Mituri despre nou-născut: Rundă fulger cu medicii pediatri | ABC DE PEDIA, podcast marca DespreCopii&Roxana Hristianovici, Episodul 11

Mituri despre nou-născut: Rundă fulger cu medicii pediatri | ABC DE PEDIA, podcast marca DespreCopii&Roxana Hristianovici, Episodul 11 | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Atunci când bebelușul sughite, este necesar să intervenim pentru a opri acest reflex? Ce recomandări există privind poziția optimă de somn pentru bebeluși? În acest articol, ne-am propus să explorăm și să demontăm miturile despre nou-născut într-o rundă fulger de întrebări. Pentru a ne ghida, doamna Dr. Roxana Hristianovici, medic specialist în pediatrie și gazda podcastului ABCdePEDIA, a avut-o ca invitată pe doamna Dr. Iulia Balint-Boia, Medic Specialist Pediatru.

Trebuie să facem baie nou-născutului zilnic, în fiecare seară la aceeași oră?

 Este un mit că nou-născuții trebuie să facă baie zilnic la aceeași oră pentru a crea o rutină. Este recomandat să spălăm zonele genitale după schimbarea scutecului, iar restul corpului poate fi spălat o dată la două sau trei zile, fără a fi nevoie de o oră fixă pentru baie.

Atunci când bebelușul sughite, trebuie să oprim neapărat sughițul?

 Sughițul este un reflex normal la nou-născuți / bebeluși mici și nu trebuie neapărat oprit. Este recomandat să le oferim ceva de supt, deoarece acest lucru poate să-i calmeze, însă este posibil ca sughițul să nu se oprească imediat.

Bebe trebuie așteptat să plângă pentru a-și dezvolta plămânii?

 Plămânii nu se dezvoltă prin plâns, ci prin maturare în viața intrauterină suficientă, prin ieșirea zilnică la aer curat și prin respirație, râs și plâns atunci când este cazul. Ideea că plânsul ar fi necesar pentru dezvoltarea plămânilor este un mit.

Un copil care este ținut prea mult în brațe va fi răsfățat?

 Un bebeluș are nevoie de contact cu părinții, deoarece vine dintr-un mediu intrauterin în care se simțea în siguranță, ascultând bătăile inimii mamei. În primele trei luni de viață, el este mai puțin conștient de mediul înconjurător și reacționează în primul rând la simțul tactil, căutând apropierea de părinte.

Bebe are mâinile sau picioarele reci: îi este frig?

 Total neadevărat. În primele luni, circulația periferică poate face aceste zone să pară reci, dar pe măsură ce copilul crește, temperatura se va regla. Consultați un specialist dacă aveți îngrijorări.

Un bebeluș trebuie neapărat să doarmă înfășat?

 Nu, înfășarea nu este întotdeauna necesară. Uneori poate fi utilă, dar nu se mai recomandă în mod general înfășarea strânsă tradițională.

Bebelușii trebuie să doarmă pe o parte, cu un prosop rulat la spate?

 Nu, este una dintre pozițiile nesigure de somn. Recomandarea este să doarmă pe spate, cu capul întors ușor, într-o parte sau în cealaltă.

Trebuie neapărat să-i pui bebelușului căciulă după baie?

 Bebelușul nu are nevoie de căciulă după baie sau în general, dacă temperatura în casă nu este foarte scăzută. Se poate șterge pe cap și se poate usca cu un uscător.

Nu scoți copilul afară dacă bate vântul sau dacă este frig?

 Copilul ar trebui să iasă zilnic afară, cu excepția condițiilor meteorologice severe.

Vă mulțumim că ați fost alături de noi și mulțumim invitatei noastre speciale Dr. Iulia Balint-Boia, Medic Specialist Pediatru și Consultant în Alăptare acreditat IBCLC, pentru prezență. Vă așteptăm cu drag și la următorul podcast ABC DE PEDIA! Echipa DespreCopii Media & Dr. Roxana Hristianovici.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII