Infășatul: cinci motive pentru care bebelușul iși poate găsi mai repede calmul
După ce ne-am luptat atât de mult cu mamele și rudele binevoitoare, susținând tehnicile și principiile moderne ale creșterii bebelușilor, se pare că unele dintre sfaturile bunicii chiar erau bune... sau e doar o nouă tehnică de marketing? 🤔👵
Dacă tu, mamă obosită 😴, ai ajuns la disperare încercând să calmezi plânsul bebelușului și să îl ajuti să doarmă... această tehnică ar putea fi o veste minunată. Iată sfatul de la Desprecopii și mai multe detalii despre înfășatul bebelușului.
veti citi
Bebelușul plange și este agitat? Adoarme foarte greu?
Cum ajută infășatul?
Cinci motive pentru care ai putea să iți infeși din cand in cand bebelușul:
Cat doarme bebelușul
Bebelușul plange și este agitat? Adoarme foarte greu?
Daca bebelusul este agitat, plange mult si pare ca nu isi gaseste linistea - infasatul poate fi exact ceea ce il poate calma. Toti bebelusii pot fi infasati insa aceasta tehnica pare cea mai potrivita bebelusilor pana la 3 luni.
Cum ajută infășatul?
Desi aceasta tehnica este in general considerata invechita si nu mai este aplicata in lumea Occidentala, este inca folosita de multe culturi rasaritene si diverse populatii tribale.
Infasatul creeaza o usoara presiune in jurul corpului bebelusului, despre care se crede ca ii da un sentiment de siguranta, deoarece seamana cu presiunea pe care a simtit-o cand era in burtica mamicii. Pentru unii bebelusi, acesta devine semnalul declansator al somnului.
Ce cred specialiștii despre infășat
Timp de decenii, s-a crezut ca a infasa bebelusul strans in scutece il impiedica sa se exprime si sa invete sa-si controleze miscarile.
Dar in anul 2005, cercetatorii americani au demonstrat ca infasatul ajuta bebelusii sa doarma mai profund. Se crede ca astfel bebelusul isi aminteste de confortul si siguranta din burtica mamicii, impiedicandu-l sa se perturbe singur in timpul noptii agitandu-si mainile si picioarele.
Ad-Extra3:
Cinci motive pentru care ai putea să iți infeși din cand in cand bebelușul:
> Reduce riscul de moarte subita a nou-nascutlui
În 2007, Jurnalulul de Pediatrie American a realizat un studiu gigant despre infasatul bebelusului. Unul dintre multele rezultate pozitive a fost ca infasatul reduce rata de moarte subita a bebelusului.
Atentie: Nu puneți niciodată bebelușul sa doarma pe burtica. Cand bebelusul se poate invarti infasat de pe spate pe burtica - singur - de atunci nu mai ai voie sa il infesi. Infasatul trebuie folosit numai pana la varsta cat bebelusii NU se pot invarti singuri.
> Infasatul ajuta calmarea bebelusului
Trebuie stiut de la inceput ca infasatul nu inseamna ca brusc bebe se va calma sau ca va adormi instant. E foarte posibil sa protesteze si sa urasca aceasta procedura. Insa merita incercat iar infasatul poate fi folosit ca baza de calmare - mai adaugam un cantecel, reducem lumina din camera si creem o rutina a somnului.
> Ajuta la dezvoltarea neuromusculara a bebelusului
Multe mamici cred ca bebelusii trebuie sa aiba manutele libere ca sa le poate baga in gurita pentru a-si suge degetelele si astfel sa se autocalmeze.
Insa, miscarile bebelusului sunt complet aleatorii si cel mai adesea ne-intentionate. Imobilizarea prin infasare a manutelor poate ajuta la o dezvoltare mai buna a competentelor motorice. In mod special, infasatul este foarte benefic pentru belusii nascuti prematur.
> Bebelusul va plange mai putin
Bebelusul va continua sa planga insa cu toate acestea, exista dovezi ca aceasta terapie prin infasate poate duce la o reducere cu 28% a plânsului. CIteste pe larg: De ce plange bebelusul: motive si sfaturi
> Bebelusul va dormi mai bine
Bebelusul va dormi mai repede si mai mult daca il pui infasat la somnic. Avand manutele stranse prin infasare, bebe nu mai are sansa se trezeasca din somn prin datul involuntar din manute. Iata o colectie de informatii foarte utile despre somnul bebelusului si un ghid pentru un somnic mai bun.
Infasatul in siguranta al bebelusului - pas cu pas
Ajutați-vă bebelusul nou-născut să se simtă cald și în siguranță, ca și cum ar fi inca in burtica mamei. Înfășarea il va ajuta pe bebelus sa NU fie deranjat de propriul său reflex de tresărire, păstrându-l pe astfel calm și liniștit. Urmați ghidul nostru pas cu pas despre cum să înfășați copilul.
► Citeste in continuare Infasatul bebelusului - cele mai bune metode si tehnici de a infasa un bebelus si cum o facem corect
Cat doarme bebelușul
Asadar, cat de mult doarme un bebelus dupa nastere? Ei bine, imediat dupa nastere, bebelusul e pentru scurta vreme treaz, apoi cade intr-un somn de cateva ore bune, caci experienta nasterii a fost si pentru el foarte obositoare.
In primele zile el e treaz cam o ora pe zi, aceasta perioada crescand la trei ore pana la sfarsitul plinei luni de viata. De asemenea, incepand de la o luna copilul va reusi sa doarma mai mult timp fara pauza.
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Pe lângă aceste informaţii atent alese, aplicaţia înglobează o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.
Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată. Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: redactor Alina Ciobanu - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024
referinte: Revista Pediatrics, Parents.com, Oudersonline.com si sfaturile medicilor de la Desprecopii
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 7 comentarii
Zeci de generatii de tarani romani infasati dansau la hora duminica si munceau in gospodarii 12 h zilnic. Acum noi avem numai copii cu adhd sau autisti( care au ass sau o umbra de autism de fapt) Bine cã nu am uitat toti de unde venim( de la tara) Eu n-am infasat copiii din comoditate si imi pare rau…
Infasatul strans al bebelusului in primele luni = calm, stare similara presiunii din uter pentru "siguranta fatului " si somn mai bun?! Oare chiar asa este?! Fatul avea mainile si picioarele legate strans in uterul mamei? Ce presiune era în lichidul amniotic? Ati vazut vreun pui de animal abia fatat legat strans de membre.. de mama-sa, ca sa se simta mai in "siguranta " si sa doarma mai bine? Logica bunului simt si intuitia, confirmate de neurostiinte si de terapiile prin hipnoza regresiva la capitolul traume emotionale în psihologia copilului confirma foarte clar caa infasatul bebelusului foarte strans prin blocarea miscarilor membrelor in primele luni de viata declanseaza sufletului intrupat stari de frustrare, neliniste, neputinta, frica, claustrofobie, inchisoare, predispozitie la obedienta, supunere, sclavie. Folositi discernamantul si intuitia, inteligenta emotionala si spirituala, oameni buni!
Si eu am fost impotriva infasatului dar de cand am adoptat-o fetita mea doarme cate 7-8 ore pe noapte. Am inceput in jur de 2 luni. Si tocmai ptr ca am tot citit ca nu e bine sa aiba picioarele legate si prind doar manutele, iar piciorusele raman libere. Cu ajutorul onfasatului si unor sunete albe in majoritatea noptiilor fetita adoarme mai repede si doarme mai mult (am avut si performanta de 9 ore la 2 luni jumate). Ziua insa doarme foarte putin.
Si cand te gandesti cat suntem de hotarate unele dintre noi sa ne crestem copiii in stil moidern, si facem haz si privim de sus la obiceiurile
Atunci sa vedem ce mai zic medicii: sa punem un scutec cat mai larg intre picioarele beblusului pentru a evita displazia si tot ei revin asupra subiectului si se contrazic spunand ca scutecul nu face decat mai rau, limitand miscarile libere a copilului si provoaca displazie in ultima faza... la fel e si cu infasatul--ei vin pro, tot ei revin contra. sunt ortoped si va pot spune ca exista o cale de mijloc si anume: cat bebe este treaz, lasati-l liber sa se miste, mai mult, scoateti-i scutecul pentru ca e foarte incomod, iar cand vine vorba de dormit--infasati-l, pentru ca limitarea miscarilor il face sa adoarma strans (efectul de fat) iar somnul strans il ajuta sa se dezvolte. cat despre displazie--seara, inainte de baita masati copilul (de la 1,5 luni), iar dupa baie faceti-i gimnastica (atentie--de la 3 luni) si n-o sa aveti in veci probleme cu displazia, iar bebelusul o sa fie fericit.
Aceste asa+numite paturi de infasat sunt doar o noua sursa de venit pt producatori, care isi fac reclama cat pot folosind nume celebre. DAR pe langa dezavantajele amintite, si anume limitarea miscarilor copilului, infasatul cu picioarele intinse este daunator dezvoltarii soldurilor, acestea putand ajunge displazice si chiar luxate. Nu cred ca in momentul de fata, cand acest lucru este cunoscut, sa ne intoarcem
Recunosc, nu am vrut sa-mi infas copilasul, si primele 2 luni n-am facut-o. Andrei avea colici si nu pot spune cat a plans, saracutul...De', o consideram
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII