4 pași pentru a preveni dependența de gadgeturi a copilului tău

4 pasi pentru a preveni dependenta de gadgeturi a copilului tau

4 pași pentru a preveni dependența de gadgeturi a copilului tău

Tot mai multi parinti - iar numarul lor este in crestere - sunt din ce in ce mai disperati cu privire la timpul pe care copiii lor il petrec in fata unui gadget, de oricare fel ar fi acesta: ipad, iphone, internet, laptop, jocuri electronice, psp-uri si lista poate continua. De unde a aparut acest comportament - aviz celor care mai pot inca preveni aceste lucruri, ce facem cu aceasta aproape dependenta a copilului nostru si cum putem transforma "pasiunea" copilului intr-un avantaj?

Cum previi dependenta de gadgeturi a copilului tau?

O serie de parinti - si numarul lor este in crestere, sunt din ce in ce mai disperati cu privire la timpul pe care copiii lor il petrec in fata unui gadget , de oricare fel ar fi acesta: ipad, iphone, internet -laptop, jocuri electronice, psp-uri si lista poate continua. De unde a aparut acest comportament - aviz celor care mai pot inca preveni aceste lucruri, ce facem cu aceasta aproape dependenta a copilului nostru si cum putem transforma "pasiunea" copilului intr-un avantaj?

Daca te numeri printre parintii disperati din cauza acestei probleme, Urania Cremene, primul specialist in parenting din Romania, are cateva sfaturi pentru tine.

1. Sa incepem cu radacina acestui comportament:  

sper sa nu va mire, dar noi, parintii, am plantat aceste seminte si tot noi le-am udat. Cum incepe mecanismul? In primul rand, cu ajutorul televizorului deschis non-stop seara, cand toata familia se aduna acasa. Sunt extrem de putine familii care se uita la televizor numai dupa masa de seara, la un program atent ales, si sunt inca si mai putine familii care au renuntat complet la televizor.

Desi nu va incurajez sa deveniti extremisti, va reamintesc ca acel ecran continuu aprins este un factor care, desi pare ca uneste, de fapt dezbina o familie, comunicarea intima intre membrii ei si, mai ales, creeaza un soi de dependenta fata de o realitate paralela. Traiesti viata altcuiva, altcumva,in alta dimensiune. Televizorul este samanta dependentei ulterioare de gadget-uri. Este simplu: spunem copiilor nostri ca noi citeam la varsta lor, dar, va vad copiii vostri vreodata cu o carte in mana? Din experienta mea, parintii care citesc in mod constant, au, de regula, copii care citesc la randul lor.

2. Pasul doi, nu neaparat ulterior, ci cateodata concomitent cu primul

este lipsa de energie a parintilor foarte ocupati si care, atunci cand vin acasa, doresc - pe buna dreptate, sa se bucure de macar o ora de liniste. Aceasta liniste este cumparata de regula de tati, printr-un dispozitiv de joaca - ca sa denumesc generic toate gadget-urile posibile. Copilul sta linistit si nu ne deranjeaza in exact timpul pe care il avem la dispozitie pentru a-l petrece (si) cu el! Intelegand, dintr-un inceput, ca obiectul cu pricina a costat ceva bani si ca nu e foarte simplu de manuit si ca, in plus, este apreciat de catre parinti faptul ca se joaca singur si sta linistit, copilul incepe sa se simta mandru ca poate sa termine un anume joc, ca pricepe ce se afla in spatele butoanelor - ceea ce bunica, de exemplu, nu intelege si, astfel, incet incet, se retrage intr-o lume paralela, virtuala. Daca adaugam acestui comportament si un temperament sensibil, greu de scos din casa si de imprietenit cu alti copii, vom avea exemplul clasic de copil dependent de calculator, caruia parintii ii tin teorii peste teorii despre cat este calculaltorul de nociv si caruia ii restrictioneaza accesul la calculaltor in primul rand, ca pedeapsa la orice.

Ad-Extra3:

3. Ce facem daca totusi constatam dependenta

Ce facem cand constantam, totusi, ca s-a instalat o dependenta de vreun dispozitiv de joaca , cu ajutorul caruia copilul nostru isi petrece mai mult de 2 ore pe zi? Iata cateva idei:

 - Folositi orice ocazie sa scoateti copilul din contextul in care se poate juca la computer sau alt tip de gadget: mergeti in parc, iesiti cu totii cu bicicleta, cu rolele, facilitati orice fel de sport, in aer liber sau in sala
 - Trimiteti copilul in tabere sau excursii , in care sa va asigurati ca gadget-urile raman acasa. Pentru toti copiii care participa la aceste tabere.
 - Inscrieti copilul la orice sport de echipa . Daca reuseste sa lege prietenii, va fi mai putin tentat sa stea la calculator
 - Gasiti jocuri care pot fi jucate de toata familia si alocati-va o seara-doua pe saptamana acestei distractii: Monopoly, piticot,carti de orice fel, sah cu unul dintre parinti.
 - Nu folositi ca pedeapsa restrictionarea jocului pe calculator preferat. Asta il va face pe copil sa dea si mai multa importanta jocului in sine.
 - Alegeti jocuri care sa dezvolte logica , gandirea analitica si puterea decizionala. Daca tot se joaca, macar sa invete ceva din asta... 
 - Chiar daca va vine sa blamati felul in care alege sa-si petreaca timpul , aratati-va interesati de jocurile lui, de strategia pe care o alege, stati cateodata si jucati-va cu el. Cu cat puneti mai multe restrictii si presiune pe copil, cu atat se va inchide mai mult in lumea lui virtuala.
 - Stabiliti o limita de timp pe care il poate folosi pentru joaca cu gadgetul respectiv si lasati copilul sa aleaga momentele de joaca. De exemplu: "Te poti juca la computer o ora pe zi. Tu alegi daca iti petreci intreaga ora inainte de culcare, sau inainte de masa".
 - Implicati copilul in orice faceti in casa: curatenie, gatit, aranjat, cumparat mobile, orice tine de deciziile pe care le luati impreuna. Oferiti-I sarcini specifice varstei lui si asigurati-va ca le duce la indeplinire (sa ude florile, sa duca gunoiul, sa spele farfuria din care a mancat)

 - Unul dintre motivele pentru care isi petrec atat de mult timp pe calculator este sentimentul de neapartenenta. Rescrieti serile cu prietenii de dinainte sa aveti copii. Aduceti din nou prietenii acasa, gatiti impreuna, stati la palaver si implicate-va copilul in aceste evenimente, de la gatit pana la discutiile in sine, pana se face ora lui de culcare.
 
Pentru a putea intoarce "dependenta" copilului intr-un eventual avantaj pentru el , ar fi util sa va intrebati: este copilul meu talentat in utilizarea acestor gadgeturi sau doar isi pierde timpul? Arata interes fata de tehnologie in general, sau doar "omoara" monstruleti cu ajutorul unui joystick? Daca raspunsul la prima intrebare este "da", atunci este de preferat, pe langa a-I cumpara alte si alte jocuri noi si dispozitive din ce in ce mai sofisticate, sa-i alegeti jocuri care sa-i dezvolte tipul de gandire pe care il are. Incurajati copilul sa citeasca despre tehnologie, inscrieti-l la un curs despre electronica, oferiti-i informatii care sa-l intereseze, abonati-va la o revista de specialitate si parcurgeti-o impreuna cu el.

O spun de fiecare data - si multor parinti li se pare nedrept: daca vreti o modificare in comportamentul copilului vostru, incepeti sa faceti modificari in comportamentul vostru.

Incercati 2 seri pe saptamana sa lasati televizorul inchis, sa va jucati cu totii un orice fel de joc, sa iesiti cu totii la un spectacol, sau doar sa stati cu o carte in mana. Copilul vostru va fi tentat sa se alature acestei noi energii.

autor: pentru Desprecopii - Urania Cremene  - Toate drepturile rezervate

 Cititi neaparat: Mita si recompensa in educatia copilului / Mai multe despre psihologia copilului aici >

 Cititi acest topic de discutie foarte interesant: Fiecare copil e exceptional...in felul lui

 Va recomandam sa mai cititi:

Incepe scoala: 11 sfaturi de organizare pentru parinti

Mita si recompensa in educatia copilului

Importanta familiei in procesul de invatare

10 metode de a creste un copil rasfatat - si cum va puteti schimba abordarea asupra disciplinei copilului

Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare

Cum sa construiesc un meniu sanatos pentru copilul meu?

Copiii au nevoie de disciplina

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII