Infecțiile la urechi la copii și legatura lor cu ALERGIILE ALIMENTARE - sfatul medicului
Când copilul plânge din cauza durerii cauzate de infecțiile urechilor (otita), cei mai mulți părinți își duc copilul la doctor pentru o rețetă de antibiotic. Marea majoritate a părinților nu știu că o cauză ascunsă a numeroaselor infecții la copii sau a otitei pot fi alergiile alimentare. Identificarea și evitarea alimentelor care provoacă reacții alergice pot reduce semnificativ numărul de infecții ale urechii.
Copiii se pot naște cu anumite alergii la alimente sau le pot dezvolta în timp, deoarece anumite alimente au fost introduse prea devreme în alimentația lor. Alergiile alimentare sunt frecvente, mai ales în primii trei ani de viață. Peste 75% din aceste infecții pot fi cauzate de alergii alimentare.
Alergiile alimentare - cauza infectiilor la urechi
Cele mai frecvente alimente la care copiii pot fi alergici
Cum pot aceste alimente determina o infectie la ureche?
Ar trebui sa-mi testez copilul pentru alergiile alimentare?
Testul inteparii pielii
Eliminarea alimentelor / test de porvocare
Testul sangelui la alergii
Evitati alimentele "problema"
Despre alergiile alimentare cititi
Alte sfaturi
Copilul tau sufera des de infectii la urechi?
Cat de multe nopti nedormite ai petrecut incercand sa alini copilul in timp ce acesta plangea din cauza durerii cauzate de infectiile urechilor? Cand copiii sufera de dureri la urechi, cei mai multi parinti isi duc copilul la doctor pentru o reteta de antibiotic. Este important sa eliminam infectia urechii si sa facem pasi importanti pentru evitarea leziunilor permanente pe care acestea le-ar putea avea.
Copiii se pot naște cu anumite alergii la alimente sau le pot dezvolta în timp, deoarece anumite alimente au fost introduse prea devreme în alimentația lor. Alergiile alimentare sunt frecvente, mai ales în primii trei ani de viață. Peste 75% din aceste infecții pot fi cauzate de alergii alimentare.
Alergiile alimentare - cauza infectiilor
La unii copii, infectiile sunt periodice, iar parintii nu cunosc cauza repetarii lor. Cei mai multi fac greseala sa creada ca aceste infectii sunt afectiuni pe care marea majoritate a copiilor le au, si ca nimic nu le poate preveni!
Dar, se pare ca ar putea fi ceva ce parintii pot face!
Marea majoritate nu stiu ca o cauza ascunsa a numeroaselor infectii la copii, pot fi alergiile alimentare. Copiii se pot naste cu anumite alergii la alimente, sau le pot dezvolta deoarece au fost introduse in dieta lor prea devreme. Alergiile alimentare sunt frecvente mai ales in primii trei ani de viata. 79% dintre infectille acestea la copii sunt cauzate de alergii.
Cele mai frecvente alimente la care copiii pot fi alergici:
• Laptele
• Soia
• Albusurile de ou
• Graul
• Pestele
• Alunele
Ad-Extra3:
Cum pot aceste alimente determina o infectie la ureche?
Este posibil ca si copilul dvs. sa poate avea o reactie alergica la unul din aceste alimente. Reactia alergica poate face ca tubul care leaga urechea de gat sa se imflameze. Cand acest lucru se intampla, fluidele care contin bacterii, si care in mod normal ajung in gat, acum se afla in ureche. Acesta este locul perfect pentru bacterii sa se dezvolte si sa cauzeze o infectie a urechii. Semnele acesteia sunt nasul infundat sau productiv, tuse, febra sau iritabilitate.
Ar trebui sa-mi testez copilul pentru alergiile alimentare?
Acest lucru ar trebui luat in considerare daca copilul are infectii frecvente ale urechilor. Discutati cu medicul despre acest lucru. Trei dintre cele mai comune teste sunt:
Testul inteparii pielii
Cantitati mici de substante ale diferitilor alergeni sunt puse pe pielea copilului. Pielea se inteapa usor cu ajutorul unor ace mici, astfel incat substantele sa intre sub piele; de obicei, pe antebrat. La copiii mai mici de trei ani, se poate face pe spate. Rezultatele sunt observate in aproximativ 15-20 de minute. In cazul in care copilul este alergic la oricare din produsele alimentare, pielea, de obicei, va deveni rosie, inflamata, sau va da senzatia de mancarime. Daca rezultatul este negativ, pielea nu va avea nici o schimbare in jurul intepaturii. Uneori, medicul va trebui sa faca teste aditionale pentru a verifica rezultatele.
Eliminarea alimentelor / test de provocare
In acest test, alimentele suspecte sunt eliminate din alimentatia copilului pentru o saptamana. Primul eliminat de obicei, este laptele, deoarece acesta provoaca alergii alimentare care duc la infectii ale urechilor. Dupa o anumita perioada de timp, reintroduceti alimentul care a fost scos din alimentatie pentru a vedea daca exista o reactie alergica la el. Testele de provocare alimentara ar trebui sa fie facute intotdeauna sub supravegherea unui medic pentru cazul in care are loc o reactie alergica grava.
Testul sangelui la alergii
Acesta este un nou tip de test de alergie, care necesita doar o mostra de sange. Proba de sange se ia la cabinetul medicului si se trimite la un laborator pentru a fi analizata. Acest test, numit ImmunoCAP, este extrem de precis si poate ajuta medicul sa determine rapid daca copilul este alergic la anumite alimente. Se pot testa 6 dintre cele mai frecvente din alergiile alimentare la copii (albusul de ou, laptele, pestele, arahidele, soia, graul). ImmunoCAP poate fi folosit pentru a testa, de asemenea, sute de alte cauze de alergii, cum ar fi polen, mucegai si parul de animale.
⇒ Testul inteparii pielii
Avantaje
Rezultate disponibile rapid.
Se pot testa mai multe alergii in acelasi timp .
Dezavantaje:
Rezultatele nu pot fi intotdeauna 100% corecte si un alt test ar fi necesar pentru a va asigura ca rezultatul este corect
⇒ Eliminarea alimentelor
Avantaje
Rezultate foarte precise
Dezavantaje:
Poate necesita o lunga perioada de timp pentru a afla ce anume genereaza alergia
⇒ Testul sangelui ImmunoCAP
Avantaje
Este nevoie doar de o proba de sange pentru a testa mai multe alergii.
Extrem de précis.
Rezultate mai rapide decat prin eliminarea alimentelor.
Dezavantaje:
Rezultatele pot dura mai mult decat testul "intepaturii" deoarece proba este trimisa la laborator.
Inca nu este disponibil in fiecare oras.
Discutati cu medicul pentru a alege cel mai bun test pentru copilul dvs.!
Citeste si Alergiile alimentare la bebeluși - sfatul medicului pediatru
Evitati alimentele "problema"
In cazul in care copilul are o alergie alimentara, excludeti aceste alimente din alimentatia copilului. Asigurati-va ca cititi cu atentie toate etichetele, deoarece multe alimente pot avea "ingrediente ascunse". Copilul ar putea avea nevoie sa evite urmatoarele alimente:
• Lapte: iaurt, smantana, branza, unt, zer, inghetata, budinca, produse de patiserie;
• Soia: sos de soia, sos Worcestershire, tofu, unele cereale, unele formule pentru sugari, nuci de soia, lapte de soia;
• Oua: prajeli, aluaturi prajite, napolitane, budinca, covrigei, prajituri, biscuiti, inghetata;
• Grau: multe produse de panificatie, prajituri si alte produse de patiserie, pesmet, biscuiti, multe cereale, paste;
• Peste: sos Worcestershire, Salata Caesar, caviar, fructe de mare;
• Alune: multe alimente poate contine urme de alune, inclusiv biscuitii si alte produse de patiserie, cereale, paine din cereale integrale, inghetata, sosuri pentru salate.
Asigurati-va ca alimentatia copilului este un echilibru corect de produse alimentare si substante nutritive in cazul in care trebuie sa evite unul sau mai multe dintre aceste alimente!
Despre alergiile alimentere, cititi
Alergia la lapte a bebelusului
Alergiile la copil, cum le depistam si cum le tinem in frau
Copiii de la oras sunt mai expusi la alergiile alimentare
Reactia anafilactica
Alergia la alune
Alte sfaturi
Iata cateva sfaturi pentru a ajuta la prevenirea infectiilor urechii:
• Spalati-va mainile des, pentru a evita raspandirea germenilor
• Alaptati, daca este posibil. Laptele matern ajuta copilul sa lupte impotriva infectiilor mai bine decat laptele praf.
• Ridicati capul copilului atunci cand mananca din biberon, astfel incat laptele (si bacteriile) sa nu fie impinse inspre ureche.
Protejati sanatatea copilului! Aflati daca infectiile la ureche pot fi determinate de catre o alergie la alimente. Discutati cu medicul despre testarea micutului. Acest lucru ar putea insemna mai putine vizite la medic, mai putine antibiotice, mai putine nopti nedormite si zile lipsite de la serviciu...si un copil sanatos si fercit care va va multumi mai tarziu in viata!
Pentru suport va asteptam pe aceste forumuri:
Clinica Virtuala DC: Consultanta medicala online.
Esti panicata? Pune o intrebare pe sectiunea de PANICA
Autor: Desprecopii.com (c) Toate drepturile rezervate, 2024
Articol revizuit si aprobat de: dr. Maria Bodea, medic pediatru - in exclusivitate pentru Desprecopii.com - 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
Si cum e cu alergiile declansate de vaccinuri?
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII