Cum convingi copilul să mănânce legume?
Spanac, broccoli, conopida si altele ca ele sunt adesea inamicul numarul unu al copiilor. Si asta cu toate ca sunt alimente foarte bogate in vitamine, fibre si minerale si in ciuda faptului ca sunt esentiale pentru sanatate si crestere.
Copiii resping adesea legumele din diverse motive pe care, de cele mai multe ori, adultii nu le inteleg. Si totusi, nu ar trebui sa intram in panica, deoarece exista solutii.
- vei citi:
Incearca progresiv!
Gateste!
Adauga arome prietenoase!
Incearca texturi fine!
Adauga culoare!
Insista pe componenta vizuala!
Faceti piata impreuna!
Gatiti impreuna!
Incearca progresiv!
Nu forta copilul sa manance legume multe deodata. Incepe prin a-i impune o doza foarte mica, apoi mareste-i progresiv doza pana cand se va obisnui sa manance o cantitate normala de legume.
Gateste!
Desigur, legumele in stare naturala sau gatite simplu, la abur, sunt cele mai sanatoase. Nu te astepta insa ca acest lucru sa il impresioneze pe copil. Asa ca, pentru a-l face sa ii placa o leguma, incearca sa gatesti mancaruri gustoase, aromate, care sa il atraga. Adauga sosuri cu arome naturale si gateste legumele la gratar, la cuptor sau fa sote-uri.
Adauga arome prietenoase!
Pentru a-l face pe copil sa fie atras de legume, incearca sa le combini cu arome care stii ca ii plac. Nu are importanta daca regulile culinare pe care le stii spun ca anumite combinatii sunt nepotrivite. Daca sosul de rosii este adorat de copil, atunci nu ezita sa il adaugi peste piureul de morcov sau de cartofi… La fel, daca prefera arome dulci, nu ezita sa le combini cu legumele mai acrisoare sau mai amarui…
Ad-Extra3:
Incearca texturi fine!
Supele crema, sufleurile, piureurile sau chiar sucurile de legume, calde iarna sau reci vara, pot fi o delicatesa. Piureurile pot fi unse pe paine prajita si servite cu o felie de jambon sau cu un cub de branza, iar supele pot fi servite cu paiul, pentru a fi mai amuzant.
Adauga culoare!
Transforma farfuria cu legume intr-un tablou multicolor care sa il atraga pe copil. Cu cat culorile vor fi mai variate si mai proaspete, cu atat apetitul va creste.
Insista pe componenta vizuala!
In afara de culoare, este important sa dai sens farfuriei prin crearea unui design atragator. Chipuri umane, animalute, peisaje, toate acestea pot fi create cu usurinta din legume, astfel incat atentia copilului sa fie distrasa de la ideea ca nu ii plac anumite alimente.
Faceti piata impreuna!
O plimbare la piata poate schimba perceptia copilului despre legume. Bogatia de culori si de arome de pet arabe il va fascina, iar daca il vei lasa sa aleaga singur legume proaspete, vei reusi mult mai usor sa il si convingi sa le manance acasa. Povesteste-i de unde provin legumele, cum se cultiva, etc.
Gatiti impreuna!
Chiar daca asta inseamna mai multa bataie de cap, mai multe vase de spalat si mai mult timp pentru gatit, rezultatele in ceea ce priveste acceptarea legumelor vor fi pe masura. Copilul va fi mandru ca a participat la prepararea mesei si va fi curios sa guste ce a preparat.
Despre zahar trebuie sa stii:
Nu da zahar bebelusului pentru ca este un aliment daunator
10 reguli pentru a evita obezitatea copilului tau
Excesul de zahar si alimente prajite duce la aparitia deficientelor imunitare respiratorii si digestive
Zaharul in alimentatia copilului
Zaharul – cum ne face rau si unde se ascunde?
Sarea, zaharul,grasimile si dependenta cu care se imbogatesc gigantii industriei alimentare
Tot despre alimentatia sanatoasa a copilului, mai cititi:
De ce este alimentatia copilului nostru atat de nesanatoasa?
10 alimente care stimuleaza creierul copilului
Necesarul de fluoruri ale copilului
Cum stimulam copiii sa manance legume
10 metode de a creste un copil rasfatat - si cum va puteti schimba abordarea asupra disciplinei copilului
Cum sa construiesc un meniu sanatos pentru copilul meu?
Cum ajutam copiii sa manince sanatos?
E-urile din mancarea copiilor nostri
E-uri "bune", E-uri rele
autor: redactor Anamaria Ghiban- Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2021
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII