Dieta Montignac: reguli, faze, meniuri si grupuri de suport

Dieta Montignac -  reguli, faze, meniuri si grupuri de suport

Dieta Montignac - reguli, faze, meniuri si grupuri de suport

  • Dieta Montignac este o dieta a carei principii au fost stabilite de un dietetician francez, Michel Montignac. Dieta este extrem de populara in Europa si are la baza cercetarile sale in domeniul indexului glicemic al alimentelor. Iata care sunt regulile dietei Montignac, care sunt meniurile propuse de Montignac dar si care sunt cele mai active grupuri de suport virtual ale acestei diete.
despre dieta Montignac veti citi
Principii de baza pentru dieta  Montignac
Meniu pentru Faza I - Dieta Montignac
Alimente sub supraveghere  in dieta Montignac - faza a II-a
Grupuri de suport pentru Dieta  Montignac
Retete Montignac 

 

Principii de baza pentru dieta Montignac

Teoria caloriilor este falsa
Primul lucru pe care il dieta Montignac este sa desfiinteze teoria caloriilor. Michel Montignac considera teoria caloriilor o pacaleala, o ipoteza simplista si lipsita de fundament real. Autorul explica ca teoria caloriilor presupune ca scaderea necesarului caloric de la 2500 la 2000 de calorii va duce automat la o scadere in greutate. Dupa aceasta scadere in greutate, orice crestere a aportului caloric va duce la ingrasare, iar pentru a slabi mai mult va fi nevoie de mai putine calorii. De aici apare binecunoscutul "efect yo-yo" al curelor de slabire - slabire urmata de ingrasare rapida. Daca organismului i se vor da acum doar 2000 de calorii el va stoca 1700 ca energie si restul de 300 ca grasimi. Efectul dupa un timp va fi opus celui scontat. Cu toate ca vom manca mai putin, ne vom ingrasa.

Glucide bune si glucide rele
Autorul clasifica alimentele dupa indicele lor glicemic. Indicele glicemic este un indicator care arata puterea glicemica a alimentelor. Autorul ne ofera in cartea lui si un tabel cu indicele glicemic al alimentelor. Alimentele se impart conform acestui tabel in glucide bune - alimente cu un indice glicemic mai mic de 60 si glucide rele - alimente cu indicele glicemic peste 60. Glucidele rele sunt cele care produc o crestere mare a nivelului glucozei din sange. Printre ele se numara porumbul, faina alba, orezul rafinat si cartoful.

Glucidele bune sint considerate cele cu indice glicemic 50, sau mai mic, restul sint glucide rele si sint interzise complet. Atentie la unele alimente cu indice glicemic mic, care sint totusi interzise, fiind glucido lipidice (de ex. alunele)

Cititi neaparat:
Greseli frecvente in cura de slabire
Mituri false despre diete

Grasimile bune si grasimile rele
Michel Montignac face si o clasificare a lipidelor in functie de natura lor, in lipide bune si rele. Lipidele rele sunt de fapt cele responsabile in general pentru excesul de colesterol. Exemple de lipide bune sunt cele continute in uleiurile vegetale si peste gras, iar cele rele sunt, spre exemplu, cele din carne, mezeluri, unt si branza. Autorul recomanda sa limitam consumul lipidelor rele.

Cat mai multe fibre
Dieta Montignac incurajeaza consumul de fibre (substante continute in general de leguminoase, fructe si cereale, cu rol in reglarea digestiei). Fibrele au rolul de a impiedica absorbtia lipidelor si de a regla tranzitul intestinal. Dieta Montignac are la baza cercetarile sale in domeniul indexului glicemic al alimentelor. Indexul il puteti gasi aici.

 

Meniu pentru Faza I - Dieta Montignac

Micul dejun
Michel Montignac ne propune doua variante de mic dejun, mic dejun lipidic si mic dejun glucidic.

Micul dejun glucidic
Acest mic dejun consta in glucide bune si este caracterizat de absenta oricarui lipid. Acesta este micul dejun recomandat, pentru a capata energie pentru intreaga zi. Un mic dejun glucidic cuprinde:

un fruct (mancat cu 30 minute inainte de restul mesei)
cereale complete (integrale, nerafinate)
paine neagra sau integrala
branza de vaci cu 0% grasime
cafea fara cofeina sau ceai slab
lapte cu 0% grasime
indulcitor sintetic
Micul dejun lipidic

Acest mic dejun consta in proteine si lipide si este recomandabil atunci cand sunteti plecati de acasa, fiind mai usor de procurat. Micul dejun proteino-lipidic este compus din:

oua
sunca, carnati sau jambon
branza
cafea fara cofeina sau ceai slab
smantana
Pranzul
Pranzul va fi intotdeauna de natura proteino-lipidica. Pranzul poate fi compus din:

cruditati si legume permise
branza
peste
carne
Cina
Michel Montignac ne propune doua variante de cina, cina proteino-lipidica si cina pe baza de glucide bune.

Cina glucidica
Acest tip de cina consta in glucide bune si este caracterizata de absenta oricarei lipide. O cina glucidica cuprinde:

un fruct (mancat cu 30 minute inainte de restul mesei)
supa de legume (integrale, nerafinate)
orez integral, neprelucrat, cu sos tomat
salata, cruditati, legume
branza de vaci cu 0% grasime
Cina proteino-lipidca

Acest tip de cina va fi perfect asemanatoare cu pranzul, fiind compusa din proteine si lipide, fara sa contina glucide. Cina proteino-lipidica este compusa din:

oua
sunca, carnati sau jambon
branza
cafea fara cofeina sau ceai slab
smantana

Alimente sub supraveghere in dieta Montignac - faza a II-a

Zaharul
Zaharul este in continuare considerat un produs periculos si prin urmare trebuie sa va obisnuiti cu ideea de a-l suprima din alimentatie. Este ideal sa fiti inflexibili in privinta zaharului, sa nu cedati in fata unei bucati de zahar in cafea sau a unui strop de zahar din crema de iaurt. Zaharul este considerat de Michel Montignac otrava si trebuie tratat ca atare, in cazul in care doriti sa va tineti de acest regim.

Painea
La nivelul micului dejun, in cazul in care alegeti un mic dejun glucidic, trebuie sa consumati numai paine neagra sau integrala. In schimb, daca dupa 3 luni, nu prea va mai surade branza de vaci cu 0% grasime se poate inlocui cu margarina de masa sau unt dietetic. La fel si in cazul laptelui, este indicat sa consumati lapte total degresat. Daca nu il aveti la indemana (sunteti de pilda intr-o calatorie) puteti sa il inlocuiti cu smantana sau lapte gras. La pranz, regula de aur care trebuie respectata este in continuare: "Fara paine!".

Fainoasele
Chiar si in faza a II-a, dieta Montignac trateaza cu dispret cartofii, orezul prelucrat, pastele albe si porumbul, ele fiind vinovate de obicei pentru cresterea in greutate si creand conditii favorabile cresterii in greutate, atunci cand sunt amestecate cu lipidele. Totusi, din cand in cand, se poate sa consumati o portie medie de cartori prajiti, incercand insa sa eliminati efectul ei nociv prin combinarea cu o salata de cruditati, avand un continut crescut de fibre. Totusi, atunci cand alegeti sa va hraniti cu glucide rele, trebuie sa stim ca acestea vor trebui sa fie scazute din alta parte - bautura sau desert.

Fructele
Dieta Montignac mentine regulile legate de fructe din faza I si in faza a II-a. Fructele trebuie consumate exclusiv pe stomacul gol.

Deserturile
In faza a II-a, dieta Montignac va permite sa va bucurati de deserturi, in anumite limite. Daca va plac prajiturile, obisnuiti-va sa le consumati pe cele mai usoare: cele care contin cea mai putina faina si cel mai putin zahar. Cele preferate de dieta Montignac sunt spumele, cum ar fi de pilda spuma de ciocolata si cremele, cum este crema fondanta cu ciocolata amaruite.

Alcoolul
Toate bauturile alcoolice ar trebui sa faca obiectul unei gestiuni separate. Se pot bea bauturile alcoolice interzise cu desavarsire in faza I de dieta Montignac, dar in anumite limite. Ca aperitiv, luati mai degraba un pahar de vin sau sampanie decat whisky sau gin, pentru ca abaterea este mai mica. Un whisky reprezinta echivalentul in alcool al unei jumatati litru de vin rosu. O alta recomandare data de dieta Montignac este sa consumati cat mai putin alcool in timpul mesei si sa nu beti apa atunci cand beti vin.

Cafeaua
Si in faza a II-a singura cafea recomandata este cea fara cofeina. In masura in care ati reusit sa eliminati oboseala brusca datorata hipoglicemiei si stomacului ingreuiat, nevoia de cafea va disparea complet. Renuntarea la cofeina este la fel de binevenita, dupa parerea lui Michel Montignac, ca si renuntarea la nicotina.


   Grupuri de suport pentru Dieta Montignac

- MONTIGNAC - STIL DE VIATA, NU DIETA - 182

- MONTIGNAC - STIL DE VIATA, NU DIETA - 181

- MONTIGNAC - STIL DE VIATA, NU DIETA - 180

- MONTIGNAC - STIL DE VIATA, NU DIETA - 179

- MONTIGNAC - STIL DE VIATA, NU DIETA - 178

- MONTIGNAC - STIL DE VIATA, NU DIETA - 177

- MONTIGNAC - STIL DE VIATA, NU DIETA - 176

- MONTIGNAC - STIL DE VIATA, NU DIETA - 175

Retete Montignac aici (1),(2),(3)

Fie ca este vorba despre dieta Atkins, dieta South Beach, sau dieta no-carb, reclamele de la televiziune si librariile sunt pline cu noi diete care va promit o sanatate de fier. Din nefericire, multe dintre dietele  populare in prezent implica riscuri ascunse pentru sanatate, despre care se vorbeste prea putin si din cauza carora urmarea lor devine evident, nerecomandabila. Va asteptam pe forumul Femina intim - unde veti gati cele mai multe grupuri de suport dedicate dietelor, de pe internetul romanesc.

autor: Desprecopii.com, Toate drepturile rezervate - desprecopii.com (c) 2013

 Femina Intim ...
Intre noi femeile. Cosmetice, diete, tampoane, dileme intime.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII