Ce stim despre antibitiotice?

Ce stim despre antibitiotice?

Ce stim despre antibitiotice?

  • In fiecare an orice familie se confrunta cu micile raceli, guturaiuri sau dureri in gat. Cand isi duc copilul la doctor pentru una din aceste simptome, multi parinti se asteapta la prescrierea unor antibiotice (in special in Romania. Vor fi totusi surprinsi, poate chiar suparati daca se vor intoarce acasa cu mana goala, si asta deoarece orice parinte doreste sa-si vada copilul cat mai grabnic insanatosit. Si totusi, pediatrul copilului dvs. in mod sigur va face un mare bine prin a nu prescrie un antibiotic atunci cand nu este cazul.
Cum actioneaza antibioticele?

Antibioticul a fost pentru prima oara folosit in 1940 si reprezentat un mare progres in medicina. Dar  abuzul de antibiotice a dus la dezvoltarea unor bacterii mult mai rezistente care, in cele din urma n-au mai raspuns la tratament. In afara de acest lucru, un copil care urmeaza un tratament cu antibiotice atunci cand nu este necesar risca ca organismul sau sa se confrunte cu  unele reactii adverse, cum ar fi problemele stomacale sau diareea.

Pentru a intelege cum functioneaza antibioticul, va trebui sa intelegem cele doua tipuri de germeni care duc la imbolnaviri: bacteriile si virusii. Desi unele bacterii si virusi pot duce la imbolnaviri asemanatoare din punct de vedere simptomatologic, felul in care aceste doua organisme se inmultesc si provoaca boala  este total diferit.

Bacteriile sunt organisme vii formate dintr-o singura celula. Ele cauzeaza boala prin invadarea unui organsim uman sanatos sau a celulelor animalelor, ducand la producerea toxinelor sau multiplicandu-se –ceea ce va rezulta in dereglarea proceselor normale din organism. Antibioticele au efect impotriva bacteriilor deoarece ele actioneaza prin distrugerea acestor organisme vii prin stoparea cresterii si inmultirii acestora. In general acest lucru se produce prin distrugerea peretelui protector al bacteriilor.

Virusii nu sunt organisme vii- ei sunt colectii de molecule care pot trai si  inmulti doar  dupa ce au invadat alte celule vii. Unii virusi pot fi respinsi de sistemul de aparare al organismului inainte ca boala sa se poata produce, dar  pentru altii,cum ar fi virusii ce produc gripa  sau varsatul de vant, nu se poate face nimic. Deoarece nu sunt organisme vii si nu contin pereti celulari,virusii nu rapund la tratamentul cu antibiotice.

Racelile sau bolile virale nu se trateaza cu antibiotice

Daca vom incerca sa tratam racelile sau alte boli virale cu ajutorul antibioticelor, nu numai ca nu vom reusi acest lucru, ci putem intampina de asemenea si o reactie adversa periculoasa: cu timpul, acest obicei  va ajuta la crearea unei rezistente mai mari a bacteriilor, numita rezistenta bacteriala.

Riscul de pierdere a imunitatii

Cand un copil bolnav ia prea des antibiotice fara un motiv intemeiat-bacteriile pozitive ce exista in mod  natural in organismul copilului vor fi “sterse” automat impreuna cu cele  negative. Bacteriile rezistente, capabile sa cauzeze boli atunci cand sunt in numar mare, pot supravietui si incepe sa se inmulteasca. Aceasta va face ca tratamentul cu antibiotice sa actioneze mai greu atunci cand copilul va fi intr-adevar bolnav din cauza unor infectii bacteriale.

Bacteriile devin tot mai rezistente

Bacteriile, care mai demult  raspundeau tratamentului cu antibiotice, au devenit din ce in ce mai rezistente. Printre acestea, cele mai greu de tratat au devenit cele care cauzeaza pneumonia, infectiile tractului urinar, multe din otitele medii, infectiile dermatologice si meningitele.

Cum sa evitam abuzul de antibiotice?

Atunci cand copilul este bolnav, trebuie sa luati cateva masuri de siguranta  inainte de a trece la administrarea antibioticelor.

Aceasta va minimaliza si riscul cresterii rezistentei bacteriilor:

  • cereti sfatul medicului: va trebui sa lasati ca bolile virale sa-si faca de cap, tocmai de aceea este neaparat nevoie sa va consultati cu medicul pediatru despre boala.
  • puneti intrebari in cabinetul dr.: este necesar sa intrebati ce a cauzat boala copilului dvs.:o bacterie sau un virus?
  • Discutati despre riscurile si beneficiile antibioticelor.

Un studiu recent ne arata ca mai mult de 80% din otitele medii se vor vindeca de la sine fara ajutorul antibioticelor (multe din ele sunt probabil infectii virale). Aceasta inseamna ca, in functie  de simptomele bolii si un examen amanuntit, doctorul va fi in masura sa decida daca va trebui sa se mai astepte 1-2 zile pentru a se urmari evolutia bolii,in loc sa se treaca imediat la prescrierea de antibiotice.

Cereti pediatrului sa va sfatuiasca in legatura cu tratarea simptomelor-dureri in gat, rinoree sau nas infundat- pentru a usura suferinta copilului dvs. si fara a folosi antibiotice.

Folositi medicatia doar dupa prescriptia medicului

Antibioticele dau rezultate doar atunci cand sunt luate fara intreruperi si exact pe perioada prescrisa de medic-si poate sa dureze ceva mai mult timp pana sa-si faca efectul-asa ca sa nu va asteptati ca boala copilului sa dispara dupa prima doza de antibiotic. Majoritatea copiilor au nevoie de 1-2 zile pentru a se simti mai bine. De asemenea, nu administrati copilului antibiotic mai mult timp decat i s-a reomandat.

Si cel mai important lucru
Niciodata nu folositi antibiotice pe care le aveti in casa de mai mult timp-termenul lor de valabilitate fiind foarte mic (maximum 2 saptamani). Niciodata nu dati (luati) antibiotice care au fost prescrise altui membru al familiei-mai ales deoarece dozele pentru copii si adulti variaza (in functie de greutate corporala etc). Este o idee cat se poate de proasta sa pastrati antibioticele pentru “alta data”. Orice cantitate de antibiotic ramasa trebuie aruncata imediat ce copilul (bolnavul) a terminat doza  prescrisa de medic.

Sfatul de la Desprecopii

Si inca un sfat: daca medicul de familie prescrie copilului pentru orice guturai antibiotice - e cazul sa il schimbati ! Acesti medici sunt iresposabili.

 Tot despre medicamente mai cititi:

Medicamentele destinate controlului durerii, cele pentru calmare si somn, dar si medicamentele care ar trebui sa fortifice organismul, cum sunt mineralele si vitaminele, au potentialul sa dezechilibreze organismul daca dozele recomandate de medic sunt depasite sau, mai rau, daca sunt administrate fara supraveghere si recomandare medicala.

autor: Echipa Desprecopii.com, Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate (c) 2009

 La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com

 Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 15:

  1. chiscan geta
    chiscan getatrimis la 23/10/2012

    eu traiesc in spania de 8 ani iar aici medicii nu recomanda antibiotice daca nu exista o infectie am 2 fetite si mereu le _am tratat cu medicina naturista niciodata cu antibiotic si sunt ok deci va recomand medicina naturista

    Raspunde la acest comentariu
  2. anca
    ancatrimis la 14/2/2012

    si eu i-am dat antibiotic 5 zile la fetita mea de 9 luni dar mi la prescris medicul avea o raciala de 2 saptamani si pana la urma sa adeverit a fi rosu in gat.dar vad ca tot nu i-a trecut azi merg cu ea din nou la medic

    Raspunde la acest comentariu
  3. anca
    ancatrimis la 16/2/2011

    acum ca citesc comentariile voastre sunt cam dezamagita ca i-am dat antibiotic la bebelusa mai bine incercam altceva,dar medicii astia nu i-ti dau alta varianta de-a alege.oricum daca nu ii trece am sa optez pentru un alt medicament dar NU ANTIBIOTIC

    Raspunde la acest comentariu
  4. trefas felicia
    trefas feliciatrimis la 15/6/2008

    si noi suntem in situatii asemanatoare nas infudat mucozitate ambudeNTA ,RACELI FF DESE SI MULTE MEDICAMENTE MAI ALES CA BAIETELUL NOSTRU ARE SINDROMUL DOWN NU SUNT SARBATORI PE CARE SA LE PETRECEM FARA A MERGE MAI INTAI LA DOCTOR ANTIBIOTICE, ANTIBIOTICE

    Raspunde la acest comentariu
  5. andreea
    andreeatrimis la 6/2/2008

    sunt CONTRA antibioticelor.. baietelului meu( la 8 luni) i s-a prescris antibiotic odata iar dupa 3 saptamini iar . e vb de augmentin. pentru bronsiolita. prea cu usurinta se dau aceste antibioticedar nimeni nu ia masuri

    Raspunde la acest comentariu
  6. daniela
    danielatrimis la 7/2/2007

    ar trebui citit de toata lumea nu numai de mamici.dar in special de ele,cu prea mare usurinta se da antibiotic in aproape orice ar trebui sa ne gandim la ele numai cand e nevoi strica de ele,nu e de mirare ca acum se dau doar cu reteta,asa ar si trebui doar in caz de urgente sa se faca exceptii si sa fie eliberate fara retetaeu ii dau fetitei mele OSCILOCOCCINUM preventiv si pot sa spun ca e chiar eficient nu am avut probleme cu ea,o doza la 1-2saptamani

    Raspunde la acest comentariu
  7. Monica Boev
    Monica Boevtrimis la 7/1/2007

    in Bucureºti lucrurile mai stau cum mai stau privind prescripþia antibioticelor, dar în Galaþi, oraºul unde mã aflu, e la mare putere. Una -douã, toate mamele dau antibiotic copilului, ba mai mult, o mãmicã cu gemeni a dat ºi geamãnului antibiotic preventiv dupã ce se îmbolnãvise celãlalt copil. Atenþie, mãmicilor, lãsaþi mãcar 1-2 zile organismul copilului sã lupte, altfel nu va putea niciodatã sã-ºi formeze sistemul imunitar! Se pot folosi antipiretice, asociate dacã este febra mai mare, dar nu intraþi în panicã. Vorbiþi cu medicul, dar nu exageraþi faptele! Nu spuneþi cã nu-i scade febra cu nimic dacã nu aþi încercat încã totul. Asociaþi paracetamol cu ibuprofen. (ex. Panadol cu Nurofen)

    Raspunde la acest comentariu
  8. ANCA
    ANCAtrimis la 7/11/2005

    Detest pediatrii care,prescriu cu prea mare usurinta antibiotice bebelusilor,chiar daca acesti pediatrii,sunt de peste ocean.Orice medic ar trebiu,sa se gindeasca mai intii la viitorul bine al bebelesilor.

    Raspunde la acest comentariu
  9. Gabrielle
    Gabrielletrimis la 8/7/2005

    Foarte interesant subiectul...dar din pacate realitatea e cea descrisa...aproape toti doctorii la orice raceala....prescriu antibiotice...asa ca de multe ori nu-i mai viitezi si faci tu pe doctorul...si nu e bine nici asa....Multumesc ca existati.

    Raspunde la acest comentariu
  10. dan durus
    dan durustrimis la 24/6/2005

    Exista niste pastile pe baza de propolis, deosebit de eeficiente la copii, atat preventiv cat si la debutul racelii (baietelul meu nu lua tinctura de propolis dar ii plac foarte mult aceste pastil cu propolis)

    Raspunde la acest comentariu
  11. izabela
    izabelatrimis la 10/2/2005

    Fetita mea are acealsi simpome (cu nas infundat, mucozitati, febra mica pana in 38) de fiecare data cand ii iese cate un dinte sau o masea. Asa ca mai gandeste-te inainte de ai da antibiotice1

    Raspunde la acest comentariu
  12. nicoleta
    nicoletatrimis la 22/11/2004

    Cred ca pentru racelile bebelusilor ar fi mai indicat un tratament homeopat. Este un tratament pe baza de plante. Daca medicul dv. nu cunoaste astfel de taratamente, cereti un bilet de trimitere la un medic homeopat.

    Raspunde la acest comentariu
  13. DANIELA
    DANIELAtrimis la 20/11/2004

    AM UN BAIETEL DE 11 LUNI. AM SCHIMBAT TREI MEDICI DE FAMILIE SI AM CONSULTAT IN TOTAL, IN PARALEL DE FIECARE DATA, CCA 5-6 MEDICI. TOTI, ABSOLUT TOTI, PENTRU FAPTUL CA II CURGE NASUL, FARA SA TUSEASCA SAU SA NU MANANCE, MI-AU PRESCRIS ANTIBIOTIC. MOTIVELE AU FOST : SA PREVENIM COBORAREA CATRE PLAMANI A RACELII; SA NU LASAM COPILASUL SA SE CHINUIE DIN CAUZA NASULUI INFUNDAT ETC. LA MOMENTUL DE FATA EU NU STIU NICI UN TRATAMENT PENTRU O RACEALA VIRALA PE CARE SA I-L POT DA COPILULUI MEU. sUNT DE-A DREPUL DISPERATA NU STIU CE SA MAI FAC SI PE CINE SA MAI INTREB. sPECIFIC CA AM CONSULTAT MEDICI COTATI CA FIIND CEI MAI BUNI. CE POT FACE EU IN CAZUL ACESTA? MA APUC SA URMZ MEDICINA?

    Raspunde la acest comentariu
  14. Doina Dumache
    Doina Dumachetrimis la 19/3/2004

    Am un nepotel de doua luni si jumatate.Are nasul infundat si o secretie nazala abundenta.Nu face febra dar nasul ii creaza un disconfort si se tot ineaca.Ii fac instilatii cu ser fiziologic si ii aspir bine nasul.Ce pericol implica aceasta stare a copilului si ce sfaturi imi dati.Multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  15. Georgiana PARSCHV
    Georgiana PARSCHVtrimis la 3/10/2002

    Am un baietel in varsta de 2 ani si opt luni care atunci cand raceste face laringita din acest motiv am ajuns sa-i administrez antibiotic cand raceste pentru a evita o criza de laringita. Daca face laringita trebuie internat in spita,iar mediacmentele administrate acola sunt mult mai puternice (hidrocortizon,2 feluri de antibiotice ). Ce recomandari imi puteti face in acest sens ? Multumiri anticipate .

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII