Cum se manifesta ADHD la fetite
ADHD este o afectiune despre care majoritatea parintilor au auzit, daca nu din experienta proprie, cel putin din experienta altor parinti de copii diagnosticati cu ADHD. A devenit aproape un fapt comun ca intr-o clasa, la scoala sa existe cel putin unul - doi copii cu acest sindrom care pare sa afecteze din ce in ce mai multi copii din generatia actuala. Iata cateva particularitati despre ADHDul la fete.
- Cum se manifesta ADHD la fetite, veti citi:
Ce este ADHD?
Cum recunoastem ADHD-ul la fetite?
Ce semne ar trebui sa recunoastem?
Mai multe informatii despre ADHD la copii
ADHD inseamna sindrom hiperkinetic cu deficit de atentie (ADHD)
ADHD este o afectiune despre care majoritatea parintilor au auzit, daca nu din experienta proprie, cel putin din experienta altor parinti de copii diagnosticati cu ADHD. A devenit aproape un fapt comun ca intr-o clasa, la scoala sa existe cel putin unul - doi copii cu acest sindrom care pare sa afecteze din ce in ce mai multi copii din generatia actuala.
Statisticile arata ca cei mai multi dintre copiii carora li se pune dignosticul ADHD sunt baieti, numarul acestora fiind practic de 3 ori mai mare decat al fetitelor diagnosticate cu acelasi sindrom. Acest lucru nu inseamna insa neaparat ca baietii sunt mai predispusi sa aiba ADHD, ci mai degraba ca simptomele dupa care este pus diagnosticul sunt mai greu de detectat in cazul fetitelor.
In mod inexplicabil, sustin specialistii, majoritatea parintilor si profesorilor percep sindromul ADHD ca pe o afectiune comuna in randul baietilor, despre care se crede ca tind sa aiba mai multe probleme de comportament. Un studiu facut de specialisti de la Universitatea de Medicina di Seattle, SUA, a relevat faptul ca peste jumatate dintre profesorii intervievati in cadrul cercetarii au dificultati in a recunoaste simptome ale ADHD la fete. Un alt studiu, realizat in Australia, a relevat faptul ca desi parintii si profesorii recunosc ca ADHD este mai greu de diagnosticat in cazul fetelor, acestia sunt sceptici in privinta rezultatelor pe care le-ar putea da terapia in ceea ce le priveste pe fete, considerand ca terapia ii ajuta mai mult pe baieti.
Care este, de fapt, problema legata de recunoasterea simptomelor ADHD la fetite?
Dr. Harlan Gephart, profesor la Universitatea din Seattle, sustine ca marea problema provine din faptul ca afectiunea in sine se prezinta diferit la fete si la baieti, la acestia din urma simptomele fiind mai evidente. Dintre cele 3 trasaturi care definesc ADHD (hiperactivitatea, impulsivitatea si neatentia), primele doua descriu mai bine comportamentul baietilor cu ADHD, in timp ce ultima este mai specifica fetelor, cu toate ca nu exista o regula stricta in aceasta privinta.
Baietii care sunt hiperactivi sunt foarte usor de recunoscut, din cauza comportamentului lor, a iesirilor pe care le au inca din perioada gradinitei. In schimb, fetele au simptome mai subtile, care vizeaza neatentia si care sunt mai greu de observat: sunt visatoare, sunt uituce sau dezordonate.
In cazul fetelor, diagnosticul este adesea pus foarte tarziu, spre sfarsitul anilor de scoala, atunci cand sarcinile intelectuale devin mai dificile si mai presante, cauzand probleme legate de teme, de examene. In aceasta faza, ADHD poate sa conduca relativ usor spre depresie, iar daca diagnosticul nu a fost deja pus, investigatiile pot fi din ce in ce mai dificile, pentru ca, in general, parintii pun insuccesul scolar pe seama unor deficiente in ceea ce priveste invatarea sau a unor probleme psihologice. Este adevarat, sustin specialistii, ca mai bine de 30% dintre copiii cu ADHD au si probleme adiacente, legate de invatare, cum ar fi dislexia sau dificultate in rezolvarea exercitiilor de matematica.
ADHD nu este doar o boala "la moda" ci este o afectiune care trebuie tinuta sub cotrol de catre parinti
ADHD nu este doar o boala "la moda" sau, cel putin, nu ar trebui sa fie catalogata astfel. Este o afectiune care poate avea implicatii serioase asupra dezvoltarii copiilor atunci cand nu este diagnosticata la timp. Dincolo de simptomele cunoscute si evidente, exista cateva semne care ar trebui sa va dea de gandit, mai ales daca sunteti parinte de fata, si care, daca se repeta in mod regulat, ar trebui sa va determine sa consultati un specialist:
Detesta scoala - Atunci cand copilul nu se duce cu placere la scoala, cand nu e deloc incantat de nimic din ceea ce se intampla acolo, e cazul sa va alertati.
Se simte inferior - Fraze precum "Eu nu sunt bun de nimic!" sau "Eu nu sunt bun la citit / la mate!" indica o stima de sine scazuta, care poate fi adesea asociata cu ADHD.
Isi exprima anxietatea - Fie ca este vorba despre scoala sau despre diverse situatii sociale, cum ar fi faptul ca nu reuseste sa isi faca prieteni sau sa ii pastreze, anxietatea conduce la manifestari impulsive si neadecvate care ar trebui sa fie un semnal de alarma in privinta ADHD.
Are nevoie de ajutor permanent - Mai ales atunci cand este vorba despre teme, copilul simte nevoia sa fie ghidat pas cu pas, indiferent de cat de usoare sau grele sunt temele, pentru a se putea concentra.
Primeste observatii de la profesori - Daca profesorii se plang ca nu participa la ore, ca are nevoie de ajutor pentru a-si indeplini sarcinile sau ca are probleme la lucrarile de control, uitand sa rezolve toate sarcinile, atunci ar trebui sa acordati o importanta mai mare ipotezei prezentei ADHD in loc sa puneti totul pe seama unor presupuse defecte ale copilului.
Ad-Extra3:
Despre ADHD mai cititi si:
Va asteptam pe forumul special:
Copii cu nevoi speciale
Sunt ai nostri. Si au nevoie de mai multa intelegere si mai multa dragoste.
autor: redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2017
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
Buna ziua, va rog sa-mi transmiteti numele unui/unor medici specialisti pentru tratamentul Adhd la adulti. Va multumesc.
Profesor Doctor Iuliana Dobrescu.O somitate,experienta vasta,am fost l-a ea pentru a doua opinie.Apreciere maxima.Am venit din Israel pentru ea sa primim a doua opinie.Primeste in particular.Succes si daca ai intrebari imi poti trimite mail.
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII