Când există riscul de naștere prematură. Se poate amâna nașterea în acest caz? Iată ce situatii pot apărea.

Cand exista riscul de nastere prematura. Se poate amana nasterea in acest caz? Iata ce situatii pot aparea.

Când există riscul de naștere prematură. Se poate amâna nașterea în acest caz? Iată ce situatii pot apărea.

Există situații în care bebelușul este nerăbdător să se nască. Prin urmare, se declanșează travaliul înainte de termenul de 40 de săptămâni. Uneori travaliul poate fi oprit. Alteori copilul trebuie să se nască.

→ Medicul poate încerca să oprească travaliul dacă... citiți detalii importante.

- despre Riscul de nastere prematura: tratamente si ingrijiri speciale, veti citi:
Cand travaliul vine prea devreme
Cum se pot opri contractiile de nastere
Limitarea activitatii in cazul riscului de travaliu premature
Bebelusii prematuri sunt tinuti deseori in incubatoare
Nasterea prematura

Copilul dumneavoastra premature

Caracteristici fizice ale copiilor prematuri

Nevoile emotionale in cazul nasterii premature

Ingrijirea acasa dupa nasterea premature

Sfatul de la Desprecopii

Travaliul prematur - pas cu pas
Despre nasterea prematura si riscurile sale
Informatia te va face mai puternica

Cand travaliul vine prea devreme

Uneori travaliul poate fi oprit. Alteori copilul trebuie sa se nasca. Medicul dumneavoastra poate incerca sa opreasca travaliul daca:

- este depistat indeajuns de devreme
- dumneavoastra sau copilul dumneavoastra nu sunteti in pericol de infectie, sangerare sau alte complicatii.

Cum se pot opri contractiile de nastere

Uneori repausul la pat si hidratarea cu extra fluide, administrate pe gura sau printr-un tub inserat intr-o vena, sunt indeajuns pentru a opri contractiile. De asemenea vi se pot administra medicamente pentru oprirea contractiilor. Acest lucru se va incepe la spital iar orice necesitate de a continua tratamentul acasa va fi reevaluata odata cu reexaminarea dumneavoastra.

/Images/prematur-sarcina-spital.jpg

Va puteti intoarce acasa daca nu sunteti cu adevarat in travaliu prematur sau daca travaliul a fost oprit. Altfel va fi nevoie sa stati internata in spital pentru o anumita perioda de timp. Acest lucru depinde de rezulatatele examinarilor medicului dumneavoastra dar si de alti factori.
Citeste si: Medicamentele care intarzie nasterea

Limitarea activitatii in cazul riscului de travaliu prematur

Daca ati avut travaliu prematur, va vor fi recomandate limitari ale activitatii dumneavoastra. Daca aveti un job / o slujba care necesita ridicarea de greutati mari sau ortostatism prelungit, acest lucru va necesita o serie de schimbari. S-ar putea sa fie nevoie sa va opriti activitatea.

Veti fi sfatuita sa faceti repaus partial la pat, ceea ce inseamna ca veti putea sa va sculati, sa mergeti la toaleta si sa aveti o oarecare activitate dar limitata. Sau s-ar putea sa fie nevoie sa nu stati deloc in picioare si sa evitati urcatul scarilor. Sau s-ar putea sa aveti un repaus la pat total.

Ad-Extra3:

Evitati frustrarea

Pentru cele mai multe dintre femei, nevoia de a-si limita activitatea saptamana dupa saptamana este foarte dificila si chiar frustranta. Va veti simti deseori melancolica, neajutorata si deprimata. Uneori veti simti ca frustrarea si plictiseala ce va cuprinde nu merita sacrificiul si s-ar putea sa fiti tentata sa va reluati activitatea. S-ar putea sa va fie in mod deosebit dificil sa aveti grija de ceilalti copii si sa ve petreceti timpul cu partenerul sau prietenii dumneavoastra.

Daca trebuie sa va limitati activitatea, organizati-va timpul in asa fel incat sa va reduceti starea de frustrare. Aranjati sa va ajute cineva la activitatile casnice, cumparaturi si cu copiii. Nu va fie frica sa va bazati pe ceilalti pentru ajutor.

Pentru ca veti fi ceva mai putin activa, s-ar putea sa fie nevoie sa faceti o serie de schimbari in regimul dumneavoastra, in asa fel incat sa ingerati mai putine calorii. Alimentele bogate in fibre celulozice, asa cum ar fi fructele si legumele proaspete, si cerealele precum si aportul adecvat de lichide, va vor ajuta sa evitati constipatia.

Daca vi s-a recomandat repaus la pat, organizati-va activitatile zilnice in asa fel incat sa includeti o schimbare a hainelor de zi, precum si a sarcinilor pe care le puteti face in pat, poate cu un telefon alaturi. Poate veti dori sa discutati cu medicul dumneavoastra despre exercitiile pe care le puteti face in pat pentru a va imbunatati circulatia.

Nasterea prematura

Uneori travaliul prematur s-ar putea sa fie prea avansat pentru a putea fi oprit. Sau s-ar putea sa existe motive pentru care ar fi mai bine ca fatul sa se nasca, chiar daca acest lucru este prematur.

Dintre aceste cauze enumeram : infectia, tensiunea arteriala crescuta, sangerarea sau semnele ca fatul ar putea avea probleme.

Copiii prematuri pot sa se nasca prin operatie cezariana, in care copilul este nascut printr-o incizie la nivelul abdomenului si uterului mamei sau, unii prematuri se pot naste pe cale vaginala.

Travaliul si nasterea prematura, precum si ingrijirea copilului, necesita tratamente efectuate intr-un spital cu dotari speciale.

Copilul tau prematur

Multi bebelusi prematuri sunt mici si fragili. In functie de cat de precoce este nascut copilul, el sau ea ar putea avea nevoie de ingrijiri medicale speciale pentru a putea respira, a se putea hrani si a-si mentine temperatura. Copiii prematuri pot avea tulburari fizice si mentale care pot fi de lunga durata. Copiii nascuti inainte de 32 saptamani se afla la nivelul maxim de risc. Copiii prematuri s-ar putea sa nu fie pregatiti sa traiasca independent. Ar putea avea nevoie de tratament in Unitatea de Terapie Intensiva Neonatala pentru saptamani sau uneori chiar luni.

Bebelusii prematuri sunt tinuti deseori in incubatoare

Bebelusii prematuri sunt tinuti deseori in incubatoare pentru a le mentine temperatura corpului. Sunt ingrijiti de asistente si medici cu inalta specializare. Astazi, cu ingrijirile din Unitatea de Terapie Intensiva Neonatala, pana si copiii mici pot avea o sansa mai buna de supravietuire decat in trecut. In pofida celei mai bune ingrijiri medicale, nu toti copiii prematuri supravietuiesc. Femeile cu risc crescut pentru travaliu prematur pot face o vizita in Unitatea de Terapie Intensiva Neonatala.

/Images/prematur-sarcina-bebe.jpg

Caracteristici fizice ale bebelusilor prematuri

Copiii prematuri au de obicei la nastere o greutate scazuta, cantarind de obicei sub 1300 g. Copiii nascuti prea devreme au adeseori organe interne care nu sunt indeajuns de bine dezvoltate pentru a functiona corespunzator. De exemplu, plamanii unui nou nascut prematur deseori nu sunt dezvoltati total iar nou nascutul poate avea dificultati in a respira. Aceasta stare este denumita sindromul de detresa respiratorie.

Uneori o femeie cu travaliu prematur primeste medicamente pentru a reduce riscurile fetale. Alte medicamente pot fi administrate copilului pentru a-i imbunatati respiratia. Copilul dumneavoastra poate fi ventilat mecanic pentru a-i imbunatati functia respiratorie. Apneea, sau respiratia intrerupta, apare deseori la copiii prematuri sau cu greutate mica la nastere, in primele zile sau saptamani de viata.

Copilul dumneavoastra prematur s-ar putea sa nu arate asa cum v-ati asteptat. Multi copii prematuri sunt rosiatici si slabuti deoarece au mai putina grasime sub piele iar vasele lor sangvine sunt mai apropiate de suprafata. Dupa cateva zile, copilul prematur poate dezvolta icter, ceea ce face ca pielea lui sau a ei sa fie galbena. Aceasta stare este temporara.

Un copil prematur poate avea de asemenea probleme cu inghititul. Aceasta inseamna ca poate fi necesar sa fie hranit printr-un tub. Ar putea fi nevoie sa va exprimati sanii prin presiune sau sa va pompati pentru a oferi lapte copilului dumneavoastra.

Citeste pe larg despre BEBELUSUL PREMATUR.

Nevoile emotionale in cazul nasterii premature

Spitalele sunt cel mai adesea locuri aglomerate. La inceput s-ar putea sa aveti senzatia ca toata lumea se ocupa de copilul dumneavoastra si mai putin de dumneavoastra. S-ar putea sa va doriti putina intimitate. S-ar putea sa va simtiti infricosata sau jenata. Acestea sunt reactii normale pentru aceasta noua stare. Vorbiti personalului medical care are grija de copilul dumneavoastra. Acesta va va ajuta la orice intrebare ati avea si va va sfatui cat de des sa va vizitati copilul.

Copilul dumneavoastra are nevoie sa va auda vocea si sa va simta atingerea. Contactul cu copilul este important de asemenea si pentru parinti. Pe cat de curand posibil, vorbiti copilului dumneavoastra. Atingeti-l in incubator. Dupa ceva timp, veti putea sa va tineti pentru perioade de timp mai lungi copilul in brate si sa il rasfatati, si chiar sa ajutati la ingrijirea lui.

Ingrijirea acasa dupa nasterea prematura

Daca aveti o nastere prematura, este important in mod deosebit sa urmati instructiunile de ingrijire a copilului dumneavoastra. Copiii prematuri necesita de obicei in primele luni acasa mai multe consultatii din partea personalului medical. Acestea ar putea include examinari speciale ale ochilor si urechilor. S-ar putea sa fie nevoie sa administrati copilului medicamente speciale, vitamine sau sa il hraniti cu suplimente.

Unii copii prematuri pot parasi spitalul dar au nevoie de oxigen suplimentar acasa. Va trebui sa il urmariti pentru semnele de probleme respiratorii (suieraturi, congestie). Uneori se pot folosi monitoare pentru a verifica respiratia copilului. Va trebui sa fiti pregatita sa faceti resuscitare cardiorespiratorie in cazul unei urgente. In functie de marimea copilului dumneavoastra, s-ar putea ca folosirea unui scaun de masina standard sa fie periculoasa. Discutati acest aspect cu medicul dumneavoastra.

Bebelusul prematur s-ar putea sa fie iritabil, mai activ si mai dependent de dumneavoastra decat ar fi alti copii. Fiti rabdatoare si veti beneficia de ajutor atunci cand veti avea nevoie. Exista multe servicii care va pot ajuta in aceasta perioada solicitanta. Personalul medical va discuta aceste lucruri cu dumneavoastra.

Travaliul prematur - pas cu pas

Hormonii secretati de mama si de fat se pare ca au un rol. Schimbari ale uterului, care ar putea fi produse de acesti hormoni, ar putea determina inceperea travaliului.

Travaliul incepe cu contractii regulate ale uterului. Cervixul se subtiaza si se deschide dilatandu-se, astfel incat copilul sa poata intra in canalul de nastere. Travaliul prematur ar putea fi un proces normal care incepe devreme dintr-o anumita cauza. Sau poate fi determinat de o alta problema ca infectiile uterine sau ale lichidului amniotic. In cele mai multe cazuri de travaliu prematur, cauzele exacte nu sunt cunoscute citeste pe larg despre nasterea prematura.

Sfatul de la Desprecopii

Desi cauzele exacte ale travaliului prematur nu sunt inca cunoscute, exista lucruri care va pot ajuta sa imbunatatiti sansele copilului dumneavoastra de a fi nascut sanatos. Ingrijirea prenatala regulata este un prim pas important in prevenirea travaliului prematur. Urmati un stil de viata sanatos, fiti atenta la semnele de alarma si urmati sfaturile personalului medical.

Despre nasterea prematura si riscurile sale, merita citit si:

Poluarea poate cauza nasterea prematura
Bebelusul nascut prematur - ce trebuie sa stie parintii lui
Prematuritatea si complicatiile sale - una dintre principalele cauze de mortalitate neonatala din Romania
Stresul nasterii premature – cum poate fi infruntat
Alimentatia bebelusului prematur

Informatia te va face mai puternica

Intrati din timp pe forumul specializat Odiseea Sarcinii in 40 de saptamani ... si luati legatura cu alte "colege de generatie". Va puteti creea un grup de burtici secret unde puteti comunica in maxima confidentialitate. Tot acolo veti gasi multe informatii utile despre medicul care va monitorizeaza sarcina si va fi la nastere.
Cititi pe forumul Nasterea unei Stele povestirile altor mamici care isi povestesc experienta nasteriii si momentele post-partum.

autor: Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog, Haga, Olanda,
In Exclusivitate pentru Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2023

referinte: American Journal of Obstetrics and Gynecology

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII