Ce este colina si de ce este atât de importantă în timpul sarcinii
Colina este un nutrient esențial din clasa vitaminei B, dar este uneori clasificată și ca un nutrient non-vitaminic. Este importantă pentru funcționarea normală a celulelor și a neurotransmițătorilor din creier. De asemenea, este esențială pentru metabolismul grăsimilor și pentru formarea structurilor celulare. Colina poate fi găsită în alimente precum ouăle, carne, pește, lactate și unele legume verzi. Este un nutrient vital, în special în timpul sarcinii și alăptării, deoarece este implicat în dezvoltarea creierului fetal și a sistemului nervos.
Colina este printre cei mai importanți nutrienți – alături de acid folic, calciu, acizi grași omega-3 și multe altele – care pot ajuta la menținerea unei sarcini sănătoase. Ajută creierul și măduva spinării bebelușului să se dezvolte corect.
Ce este colina si de ce este atât de importantă în timpul sarcinii
Colina este un nutrient esențial din clasa vitaminei B, dar este uneori clasificată și ca un nutrient non-vitaminic. Este importantă pentru funcționarea normală a celulelor și a neurotransmițătorilor din creier. De asemenea, este esențială pentru metabolismul grăsimilor și pentru formarea structurilor celulare. Colina poate fi găsită în alimente precum ouăle, carne, pește, lactate și unele legume verzi. Este un nutrient vital, în special în timpul sarcinii și alăptării, deoarece este implicat în dezvoltarea creierului fetal și a sistemului nervos.
In perioada sarcinii - aportul suficient de colină din alimentatie - poate ajuta creierul și măduva spinării bebelușului să se dezvolte corespunzător și poate proteja copilul împotriva defectelor tubului neural.
De câtă colina avem nevoie și ce trebuie sa mancam pentru a obtine acest nutrient de baza din hrana?
O femeie are in mod special nevoie de mai multă colină în timpul sarcinii și în timpul alăptării, deoarece bebelușul se bazează pe tine pentru nutrienți.
Iată câta colina avem nevoie în diferite etape ale vieții:
✅Femei însărcinate: 450 miligrame (mg) pe zi
✅ Femei care alăptează: 550 mg pe zi
✅ Femeile care nu sunt însărcinate cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani: 400 mg pe zi
✅ Femeile care nu sunt însărcinate cu vârsta de 19 ani și peste: 425 mg pe zi
Cele mai bune alimente cu colină în timpul sarcinii
Ouăle, carnea, peștele și unele cereale integrale sunt surse bune de colină.
Alte surse alimentare includ:
🔸1 ou mare, fiert tare: 147 mg
🔸85 grame de carne de vită rotundă, fiertă: 117 mg
🔸 85 de grame de piept de pui, prăjit: 72 mg
🔸 85 grame de carne de vită 93% măcinată, la grătar: 72 mg
🔸 85 de grame de peste cod Atlantic, gătit: 71 mg
🔸 1 cartof roșu mare, copt cu coajă: 57 mg
🔸 30 de grame de germeni de grâu, prăjiți: 51 mg
🔸 1/2 cană conserve de fasole: 45 mg
🔸 1 cană quinoa fiartă: 43 mg
🔸 113 grame de varză de Bruxelles, fierte: 32 mg
🔸 113 grame de broccoli, tocat, fiert și scurs: 31 mg
🔸 55 grame de arahide prăjite uscat: 24 mg
Ficatul de vită conține, de asemenea, multă de colină, dar nu este întotdeauna sigur pentru femeile însărcinate. Ficatul are cantități mari de vitamina A, care poate provoca avort spontan și malformații congenitale la începutul sarcinii.
Puteți mânca ficat în timpul sarcinii, dar luați o porție mică o dată sau de două ori pe lună și așteptați până după primul trimestru de sarcina.
Ad-Extra3:
Deficitul de colină în sarcină
Majoritatea oamenilor, inclusiv femeile însărcinate, nu primesc cantitatea recomandată de colină în fiecare zi. Unele studii arată că nivelurile scăzute de colină pot crește riscul bebelușului de a avea defecte ale tubului neural dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma acest lucru.
Dacă esti ingrijorata si crezi ca alimentatia ta nu contine suficienta colina, discuta cu medicul tau si cauta un supliment alimentar cu colina sau o vitamină prenatală care include colină Majoritatea vitaminelor prenatale nu includ colină, dar citeste atent ingredientele pe cutie.
► Citeste : Sanatatea copilului este modelata in uter de gene si de alimentatia mamei. Iata cat de important este sa mananci sanatos draga mami
Sunt gravida, pot manca ...?
Sunt gravida: pot manca iaurt in fiecare zi?
Sunt gravida: pot manca ciuperci?
Sunt gravida, pot manca ciocolata?
Sunt gravida, pot bea ceai?
Sunt gravida: pot manca maioneza?
Sunt gravida: pot manca alimente picante?
Sunt gravida: pot manca sushi?
Sunt gravida: pot manca somon si ton?
cititi totul despre ALIMENTATIA IN SARCINA AICI.
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.
Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI
Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de August 2024)
Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului
Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii
autor: Desprecopii.com - cu aprobarea Dr. Daniela ter Horst ,
Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,
Medic Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 4 comentarii
identic si la fel este si stefan al meu doar ca ideea cu boxele la maxim suna super ps .ms de idee
O sa am si eu parte de nopti albe in curand
Doamne cat mai plangeam eu ca de ce plange fata.Imi amintesc cu drag de acele clipe.Iar cu inregistratul...ma apuc din seara asta.
Felicitari.Prin ochii tai meseria de parinte nu mai pare asa grea.E super ideea cu inregistratul.Cred ca am sa procedez la fel.
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII