Importanta alimentatiei la nou-nascutul prematur
- Formulele de lapte praf nu sunt sterile, astfel ca suagrii prematuri si nou-nascutii nu ar trebui sa fie hraniti cu acestea, putand rezulta probleme ale sistemului imunitar, cu exceptia cazului in care medicul recomanda si supravegheaza dezvoltarea micutului.
Importanta alimentatiei la nou-nascutul prematur
» Alimentatia cu formula
» Pregatirea sticlelor de lapte
» Hranirea copilului
» Cum sa aflam daca copilul mananca suficient
» Ce poti invata de la scutecul bebelusului
Alimentatia cu formula
Formulele pentru sugari concentrate si gata de utilizare sunt sterile in recipientul sigilat. Formulele de lapte praf nu sunt sterile, astfel ca sugarii prematuri si nou-nascutii nu ar trebui sa fie hraniti cu acestea, putand rezulta probleme ale sistemului imunitar, cu exceptia cazului in care medicul recomanda si supravegheaza dezvoltarea micutului.
Amintiti-va ca o igiena necorespunzatoare de pregatire, diluare, utilizarea sau depozitare a formulei poate duce la daune grave.
Pregatirea sticlelor de lapte
Inainte de utilizare, spalati fiecare componenta a sticlutelor de lapte in apa fierbinte. Medicul va poate oferi sfaturi utile si importante.
Pentru pregatirea formulei prematurilor, asigurati-va ca urmati instructiunile de pe eticheta. Odata pregatita, formula pentru sugari se poate strica repede. Dupa deschidere, recipientul cu formula lichida trebuie sa fie consumat imediat sau acoperit, pus la frigider si utilizat in decurs de 48 de ore.
Formula preparata din pulbere trebuie sa fie consumata imediat sau acoperita, pusa la frigider si utilizata in decurs de 24 de ore ( verificati eticheta produsului).
Daca doriti sa incalziti o sticla care a fost in frigider, asezati-o in apa calda sau fierbinte (dar NU clocotita). Agitati sticla ocazional, in timp ce se incalzeste. Timpul de incalzire trebuie sa fie mai mic de 15 minute. Testati temperatura formulei pe incheietura mainii dvs, apoi hraniti bebelusul (temperatura trebuie sa fie neutra, nici prea calda nici prea rece). Formula incalzita ar trebui sa fie consumata in maxim o ora.
AVERTISMENT: Nu incalziti formula intr-un cuptor cu microunde. Pot rezulta arsuri grave.
Hranirea bebelusului
Fie ca alaptati sau hraniti prematurul cu biberonul, utilizati aceste linii directoare:
- Sprijiniti capul copilului in timpul meselor, mentinandu-l la un nivel mai inalt decat cel al stomacului. Acest lucru ajuta la digestie si la evitarea infectiilor urechii.
- Copilul mananca in propriul sau ritm. Ii veti recunoaste in curand modelul de inghitire si respiratie. Bebelusii premature care mananca incet par sa ia mai mult lapte la fiecare masa.
- In cazul in care copilul pare sa aiba probleme de capturare a respiratiei in timp ce mananca, tuseste, se sufoca sau vomita, asteptati pana isi revine sa poata manca din nou.
- Pastrati mesele relaxate, cu cat mai putine intreruperi posibil.
- Bebelusul nu trebuie sa inghita aer, mentineti biberonul sticlei plin de formula.
- Atunci cand bebelusul prematur a terminat de mancat, mamelonul va cadea din gura si tot trupul sau va deveni relaxat. Bebelusul prematur va avea nevoie probabil, de aproximativ 20 - 30 de minute pentru a termina sticla.
- Daca pare ca a terminat dupa numai 15 - 20 de minute, poate doriti sa-l treziti si sa incercati sa-l convingeti sa mai manance putin.
Sfaturi pentru hranire
- Este important sa tineti sticla la un unghi de 45 de grade, astfel copilul va putea obtine o aspiratie dreapta.
- Bebelusul va manca la cerere, sau isi va forma un program. Un copil alaptat are, de obicei 8-12 mese in 24 de ore, in timp ce un copil hranit cu biberonul poate avea 8 - 10 mese. Indiferent de modul de alimentare, copilul va avea nevoie de mese mici si frecvente.
- Posibil sa aveti nevoie sa treziti micutul la fiecare trei ore, daca adoarme in timpul mesei. Treziti copilul usor prin eliminarea unei paturi sau atingerea fina a bratelor si picioruselor. Nu-l grabiti.
- Odata ce e treaz, atingeti mamelonul sau biberonul sticlei de obraz sau buze. Va fi incurajat sa deschida gurita si sa manance.
- In cazul in care copilul mananca tot in mai putin de 15 minute, utilizati un biberon cu o gaura mai mica. Daca hranirea dureaza mai mult decat in mod normal si nu pare sa fi supt in mod activ, asigurati-va ca gaura biberonului nu este infundata.
Cum sa aflam daca bebelusul prematur mananca suficient
Cel mai bun mod de a spune daca copilul este hranit corespunzator este de a-i verifica cresterea (ar trebui sa creasca in greutate cca 30g pe zi in primele saptamanai acasa). In primele cateva luni, medicul va urmari cu atentie cresterea bebelusului in greutate pentru a va asigura ca este în continua crestere. De asemenea, în cazul în care copilul are sase sau mai multe scutece ude pe zi si pare fericit între mese, este hranit corespunzator.
Bebelusul va poate da semne atunci cand nu ii este foame. Poate adormi sau închide gura si intoarce capusorul de la sticla. De asemenea, poate musca sau se juca cu biberonul. Nu il fortati sa manance.
Daca sunteti ingrijorat de faptul ca micutul nu mananca cum ar trebui, discutati cu medicul pediatru. Daca observati oricare dintre aceste semne, mergeti cu copilul la medic:
- Plans continuu sau neconsolat
- Nu se poate trezi
- Refuza consistent alimentatia
- Tuse persistenta, senzatie de sufocare sau probleme respiratorii
- Scutece considerabil mai putine, ude sau murdare
Ce poti invata de la scutecul bebelusului
Bebelusii alaptati la san au de obicei scaunul mai moale si galben. Bebelusii hraniti cu formula au scaune galbene, maro sau verzi. Schimbarile ocazionale de culoarea si consistenta sunt normale.
Copiii prematuri au nevoie de o îngrijire speciala si extra dragoste
Pentru suport va recomandam forumurile
Prematurii: Esentele tari
Esentele tari se tin in sticlute mici. Aici isi fac stagiul prematurii DC.
autor: desprecopii - Toate drepturile rezervate - desprecopii.com (c) 2013
Va recomandam sa mai cititi si:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII