Mami nu te învinovăți. Intârzierile de dezvoltare ale copilului nu sunt din cauza ta - confesiuni
Intârzierile de dezvoltare ale copiilor pot pune multă presiune pe părinți - și le pot crea sentimente de vină. Dar - trebuie ințeles că fiecare copil are propriul său ritm de dezvoltare și chiar dacă are niște întarzieri ... important este să il susținem cât mai mult, fără nici un sentiment de vină.
Pentru ca peste ani - nimanui nu ii va pasa daca a mers mai tarziu decat alti copii, a vorbit mai tarziue sau a renuntat la scutece mult mai tarziu decat alti copii....- iata ce trebuie sa stii, draga mami.
veti citi
Mami, intârzierile de dezvoltare nu sunt din vina ta
Ține minte că...
Tu ești mama copilului tau indiferent in ce ritm se dezvoltă
Despre intârzierile de dezvoltare, mai poți citi
Cand copilul meu avea 16 luni, nu reusea sa se ridice singur de jos - trebuie intotdeauna sustinut, in timp ce alti copii erau mult mai activi ... Multa vreme mi-am pus intrebari dure - oare ce am facut gresit? Oare de ce copilul meu nu este ca alti copii? A trebuit sa mergem un an de zile la fizioterapie - acolo il puneau sa faca tot felul de exercitii pentru a-si putea dezvolta muschii. Acolo mi-au spus ca muschii lui sunt prea putin dezvoltati pentru ca nu l-am pus suficient de mult sa stea pe burtica cand era mai micut. Asta mi-a dat un sentiment groaznic de vina. M-am simtit ca o mama rea... - spune o mamica pe forumul Desprecopii
Mami, intârzierile de dezvoltare nu sunt din vina ta
Am sa iti spun si povestea mea...
Când copilul meu cel mai mic avea in jur de 2 anisori, nu vorbea, nu mergea sau se comporta ca alti copilasi de aceeasi vasta. Era încă in urma în ceea ce privește majoritatea dezvoltării fizice și cognitive. Când am primit lista de dezvoltare adecvată vârstei la medicul pediatru - am trecut prim momente foarte stresante - stomacul mi s-a agitat la fiecare căsuță „nu” sau „nu încă” pe care am bifat-o...Avea intarzieri de dezvoltare...
Insa, la al doilea copil - a fost altfel. A atins fiecare etapă de dezvoltare cu câteva luni mai devreme. Vorbea în propozitii la 18 luni și făcea ture prin casă la un an. Am doar doi copii (și știm cu toții că nu trebuie să ne comparăm copiii între ei, dar toți o facem oricum), iar cel mai mare mi-a deschis calea către intelepciunea meseriei de mama. Normalul lui era tot ce știam când a apărut copilul numărul doi.
Si trebuie sa fac confesiunea ca am fost acuzata... Când am aflat că cineva apropiat mi-a spus că era vina mea ca cel mic al meu nu progresa în dezvoltare ca cel mai mare, am fost foarte afectata...
As fi putut sa il stimulez mai mult? Sa ii vorbesc mai mult? Sa il pun sa faca mai multe exercitii de miscare? Nu stiu. Tot ce conteaza este ca si primul copil a reusit in final (acum are 7 ani) sa vorbeasca foarte cursiv, sa joace fotbal, sa mearga pe bicileta si sa ia note maxime la scoala...
Ține minte că...
Dacă te străduiești să te împaci cu faptul că copilul tău nu este neapărat ca ceilalți copii de vârsta lor, atunci vreau să-ți spun urmatoarele:
Mami, nu e vina ta. Dacă copilul tău nu atinge etapele de dezvoltare, nu este vina ta.
Dacă copilul tău este mai lent in dezvoltare - si nu este la fel ca si alti copii de varsta lui, nu este vina ta.
Peste ani, nimănui nu-i va păsa dacă copilul tău a mers la opt luni sau la 18 luni. Peste ani, nimănui nu-i va păsa de la ce vârstă a inceput sa foloseasca olita si a renuntat la scutece.
Peste ani, nimănui nu-i va păsa dacă a invatat sa citeasca la gradinita sau la scoala...
Dacă ai un copil care este mai lent in dezvoltare, atunci vreau să te asigur: Mamă, nu e vina ta. Fiecare bebeluș își va croi propriul drum în felul său.
Tu ești mama copilului tau indiferent in ce ritm se dezvoltă
Da, sunt momente când terapia intervențională sau asistența externă este necesară, dar există o mulțime de exemple în care un copil învață să facă ceva în ritmul său, în timpul său.
Fiecare copil se dezvoltă pe propriul drum.
Ad-Extra3:
Despre intârzierile de dezvoltare, mai poți citi
5 tipuri de întârzieri de dezvoltare la copii și modalități de gestionare
Pot copiii să recupereze întârzierile de dezvoltare?
► Citeste in continuare Ce ar trebui să facă copilul tău și la ce varstă - o trecere in revisă a abilitatilor de bază
Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte
autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate © 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII