Incerci să concepi un bebe dar nu reușești? Poate ar trebui să revizuiesti ce mănanci

Incerci sa concepi un bebe dar nu reusesti? Poate ar trebui sa revizuiesti ce mananci

Incerci să concepi un bebe dar nu reușești? Poate ar trebui să revizuiesti ce mănanci

Încerci să concepi un copil și nu reușești? Poate ar trebui să îți revizuiești dieta. Dacă ești supraponderală sau subponderală - adică prea grasă sau prea slabă - atingerea unei greutăți sănătoase este unul dintre cei mai importanți pași pe care îi poți face pentru a-ți stimula fertilitatea.

→ Iată care este legătura între greutatea corporală a unei femei și șansa ei de a rămâne însărcinată, precum și influența semnificativă a alimentației.

veti citi
Încerci sa faci un copil si nu reusesti sa vezi un test de sarcina pozitiv? Ar trebui poate sa iti revizuiesti alimentatia
Greutatea si zona de fertilitate
Carbohiratii, proteinele si fertilitatea
Cum sa iti pregatesti corpul pentru a avea un copil sanatos

Încerci sa faci un copil si nu reusesti sa vezi un test de sarcina pozitiv? Ar trebui poate sa iti revizuiesti alimentatia

Unul din 8 cupluri are dificultăți sa conceapa un bebe - si de aceea, problema infertiltitatii este una reala la nivel national si international.

Medicii nutritionisti intalnesc tot mai multe cupluri care sunt intre anii  30 și 40 de ani care încearcă să rămână însărcinati și vor să se asigure că obiceiurile lor alimentare îi ajută in cresterea șanselor de concepție și susținerea unei sarcini sănătoasă.

Dar ce legatura este intre o alimentatia sanatoasa si conceperea unui bebe?

Cea mai mare parte din ceea ce știm despre efectul nutriției asupra fertilității este din rezultatul unui studiu facut in SUA. Studiul „dieta fertilității” a urmarit aproape 18.000 de femei care încercau să conceapă și le-au fost urmărite obiceiurile de nutriție și stil de viață de-a lungul a opt ani.

Femeile au urmat o dietă incluzând o mulțime de alimente pe bază de plante, cum ar fi legume, fructe, cereale integrale și fasole, precum și alimente bogate în proteine, grăsimi sănătoase și un pic de lapte cu grăsimi complete.

Cercetătorii au observat că un anumit tip de alimentație a fost legat de un risc de 66% mai mic de infertilitate bazat pe probleme de ovulatie și un risc de infertilitate cu 27% mai mic din alte cauze. În timp ce acest studiu nu arată cauză și efect, ne oferă câteva informații valoroase despre nutriție și fertilitate.

Greutatea si zona de fertilitate

Dacă esti supraponderala sau subponderala (adica prea grasa sau prea slaba) - trecerea la greutate sănătoasă este unul dintre cei mai importanți pași pe care îi puteți face pentru a-ti stimula fertilitatea.

Se pare că există o „zonă de fertilitate” pentru greutate. Pentru a obține indicele de greutate  (BMI) - iata mai jos cum il poti calcula. 

Indicele masei corporale (body mass index - BMI) este folosit in medicina pentru a determina riscul unei persoane de a dezvolta boli pe fondul greutatii prea mici ori prea mari. Totusi, acesta este o aproximare si nu masoara procentul de grasime din corp.
Formula folosita este una simpla: greutatea (kg)/inaltime (m)2. De exemplu: o femeie cu greutatea de 55 kg si 1,65 m, va avea un IMC de 55/(1,65 x 1,65) = 55/2,7225 = 20,2

In prezent, definesc BMI-ul normal ca fiind intre 18.5 si 24.9.

Daca esti supraponderala, pierderea între 5 și 10 la sută din greutatea respectivă poate avea o crestere a fertilitatii. 

Citeste mai multe detalii aici Pierderea in greutate si fertilitatea unei femei

Aproximativ 75 la sută dintre femeile supraponderale care se luptă cu fertilitatea au sindromul ovarului polichistic (PCOS), de aceea este important să fii verificat de către medicul tău pentru rezolvarea și / sau administrarea problemelor de sănătate.

De asemenea, bărbații trebuie să urmeze un plan alimentar sănătos și să ajungă la o greutate sănătoasă pentru a stimula fertilitatea. Fiind supraponderal poate avea un impact negativ asupra nivelului de testosteron, a numărului de spermatozoizi și a motilității.

Carbohiratii, proteinele si fertilitatea

Au fost cateva stiri in presa straina care sugerează că alimentatia cu conținut scăzut de carbohidrați si multe proteine creste fertilitatea.  Insa nu sunt date confirmate de studii. Drept urmare, nu știm suficient despre efectul acestui timp de alimentatia pentru a o recomanda in mod special in perioada de pre-concepție. În plus, exagerare cu proteina animală probabil nu este benefica pentru sanatate  - la modul general.

Studiul „dietei fertilității” a descoperit că infertilitatea cauzata de probleme ale ovulatiei este cu aproape cu 40% mai mare la femeile care consuma multe proteine de origine animală.

Potrivit Hillary Wright, dietetician american - Corpul folosește nutrienți din alimentele vegetale pentru a neutraliza efectele expunerii toxice, inflamației și multe altele, așa că trebuie consumate cu precadere in timpul pre-concepției și nu numai. "

Cercetătorii care au studiat rezultatele studiului au descoperit că, cu cât femeile mananca carbohidrați cu absorbție rapidă, precum pâine albă, orez alb, cartofi și dulciuri, - cu  atât riscul lor de infertilitate prin lipsa ovulatiei este mai mare.

Citeste si Tulburarile de ovulatie: cauze si efecte

Ei au observat, de asemenea, că consumul de carbohidrati cu absorbție lentă, cum ar fi legume, cereale integrale, fasole și linte poate oferi un stimul fertilității. Ca bonus suplimentar, o dietă bogată în fibre reduce riscul de apariție a diabetului gestațional.

Wright sfătuiește femeile care isi doresc un bebe să consume carbohidrații din alimente integrale în porții mai mici. Recomandă să aveti jumătate din farfuria la fiecare masă cu legume fără amidon, un sfert de alimente bogate în proteine ​​și un sfert de carbohidrați bogati în fibre si cu niște grăsimi sănătoase.

Cunsumul mai multor legume, leguminoase, cereale integrale, fructe, nuci și semințe înseamnă mai multe fibre și produse fitochimice în dieta ta ajutând la gestionarea greutății, la îmbunătățirea sănătății și la stimularea fertilității.

Ad-Extra3:

Trebuie să trecem la lapte integral?

În studiul „dieta fertilității”, consumul de la una la două porții de produse lactate cu grăsimi integrale pe zi a fost legat de o fertilitate crescută, în timp ce versiunile cu conținut scăzut de grăsimi au arătat tendința opusă. Se pare că consumul de lapte integral sau iaurt cu grăsimi mai mari ar putea afecta pozitiv ovulația și concepția, deoarece componenta de grasimi a laptelui influențează echilibrul hormonilor sexuali.

Dar, inainte de a începe să puneți brânză peste tot și să terminați fiecare masă cu un bol de înghețată, rețineți că este una sau două porții pe zi și este mai bine să alegeți opțiuni bogate în nutrienți.

Wright sfătuiește clienții să-și folosească înțelept „bugetul” de grăsimi saturate. Dacă veți avea niște iaurturi cu un conținut mai mare de grăsimi, puneți lapte degresat în fulgi de ovăz.

De asemenea, nu doriți să vă obțineți grăsimea din alimentele procesate, deoarece uleiurile hidrogenate influențează negativ fertilitatea. 

Cum sa iti pregatesti corpul pentru a avea un copil sanatos

Vrei un copil? Incepe cu dreptul si pregateste-ti corpul pentru aceasta misiune.

Pentru a oferi copilului tău cel mai bun început în viață, este mai bine să îţi aduci corpul în cea mai bună condiţie înainte de a încerca să concepeți. Nu numai că aceasta iți va spori șansele de a rămâne însărcinată, ci îţi va asigura o sarcină sănătoasă citeste in continuare aici despre cum iti poti pregati corpul pentru o sarcina sanatoasa.

Despre infertilitatea la femei, alte sfaturi

Tulburarile de ovulatie: cauze si efecte

Sunt chimicalele o cauza a infertilitatii?

Dezechilibrul hormonal si legatura cu fertilitatea

 Forum si comunitate de suport pentru femeile care isi doresc sa devina mamici: Asteptand o minune in viata noastra - haideti alaturi de noi.

autor: Desprecopii.com , Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024
referinte medicale: referinte American Association of Obstetricians and Gynecologists Foundation - www.aaogf.org
Informatii suplimentare extrase dintr-un articol publicat pe ziarul The Washington Post (2019)

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII