Bebelusul de 12 luni. A trecut 1 an plin de realizari si iubire. Iata unde suntem acum.

Bebelusul de 12 luni. A trecut 1 an plin de realizari si iubire. Iata unde suntem acum.

Bebelusul de 12 luni. A trecut 1 an plin de realizari si iubire. Iata unde suntem acum.

La 12 luni, bebelusul mai este un bebelus? Sau e deja un copilas?

Bebelusul de 12 luni este in etapa cand va incerca sa faca primii pasi. Are noi feluri de joaca, incepe sa suporte mai calm mersul la somnic,  invata sa comunice tot mai bine si e fascinat de o carte buna ... citita de mami sau tati. Si inca o veste buna:  Incepand de la 1 anisor, copiii au voie sa manance aproape orice, dar cu masura!

Copilul la 12 luni: progrese si realizari in apropierea aniversarii de 1 anisor. Hip Hip Ura!

veti citi: Bebelusul la 12 luni: progrese si realizari

Primii pasi ai copilului tau
Noi feluri de joaca la 12 luni
Dezvoltarea pe saptamani a bebelusului de 12 luni
Ora de mers la somn
E greu de spus Pa!
Invata sa comunice tot mai bine
Fiecare lucru are un nume ...
Vaccinarea de la 12 luni
Ce papa bebelusul de 12 luni?
Ce fel de lapte dam copilasului de peste 1 an?

Primii pasi ai copilului tau

Ura, acel mare eveniment este pe aproape! In aceasta luna bebelusul tau ce se apropie de prima lui aniversare, ar putea face primii pasi singuri (desi - la fel de bine - s-ar putea sa mai astepte citeva saptamini sau luni pina la declasanrea maretului eveniment!) - asa ca nu va faceti griji daca nu devine un 'mergaret' in aceasta luna. Cei mai multi copii fac primele incercari de a merge - in virful picioarelor si cu talpitele indreptate in afara. Citeste Invatam sa mergem - 5 activitati de ajutor

Bineinteles ca nu doriti sa pierdeti sansa de a pastra pentru eternitate acele momente unice din viata copilului - asa ca tineti la indemana un aparat de fotografiat sau o camera video. Tot in aceasta perioasa, copilul dvs poate face primele tentative de a se hrani singur - desi ii va fi foarte greu sa duca mincare spre gura. Mincare poate ateriza in orice parte a fetii mai degraba decit in gurita! Interesant de citit si: Primele incaltari ale bebelusului

bebe la 12 luni

Stăpânește prinderea cu degetele (in penseta)

Prinderea in penseta cu degetele - este capacitatea copilului tău de a ridica obiecte cu degetul mare și arătător. Poate că ați observat că au încercat acest lucru înainte de prima lor zi de naștere, dar acum devin profesioniști. Acest lucru este util în special atunci când mănânci și te joci cu jucăriile. De asemenea, îi pregătește pentru a ține un creion...

Lista de verificare a reperelor fizice la 12 luni

Joacă jocuri precum cucu-bau
Îi place să plaseze obiecte în și din containere
Încearcă să imite mâzgălirea
Punctează cu degetul arătător
Bea dintr-o ceașcă deschisă dacă o ții pentru ei

Noi feluri de joaca la 12 luni

In aceasta luna probabil ca micutul va trece de la faza invatarii miscarilor fine (acum are deja formata apucatura tip "penseta" cu doua degetele) la exersarea muschilor mai mari. Unii copii de aceasta varsta se dedica pentru perioade foarte scurte de 2-5 minute (oh...doar atit!) unor activitati tacute - desi e foarte posibil ca activitatea favorita a copilului dvs sa nu fie chiar asa de tacuta...

De fapt - micuta/micutul considera ca este foarte distractiv sa arunce, sa zangane si sa doboare cam tot ce ii sta in cale. Va va 'inmana' o jucarie dupa care la fel de repede si de hotarit o va lua inapoi si adora sa puna diverse lucruri in tot felul de 'containere' si apoi sa le rastoarne. Jocul acesta e la fel de 'gustat' cind e cazul de oale si castroane - ii place sa puna cele mici in cele mari, sa le rastoarne - si sa faca mare tambalau cu toata acesta. (aveti niste vata de urechi pentru dvs si musafiri la indemana?) 

 Dezvoltarea pe saptamani a bebelusului de 12 luni:

Bebelusul la 49 de saptamani
Bebelusul la 50 de saptamani
Bebelusul la 51 de saptamani
Bebelusul la 52 de saptamani
► Dezvoltarea bebelusului - saptamana de saptamana aici.

Ad-Extra3:

Ora de mers la somn este tot mai usor de suportat

Unul dintre micile luxuri legate de cresterea unui copil - este...timpul in care acesta doarme. Sa recunoastem ca in acest timp parintii isi mai reincarca putin (dar nu total...) bateriile. Insa - odata ce copilul se apropie de varsta de 1 an, s-ar putea sa opuna tot mai multa rezistenta acestei activitati... iar personalitatea lui crescanda si independenta pot face din 'mersul la nani' o activitate tot mai galagioasa si mai neplacuta pentru ambele parti...

Urmarind totusi rutina bine stabilita dinaintea somnului de noapte - care poate include o baita sau citirea unei povesti - in cele din urma s-ar putea sa accepte situatia... si sa adoarma. Este important sa reusiti sa pastrati consecventa in aceasta rutina. De exemplu - dati-i sa manince, faceti-i o baita, imbracati-l in pijamalute, jucati un joculet sau cititi-i dintr- carticica, cintati-i un cantecel ... in cele din urma...puneti-l la somn. Orice activitate ati intreprinde, faceti-o consistent si in aceeasi ordine. Puteti alterna aceste activitati cu partenerul dvs (mama ii face baita, tata ii citeste o poveste sau invers) sau puteti pur si simplu sa alternati serile, in asa fel incit sa va acordati reciproc (mama si tata) un pic de 'pauza'. 

E greu de spus Pa!

Pana la aceasta varsta, copilul dvs a avut probabil mici crize de plans atunci cind nu a mai vazut prin preajma fetze cunoscute. Acest lucru este natural. Copilasul va iubeste si este dependent de dvs - asa ca va fi trist cind nu va mai simte prin preajma. Pentru a face "despartirile" mai usoare, rugati-va babysitter-ul sa ajunga devreme la dvs pentru a-i lasa timp micutului/micutei sa se acomodeze cu ea. Fiti ferm/a atunci cind plecati si nu prelungiti "agonia" cu tot felul de Pa-uri si pupici - plecati repede dupa un ferm sarut de ramas-bun. Odata ce veti dispare, lacrimile copilului se vor usca repede.

Este adevarat ca nu este usor, insa trebuie sa va ajutati copilul sa isi cistige independenta incetul cu incetul. Daca va cheama din alta camera, asteptati citeva minute pina sa ii executati "comanda". Daca plecati intr-o alta incapere, strigati-l din camera respectiva insa nu veniti alergind de fiecare data cind "protesteaza". Din moment ce independenta absoluta de mama si tata nu exista la bebelusi - este bine insa sa il faceti sa inteleaga ca poate sa se 'bazeze" pe dvs si sa nu fie - totusi - indiferent la plecarile si sosirile dvs in preajma lui.

Bebelusul invata sa comunice tot mai bine

Desi in aceasta perioasa vocabularul copiilor consta in citeva cuvinte in afara de mama si tata, multi dintre ei sunt capabili sa faca "conversatie" - vorbind intr-o limba doar de ei stiuta. Este ca si cum ar vorbi limbi straine.

La un anisor, copilul dvs va fi in stare sa raspunda la intrebari si comenzi simple, mai ales daca ii mai dati si un ajutor folsindu-va in plus si semne cu mainile. De exemplu intrebati-va copilul "unde este gura?" si aratati-o. Sau incercati "Da-mi cana" si aratati-i cana. S-ar putea sa va raspunda in felul sau, folosindu-si propriile gesturi - ca de exemplu dind din cap pentru a spune "Nu".

Profitati de receptivitatea copilului si incepeti sa il invatati primele maniere si cum sa se ajute de ele. Subliniati de fiecare data "Te rog" si raspundeti-i cu "Multumesc" si faceti din asezarea jucariilor la locul lor - o activitate de joaca in sine. Chiar daca inca nu va "prinde" ideea, nu e niciodata prea devreme pentru inceperea educatiei. Citeste si: Cum putem imbunatati puterea creierului la copilul nostru?

Reactioneaza la emotii

Vei observa că bebe al tău de 1 an zâmbește și râde în reacție la alți oameni sau când se joacă cu jucării. (Acest lucru face ca timpul petrecut împreună cu ei să fie și mai distractiv!)

Pe de altă parte, ei pot și să plângă când văd un alt copil supărat, dar asta nu e o chestie rea. Cercetările au arătat că bebelușii mici sunt capabili să arate empatie, ceea ce înseamnă că reacționează la durerea altora ca și cum s-ar întâmpla lor înșiși.

Fiecare lucru are un nume ...

Acum este la indemana dumneavoastra sa va ajutati copilul sa faca legaturile dintre obiecte si numele lor - si - cu cit faceti acest lucru mai des - cu atit mai repede ii va creste vocabularul. Nu incetati sa ii vorbiti si sa denumiti diversele lucruri care il inconjoara. Numarati treptele impreuna cu el cind le urcati si explicatii numele si culoarea fructelor la magazinul de alimente.

Cititi-i o carticica si cereti-i sa arate cu minuta diverse obiecte sau personaje. Cereti-i parerea din cind in cind - intrebati-l daca vrea sa poarte sosetelele albastre sau rosii sau daca ar vrea sa se joace cu cuburile sau cu cerculetele. S-ar putea sa nu va raspunda, dar s-ar putea ca intr-o buna zi sa fiti placut surprinsa! Citeste: Apropiati-va de copii prin povesti

Vaccinarea de la 12 luni

Vaccinarea bebelusului este de importanta majora pentru sanatatea si viata lui. Vaccinarea bebelusului si a copilului este de o importanta majora pentru sanatatea si viata lui. Vaccinurile determina copilul sa-si produca proprii anticorpi care-l vor proteja de boala si in cazul fetelor vor proteja copiii acestora cand vor fi la randul lor mame.

 Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR)

- se face la medicul de familie
Cand se face: la 12 luni 

Citeste pe larg: Schema vaccinurilor -  calendarul de imunizare a copiilor in Romania

Cand bebelusul parcurge mai lent etapele de dezvoltare - ce trebuie sa stie parintii

Cand bebelusul parcurge mai lent etapele de dezvoltare - parintii sunt deseori alarmati. Nu e cazul. Toti bebelusii au un program propriu si se dezvoltã în ritmuri diferite. Dacã crezi cumva cã micutul tãu parcurge prea încet traseul cu jaloane propus de specialisti, poti sã-i vii în ajutor. Nu te îngrijora dacã se lasã greu si pare „lenes“, mai ales dacã nu apar întârzieri si din alte puncte de vedere citeste in continuare aici >

Fiecare copil se dezvolta in proprul sau ritm

Desprecopii.com considera ca fiecare copil e unic. Chiar daca copilul dumneavoastra trece prin etapele de dezvoltare mai repede sau mai incet, el trebuie sa-si urmeze calea lui de dezvoltare. Semnele care despart aceste perioade sunt uneori neclare si nu trebuie sa va ingrijorati daca unul din semne apare mai tarziu sau mai devreme decat va asteptati.  

Ce mananca bebelusul de 12 luni?

La 12 luni, si dupa 6 luni complete de diversificare, ora mesei poate fi foarte distractiva atat pentru copoii cat si pentru parinti. Majoritatea copiilor vor sa manance singuri, dar daca nu ii tenteaza acest lucru, nu este nici un motiv de ingrijorare, au suficient timp sa invete. Incepand de la 1 anisor, copiii au voie sa manance aproape orice, dar cu masura! In mod evident nu le vom dat mancare prajita si dulciuri la discretie. Pe cat posibil este recomandat sa evitam zaharul si sa folosim cat mai putina sare! 

Iata cateva idei cu alimentele pline de vitamine, necesare unui copilas de 12 luni.

> mai mult:

Retete pentru bebelusii de 12 luni: a saptea luna de diversificare
Retete pentru bebelusii cu varsta cuprinsa intre 12-18 luni
18 retete cu ou pentru bebelusi si copilasi
Cand dam ficatel bebelusului si de care?
Alimentele degetel (bucatele de papica): cand, ce si cum

> si mai multe retete si meniuri de papica pentru copilasii de 1 an pueti gasi in sectiunea dedicata ALIMENTATIEI BEBELUSULUI AICI.

Ce fel de lapte dam copilasului de peste 1 an?

Dupa 12 luni, lapte praf formula sau lapte de vaca?

Societatea Americana de Pediatrie ii sfatuieste pe parinti ca dupa 12 luni sa diversifice alimentatia copilului din ce in ce mai intens, acest lucru insemnand inclusiv introducerea laptelui de vaca. Dupa un an, sistemul digestiv al copilului este suficient de matur pentru a digera si laptele de vaca, bogat in calciu, fosfor, vitamina A, proteine si carbohidrati. In plus, laptele de vaca din comert este adesea imbogatit cu vitamina D, astfel incat calciul sa poata fi mai usor asimilat citeste toate sfaturile despre ce fel de laptic dam bebelusului aici.

 

 Desprecopii.com considera ca fiecare copil e unic. Chiar daca copilul dumneavoastra trece prin etapele de dezvoltare mai repede sau mai incet, el trebuie sa-si urmeze calea lui de dezvoltare. Semnele care despart aceste perioade sunt uneori neclare si nu trebuie sa va ingrijorati daca unul din semne apare mai tarziu sau mai devreme decat va asteptati.

 

Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?

autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2024

 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII