Strabismul la bebeluși
Strabismul este o aliniere gresita a ochilor care impiedica focalizarea concomitenta a ambilor ochi asupra aceluiasi obiect.
Ochii bebelusului prezinta o tendinta normala de a devia (de a fugi) - din cand in cand, in primele luni de viata. Cu trecerea saptamanilor insa, bebelusul invata sa isi foloseasca ambii ochisori corect - iar, intre 3 si 6 luni, devine capabil sa isi coordoneze miscarile ochilor.
Daca ochii bebelusului continua sa devieze, sa se incruciseze sau sa se miste in directii diferite dupa primele luni de viata, este probabil ca acel copil sa fie afectat de un dezechilibru al muschilor oculari, numit strabism. Iata mai multe despre strabism de la Desprecopii.com:
- veti citi:
Ochii bebelusului prezinta o tendinta normala de a devia (de a fugi) in primele luni de viata
Strabismul, o aliniere gresita a irisurilor ochilor
Pseudo-strabism
Adresati-va medicului daca suspectati ca bebelusul are strabism
Corectarea strabismului la bebelusi
Antecedente de strabism in familie?
Dezvoltarea vederii la bebelusi pas cu pas
Cum creste bebelusul in primele 12 luni de viata
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Ce este strabismul - in cazul unui bebelus?
Ochii bebelusului prezinta o tendinta normala de a devia (de a fugi) - din cand in cand, in primele luni de viata. Cu trecerea saptamanilor insa, bebelusul invata sa isi foloseasca ambii ochisori corect - iar, intre 3 si 6 luni, devine capabil sa isi coordoneze miscarile ochilor. Daca ochii bebelusului continua sa devieze, sa se incruciseze sau sa se miste in directii diferite dupa primele luni de viata, este probabil ca acel copil sa fie afectat de un dezechilibru al muschilor oculari, numit strabism.
Ochii bebelusului prezinta o tendinta normala de a devia (de a fugi) in primele luni de viata
Ochii bebelusului prezinta o tendinta normala de a devia (de a fugi) - din cand in cand, in primele luni de viata. Cu trecerea saptamanilor insa, bebelusul invata sa isi foloseasca ambii ochisori corect - iar, intre 3 si 6 luni, devine capabil sa isi coordoneze miscarile ochilor.
Strabismul, o aliniere gresita a irisurilor ochilor
Daca ochii continua sa devieze uneori, sa se incruciseze sau sa se miste in directii diferite dupa primele luni de viata, este probabil ca acel copil sa fie afectat de un dezechilibru al muschilor oculari, numit strabism. Strabismul este o aliniere gresita a ochilor care impiedica focalizarea concomitenta a ambilor ochi asupra aceluiasi obiect.
Ad-Extra3:
Pseudo-strabism
Se intampla insa uneori ca un bebelus poate avea ochii incrucisati deoarece nasucul lat si pliurile cutanate largi distorsioneaza optic aspectul aliniat al ochilor. Acest fenomen are numele de pseudo-strabism. Pe masura ce fata bebelusului capata un aspect mai matur si nasul se subtieaza, ochii vor arata normal.
Adresati-va medicului daca suspectati ca bebelusul are strabism
Un copil cu strabism (cu ochii incrucisati) necesita atentie medicala, deoarece aceasta problema nu se corecteaza cu cresterea.
Atentie:
Daca strabismul nu este diagnosticat si tratat precoce, copilul va folosi un ochi in defavoarea celuilalt, riscand o pierdere a vederii in ochiul nefolosit.
Corectarea strabismului la bebelusi
Problemele oculare ale bebelusilor trebuie tratate precoce pentru ca anumite afectiuni - printre care si strabismul - nu mai pot fi corectate o data ce sistemul vizual-motor este dezvoltat complet.
Din acest motiv, pediatrul are datoria sa controleze ochii copilului la fiecare vizita de rutina - pentru a putea observa semnele eventuale ale unei boli oculare. In mod normal, testarea vederii se face in jurul varstei de 3 ani - cand copilul este suficient de mare pentru a descrie ce vede, in urma unui examen de vedere.
Antecedente de strabism in familie?
Daca aveti antecedente in familie - de tulburari oculare grave, ochi lenes sau ochi incrucisati- sau va ingrijoreaza ceva la ochii bebelusului dvs - pediatrul va face o examinare si va trimite chiar si un sugar foarte mic la un specialist (oftalmolog pediatru)pentru teste mai amanuntite.
Bebelusii nascuti prematur au mai multe sanse decat ceilalti copii de a dezvolta probleme oculare - inclusiv strabism. In unele cazuri, strabismul este provocat de o boala sau de traumatisme ale ochilor sau creierului. Tratamentul este reprezentat de obicei prin ochelari, picaturi pentru ochi, gimnastica pentru ochi/si sau interventie chirurgicala.
Operatia, daca este necesara, poate fi efectuata intre 6 si 18 luni, sau chiar mai tarziu in unele cazuri. Multi copii au inca nevoie, cel putin pentru o perioada dupa interventia chirurgicala corectoare, de ochelari si acoperiarea ochiului sanatos si, posibil, picaturi oculare pentru a imbunatati vederea ochiului ambliop.
► Citeste si Probleme oculare la copii: simptome si cauze posibile - sfatul medicului oftalmolog
Dezvoltarea vederii la bebelusi pas cu pas
Unul dintre momentele unice pe care orice parinte le traieste este acela in care isi priveste pentru prima data bebelusul in ochi.
Si daca in primele zile de viata aceste momente sunt doar o proiectie a dragostei nebanuite de parinte, pentru ca bebelusul nu vede, de fapt, decat niste umbre si niste pete gri, pe masura ce timpul trece comunicarea vizuala devine unul dintre instrumentele cele mai pretioase ale manifestarii dragostei dintre parinti si copii citeste mai departe despre dezvoltarea vederii la bebelus aici >
La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com
De citit pe larg: Cum invatam copilul sa distinga culorile
Cum creste bebelusul in primele 12 luni de viata
Grafice de crestere pentru fetite (0-3 ani)
Grafice de crestere pentru baieti (0-3 ani)
Cresterea si dezvoltarea normala a bebelusului intre 0-12 luni
Etapele de dezvoltare ale bebelusului
Dezvoltarea motorica a bebelusului: de la nastere pana la momentul suprem cand merge singur
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Pe lângă aceste informaţii atent alese, aplicaţia înglobează o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.
Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.).
Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată. Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.
Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2019
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 7 comentarii
Am scris pe blogul meu un articol despre aventura noastra in corectarea strabismului. Sper ca macar o mamica/tatic sa gaseasca util acest articol. http://pauze-pentru-cafea.blogspot.ro/2017/05/mamica-de-copil-cu-strabism.html
Buna ziua am si eu o problema cu copilasii mei gemeni au un an si 3 luni si le fuge ochisorii la inceput find erau mici nu au avut problema asta am fost la control iar in timp cam de la un an a inceput Sa le fuga ochisorii am fost la control si a spus Sa le acopar cite un ochisor dar nu Sta il da Jos plunge va rog frumos daca puteti Sa mi dati un raspuns ce Este de facut va multumesc
Petru Brinzei Daniel: copilul ste mic si nu trebuie sa te ingrijorezi ca nu accepta sa ii fie acoperit ochisorul. Discuta cu medicul el stie cu siguranta diverse trucuri. Dar cel mai important este ca voi, parintii, sa perseverati cu tratamentul si exercitiile pe care trebuie sa le faca. Eu am avut un strabism major in copilarie si am avut mii de ore de exercitii, am purtat ochelari, ocluzor, etc. Dar m-a ajutat si strabismul s-a corectat 100% si am o viata normala.
buna sunt Mary.am un baietel de1 an si-o luna si cateodata ochul stang isi schimba pozitia cand se uita la stanga nu sunt aliniati la fel.trebuie sa ma ingrijorez?
Buna ziua! Am un baietel de doua luni face acum pe 10 iulie. Astazi la control la medic mi sa spus ca are strabism da nu am mai intrebat sa mi se explice. Ar trebui sa imi fac griji acum sau se mai poate repara ceva cu timpul. El intradevar se uita in cruce cateodata nu mereu.astept un raspuns...multumesc
am si eu o fetita de 8luni si de vreo2luni duce ochisorul stand spre nasuc , dar asta nu mereu are o anumita privire knd i se intampla asta , am testat-o si de vazut vede, dar mi-a sp medicul pediatru k dp varsta de un an sa merg k ea,,,,e adevarat k pana la varsta de un an se poate reface?
am un baietel de 4 ani. La 3 ani am fost la un consult oftalmolagic si i s-a dat +1 la dreptu si +0,75 la stangul. La 3ani si 6 luni au ajuns ambi ochi la +0,75. La 4 ani au stagnat. de ce? trebuia sai pun si ochilar pe ochiul stang, acesta fuge in interior? Ii pot pune acum ?Este vreo problema?
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII