Ce apa dam bebelusului? Intrebari si raspunsuri pentru sanatatea bebelusului
Bebelusul NU are nevoie de apa pana la varsta de 6 luni.
Un copil se poate "umple" cu apa, rezultand senzatia de satietate, astfel micutul nu va mai dori sa bea lapte. Asta inseamna ca este privat de substante nutritive esentiale pentru cresterea si dezvoltarea sanatoasa. Prea multa apa nu aduce plus caloric si poate opri de asemenea tanarul organism sa absoarba substantele nutritive din lapte, de care are nevoie. Acest lucru poate duce la un dezechilibru de electroliti. Apa se administreaza dupa-masa sau intre mese, si niciodata inaintea mesei!
despre ce fel de apa putem da bebelusului , veti citi:
De ce este apa importanta pentru bebelus
De la ce varsta introducem apa in alimentatia bebelusului
De ce nu este necesara apa la un bebelus ce nu a implinit inca 6 luni?
Cand dam bebelusului apa: ce fel si de ce
Ce fel de apa este bine sa folosim
Cata apa trebuie sa consume bebelus
Este posibil sa se dea unui copil prea multa apa?
Atentie mare la calitatea si puritatea apei
De ce este apa importanta pentru bebelus
Nutrientul cel mai important al vietii este apa. Pentru sugari si copii mici, nevoia de apa este critica, deoarece au nevoie de mai multe lichide in raport cu dimensiunea corpului lor decat adultii. De asemenea, rinichii copiilor nu si-au dezvoltat capacitatea de a se adapta rapid la extremele din organism, iar mecanismul lor de sete nu intervine decat atunci cand sunt deja usor deshidratati. Asigurati-va ca micutul dvs. consuma apa suficienta in timpul verii, cand temperaturile sunt mai ridicate si pierderea de lichid mai mare.
Corpul unui adult este compus din aproximativ 60% apa, iar al unui sugar din pana la 75% apa, astfel incat apa pentru copiii mici este o bautura necesara pentru o sanatate buna. Apa va raci corpul, lubrifia articulatiile si ajuta muschii sa functioneze fara probleme. Deshidratarea este o conditie care poate deveni mortala daca este lasata netratata.
De la ce varsta introducem apa in alimentatia bebelusului
Expertii sunt de acord ca a da apa la un bebelus este inutil - si poate fi chiar daunatoare - inainte de varsta de 6 luni. Dar, pentru copiii mai mari de 6 luni, avizul medical este un pic mai impartit. Dupa aceasta varsta se poate introduce apa in dieta lor, mai ales daca acestia sunt alaptati la san, sau pur si simplu se hranesc cu lapte formula.
DAR, inainte de 6 luni, bebelusul nu are nevoie de apa!
cititi pe larg: Cand dam bebelusului apa?
De ce nu este necesara apa la un bebelus ce nu a implinit inca 6 luni?
Un copil se poate "umple" cu apa, rezultand senzatia de satietate, astfel micutul nu va mai dori sa bea lapte. Asta inseamna ca este privat de substante nutritive esentiale pentru cresterea si dezvoltarea sanatoasa. Prea multa apa nu aduce plus caloric si poate opri de asemenea tanarul organism sa absoarba substantele nutritive din lapte, de care are nevoie. Acest lucru poate duce la un dezechilibru de electroliti. Apa se administreaza dupa-masa sau intre mese, si niciodata inaintea mesei!
In cazul in care copilul este alaptat exclusiv, nu are nevoie de apa in plus, chiar si in conditii foarte calde. Este de altfel important ca mama sa isi creasca aportul de apa propriu si sa isi alapteze bebelusul in mod frecvent. In plus, sa nu uitam ca laptele matern asigura tot necesarul de lichide de care are nevoie bebelusul, in compozitia acestuia apa reprezentand 87-89%!
Formula de lapte contine peste 80% apa, deci din nou, apa suplimentara nu este necesara pentru primele 6 luni decat la recomandarea medicului, daca micutul este deshidratat, daca vomita, are diaree din cauza laptelui sau alte probleme.
Ad-Extra3:
Ce fel de apa este bine sa dam bebelusului?
Intrebari si raspunsuri esentiale despre ce fel de apa putem da bebelusului:
Apa de la robinet este sigura pentru bebelus?
Cand vine vorba de alimentatia unui bebelus, parintii trebuie sa analizeze calitatea si cantitatea de minerale din apa folosita, fie ea de la robinet sau imbuteliata.
In general, datorita sistemului de purificare, apa este curatata de bacterii si virusi. Utilizarea sistemelor de ultra-filtrare, de asemenea, garanteaza ca apa nu are paraziti. Daca in zona in care locuiti, apa este potrivita pentru consumul uman, aceasta poate fi folosita direct de la robinet, fiarta. In acest caz insa, OMS recomanda fierberea timp de un minut (adaugarea de mai mult de un minut pentru fiecare 1000 de metri deasupra nivelului marii). Nu este necesar sa se fierba timp de zece minute deoarece s-a observat o crestere a concentratiei de sodiu si de calciu (ce poate provoca un exces de solutii la rinichi), precum si de nitrati (aceasta poate provoca methemoglobinemie - Methemoglobina este un compus similar hemoglobinei incapabil sa asigure transportul oxigenului in sange - simptom: cianoza pielii, anxietate, confuzie, dificultati de respiratie, oboseala, ameteala, pierderea cunostintei). (vezi mai jos informatii despre cum poti verifica calitatea apei de la robinet)
Apa de la fantana pentru bebelus?
In nici un caz nu dati bebelusului sau copilasului mai maricel apa de la fantana. Oricat de adanca ar fi fantana, aceasta poate fi contaminata cu bacterii si multi alti microbi. Pentru a fi sigura pentru alimentatia unui copil - sau om matur - ar trebui ca apa din fantana sa fie in mod regulat (cel putin o data pe saptamana) analizata de un laborator specializat. Apa de la fantana poate contine cantitati mari de nitrati ce produc o intoxicatie a bebelusului.
Apa plata - Cum alegem apa pentru bebelusi/copii?
- apa trebuie sa fie pura din punct de vedere microbiologic
- apa trebuie sa aiba un continut de minerale mai mic de 500 mg/l, un continut de nitrati cat mai mic si sa fie saraca in sodiu
- sa aiba un PH optim consumului permanent, ph-ul neutru 7 sau usor alcalin
In concluzie, recomandate sunt apele minerale naturale plate cu o mineralizatie sub 500 de mg/l, cu un continut de fluor mai mic de 1,5 mg/l si de nitrati (azotati) sub 10 mg/l. Unele dintre aceste ape minerale naturale plate sunt atestate clinic de catre Societatea Romana de Pediatrie sau alte institute de profil si poarta pe eticheta mentiunea "Recomandata pentru prepararea hranei sugarilor".
Important de retinut: apa plata nu trebuie fiarta! Desi multe mamici fac acest lucru, este destul de gresit, deoarece precipita calciul si concentreaza mineralele din apa plata. Este suficient sa fie incalzita pana la 70 de grade C, deoarece este microbiologic pura si prin fierbere nu se elimina decat microbiologia.
Mamicile din comunitatea Desprecopii ne spun cum procedeaza si ce fel de apa folosesc pentru bebelusii lor:
"Eu folosesc apa plata pe care doar o incalzesc, nu o fierb. O cunostinta, madic dermatolog, da apa plata copilului dintotdeauna cand ii e sete, asa ca.....am incredere." - dalimana
"Eu am folosit apa de la robinet fiarta si racita" - miria_cristina
"Noi folosim aqua carpatica, am ales-o dupa o atenta citire a etichetelor vizavi de continutul de sare, este apa cu cel mai mic continut de sare pe care am gasit-o eu. " - luciana1984
"Eu folosesc apa de la robinet pe care o fierb, bineinteles, timp de douazeci de minute. Am in permanenta pe aragaz o oala cu apa fiarta din care iau si incalzesc atunci cand pregatesc biberonul.Nu fierb mai multa decat imi trebuie pentru o zi." - stannca
"Eu am luat aqua carpatica pt bebe" - simcri
"Eu am folosit si apa plata (pe care nu o fierbeam) si apa de la robinet (pe care o fierbeam) in mod aproximativ egal..." - sinzi_ana
"Apa plata infierbantata doar" - Shobo
"Noi am folosit doar aqua carpatica la micuta noastra si de vreo doua ori borsec. " - danuta_aga
"Apa plata nu se fierbe, pentru ca se concentreaza mineralele si nu e ok pentru bebe." - MeAlex
Cata apa trebuie sa consume bebelus
Odata ce copilul a implinit varsta de 6 luni, e bine sa ii dam inghitituri mici de apa, atunci cand ii este sete. Nu trebuie sa exagerati, deoarece l-ar putea durea burtica sau ii da senzatia de plin atunci cand vine ora mesei. Dupa aniversarea primului anisor de viata, atunci cand mananca alimente solide si bea lapte, puteti sa il lasati sa bea cat mai multa apa. Dar NU vrem ca apa sa inlocuiasca consumul de lapte si / sau formula. Necesarul de lichide pentru un bebelus in varsta de 1 an se calculeaa in functie de greutatea sa, asta inseamna ca la aceasta varsta poate bea aproxiamtiv 100-125ml/kg corp/24 ore.
Este posibil sa se dea unui copil prea multa apa?
DA - se poate duce la o afectiune numita intoxicatie cu apa. Pentru adulti, nimic nu pare a potoli setea mai bine decat apa simpla, pura. Suntem incurajati sa bem mai multe pahare pe zi pentru a ne mentine sistemele in echilibru. Dar, pentru copiii sub 1 an - si mai ales in primele 9 luni din viata - consumul prea mare de apa poate fi periculos. De ce? Prea multa apa dilueaza nivelurile normale de sodiu din organismul unui copil si poate duce la convulsii, coma, leziuni ale creierului si uneori chiar moarte. Deoarece creierul este organul cel mai sensibil la intoxicatia cu apa, o schimbare de comportament este, de obicei, primul simptom la copiii mai mari. Ei pot deveni confuzi, somnorosi sau neatenti. De asemenea, pot suferi de vedere incetosata, crampe musculare, convulsii, o slaba coordonare, greata, varsaturi, respiratie neregulata si slabiciune. Daca observati oricare dintre aceste simptome, sunati medicul pediatru.
Atentie mare la calitatea si puritatea apei pe care o dai familiei tale
Cand dam bebelusului apa: ce fel si de ce
Multe mamici de bebelusi intreaba pe forumul Desprecopii - cand pot da bebelusului apa? Ei bine, pana la varsta de 6 lui, bebelusul nu are nevoie de nimic decat de laptic (al mamei sau cel special pentru bebelusi). Dupa varsta de 6 luni, bebelusul ar trebui sa primeasca si apa citeste in continuare - cu exactitate - cand se poate da apa bebelusului.
In Romania, poluarea cu nitrati a apelor potabile este o reala problema
In Romania, poluarea cu nitrati a apelor potabile este o reala problema, mai serioasa decat in alte state europene care au luat masuri de mai multi ani. In mod natural, nitratii apar prin mineralizarea substantelor organice azotoase provenite de la plante si animale. O parte din aceste substante sunt absorbite de radacinile plantelor si au rol de materie prima pentru sinteza proteinelor si altor compusi cu azot. Aplicarea incorecta sau excesiva a ingrasamintelor chimice, duce la surplus care contamineaza panza freatica, regasindu-se in rauri, lacuri sau in apele subterane cititi pe larg aici.
In aceste zile - in ROMANIA - se desfasoara o actiune fara precendent de informare si colectare de date despre calitate apei din tara. IAR TU POTI FACE PARTE DIN ACEASTA ACTIUNE - nu trebuie decat sa iei testul impreuna cu brosura "Crezi ca stii ce bei?" din Cora, Carrefour, Auchan, Omv si/sau Petrom, sa testezi apa si sa pui rezultatul pe site-ul TESTUL PURITATII APEI.
Poti vedea deja:
- rezultatul puritatii apei de la robinet
- rezultatul puritatii apei din lacuri si rauri
- rezultatul puritatii apei din fantani si izvoare
- rezultatul puritiatii apei din apa imbuteliata
Va recomandam sa mai cititi si urmatoarele :
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: redactor DC - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2018
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 2 comentarii
Am cerut sfaturi si de la pediatru si de la prieteni refereritor la apa pentru prepararea laptelui si cea pe care o bea bebe. Fiecare venea cu o alta varianta. Din tot ce am citit am aflat ca pentru copii este potrivita o apa slab mineralizata si fara nitriti si asa am ajuns la apa Calipso, apa naturala scoasa la suprafata dintr-un izvor situat la peste 250 de metri adancime.
Buna mamici, eu ii dau copilului sa beie apa de coral cu toti parametrii in norma.Coralul curata apa, o face vie, alcalina, o imbogateste cu 74 minerale, strukturata, ii reda tensiunea superficiala in norma.Apa e usor asimilata de catre celule, hidrateaza bine celulele, ajuta la asimilarea substantelor nutritive, si elimina toxinele din organism, bacterii. Ajuta atit la mentinerea cit si la restabilirea sanatatii. E o metoda naturala d imbunatatire a calitatii apei. P-u detalii despre apa de coral, ma gasiti pe skype si ma impartasesc cu informatii , sanatate!!! Cit tine de prets nu e diferenta mare ata de apa simpla din comert insa beneficiile p-u sanatate sunt de nedescris. skype - coral.club3
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII