Cum reactioneaza mamele si tatii la stresul familial
Copiii sunt cea mai sanatoasa si mai durabila sursa de bucurie a fiecarui parinte, insa, nimeni nu poate nega ca viata de familie, in cazul familiilor cu copii, implica si o doza de stres cotidian mult mai accentuata decat in cazul familiilor fara copii. Studiile confirma faptul ca mamicile si taticii sunt mai stresati decat persoanele care nu au copii, mai ales atunci cand vine vorba de armonizarea vietii profesionale cu cea de familie. Mamele, in schimb, au tendinta de a fi mai preocupate si mai ingrijorate in privinta vietii profesionale, din momentul in care au un copil si se intorc la serviciu.
Mamicile si taticii sunt mai stresati decat persoanele care nu au copii
Mamicile sunt mereu ingrijorate
Concluzia sociologilor?
Care sunt mai stresati de parenting: tatii sau mamele, dar de fapt stim raspunsul
Sa fii mama nu e la fel de usor ca in reclamele zambitoare din pauzele dintre filme
Prezenta unui copil in viata unui adult este, invitabil, o sursa de stres.
Copiii sunt, cu siguranta, cea mai sanatoasa si mai durabila sursa de bucurie a fiecarui parinte, insa, nimeni nu poate nega ca viata de familie, in cazul familiilor cu copii, implica si o doza de stres cotidian mult mai accentuata decat in cazul familiilor fara copii. Chiar daca nu suna deloc placut, realitatea este ca prezenta unui copil in viata unui adult este, invitabil, o sursa de stres. Depinde doar de adult sa transforme stresul in ceva constructiv si sa depaseasca dificultatile inerente pe care le implica educarea si cresterea unui copil.
Mamicile si taticii sunt mai stresati decat persoanele care nu au copii
Studiile confirma faptul ca mamicile si taticii sunt mai stresati decat persoanele care nu au copii, mai ales atunci cand vine vorba de armonizarea vietii profesionale cu cea de familie. Se pare insa ca stresul se manifesta in moduri diferite in cazul mamelor, respectiv al tatilor. Un studiu facut de cercetatori americani, prezentat la Congresul Asociatiei Americane de Sociologie, a scos in evidenta faptul ca modul in care mamicile si taticii abordeaza relatia dintre familie si viata profesionala dupa aparitia unui copil in familie este foarte diferit, desi ambii parinti trebuie sa faca fata unui stres in plus. Astfel, tatii acorda, se pare, acelasi timp de gandire problemelor familiale si problemelor de la serviciu, continutul reflectiilor fiind, desigur, diferit, de la caz la caz.
Mamele, in schimb, au tendinta de a fi mai preocupate si mai ingrijorate in privinta vietii profesionale, din momentul in care au un copil si se intorc la serviciu. Probleme organizatorice, frica de a nu ajunge la timp la serviciu din cauza copilului, teama de a nu uita sa isi indeplineasca anumite sarcini la serviciu sau de a nu uita sa faca ceva important acasa, toate aceste ganduri generatoare de stres pun stapanire pe femei odata ce devin mame si isi reiau activitatea profesionala.
Mamicile sunt mereu ingrijorate
In ceea ce priveste stabilirea unor granite intre viata de familie si cea profesionala, taticii sunt cei care reusesc mai bine decat mamicile sa le separe. Si asta pentru ca ei sunt capabili sa stabileasca niste reguli stricte in ceea ce priveste orarul de la serviciu, indiferent ce se intampla in viata de familie. Iar atunci cand intervin elemente imprevizibile in program, cum ar fi imbolnavirea copilului si faptul ca cineva trebuie sa stea cu el acasa, sunt primii care invoca programul strict de la serviciu, bazandu-se, inconstient, pe faptul ca mama este cea care trebuie sa ingrijeasca copilul bolnav.
Mamicile, in schimb, odata intoarse la viata profesionala, duc o dubla povara, sustin sociologii. Sunt mereu ingrijorate, deopotriva, pentru ceea ce se intampla cu copilul, precum si pentru consecintele pe care le au grijile lor legate de viata de familie asupra responsabilitatilor de la serviciu.
Ele sunt cele care isi regleaza orarul de la serviciu in functie de nevoile familiei si nu invers. Iar acest lucru presupune, de obicei, mai mult timp acordat familiei decat serviciului, ceea ce le face sa isi creeze apoi numeroase griji legate de responsabilitatile de serviciu. Este, asadar, un cerc vicios generator de stres.
Taticii, pe de alta parte, atunci cand sunt pusi in situatia de a renunta la lucruri legate de serviciu in favoarea problemelor familiale, desi o fac mai greu, reusesc sa separe foarte bine lucrurile. Atunci cand sunt implicati intr-o chestiune care priveste familia sunt capabili sa ignore in totalitate grijile legate de profesie. Prin urmare, stresul este, daca nu mai mic, cel putin mai bine gestionat. Specialistii care au intreprins studiul considera ca aceasta gestionare mai eficienta de catre tatici a stresului generat de responsabilitatile familiale si cele de serviciu se datoreaza tocmai sigurantei pe care o au barbatii – o siguranta data de ideea ca exista cineva, partenera de viata, care se gandeste oricum la tot ceea ce tine de responsabilitatile familiale.
Ad-Extra3:
Concluzia sociologilor?
Taticii ar trebui sa se implice si mai mult in viata de familie pentru ca, desi se pare ca in societatea moderna s-a inteles aceasta necesitate, statisticile arata ca femeile sunt inca cele care iau asupra lor cea mai mare parte a responsabilitatilor legate de viata de familie.
Care sunt mai stresati de parenting: tatii sau mamele, dar de fapt stim raspunsul
Care sunt mai stresati de parenting: tatii sau mamele, dar de fapt stim raspunsul... evident, mamele. Motivul cel mai probabil: Mamele petrec mai mult timp cu cei mici in timp ce fac treburile obositoare precum gatitul, curatenia si ingrijirea copilului, pe cand tatii petrec alaturi de copiii lor un timp mai mult de relaxare si de joaca, conform cercetatorilor vezi detalii aici.
Sa fii mama nu e la fel de usor ca in reclamele zambitoare din pauzele dintre filme
Dincolo de toate problemele, încercările și greutățile pe care le aduce la pachet maternitatea, un lucru este însă clar. N-o fi ea fericirea aia artificială din reclame. E un drum cu suișuri, coborâșuri, lecții învățate uneori dureros, progrese lente, conflicte mocnite sau deschise, împăcări glorioase. Însă este fericire, acest lucru nu poate fi pus la îndoială. Atât doar că, uneori, fericirea nu te izbește în față, ci se ascunde printre rufele de pus la spălat și în coșul cu jucării iata de ce meseria de mama nu e ca in reclamele de la televizor.
autor: redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2013
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII