De ce nu renunta fumatorii la fumat?
Nu toti fumatorii sunt dependenti, o parte dintre ei sunt capabili sa renunte oricand. Si nici despre ignoranta nu se poate vorbi, studiile arata ca sunt cel putin la fel de bine informati cu privire la riscurile fumatului, eventul, chiar mai informati decat nefumatorii.
Avand in vedere pericolele la care isi expun sanatatea, de ce continua fumatorii sa fumeze?
Un auto-controlul slab
Care este cheia studiului?
Ce reprezinta un aspect comportamental la fumatori?
Nu exista un risc in sine care conduce fumatorii la un comportament riscant
Fumatorii sunt cel putin la fel de bine informati cu privire la riscurile fumatului
Nu toti fumatorii sunt dependenti, o parte dintre ei sunt capabili sa renunte oricand. Si nici despre ignoranta nu se poate vorbi, studiile arata fumatorii sunt cel putin la fel de bine informati cu privire la riscurile fumatului, eventul, chiar mai informati decat nefumatorii. Am putea, de altfel, sa ii suspectam ca, prin natura lor, isi asuma riscuri. Si, intr-adevar, exista dovezi ca unii dintre ei se supun mai multor situatii riscante decat nefumatorii: sunt mai des implicati in accidente rutiere, nu poarta deseori centura de siguranta, si au mai multe sanse sa aiba comportamente sexuale riscante. Femeile fumatoare isi fac mamografii mai frecvent decat cele nefumatoare.
Avand in vedere pericolele la care isi expun sanatatea, de ce continua fumatorii sa fumeze?
Un auto-controlul slab
Dar nu credem ca fumatorii au o toleranta mai mare la risc. Conform polemicilor dintr-un studiu publicat in ianurie 2014 , in SUA - aceasta, trasatura de personalitate care distinge fumatorii de nefumatori este incapacitatea lor relativa de a amana satisfactia pentru a respecta consideratiile pe termen lung. Trasatura de personalitate care distinge fumatorii de nefumatori, este incapacitatea lor relativa de a amana satisfactia din respect pentru consideratii pe termen lung (cum ar fi santatea). Cu alte cuvinte, fumatorii au auto-control mai slab.
Ad-Extra3:
Care este cheia studiului?
Cheia studiului este un joc de carti, cunoscut sub numele de Iowa, un joc de noroc, folosit in mod obisnuit pentru a masura asumarea riscului. Va sunt prezentate patru pachete de carti, fiecare avand un venit financiar: "Ati castigat 100 de dolari" sau "Ati pierdut 250 dolari" de exemplu. Sarcina dvs. este sa continuati sa alegeti carti din oricare pachet doriti, incercand sa faceti cat mai mult bani.
Diferenta este ca doua dintre ele ofera un risc mai mare (carti cu castiguri mai mari, dar si pierderi mai mari), dar pe termen lung, mai mult pierderi, iar celelalte doua pachete de carti contin un risc mai mic (castiguri mai mici, pierderi mai mici), dar gastiguri pe termen lung.
Ce reprezinta un aspect comportamental la fumatori?
Cei mai multi participanti, dupa selectarea mai multor carti din pachete diferite, invata sa se limiteze la pachetele "bune" si sfarsesc prin a castiga. Studiile au aratat ca persoanele cu leziuni cerebrale care le afecteaza luarea deciziilor au tendinta de a alege din pachetele cu risc mare, pierzand in final.
Acest lucru este valabil si la consumatorii cronici de cocaina si canabis. Psihologul Carl Lejuez a demonstrat ca nu exista diferente semnificative in indepliniea sarcinilor la jocurile de noroc. Acest lucru sugereaza ca fumatorii nu sunt, de fapt, mai toleranti la risc. Deci, ce este ceea ce reprezinta un aspect comportamental la fumatori? Parerea noastra este ca fumatorii au un auto-control slab in fata ispitei imediate - care poate arata ca o dorinta de a-si asuma riscul.
Studiul IOWA
Pentru a testa ipoteza noastra, au fost alesi 100 de participanti pentru studiu (fumatori si nefumatori), pe care i-am pus sa joace o versiune modificata a jocului Iowa. Ne-am concentrat pe o diferenta subtila intre cele doua pachete "rele". Unul dintre ele ofera recompense imediate - un castig de 100 de euro, si au ca rezultat satisfacerea imediata (se produce un castig de 100 de dolari in 9 din 10 remize - dar in 1 din 10 remize se produce un dezastru: se pierd 1.250 dolari). Celalalt pachet este mai putin "rau", pierderile sunt mai mici, (250 dolari), dar mai frecvente si apar la fiecare a doua remiza.
Astfel, ambele pachete sunt "rele" dar primul este mai satisfacator pe termen scurt. In plus, in versiunea noastra modificata, de fiecare data cand un participant selecta o carte din unul din cele 4 pachete, i-am aratat castigul pe care l-ar fi avut alegand din celelalte trei. Acest lucru a facut ca satisfactia lui personala sa creasca, deoarece jucatorul a realizat ca in 9 din 10 cazuri, pahetul din care tragea cartile ii aducea cel mai mare venit. Pe parcursul jocului, am observat ca fumatorii au ales pachetul cu pricina de 1,5 ori in comparatie cu nefumatorii. Ei nu au putut rezista placerii pe termen scurt, in ciuda dezastrului pe termen lung.
Nu exista un risc in sine care conduce fumatorii la un comportament riscant
Constatarile noastre sunt, desigur, nuantate: nu exista un risc in sine care conduce fumatorii la un comportament riscant; este o slabiciune pentru activitatile care sunt profitabile pe moment, dar periculoase in final.
Aceasta distinctie ar putea sugera strategii pentru combaterea fumatului. De exemplu, spitalele si universitatile au inceput sa interzica fumatul nu numai in interiorul cladirilor, dar, de asemenea, in apropierea lor. Daca initial acest proiect isi propunea abordarea riscurilor secundare ale fumatului, acest lucru poate avea, de asemenea, avantajul de a impune un inconvenient suplimentar pe termen scurt asupra fumatului. Daca avem dreptate ca fumatorii tind sa dea dovada de un auto-cotrol slab, astfel de manipulari pot fi folosite sa-i ajute in sustinerea vointei lor.
Despre fumat, mai puteti citi
redactor: M. Vilcu - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2018
referinte: BBC.co.uk
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII