Ursitoarele - traditii la nasterea bebelusului

Ursitoarele - traditii la nasterea bebelusului

Ursitoarele - traditii la nasterea bebelusului

Credinta in ursitoare, in puterea lor de a croi soarta fiecarui om, a fost si mai este inca raspandita si inradacinata in sanul poporului roman, ea fiind mostenita de la romani.

Conform acestei traditii, parintii unui bebelus nou-nascut asteapta semne privind destinul pe care îl va avea copilul. De la cele trei babe Moira, zâne urâte şi rele în mitologia greacă, se trag ursitoarele românilor, transformate de credinţa populară în zâne surori sau fecioare nemuritoare.

In ziua de azi, Ursitoarele sunt activitati comerciale care nu au nici o legatuta cu realitate si, desigur ... e optiunea fiecarui parinte de a investi sau nu in aceste activitati.

Ursitoarele - o traditie mostenita de la romani

Credinta in ursitoare, in puterea lor de a croi soarta fiecarui om, a fost si mai este inca raspandita si inradacinata in sanul poporului roman, ea fiind mostenita de la romani.

Sunt 3 asa numite zane care vin in noptile fara sot (3, 5, 7) din prima saptamana de viata a copilului nou-nascut si-i menesc soarta. Se zice ca in timpurile stravechi, aceste ursitoare erau vazute si auzite cum ursesc de catre moasele, care -- in aceste zile -- privegheau nou-nascutii, pe mamele acestora si chiar de parintii copilului. Din pacate, pentru ca moasele au destainuit acest secret, in zilele noastre ele nu mai au acest dar. 

Mai cititi: Semne si traditii legate de nastere in lume

Legat de ursitoare, in Transilvania exista inca traditia, ca moasa care ajuta la nasterea copilului, chiar daca acesta s-a nascut in spital, sa-i puna in camera unde el va sta, imediat dupa ce ajunge acasa, pe o panza alba noua, un "blid" cu faina de grau cernuta, sare, o paine, un banut si un caier de lana. Dupa 3 zile si 3 nopti daca ursitoarele au venit, moasa si parintii copilului vor vedea urma lasata de ursitoare pe faina.

In Banat, Moldova si Tara Romaneasca, la 3 zile dupa nasterea copilului, se intinde o masa mare cu mancaruri alese: paine, o gaina, vin si 3 banuti, asa numita "cina a ursitoarelor", existand credinta ca ele trebuie sa fie bine ospatate si platite pentru a fi multumite si a ursi o soarta buna copilului. in Bucovina, moasa -- cum se ingana ziua cu noaptea -- pune in camera copilului o lumina, pentru a arde toata noaptea, considerandu-se ca ursitoarele sunt multumite cand gasesc aceasta lumina si ii ursesc copilului o soarta mai buna. 

Mai cititi: Nasterea - traditii in zona Suceava si Nasterea - traditii in zona Gorjului

Ursitoarele erau aşteptate cu masa pusă

În urmă cu 100 de ani, ursitoarele erau aşteptate cu masa pusă. Se credea că soarta unui nou-născut depinde de cele trei zâne, Ursitoarea, Soarta şi Moartea, care stabileau calităţile copilului şi momentele vieţii.

Credinţa populară în ursitoare, în care oamenii aşteaptă semne privind destinul pe care îl va avea copilul nou-născut, îşi are rădăcinile în mitologia greacă. De la cele trei babe Moira, zâne urâte şi rele în mitologia greacă, se trag ursitoarele românilor, transformate de credinţa populară în zâne surori sau fecioare nemuritoare.   ”Ursitoarele, numite adesea şi Ursite, sunt trei fete sau mai bine zis trei zâne care vin să croiască ursita copilului nou-născut, întotdeauna în săptămâna care s-a născut copilul, în nopţile fără soţ, adică a treia, a cincea sau a şaptea noapte”, explică etnologol Simion Florea Marian în ”Naşterea la români”.   După unele credinţe, ursitoarele aveau nume. Ursitoarea era cea mai mare dintre ele, cea care ţinea fusul şi furca şi stabilea cursul vieţii. Soarta era cea care prezicea destinul, iar  Moartea era cea care stabilea când se va curma viaţa celui abia născut. În mitologia populară românească se credea că ursitoarele sunt surorile ielelor rele care sucesc minţile oamenilor şi le pocesc trupul.  

Se credea despre ursitoare şi iele că se întâlnesc toate o singură dată pe an şi, de bucurie că s-au văzut, dansează o horă drăcească pe care ochii muritorilor de rând nu au voie să o vadă. Ursitoarele erau imaginate îmbrăcate în  rochii lungi, albe, cu fluturi şi cu fire de aur. Despre cea mai mare dintre ursitoare se spunea că umblă îmbrăcată într-o blană de aur, având la brâu o furcă de care este legat un caier de lână albă sau neagră amestecată cu mătase şi fire de aur   Românii de acum un secol credeau că, înainte de veni să stabilească soarta copilului, ursitoarele se sfătuiau între ele.

Exista credinţa că, în vremurile străvechi, ursitoarele se şi arătau oamenilor. ”În timpurile vechi în care oamenii erau mai buni şi mai drepţi, şi nu aşa răi, invidioşi şi păcătoşi ca în ziua de astăzi, se zice că mulţi le vedeau cum vin şi le auzeau cum urzesc, cu deosebire moaşele care vegheau copiii nou-născuţi şi pe mamele acestora”, mai spun etonologul.   În credinţa că fiinţele mitologice vin la capul nou-născutului să-i stabilească destinul, pe nevăzute, ţăranii români de acum un secol lăsau ferestrele deschise în zilele fără soţ, din prima săptămână de naştere a copilului.

În nopţile în care erau aşteptat ursitoarele, erau alungaţi câinii de pe lângă case, pentru ca zânele să nu se sperie şi să se supere şi astfel soarta copilului să aibă de suferit.  

De veselia părinţilor în primele opt zile de la naştere depindea viitorul copilului .  Se spune că, în primele opt zile de la naşterea copilului, părinţii trebuie să fie întotdeaua veseli. ”E bine ca opt zile de la naşterea unui copil părinţii lui să fie mereu veseli, iar nu trişti, căci dacă sunt trişti, se întristează şi ursitoarele şi cum vor fi  ele în aceste opt zile de la naşterea copilului, aşa va fi şi viaţa copilului”, se mai explică în cartea de obiceiuri şi superstiţii ”Naşterea la români”.  

Se credea că cele trei zâne, urzesc pe rând, fiecare dând o calitate copilui şi fiecare stabilind un moment din viaţă. ”Una îi dă minte şi noroc, alta frumuseţe sau urâciune, a treia bogăţie sau sărăcie, glorie sau robie. Spun din fir a păr toate cele ce au să se întâmple şi când va muri, de ce fel de moarte are să moară”, mai spune Simion Florea Marian. Se spune că dacă la capul unui copil cele trei ursitoare nu s-au înţeles, atunci acesta va avea parte de o viaţă zbuciumată în bine şi rău.

Ursitoarele sunt foarte comerciale

Desigur, aceasta este o traditie care nu are nimic de a face cu realitatea. Evidente, astăzi, ursitul a devenit o activitate comercială. Ursitoarele vin direct de la firme specializate în activităţi de organizare a evenimentelor, contra unui preţ pe care părinţii îl plătesc pentru a avea parte de spectacolul ursitului la botez.

Comunitatea mamicilor inteligente, grupuri de varsta, suport si ajutor Forumuri recomandate

  Primele 365 de zile din viata de mama
365 zile si nopti din viata de mama. Casa nou nascutilor DC.
 

 Alaptarea
Cel mai bun cadou pentru bebelus. Probleme, experiente si povesti de succes din timpul acestui timp special.

foto apartine https://cazinoevents.ro/ursitoare-animatori.html

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Traditii

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. Cristina
    Cristinatrimis la 25/4/2020

    Ursitorile se pun si la varsta de trei luni

    Raspunde la acest comentariu
  2. Adrian
    Adriantrimis la 24/7/2018

    In prima parte se afirmă că este tradiție moștenită de la romani, deși în a doua parte etnologii spun că de la greci. Se pare că logica nu am moștenit-o nici de la romani, nici de la greci.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII