Cum să naști mai repede – mituri și adevăruri despre grăbirea nașterii
Ultimii metri de sarcină nu sunt întotdeauna cei mai ușori. Oboseala, durerile de spate, arsurile stomacale... sfârșitul sarcinii nu este, cu siguranță, o perioadă extrem de plăcută din punct de vedere fizic. Nerăbdarea de a-ți ține în brațe puiul este însă atât de mare, încât aceste neplăceri fizice sunt de cele mai multe ori ignorate.
Uneori însă, dorința de a naște mai repede le face pe viitoarele mămici să se întrebe dacă nu cumva există vreo metodă care să le ajute să grăbească măcar un pic procesul natural.
→ Iată o trecere în revistă a activităților care pot contribui la declanșarea travaliului.
despre nastere si despre cum sa nasti mai repede vei citi:
Cum grăbim nașterea?
Ai incredere in natura!
Dezlipirea membranelor
O plimbare cu masina
Decoctul de scortisoara si cuisoare
Stimularea mameloanelor
Uleiul de ricin
Ceaiul de salvie
O masa la restaurantul indian
Curatenia generala
Masajul bland
Ghidul contractiilor in sarcină - cum să le recunosti si care sunt cele care anuntă nașterea
Despre pregătirea pentru maternitate - ce trebuie luat la spital, mai citiți
Cum grăbim nașterea?
Oboseala, dureri de spate, arsuri stomacale… sfarsitul sarcinii nu este, cu siguranta, o perioada extrem de placuta din punct de vedere fizic. Nerabdarea de a-ti tine in brate puiul este insa atat de mare, incat aceste neplaceri fizice sunt de cele mai multe ori ignorate. Uneori insa, dorinta de a naste mai repede le face pe viitoarele mamici sa se intrebe daca nu cumva exista vreo metoda care sa le faca sa grabeasca macar un pic misiunea naturii. Exista oare metode care sa te ajute sa nasti mai repede? Unii sustin ca da, altii considera ca nu... Iata cateva dintre miturile si adevarurile despre grabirea nasterii.
Ai incredere in natură!
Foarte multi specialisti si nu numai, considera ca natura trebuie lasata sa isi faca singura treaba. Bebelusul va veni pe lume exact in ziua in care trebuie sa vina, asa incat orice interventie exterioara este inutila. Desigur, opinia este relativa. Da, este adevarat ca in fiecare saptamana din ultima luna de sarcina bebelusul ia in greutate in jur de 200 de grame, ceea ce ii permite sa suporte mai bine trauma nasterii si ii da forta necesara sa treaca peste primele saptamani de viata, insa o sarcina prelungita peste termen trebuie urmarita cu maxima atentie.
E drept, de asemenea, ca solicitarea in avans a colulului uterin care nu este pregatit de nastere poate fi dureroasa si ineficienta, asa incat grabirea nasterii nu este neaparat o idee buna, oricat de mult ti-ai dori ca evenimentul sa se produca mai repede.
Dezlipirea membranelor
Este o procedura pe care doar medicul ginecolog are voie sa o faca, in anumite conditii. Poate fi dureroasa, insa aceasta interventie favorizeaza secretia de prostaglandina, care va lubrifia colul si il va face mai suplu. De asemenea, va creste secretia de occitocina, hormon ce provoaca contractiile. Interventia poate fi insa facuta numai in cazul nasterilor la termen si in cazul in care colul este suficient de matur pentru a suporta nasterea. Este o procedura destul de dureroasa si uneori ineficienta.
Ad-Extra3:
O plimbare cu masina
Miscarea poate ajuta la declansarea contractiilor, insa cum uneori numai de miscare nu are chef o viitoare mamica. Unele mamici sustin ca o plimbare mai alerta cu masina, pe un drum de tara, daca este posibil, favorizeaza contractile, mai ales daca ele exista deja. Un astfel de sport inedit trebuie insa evitat in cazul in care exista probleme legate de placenta.
Decoctul de scortisoară si cuișoare
Un bol de apa fierbinte, 10 cuisoare, putina scortisoara si putina lamaie pot face minuni, sustin unele mamici. Nu exista insa nicio logica stiintifica in aceasta procedura. Totusi, este posibil sa fie vorba de un efect mai mult psihologic, foarte explicabil in aceasta situatie. Indiferent daca declanseaza sau nu nasterea, un astfel de decoct nu are cum sa faca rau.
Stimularea mameloanelor
Faptul ca stimularea mameloanelor provoaca contractii este un lucru notoriu. Din punct de vedere medical, explicatia este logica – stimularea mameloanelor favorizeaza secretia de occitocina, hormon responsabil, printre altele, de producerea laptelui. Metoda poate fi aplicata, insa, ca toate celelalte, doar in ultimele zile de sarcina, fara a astepta neaparat rezultate minune.
Uleiul de ricin
Exista si “retete” care trebuie evitate cu desavarsire! Una dintre ele este asa numitul cocktail miracol, pe baza de ulei de ricin, nectar de caise si sampanie. Uleiul de ricin este total contraindicat, deoarece are un efect laxativ foarte puternic.
Ceaiul de salvie
Salvia are, se pare, proprietatea de a produce mici contractii, iar dupa 3 – 4 zile de consum de ceai de salvie, contractiile s-ar putea sa se intensifice. In unele tari, cum este Anglia, consumul de ceai de salvie in acest scop este o practica curenta. Totusi, consumul de ceai de salvie trebuie facut doar cu acordul medicului si doar in ultimele saptamani de sarcina.
O masă la restaurantul indian
Condimentele sunt si ele recomandate in popor pentru a declansa mai repede nasterea. De aceea, se crede ca o masa picanta poate avea legatura cu contractiile. Adevarul este ca in afara de o stare de voma si un puternic efect laxativ, condimentele nu preau au ce altceva sa provoace in ultima etapa a sarcinii, asa incat este mai bine sa fie evitate.
Curatenia generală
Daca nu ai o alta motivatie sa faci miscare in ultimele saptamani de sarcina, te poti amagi cu ideea ca faci o curatenie generala, necesara inainte de a-l aduce pe lume pe puiul tau. Dupa cum spuneam, miscarea are un rol important in declansarea nasterii. Insa niciun studiu stiintific nu certifica faptul ca miscarea produce contractii reale. In general este vorba despre contractii cauzate de oboseala, nu neaparat de contractii care prevestesc declansarea nasterii. Miscarea, facuta cu masura, este, in orice caz, benefica.
Masajul bland
Maseuza poate face anumite miscari blande, care permit corpului sa se relaxeze, favorizand astfel declansarea nasterii. De asemenea, este posibil ca miscarile facute de maseuza sa atinga anumite puncte cheie in acupunctura, atingeri care favorizeaza secretia de occitocina si care pot ajuta la grabirea nasterii.
Dincolo de toate aceste metode mai mult sau mai putin eficiente, nu uita ca nasterea este un fenomen natural si ca, in general, natura stie sa isi faca treaba singura, fara sa aiba nevoie de ajutor. Chiar daca nerabdarea este mare, e mai bine sa o lasi sa isi faca singura treaba. Iar daca este absolut necesara o interventie din exterior, atunci cel mai bine este sa ceri parerea medicului specialist.
► Citeste si Nașterea din punctul de vedere al unui bebeluș. Iată prin ce trece și ce simte bebelușul in timpul nașterii
Ghidul contractiilor in sarcină - cum să le recunosti si care sunt cele care anuntă nașterea
Nu toate contracțiile anuntă că nasterea este iminentă insă e bine să știi care sunt contractiile care chiar anuntă declanșarea travaliului ...
Deși există multe semne că te afli în travaliu, unul dintre cele mai sigure este atunci când începi să te confrunţi cu contracții consecvente. Iată un ghid pentru tipurile de contracții pe care le-ai putea simți, despre cum se vor simți și despre când este timpul să mergi la spital...
Despre pregătirea pentru maternitate - ce trebuie luat la spital, mai citiți
Bagajul pentru maternitate: liste de verificat
Pe ultima suta de metri inaintea nasterii, cum ne pregatim pentru acea zi
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau in primul an de viata - saptamana de saptamana
Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată. Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici
Forumul despre nasteri
Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.
autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate © 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
Buna ziua ma numesc Geanina sunt insarcinata in 38de saptamani de ceva timp sunt racita la plamani am o infectie urinara foarte dureroasa si cand tusesc ma doare foarte tare burta stie cineva daca ma duc la doctor imi poate face cezariana ca nu mai suport durerile care le am de burta atunci cand tusesc
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII