Cum mananc pentru a preveni osteporoza
Este o boala care progreseaza silentios ani de zile, putandu-se manifesta brusc prin fracturi.
Alimentatia corecta formeaza oase puternice, dezvolta si mentine sanatatea lor prin aportul de calciu, care ocupa un loc de prim ordin atat in prevenirea, cat si in tratamentul osteoporozei.
Laptele si produsele lactate: iaurtul, branzeturile proaspete slabe, parmezanul si cascavalul au marele avantaj de a oferi calciu impreuna cu vitamina D, cu o mareĀ biodisponibilitate, cu alte cuvinte care se absoarbe mult mai usor decat din legume.
Practic, cresterea consumului de alimente bogate in calciu poate fi realizata prin adaugarea laptelui la micul dejun peste cereale, a branzei proaspete si a parmezanului peste salate, a laptelui degresat peste fructe, seminte si nuci, dar si in omleta, prin aducerea sistematica a macaroanelor cu branza, a clatitelor cu branza si stafide sau cu urda si marar la micul dejun, prin combinarea mamaligutei cu branza cu iaurt in loc de smantana, deoarece aceasta are mai multa grasime decat calciu.
Prin combinarea fructelor congelate cu iaurtul putem obtine usor o inghetata, care sa ofere o gustare deliciosa, sanatoasa si bogata in calciu.
Pentru pranz, pastele cu legume, ravioli cu spanac, cartofii noi sau orezul integral, sufleul de broccoli pot fi servite alaturi de branzeturi proaspete si/sau parmezan ras, iar seara, salata de varza bogata in calciu, poate fi si ea presarata cu telemea rasa.
Legumele cu frunze verzi: spanacul, broccoli, varza, rucola, alaturi deĀ fasole, mazare, quinoa, germeni de grau, nuci si migdale aduc un aport crescut de calciu si fosfor, vitamina C si K, magneziu, zinc, fluor si fier, toate participand la mineralizarea osoasa, la formarea tesutului conjunctiv de suport, la reglarea si optimizarea functionarii enzimelor implicate in procesul de remodelare osoasa.
Dr. Anamaria Iulian,
medic si psihoterapeut
Food Psychology Coach