Semne care indică necesitatea unui aparat dentar pentru copii

Aparatul dentar pentru copii nu mai este doar o unealtă medicală; este o expresie a grijii pentru sănătatea orală și o modalitate de a promova un zâmbet frumos și sănătos încă de la o vârstă fragedă. Aparatul dentar este un dispozitiv medical utilizat pentru a corecta poziția dinților și a maxilarelor, îmbunătățind astfel estetica și funcționalitatea danturii. Acesta poate fi folosit pentru a trata diverse probleme ortodontice, cum ar fi înghesuirea dinților, spațiile mari dintre dinți, malocluzia (mușcătura incorectă) și alte anomalii dento-faciale.

Într-o lume în care îngrijirea dentară devine din ce în ce mai importantă, mulți părinți visează să vadă pe chipul copiilor lor un zâmbet care să strălucească de sănătate. Dar ce spun specialiștii în domeniu? Domnul Dr. Ștefan Ciobanu, Medic Stomatolog specializat în Stomatologie Pediatrică la DENT ESTET 4 KIDS, ne împărtășește câteva aspecte importante care ne îndeamnă să fim atenți la semnele care pot indica necesitatea unui aparat dentar pentru copii.

Hero Bg
Fish

Urmărește sfatul video

Importanța unui zâmbet sănătos încă de la vârste fragede

În primul rând, pentru a detecta semnele timpurii ale unor posibile probleme dentare, este esențial să ne uităm la dezvoltarea generală a copilului și la aspectul facial. Asimetriile faciale, fața îngustă sau gura întredeschisă în pozițiile de repaus pot fi semne că ceva nu este în regulă și ar putea indica necesitatea unui consult ortodontic cât mai devreme.

Diagnosticul precoce și tratamentul adecvat

În cadrul examinării intraorale, medicul va analiza atent poziția, forma și dezvoltarea dinților, dar și relația dintre maxilare, observând astfel dacă este cazul unor ocluzii inverse, în care există un deficit de creștere la nivelul maxilarului, o deviere funcțională a mandibulei, probleme precum absența sau prezența excesivă a unor dinți, întârzierea erupției dentare sau poziționarea anormală a unor dinți, care pot necesita intervenții precum extracția dentară.

De asemenea, se pot observa și probleme precum ocluzia deschisă, mai ales în zona anterioară, care poate fi cauzată de obiceiuri vicioase precum suptul degetului sau interpoziția limbii între arcadele dentare. Ocluzia adâncă acoperită, care este puternic influențată ereditar, poate fi, de asemenea, observată și tratată în timp util.

Evaluarea necesității unui aparat dentar la copii nu este doar despre corectarea esteticii dentare, ci și despre asigurarea unei dezvoltări dentare și generale sănătoase. Aparatul dentar poate preveni o serie de probleme, îmbunătățind astfel calitatea vieții copiilor. Pentru o copilărie fericită și un zâmbet sănătos, este important ca părinții să fie vigilenți și să acorde atenție semnelor timpurii care pot indica necesitatea unui tratament ortodontic. Consultați un ortodont pentru a stabili dacă copilul vostru are nevoie de un aparat dentar și pentru a obține recomandări personalizate nevoilor sale.

Author Dr. Ștefan Ciobanu

Medic Specialist / Ortodonție și Ortopedie Dento-Facială

Apa de gură

La dm drogerie markt, găsești tot ce ai nevoie pentru un zâmbet sănătos, iar apa de gură Dontodent Learning Effect face periajul dinților o adevărată joacă! Aceasta colorează placa bacteriană și te ajută să vezi unde trebuie să insiști la periaj.

Vezi aici
Fish

Sfaturi VIDEO din partea specialiștilor

Echipa DENT ESTET 4 KIDS este recunoscută pentru căldura și dedicarea cu care crește zâmbete sănătoase. În ultimii 14 ani, specialiștii DENT ESTET 4 KIDS au tratat și îngrijit cu succes peste 70.000 de copii, schimbând astfel percepția despre medicul stomatolog și oferind experiențe frumoase și confortabile atât copiilor, cât și părinților.

Descoperă DENT ESTET 4 KIDS aici