Pâinea prăjita și chipsurile, otravurile din timpul sarcinii - alimente riscante care pot afecta sănătatea bebelușului
Orice aliment pe care il mananca mama in timpul sarcinii poate influenta starea de sanatate a fătului. Tocmai de aceea, alimentatia este atat de importanta in perioada sarcinii.
Studiile spun ca femeile care mananca alimente bogate in acrilamida in timpul sarcinii au mai multe sanse de a naste copii cu greutate scazuta si o circumferinta a capului mica. Aceste rezultate la nastere au fost legate de probleme de sanatate care apar mai devreme sau mai tarziu in viata, cum ar fi intarzierea dezvoltarii creierului si a sistemului nervos, diabetul de tip 2 si boli de inima.
Un nou studiu, publicat in revista Environmental Health Perspectives, este primul care demonstreaza o legatura clara intre acrilamida din produsele alimentare si sanatatea nou nascutilor.
Painea prajita si chips-urile pot afecta fatul?
Noi constatari in acest sens provin de la un studiu international pe 1.100 de femei gravide si nou nascutii lor, condus de Centrul de Cercetare a Mediului in Spania, in Suedia, si 20 centre de cercetare din Europa. Studiul, publicat in revista Environmental Health Perspectives, este primul care demonstreaza o legatura clara intre acrilamida din produsele alimentare si sanatatea nou nascutilor.
Ce e inodor, insipid, invizibil, potential mortal, si ne pandeste din alimentele pe care le consumam? Acest lucru poate suna ca o gluma de Craciun, dar cand raspunsul este "acrilamida", nu e de glumit. In cazul in care aceasta denumire chimica nu va spune nimic, o va face in curand, mai ales daca sunteti adeptii chipsurilor sau a unui castron cu cereale prajite la micul dejun.
Ce este acrilamida?
Acrilamida este o otrava a nervilor care cauzeaza cancerul la animale, si este clasificata de catre Agentia de Protectie a Mediului din SUA ca un "agent cancerigen probabil" la om . Si totusi, aceasta substanta toxica apare in locurile in care ne asteptam mai putin - in farfuriile noastre, in miile de alimente bogate in amidon pe care le mancam zi de zi.
Acrilamida afecteaza nou nascutul
Astazi, se stie ca femeile care mananca alimente bogate in acrilamida in timpul sarcinii au mai multe sanse de a naste copii cu greutate scazuta si o circumferinta a capului mica. Aceste rezultate la nastere au fost legate de probleme de sanatate care apar mai devreme sau mai tarziu in viata, cum ar fi intarzierea dezvoltarii creierului si a sistemului nervos, diabetul de tip 2 si boli de inima. Noi constatari in acest sens provin de la un studiu international pe 1.100 de femei gravide si nou nascutii lor, condus de Centrul de Cercetare a Mediului in Spania, in Suedia, si 20 centre de cercetare din Europa. Studiul, publicat in revista Environmental Health Perspectives, este primul care demonstreaza o legatura clara intre acrilamida din produsele alimentare si sanatatea nou nascutilor.
Ad-Extra3:
Cea mai mare sursa de acrilamida se afla in chipsuri
Dietele a 186 de vitoare mame au fost studiate ca parte a acestei cercetari, iar concluziile au fost alarmante. Copiii lor au avut cele mai inalte niveluri de acrilamida din toate cele cinci centre europene studiate , aproape de doua ori mai mari decat nivelul copiilor danezi. Cercetatorii spun ca cea mai mare sursa de acrilamida a viitoarelor mamici din Bradford au fost chipsurile.
Aflati aici o alternativa a chips-urilor preparate cu grija in casa: Chips-uri vegetale
"A fost un mare soc cand oamenii de stiinta au descoperit pentru prima data acrilamida in alimente (in 2002) - studiul nostru ofera acum dovada ca, consumul de alimente bogate in acrilamida in timpul perioadei critice de sarcina poate afecta sanatatea fatului", spune profesorul John Wright, un consultant in medicina de sanatate publica la Institutul de Cercetare pentru Sanatate Bradford. Profesorul universitar, care conduce componenta Bradford a studiului, adauga: "Femeile insarcinate trebuiesc avertizate asupra riscului consumului de acrilamida. Sfatul nostru este sa inlocuiasca chipsurile cu legume si fructe. Totodata, industria alimentara trebuie sa analizeze modalitatile eficiente de a reduce nivelurile de acrilamina din produsele sale ".
Dar ce face aceasta substanta otravitoare in hrana noastra in primul rand?
La urma urmei, acrilamida este mai bine cunoscuta pentru utilizarile sale industriale in fabricarea plasticului, ca o componenta de cimentare si a fumului de tigara . Din pacate, aceasta otrava se regaseste in alimentele bogate in carbohidrati, in cele bogate in amidon cand sunt prajite, sau coapte la temperaturi mai mari de 120C.
Chipsurile sunt cele mai periculoase, dar si cerealele pentru micul dejun, biscuitii, cafeaua si painea contin acrilamida, ca si painea prajita arsa (intr-o cantitate mica). Desi acrilamida se gaseste in produsele pregatite in casa, un grup international de oameni de stiinta care studiaza toxina pentru Heatox(toxinele generate din alimentele preparate la caldura) au ajuns la concluzia ca, cantitatea pe care o mancam din alimentele pregatite in casa este relativ mica comparativ cu alimentele produse industrial sau cele din restaurante. Acest lucru se datoreaza faptului ca, cu exceptia chips-urilor, mancarea gatita acasa nu face parte din categoria mancarii (precum painea crocanta si cerealele pentru micul dejun) care are cele mai inalte niveluri de acrilamida. De asemenea, multe alimente procesate sunt gatite la temperaturi ridicate pentru o lunga perioada de timp, lucru care incurajeaza formarea acrilaminei.
In 2017, oamenii de stiinta Heatox au avertizat: "Comparativ cu alimentele reglementate ca avand multe substante cancerigene, expunerea la acrilamida prezinta un risc mai mare pentru consumatorii europeni."
Dar cat de grav este acest risc?
Ei bine, Agentia Pentru Protectia Mediului din SUA considera ca acrilamida este atat de toxica incat aceasta a stabilit ca nivelul sigur pentru consumul uman este aproape de zero . Cu toate acestea, chips-urile, painea crocanta si cerealele pentru micul dejun contin de obicei, acrilamida la miligrame 4, 2.5, 2 si 1.6 per kilogram.
Deci, ce e de facut pentru a ne proteja de acrilamida din alimente?
Nu prea multe. Agentia Europeana pentru Produse Chimice, care reglementeaza siguranta produselor chimice din Uniunea Europeana, a adaugat toxina pe lista sa de substante cu risc mare. In Marea Britanie, Food Standards Agency (FSA), organismul insarcinat cu supravegherea sigurantei alimentelor, nu ne sfatuieste sa nu mai mancam, sau chiar sa nu reducem consumul de gustari populare si alimente prelucrate, care pot contine niveluri ridicate de acrilamina.
Ea spune: "Atata vreme cat oamenii urmeaza sfaturile Departamentului de Sanatate pentru o alimentatie sanatoasa, echilibrata, FSA nu recomanda ca oamenii sa nu mai manance anumite alimente. Va recomandam, de asemenea, ca, atunci cand va faceti chips-uri la domiciliu, sa le prajiti pana capata o culoare aurie. Painea ar trebui prajita pana ramane deshisa la culoare. Instructiunile producatorilor in ceea ce priveste prajirea sau coacerea la cuptor a alimentelor trebuiesc urmate cu atentie ."
FDA (Administratia alimentelor si a bauturilor) are un punct de vedere similar: cel mai bine pentru consumatori este sa adopte o dieta bazata pe fructe, legume, cereale integrale, lapte cu continut redus de grasimi sau degresat si produse lactate; includeti carnea slaba, carnea de pasare, pestele, fasolea, ouale, si nucile; dieta saraca in grasimi saturate, colesterol si zahar. Cu toate acestea, in Statele Unite, constientizarea consumatorilor asupra acrilamidei este mai mare decat in Marea Britanie, nu in ultimul rand, pentru ca patru producatori mari de chipsuri din cartofi au platit 3 milioane dolari in amenzi in 2008, si au fost de acord sa reduca la jumatate nivelul de acrilamida din produsele lor, asta dupa un proces intentat in California din cauza ca etichetele produselor lor nu contineau advertismentul ca acestea ar putea contine subtante cancerigene.
Exista sau nu o legatura intre acrilamida si cancerul la om?
Federatia Alimentelor si Bauturilor sustine ca nu exista o legatura intre acrilamida si riscul aparitiei cancerului la om. "Producatorii iau in serios problema si, ca masura de precautie, au inceut sa lucreze la reducerea prezentei acrilamidei în produsele lor. Un set de instructiuni a fost conceput pentru a oferi sfaturi cu privire la modul prin care se pot reduce nivelurile. De exemplu, selectarea soiurilor potrivite de cereale si cartofi, scaderea temperaturii de gatit, spalarea cartofilor in apa fiebinte pentru albirea lor inainte de prajire, si evitarea rumenirii excesive a produselor de panificatie ."
Avand in vedere numarul mare de produse populare care contin acrilamida, e tentant sa ridicati din umeri si sa refuzati sa va faceti griji . Chiar daca dieta dvs. se bazeaza pe alimente crude, fierte sau gatite la abur, prezenta acestei toxine in alimentatie este inevitabila, chiar daca la un nivel scazut.
Acrilamida - la fel de toxica precum fumatul
In viitor, exista posibilitatea ca acrilamida sa fie cuantificata ca fiind la fel de toxica precum fumatul. Cu toate acestea, exista puncte de vedere care sustin ca acrilamida nu este o problema. De exemplu, un studiu publicat in British Journal of Cancer in 2010, a concluzionat ca nu exista nici o dovada a unei asocieri intre consumul de acrilamida si posibilitatea dezvoltarii cancerului la san. Autorii, proveniti de la un numar de universitati din Europa, inclusiv Universitatea din Leeds, au adaugat ca ar putea exista o asociere slaba cu cancerul de san de pre-menopauza, dar acest lucru necesita investigatii suplimentare.
Acrilamida poate afecta nivelul de hormoni la femei
Un alt studiu, publicat in Jurnalul Institutului National al Cancerului, in 2009, a constatat ca aportul de acrilamida nu a fost asociat cu riscul de cancer pulmonar la barbati, si la femei. Cercetatorii au sugerat ca acrilamida poate afecta nivelul de hormoni la femei - si acest lucru ar putea explica risc mai scazut de cancer pulmonar, dar mai crescut al celui de san. Cu toate acestea, ceea ce este clar este faptul ca un obicei alimentar modern este acela de a consuma cantitati fara precedent de chips-uri, care sunt deosebit de bogate in acrilamida.
Cercetatorii de la Bradford intaresc ideea ca acrilamida poate avea consecinte ingrijoratoare pentru sanatate. Daca aveti ingrijorari in ceea ce priveste acest aspect, nu asteptati ca altcineva sa ia masuri pentru dvs. Un motiv in plus pentru a reduce chips-urile si pentru inlocuirea lor cu alternative mai nutritive si mai sanatoase.
Ganditi-va de doua ori inainte de a pune acea punga de chipsuri in cutia cu mancare pentru pranz a copilul dvs. sau inainte de a le alege drept meniu. Gatiti dvs. propria mancare, incercand sa folositi alimentele in forma lor cat mai naturala. E mai bine pentru sanatatea dvs!
► Citeste in continuare Esti insarcinata? Aceste 4 alimente pot fi toxice pentru bebe din burtica
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2023)
Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului
Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii
autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2022
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
..sper ca nu e chiar asa...eu am mancat dar doar de doua ori chips,ca i-am luat celuilalt copilas..si paine prajita am cumparat de la magazin supermarket,sper ca e buna mai am acasa nu am sa o mai mananc,insa cred cu siguranta caci cu ajutorul Domnului o sa fie bine totul..nu am mancat mult oricum,nu face rau asa putin cat am mancat eu...:)
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII