Aftele bucale la nou-nascuti: cauze si tratament
Aftele bucale nu reprezintă o problemă majoră de sănătate, se trateaza relativ usor, insa pot fi extrem de neplacute. La bebelusi, aftele bucale apar frecvent, provocandu-le adesea stres mai mult mamicilor, decat copiilor.
→ Iată cum stim că e vorba despre o aftă și cum se tratează.
Cum arata aftele?
Care sunt cauzele aftelor
Cum stim ca e vorba despre afte
Cum se trateaza aftele bucale
Cum pot fi prevenite aftele bucale
Cat de periculoase sunt aftele bucale
Aftele bucale nu reprezinta o problema majora de sanatate, se trateaza relativ usor, insa pot fi extrem de neplacute. La bebelusi, aceasta este o problema ce apare frecvent, provocandu-le adesea stres mai mult mamicilor, decat copiilor.
Cum arata aftele
Aftele bucale sunt produse de candida si au un aspect specific, aparand sub forma unor pete albicioase pe partea interioara a buzelor, a obrajilor, pe limba si pe cerul gurii. Aftele sunt foarte frecvente la copiii sub doua luni, insa pot aparea si la copii mai mari.
Care sunt cauzele aftelor
Candida este prezenta in sistemul digestiv al fiecaruia dintre noi, insa infectiile apar atunci cand se creeaza un dezechilibru in ceea ce priveste cantitatea de microbi prezenta in organism. Cei mai multi copii intra in contact cu candida, in momentul in care, la nastere, trec prin canalul prin care are loc expulzia. Aftele apar atunci cand, dupa nastere, schimbarile hormonale antreneaza o crestere semnificativa a cantitatii de candida in gura copilului. Antibioticele administrate bebelusului pot antrena aceste schimbari si pot provoca infectia cu candida.
De asemenea, daca mama ia antibiotice in perioada alaptarii, acest lucru poate afecta negativ bebelusul. Aceste lucruri sunt cauzate de faptul ca antibioticele ucid bacteriile bune care detin controlul asupra candidei din organism. Infectia cu candida creeaza, de fapt, un cerc vicios. Daca bebelusul se infecteaza, o transmite mamei atunci cand este alaptat, aceasta, la randul ei mentinand infectia la bebelus daca nu o trateaza corespunzator. Aceasta nu este insa o regula generala, pentru ca unele mame sunt imune si nu sunt afectate de infectia din cavitatea bucala a bebelusului chiar daca alapteaza, la fel cum unii bebelusi nu se infecteaza chiar daca mamele lor au o infectie cu candida la san.
Exista si conceptii conform carora aftele pot fi provocate de suptul prelungit, de biberon sau de suzeta. De asemenea, se spune ca igiena precara a mameloanelor este o cauza frecventa a aftelor. Acestea sunt insa doar supozitii care nu pot si sustinute atata timp cat exista si copii care in ciuda tuturor masurilor de precautie fac afte bucale. O concluzie mai plauzibila ar fi aceea ca unele mame si unii bebelusi sunt pur si simplu mai sensibili la acest gen de infectie decat altii.
Cum stim ca e vorba despre afte bucale
Primul semn al aparitiei aftelor il reprezinta petele albe, caracteristice. Pentru a verifica daca sunt intr-adevar afte, incercati cu un deget invelit in pansament steril sa apasati usor pe ele. Daca nu se intampla nimic, atunci probabil ca este vorba doar de o pigmentatie temporara a zonei. Daca in schimb este vorba despre afte, atunci veti vedea ca atunci cand luati degetul de pe pata alba, aceasta se inroseste si uneori chiar sangereaza. Petele albe de pe limba bebelusului sunt, adesea, inselatoare. Cel mai adesea este vorba despre pete din cauza laptelui, care dispar, in timp. De altfel, aftele apar mai rar pe limba si mai des pe interiorul obrajilor. Aftele pot fi dureroase. De altfel, acesta este adesea primul semnal transmis de bebelus ca ceva nu este in regula, pentru ca incepe sa planga atunci cand este alaptat sau cand i se da suzeta.
Ad-Extra3:
Cum se trateaza aftele
In cele mai multe cazuri, tratamentul nu este necesar. Aftele trec de la sine in cateva saptamani. De altfel unii bebelusi nici nu le simt, in timp ce altora le provoaca dureri. Daca bebelusul simte un disconfort din cauza lor, atunci este bine sa va adresati medicului pediatru care, cel mai probabil, va va da un medicament pe baza de nistatina. De obicei tratamentul isi face simtite efectele benefice dupa o saptamana. Unii bebelusi fac, pe langa afte, si o iritatie de scutec, cauzata de candida. Pentru aceasta, medicul va prescrie un unguent separat care va fi aplicat local.
Daca alaptati un bebelus care are afte, majoritatea medicilor vor recomanda aplicarea de Nistatin sau Lotramin pe mameloane, astfel incat infectia sa nu poata fi transmisa de la bebelus la mama.
Cum pot fi prevenite aftele bucale
Nicio masura de precautie nu poate preveni infectarea care se poate produce in timpul travaliului, in momentul in care bebelusul trece prin canalul infectat cu candida. In schimb, pentru a evita infectii ulterioare, evitati sa ii dati bebelusului antibiotice daca nu este absolut necesar. De asemenea, curatati si sterilizati cat de des posibil suzetele si biberoanele. De asemenea, unii medici le sfatuiesc pe mamele care alapteaza sa isi lase mameloanele dezgolite intre alaptari, pentru a permite circulatia aerului.
Cat de periculoase sunt aftele
Aftele nu reprezinta un pericol real pentru sanatatea bebelusului. Insa daca bebelusul este agitat si simtiti ca are un disconfort, aftele pot afecta alaptatul. Pentru a-i calma durerea medicul va va recomanda sa ii dati un calmant pe baza de acetaminofen. Asigurarea confortului trebuie sa fie singura grija a mamei, pentru ca aftele in sine, tratate sau nu, vor trece in scurt timp.
Despre igiena si ingrijirea bebelusului, merita sa mai citesti si urmatoarele:
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Pentru mamicil de bebelusi - Desprecopii a realizat aplicatia mobila Eu, Mămica care se poate descaca pe telefon tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.
Aplicatia - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.
Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
Autor: Desprecopii.com
Material realizat cu sfaturile dnei Dr. Alina Proca, medic Desprecopii.com
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
E mai complicat la nou nascuti.. eu as merge la medic.Eu de exemplu la recomandarea medicului ii dau baiatului de 6 ani pastilele Trachisan. Au effect antbacterian dar cu siguranta se recomanda de la anumita varsta.
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII