Beneficiile condimentelor in alimentatie

Beneficiile condimentelor

Beneficiile condimentelor

  • Condimentele inseamna mai mult decat a gati alimentele cu gust minunat. Studii recente arata ca, condimentele pot promova sanatatea si bunastarea printr-o serie de actiuni care au efect anti-imbatranire si inhibare a bolilor degenerative. Dieta vegetariana atat de des asociata cu starea buna de sanatate si lipsa bolilor se bazeaza foarte mult pe utilizarea de condimente.

Condimentele inseamna mai mult decat a gati alimentele cu gust minunat. Studii recente arata ca, condimentele pot promova sanatatea si bunastarea printr-o serie de actiuni care au efect anti-imbatranire si inhibare a bolilor degenerative. Dieta vegetariana atat de des asociata cu starea buna de sanatate si lipsa bolilor se bazeaza foarte mult pe utilizarea de condimente. Dar nu trebuie sa fii un vegetarian pentru a obtine beneficii uimitoare de sanatate odata cu placerea aromelor.

Iata ce proprietati au urmatoarele condimente:

Cardamonul - Un membru al familiei ghimbirului, cardamonul este un condiment antic, nativ din India. Acesta este utilizat la nivel mondial in deserturi, legume, curry si mancaruri  cu orez. Aceste seminte aromate contin un ulei care ajuta la stimularea digestiei si ameliorarea flatulentei. Pentru a ajuta la ameliorarea indigestiei, se amesteca un pumn de seminte zdrobite intr-o jumatate de cana de apa, cu putina radacina de ghimbir. Aduceti la foc mic, dupa care se adauga un pic de lapte cald si miere.

Scortisoara - Acest condiment care "incalzeste" este luat din scoarta interioara uscata a unui copac tropical pentru a forma asa numitele "bete de scortisoara" folosite la gatit. Este un ingredient comun in pasta de dinti, apa de gura si guma de mestecat. Este de asemenea, o prezenta constanta in dulciuri traditionale, prajituri si deserturi, precum si mai multe feluri de mancare savuroasa. Scortisoara aduce beneficii sanatatii, inclusiv stimuland productia de eugenol, care este utilizat pentru a ameliora durerea si cinnamaldehida, care are proprietati sedative. De asemenea, este util pentru imbunatatirea circulatiei, are proprietati anti-inflamatorii si subtiaza sangele. Cercetarile arata ca ar putea reduce nivelul de zahar din sange si astfel poate fi util in tratamentul diabetului de tip 2. Acesta este un condiment delicios si parfumat.

Chimenul - chimenul dateaza din vremea Vechiului Testament, originar din Marea Mediterana, dar actualmente cultivat in India, China, Indonezia si Japonia. Este un membru al familiei morcovului si arata si miroase aproximativ (insa mult mai slab) a seminte de chimion. Este utilizat in mod traditional in bucataria din Asia si Orientul Mijlociu pentru curry, chilli, tocane si paine. Este o buna sursa de fier si mangan si este facut parca pentru a ajuta digestia si balonarea.

In multe tari din nordul si estul Europei (printre care si Romania) nu se face o distinctie clara intre cele doua condimente cu aspect atat de asemanator, insa totusi atat de diferit - chimen/chimion, cel mai adesea chimionul fiind numit chimen asociat cu un epitet geografic. Chimen roman:  rimskij tmin in ruseste,  roomankumina in finlandeza,  rimsky kmin in ceha . La fel, chimen oriental, egiptean sau turcesc:  chimion turcesc in romana,  orientalske kumin in slovena,  egyiptomi komeny in maghiara - nu trebuie confundat cu secarica!

Ghimbirul - Datand de peste 5000 de ani, ghimbirul este un ingredient esential pentru gatit in Asia si India. De asemenea, este frecvent utilizat pentru a aroma prajituri, biscuiti si deserturi. Ghimbirul contine antioxidanti si astfel poate ajuta la protejarea impotriva bolilor. Va poate ajuta la spasme, calmeaza si reduce flatulenta in sistemul digestiv. Este un tratament excelent pentru greata asociata cu raul de miscare, sarcina si mahmureala. Ceaiul de ghimbir poate fi facut prin adaugarea catorva felii de ghimbir taiat in apa fierbinte. Incercati sa mestecati o bucata mica de radacina pentru a calma probleme digestive. specialistul raspundeMai cititi: Uleiul esential de ghimbir si Ghimbirul

Turmericul/ Curcuma - Acest condiment da aroma in pudra de curry si are o culoare galbena profunda. Extrem de bogat in antioxidanti, cercetatorii au descoperit ca acesta poate ajuta in lupta impotriva cancerului. Turmericul contine compusi antiinflamatori extrem de eficienti, numiti curcuminoids. Studiile arata ca acesti compusi pot ajuta la prevenirea bolii Alzheimer si inflamatiilor articulare. Utilizarea: in supe, curry si tocane.

Oregano - Atunci cand cereti oregano suplimentar pe felia de pizza, nu cereti doar un supliment de aroma, Oregano este de asemenea o sursa majora de timol si carvacol - doi agenti antibacterieni care lupta impotriva infectiei - oregano contine de patru ori mai multi antioxidanti decat afinele. Ca si cimbrul, ii este usor sa creasca in stratul cu mirodenii, si adauga aroma traditionala la orice fel de mancare daca-l utilizati proaspat sau uscat.

Cimbrul - Recent, oamenii de stiinta au descoperit ca uleiul esential de cimbru este unul dintre cei mai potenti agenti antibacterieni, reusind anihilarea bacteriilor rezistente la meticilina (MRSA), precum stafilococul auriu, bacterii extrem de dificil de tratat, si potential cauzatoare de moarte.


 
Forumuri recomandate la Supereva

 Super Sanatate >>

Despre sanatatea familiei mai cititi

  • 10 probleme jenante ale pielii  si remediile lor
  • Cauzele genetice ale depresiei
  • Boala Lyme (Borelioza)
  • Infectiile transmise de animalele de companie (de casa)
  • Importanta protejarii copiilor de fumatul pasiv
  • Concediul de vara al familiei, sfaturi si recomandari de sanatate
  • Muscaturile de paianjen si scorpion
  • Telefonul mobil in atentie
  • Gripa porcina: sfaturi pentru parinti
  • Canicula: sfaturi de urmat pe timp de canicula
  • Totul despre alergii
  • Alergenii din jurul nostru
  • Infectia cu e.coli
  • Arsurile solare, tratamente la indemana
  • Ai grija cu cine iti lasi copiii acasa!
  • Anemia pernicioasa
  • Botulismul si masurile de prevenire
  • Terapia Bowen
  • 10 sfaturi pentru a evita raceala si gripa
  • Locuri unde se ascund microbii in casa
  • Intoxicatia cu ciuperci: semne si tratament
  • Durerile abdominale - ghid de semne si simptome
  • 12 riscuri ale abuzului de alcool
  • Pestele si continutul sau de mercur
  • Cauzele exterioare ale depresiei

    Familia Verde (interesata de problemele si dilemele ecologice ale prezentului)

  • ✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

    Comentarii vizitatori

    Citeste toate comentariile

    Ce sentimente ti-a produs acest articol?

    Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

    Scrie un comentariu

    Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

    Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

    DA (este întrebare)
    NU (nu este întrebare)


    Cod:

    Ai o întrebare pentru alte mămici?
    ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII