dinti sanatosi

Invata copiii sa manance fructe si legume pentru dinti sanatosi

Legumele si fructele promoveaza o buna sanatate dentara, astfel ca ele trebuie incluse in dieta copiilor. Vitaminele, minerale si antioxidantii din aceste produse alimentare protejeaza dintii si…

Sucurile din fructe afecteaza sanatatea dintilor copiilor

Sucurile din fructe afecteaza sanatatea dintilor copiilor

Sucurile din fructe - naturale sau din comert contin cantitati mari de zahar.Incurajati-va copiii sa bea si sa se bucure de apa. Bauturile dulci, cum ar fi bauturile racoritoare si siropurile,…

 

  Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.


autor:desprecopii.com si https://www.dentestet.ro/  - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2014

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII