Despre vina de a nu alăpta și emotii care dor. Si totuși alăptarea nu este pentru toate femeile - confesiuni

Despre vina de a nu alapta si emotii care dor. Si totusi alaptarea nu este pentru toate femeile - confesiuni

Despre vina de a nu alăpta și emotii care dor. Si totuși alăptarea nu este pentru toate femeile - confesiuni

Voi fi în stare să alăptez? Va fi greu? Voi avea lapte? Va fi dureros? 😰 Toate aceste întrebări pot genera o adevărată criză de panică încă din timpul sarcinii. Iar presiunea de a reuși, de a alăpta pe culmile succesului este uriașă...

Alăptarea este un subiect care generează încă dispute și controverse în rândul specialiștilor, dar și al mămicilor, al viitoarelor mamici sau al cui mai simte nevoia să își dea cu părerea despre un subiect vechi de când lumea, dar care, se pare, devine din ce în ce mai sensibil în zilele noastre. Ne place sau nu să acceptăm, alăptarea nu este pentru toate femeile cel mai minunat lucru din lume. Și asta nu înseamnă că mamele care refuză să alăpteze își iubesc mai puțin copiii. Ar fi absurdă o astfel de teorie. Există mamici pentru care alăptarea este un factor de stres continuu, din momentul în care au aflat că sunt însărcinate până când copilul depășește vârsta la care laptele este alimentul de bază.

Despre vina de a nu alapta si emotii care dor. Pentru ca, totusi, alaptarea nu este pentru toate femeile.

Vina de a nu alapta
Alaptarea este cea mai sanatoasa modalitate de a asigura nou-nascutului hrana de care are nevoie in primele luni de viata
Exista multe mamici pentru care alaptarea este ceva dificil
Alaptarea nu este pentru toate femeile cel mai minunat lucru din lume
Alaptarea nu este singura modalitate a unei mame de a-si exprima dragostea pentru copilul ei
Alaptatul este o alegere a mamei
Exista un ghid de alaptare
Tot despre alaptare si dilemele ei, mai cititi
Pentru suport si prietenie hai cu noi pe forumul mamicilor inteligente


Vina de a nu alapta

Alaptarea este un subiect care genereaza dispute si controverse in randul specialistilor dar si al mamicilor, al viitoarelor mamici sau al cui mai simte nevoia sa isi dea cu parerea despre un subiect vechi de cand lumea, dar care, s e pare, devine din ce in ce mai sensibil in zilele noastre. Pe forumul de alaptare de la Desprecopii poti citi mii de topicuri de suport, de probleme, de frustrare, de sfaturi si de emotii...

Desigur, toata lumea este de acord ca alaptarea este un lucru natural, firesc, sanatos atat pentru mama, cat si pentru copil si ca este modul optim de a-ti hrani bebelusul de la nastere pana la...si aici incepe disputa. Nu vom intra in polemici, pentru ca nu acesta este scopul prezentului articol. 

Alaptarea este cea mai sanatoasa modalitate de a asigura nou-nascutului hrana de care are nevoie in primele luni de viata

Exista deja suficiente argumente pro-alaptare, incat aproape ca nu mai are sens sa le reluam. Totusi, subliniem ca alaptarea este cea mai sanatoasa modalitate de a asigura nou-nascutului hrana de care are nevoie in primele luni de viata si ca, in ciuda disconfortului de care este adesea insotit procesul in sine, a-ti alapta copilul este un lucru bun si frumos, care aduce satisfactii imense.

Exista multe mamici pentru care alaptarea este ceva dificil

Cu toate acestea, ar fi o ipocrizie sa nu recunoastem ca exista destule mamici pentru care alaptarea este ceva dificil si care, in ciuda bunavointei si a tuturor sfaturilor binevoitoare din jur, prefera sa isi hraneasca copiii cu biberonul.

Citeam cu ceva timp in urma un articol publicat in ziarul american theatlantic.com, intitulat sugestiv A case against breastfeeding , care a generat la vremea respectiva si de atunci incoace numeroase controverse. Am dat peste el intamplator, in timp ce ma documentam in legatura cu relatia dintre depresia postnatala si alaptare. Nu stiu daca articolul in sine sau faptul care m-a condus la gasirea lui (dorinta de a-mi ajuta o buna prietena care se simtea extrem de vinovata ca nu vrea sa isi alapteze copilul) m-a facut sa meditez in detaliu asupra problemei in sine. La evenimentele de alaptare pe care le organizeaza Desprecopii in diverse orase ale Romaniei au venit multe mamici cu lacrimi in ochi care au povestit cat de mult le-a afectat emotional faptul ca nu si-au putut alapta primul bebe.

Cert este ca am realizat brusc ca prea putina lume discuta despre vina sau mai degraba falsa vina a mamicilor care aleg sa nu alapteze. In teorie toate mamele pot sa alapteze. De la teorie la practica drumul este insa extrem de lung si, in ciuda tuturor avantajelor pe care le are alaptarea, exista mamici care prefera sa isi hraneasca copiii cu biberonul si care trec printr-o adevarata drama interioara, amplificata adesea de atitudinea acuzatoare a celor din jur. Sunt, asadar, vinovate mamicile care nu vor sa isi alapteze copiii? Poate ca da, poate ca nu...

Ad-Extra3:

Alaptarea nu este pentru toate femeile cel mai minunat lucru din lume

Ne place sau nu sa acceptam, alaptarea nu este pentru toate femeile cel mai minunat lucru din lume. Si asta nu inseamna ca mamele care refuza sa alapteze isi iubesc mai putin copiii. Ar fi absurda o astfel de teorie. Exista mamici pentru care alaptarea este un factor de stres continuu, din momentul in care au aflat ca sunt insarcintate pana cand copilul depaseste varsta la care laptele este alimentul de baza. Voi fi in stare sa alaptez? Va fi greu? Voi avea lapte? Va fi dureros? etc. Toate aceste intrebari pot genera o adevarata criza de panica inca din timpul sarcinii. Desigur, ea poate fi depasita, mai ales cu un ajutor din afara, din partea unei persoane care stie ce inseamna cu adevarat alaptarea. Intrebarile devin insa coplesitoare in primele zile dupa nastere, cand organismul este epuizat si trebuie sa faca fata unui nou ritm de viata care include ore de nesomn si o sumedenie de griji legate de propriul copil.

Citeste si Despre stresul primelor zile de alaptare, fara romantism dar cu lanolina si realism

Tensiunea din sani, starea de rau fizic si, in plus, repulsia fata de laptele care tasneste din mamelon , fata de ideea ca propriul corp a suferit transformari firesti, insa dramatice pentru moment, toate acestea pot genera o angoasa puternica, care este total incompatibila cu dorinta de a alapta. La acestea se adauga de cele mai multe ori presiunea celor din jur, care, din dorinta de a veni in ajutor intr-o problema care, in fond, nu-i priveste, nu contenesc sa sublinieze cat de minunat este ca o mama sa isi alapteze puiul si ce legatura indestructibila se realizeaza intre mama si copil in momentul alaptarii.

Ca sa nu mai vorbim de faptul ca oboseala si stresul micsoreaza sansele ca procesul de producere a laptelui sa se desfasoare normal . Vina incoltita deja in mintea unei mamici care trece printr-o astfel de drama se mareste exponential cu fiecare zi care se scurge si, de cele mai multe ori, nimeni nu poate sa inteleega ce simte cu adevarat si ce lupta se da in sufletul ei. Toata lumea are tendinta sa dea sfaturi, sa o incurajeze spunandu-i ca va depasi momentul. Si daca, in ciuda bunavointei si a tuturor lucrurilor minunate legate de alaptare, momentul nu poate fi depasit? Daca, in cele din urma, epuizata fizic si psihic, coplesita de remuscari, mama decide ca isi va hrani copilul cu biberonul? Transformarea este subita  biata mamica se transforma brusc din victima in calau, dintr-o fiinta demna de mila intr-una respingatoare, care nu vrea sa-si alapteze copilul din cauza unor motive pe care cei din jur le considera simple capricii.

Alaptarea nu este singura modalitate a unei mame de a-si exprima dragostea pentru copilul ei

Asadar, sunt sau nu vinovate mamicile care aleg voluntar sa nu-si alapteze bebelusii , din motive care tin de confortul lor emotional? Este o intrebare care, la randul ei, naste cu siguranta controverse. Poate ca totusi, inainte de a da un raspuns, n-ar strica sa ne amintim ca iubirea materna se manifesta neconditionat, intr-o infinitate de moduri si nu doar prin alegerea de a alapta, ca echilibrul emotional al mamei este decisiv pentru dezvoltarea armonioasa a unui copil si a relatiei dintre mama si copil si, nu in ultimul rand, ca fiecare fiinta umana este unica si are dreptul sa-si exprime aceasta unicitate.  Mai cititi si: Cand mama nu doreste sa alapteze

Alaptatul este o alegere a mamei

 Daca veti alege o cale sau alta, este strict la latitudinea dumneavoastra. In cazul in care aveti probleme cu alaptarea sau doriti ajutor si informatii, intrati pe forumul Alaptatul - Help Line. O intreaga comunitate va va fi alaturi.

Exista un ghid de alaptare?

Ei bine DA - acest site si toate informatiile de la aceasta FORUM SPECIAL DEDICAT ALAPTARII  de unde puteti afla o multime de raspunsuri la cele mai frecvente intrebari. Dincolo de argumentele pasionale veti gasi si raspunsuri menite sa va linisteasca.

Alaptatul este ceva natural, firesc, laptele de mama e cel mai bun pentru prunc, e bine sa incercati sa alaptati cat mai mult dar daca nu reusiti, nu va lasati coplesita de vina si nici nu faceti din asta un capat de tara.

Despre greutatile alaptarii iti recomandam sa citesti si

Cele mai mari provocari ale alaptarii - confesiunile unei mamici

De ce mamicile din Romania nu sunt corect informate cu privire la alaptare

Confesiunile unei mame care alapteaza: ce as fi vrut sa stiu...

Forumul de ALAPTARE si grupul de suport Alaptarea cu Dragoste pe Facebook

Pe forumul desprecopii.co exista un FORUM SPECIAL DEDICAT ALAPTARII de unde puteti afla o multime de raspunsuri la cele mai frecvente intrebari. Dincolo de argumentele pasionale veti gasi si raspunsuri menite sa va linisteasca.

  Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe si pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.

  Poti de asemeni sa ceri sfatul personal al unei consultate specializate in alaptare: Specialistele in alaptare: consultantele cu certificat international pentru lactatie din Romania

autor: Desprecopii.com, Redactor: Milena Sadova, Toate drepturile rezervate (c) 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII