Cum transformăm un copil obișnuit in unul excepțional: sfaturi, alegeri și emotii
Este posibil sa transformi un copil obisnuit in unul exceptional? Iar daca este posibil, merita incercat? Este mai bine sa ghidam copiii cu blandete prin perioada copilariei, permitandu-le sa faca greseli si sa-si juleasca genunchii, acceptand ideea ca nu toti sunt destinati a fi exceptionali? Sau, facem tot posibilul - pentru a-l transforma intr-un copil exceptional. E oare posibil? Merita sa incercam?
→ Iată ganduri și idei despre cum transformam un copil obișnuit in unul exceptional: sfaturi, alegeri și emotii...
Este posibil sa transformi un copil obisnuit in unul exceptional? - citeste despre:
Este posibil sa transformi un copil obisnuit in unul exceptional?
Creierul tanar este extrem de sensibil la influentele timpurii
Cum optimizam potentialul intelectual al copiilor
Eliminati presiunea din educatia copilului
Inteligenta emotionala are un rol principal in dezvoltarea copilului
6 Secrete pentru a descoperi talentul copilului tau
Cum putem sa-i facem pe copiii nostri mai inteligenti: despre inteligenta, joaca, somn si alegeri
Despre inteligenta emotionala, merita citit:
Despre parinti si copii inteligenti cititi si:
Forum de Parenting modern
Este posibil sa transformi un copil obisnuit in unul exceptional?
Este posibil sa transformi un copil obisnuit in unul exceptional? Chiar daca este posibil, merita incercat? Este mai bine sa ghidam copiii cu blandete prin perioada copilariei, permitandu-le sa faca greseli si sa-si juleasca genunchii, acceptand ideea ca nu toti sunt destinati a fi exceptionali?
Sau este mai bine sa luptam pentru o familie de copii-minune, care isi exploateaza la maxim potentialul, chiar daca isi epuizeaza copilaria? Evident, multi parinti sunt prinsi in aceasta lupta, desi isi ascund in tacere indoielile asupra meritelor abordarii mentionate. "In mare masura, parintii si-au pierdut increderea in ei insisi si in bunul lor rationament", spune Peter Gorski, membru al comitetului Academiei Americane de Pediatrie.
Creierul tanar este extrem de sensibil la influentele timpurii
Fenomenul era predictibil, dar abia in anul 1994 s-a nascut, intr-adevar, noua generatie. In acest an Carnegie Corp a publicat un raport de 134 de pagini, descriind o "criza tacuta" printre copiii din SUA, raport care sustine ca acesti copii sunt rau ingrijiti in cazul in care ambii parinti au o cariera si rau educati de sistemele scolare deficitare. Descoperirile raportului erau destul de ingrijoratoare, dar in paginile acestuia se aflau doua paragrafe tulburatoare, care avertizau ca, nu numai copiii de varsta scolara erau afectati de aceasta problema, ci, probabil, si bebelusii.
Educatia timpurie
Creierul tanar este extrem de sensibil la influentele timpurii, avertiza raportul, iar stimulii adecvati - sau neadecvati - pot avea un impact semnificativ asupra dezvoltarii ulterioare.
Daca nu am cumparat ultimul CD Mozart, copilul meu va face puscarie in loc de studii superioare?
Paragrafele au avut efectul unei grenade, intr-un studiu care, altfel, nu parea remarcabil. Presa a scris articole alarmante despre copiii nevinovati care erau victimele acestui fenomen. Casa Alba a convocat o conferinta asupra dezvoltarii copiilor. Parintii s-au repezit asupra presei si oficialitatilor, sperand ca nu era prea tarziu sa repare eventualul rau facut fara voie copiilor lor. “Fiecare parinte a inceput sa se ingrijoreze”, spune John Bruer, presedintele fundatiei McDonnell si autor al cartii The Myth of the First Three Years (Mitul primilor trei ani de viata). “Ei se intrebau: <<Daca nu am cumparat ultimul CD Mozart, copilul meu va face puscarie in loc de studii superioare?>>”
Pentru a-si repara presupusele greseli, parintii chiar au inceput sa cumpere tipurile aprobate de muzica – si multe altele. Un studiu coordonat de Zero to Three (De la zero la trei ani), un grup nonprofit de cercetari, a descoperit ca aproape 80% dintre parintii al caror nivel de educatie nu depasea liceul foloseau asiduu flash card-urile, televizorul si jocurile pe computer, in incercarea de a mentine activa mintea copiilor mici.
♦ Citeste Educatia timpurie a copiilor: stadii, principii și metode
Ad-Extra3:
Cum optimizam potentialul intelectual al copiilor
Singura cale dovedita de a optimiza potentialul intelectual al copiilor este este o relatie sigura, bazata pe incredere cu parintii
Totusi, expertii in dezvoltarea copiilor considera aceste instrumente sterile inferioare activitatilor cu un nivel social si emotional mai ridicat, ca vorbitul cu copiii sau cititul povestilor. Acesti specialisti sunt de acord ca singura cale dovedita de a optimiza potentialul intelectual al copiilor este este o relatie sigura, bazata pe incredere cu parintii. Timpul petrecut cu mangaierile, joaca de-a v-ati ascunselea ("cucu-bau") si cu jocurile stabileste o legatura de siguranta, incredere si respect pe care se bazeaza intreaga piramida a dezvoltarii copilului. "Am acordat dezvoltarii sociale si emotionale un rol secundar", spune profesorul Tyler de la UCLA, "iar acest lucru face mult rau copiilor si societatii noastre".
Incercarea de a umfla coeficientul de inteligenta al copiilor pe cai artificiale poate duce si la marirea stresului asupra acestora, o data cu scaderea anxietatii parintilor. Pana pe la patru-cinci ani, creierul unui copil stresat pot incepe sa semene ingrozitor de mult cu al unui adult stresat, avand niveluri ridicate de adrenalina si cortizol, substante chimice specifice sistemului nervos care alimenteaza reactia de tipul “lupta sau fugi” a organismului. Daca limitele creierului sunt fortate destul de mult, modificarile devin de durata, iar invatarea va fi tot mai dificila pe masura ce copiii cresc.
Eliminati presiunea din educatia copilului
Realitatea este ca nici copiii, nici parintii nu trebuie sa se simta atat de presati. Este adevarat, asa cum spun si specialistii in marketing, creierul unui copil este ceva ce se schimba foarte rapid. Departe de a absorbi pasiv informatii, este ocupat inca de la nastere cu crearea unor retele neuronale complexe, care il ajuta sa devina tot mai sofisticat pe zi ce trece.
Procesul poate dura pana la un an sau pana la cinci ani, in functie de diferitele parti ale creierului, pentru realizarea exploziei initiale de conexiuni, dupa care multe dintre ele se inchid si dispar, pe masura ce creierul decide ce va pastra, cei noi conexiuni ii sunt necesare si care sunt cele fara de care se poate descurca si in continuare. In timpul acestei perioade, este important ca micutii sa primeasca tipurile adecvate de stimuli, astfel incat creierul lor sa poata lua deciziile corecte. Totusi, tipurile adecvate de stimuli se pot dovedi altele decat cred oamenii ca sunt. Citeste Presiunea de a fi perfect
Inteligenta emotionala are un rol principal in dezvoltarea copilului
Fiind intrebati, in cadrul unui studiu recent, ce aptitudini le sunt necesare copiilor in vederea pregatirii pentru scoala, parintii care au copii la gradinita au mentionat de obicei achizitii concrete, precum cunoasterea numerelor, a literelor, a culorilor si a formelor. Insa profesorii nu sunt de acord cu asta. De departe, sustin ei, sunt mult mai importante abilitatile sociale, precum cele de comunicare, capacitatea de interactiune cu altii si de a urma indicatiile primate.
Emotii, compasiune, intelegere, recunostinta, asumarea responsabilitatilor, dragostea pentru valorile familiei. Sau, asa cum denumesc psihologii aceste trasaturi: inteligenta emotionala.
Iata 6 sfaturi din partea academicienilor de la Harvard cu privire la cum sa-ti cresti copilul sa fie bland, responsabil si plin de compasiune - invatandu-l aceste sentimente care il vor ajuta sa fie un adult inteligent emotional. Iata 6 sentimente pe care un copil trebuie sa le invete pentru a fi inteligent emotional
6 Secrete pentru a descoperi talentul copilului tau
Talentul nu vine prin nastere, ci prin crestere
Daniel Coyle, autorul bestseller-ului “Codul Talentului”, spune ca poti sa evidentiezi talentul copilului tau intr-un mod destul de interesant, pornind de la premiza ca Talentul nu vine prin nastere, ci prin educatie.
Coyle a petrecut 2 ani in noua dintre cele mai cunoscute “focare” producatoare de talente, artisti, interpreti sau executanti de clasa mondiala in sport, arta, muzica si matematica. Ceea ce a descoperit este ca parintii le-au oferit o imagine gresita despre cum ar trebui sa se manifeste un geniu. ” Talentul imens” nu este înglobat in AND-ul copiilor, spune Coyle. Talentul este rezultatul unui model distinctiv si puternic, un model care combina 3 forte elementare: tinte inalte, suport motivational si metode de coaching. Citeste in continuare 6 Secrete pentru a descoperi talentul copilului tau.
Cum putem sa-i facem pe copiii nostri mai inteligenti: despre inteligenta, joaca, somn si alegeri
Putem sa-i facem pe copiii nostri mai inteligenti?
Produsele care stimuleaza inteligenta sunt o mare afacere: cartile, jucariile, DVD-urile, software-ul, jocurile si programele educationale sunt concepute pentru a va face copilul o minune intelectuala.
Multe dintre aceste produse vin cu pretentii - explicite sau implicite - ca utilizarea lor este sustinuta de dovezi stiintifice. Sunt ele adevarate? citeste pe larg despre cum putem sa-i facem pe copiii nostri mai inteligenti: despre inteligenta, joaca, somn si alegeri
Despre inteligenta emotionala, merita citit:
Inteligenta emotionala si sociala la copii – cum le dezvoltam?
8 moduri de a ajuta un copil timid
Ce complimente facem copiilor
10 complimente de care are nevoie copilul tau
Inteligenta emotionala, inteligenta emotiilor
3 Sfaturi pentru cultivarea inteligentei emotionale a copilului
Despre parinti si copii inteligenti cititi si:
Importanta familiei in procesul de invatare
Inteligenţele multiple
Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare
Forum de Parenting modern
Suntem parinti si invatam mereu: Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.
autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2023
Referinte: Journal of Applied Psychology
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII