Astmul si sarcina: cum trebuie tinut sub control eficient si sfatul medicului

Astmul si sarcina -  cum trebuie tinut sub control eficient - sfatul medicului

Astmul si sarcina: cum trebuie tinut sub control eficient si sfatul medicului

Dacă ai astm și rămâi însărcinată, este esențial să știi cum să ții astmul sub control pentru a asigura o sarcină sănătoasă și fără complicații. Este important de reținut că astmul nu crește probabilitatea anomaliilor copilului și poate fi bine gestionat în timpul sarcinii, fără a prezenta riscuri majore pentru făt.

Multe medicamente pentru astm sunt considerate sigure pentru utilizare în timpul sarcinii. Medicamentele inhalatorii, cum ar fi corticosteroizii și bronhodilatatoarele, sunt de obicei recomandate pentru a controla simptomele și a preveni crizele de astm.  Cu un plan de tratament adecvat și monitorizare regulată, poți avea o sarcină sănătoasă și fără complicații.

Astmul și sarcina: Cum să gestionezi eficient simptomele in sarcina si pe parcursul nasterii.

Cand femeia insarcinata are astm
Cand astmul se agraveaza in timpul perioada sarcinii
Ce trebuie sa stii daca ai astm si esti insarcinata
Care sunt simptomele cu care debuteaza criza de astm?
Tratamentul in cazul astmului
NU folositi aceste medicamente pe toata perioada sarcinii
Tratamentul unei crize de astm in timpul travaliului
Alaptarea si medicamentatia pentru astm
Folosirea medicamentelor in timpul sarcinii: medicamente sigure si medicamente cu risc
Sarcina in 40 de saptamani, saptamana de saptamana
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Suport si grupuri de burtici
Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Cand femeia insarcinata are astm

Majoritatea femeilor astmatice se simt bine în timpul sarcinii, dar în aproximativ 30% a cazurilor simptomele se agraveaza. În unele cazuri, astmul apare pentru prima data în timpul sarcinii.

Este recomandat ca la începutul sarcinii sa fiti consultata si de un specialist, care va analiza minutios istoricul bolii, va identifica factorii declansatori ai episoadelor de astm si eventual va efectua teste ale functiei respiratorii.

Cand astmul se agraveaza in timpul perioada sarcinii

Cele mai frecvente greseli sunt subestimarea severitatii astmului si tratamentul insuficient al perioadelor de agravare.

În caz de agravare, simptomele mai severe apar între saptamânile 29 si 36 de sarcina. Daca nu este controlat, astmul poate afecta sanatatea dvs. si a fatului. Complicatiile materne mai frecvente sunt preeclampsia, hipertensiunea arteriala, hiperemeza, hemoragia vaginala, toxemia, nasterea prematura. Complicatiile fatului includ cresterea riscului mortalitatii perinatale, greutatea mica la nastere.

Ce trebuie sa stii daca ai astm si esti insarcinata

Pentru a-ti controla astmul, este important sa stii

Ce factori iti pot declansa crizele de sufocare ? Acestia pot fi alergeni sau iritanti ca de exemplu, praf de casa, mucegaiuri, polen, peri de animale, dezodorante sau efortul fizic.

Virozele declanseaza frecvent un episod de astm. Evitarea aglomeratiilor reduce riscul de contactare a virozelor.

Renuntarea la fumat si evitarea fumatului pasiv (adica al altora) este importanta, deoarece acesta este un factor declansator important al crizei de astm si reprezinta un risc major pentru fat.

Ad-Extra3:

Care sunt simptomele cu care debuteaza criza de astm?

Cel mai des, semnele de avertizare sunt tusea, mâncarimea în gât, adinamia, stranuturile frecvente, durerile de cap, modificarea respiratiei. Respiratia mai dificila este frecventa la gravide. De aceea, este important sa faceti distinctia dintre aceasta si sufocarea cauzata de astm.

Folosirea zilnica a unui debitmetru maximal va poate ajuta în urmarirea evolutiei astmului pe durata sarcinii. Urmarirea regulata a functiilor pulmonare permite detectarea precoce a deteriorarii si modificarea la timp a tratamentului.

Urmărește îndeaproape simptomele astmului și vizitează regulat medicul pentru a monitoriza starea ta și a fătului. Folosește un peak flow meter pentru a măsura capacitatea respiratorie și pentru a detecta eventualele modificări ale funcției pulmonare.

Tratamentul in cazul astmului

Cel mai important lucru de retinut este prevenirea si tratamentul precoce al simptomelor.
Multe medicamente pentru astm sunt considerate sigure pentru utilizare în timpul sarcinii. Medicamentele inhalatorii, cum ar fi corticosteroizii și bronhodilatatoarele, sunt de obicei recomandate pentru a controla simptomele și a preveni crizele de astm.

Desi ar fi de dorit o sarcina fara medicamente, aceasta nu este întotdeauna posibila sau de preferat. Riscul este mult mai mare daca astmul nu este controlat în comparatie cu cel al medicatiei. RETINETI ca cel mai bun mod de a va ajuta copilul este sa va tratati astmul !

astm sarcina

Este important sa va tratati cu doza minima care va controleaza simptomele. Revizuiti-va medicamentele si folositi-le doar pe cele prescrise de medic. Chiar si medicamentele aparent inofensive care se pot cumpara fara prescriptie pot fi daunatoare fatului. Întrebati medicul în legatura cu orice medicament pe care ati fi tentata sa-l luati.

În general, medicamentele antiastmatice sunt sigure în sarcina. Ca regula generala, sunt preferate medicamentele inhalatorii, deoarece doza care ajunge la fat este minima. Va recomandam administrarea medicamentelor care sunt pe piata de multi ani.

NU folositi aceste medicamente pe toata perioada sarcinii

Este recomandat sa nu luati pe toata durata sarcinii urmatoarele medicamente antiastmatice si antialergice:

unele antibiotice (tetraciclina, sulfamidele si quinalonele)

vaccinuri antigripale cu virus viu

iodura de potasiu

bromfeniramina

Pentru tratamentul rinitei asociate puteti sa va tratati cu corticosteroizi si cromoglicat spray nazal, clorfeniramin, pseudoefedrina si oximetazolina (picaturi nazale), spalatura nazala cu solutie sarata. Pentru tratamentul sinuzitei, amoxicilina este un antibiotic potrivit. Nu începeti imunoterapia (tratament injectabil cu alergeni) în timpul sarcinii. Daca a fost initiata înainte de sarcina si nu ati avut reactii sistemice imunoterapia poate fi continuata.

În caz de agravare a astmului, prezentati-va de urgenta la medic. Nu întârziati ! Scaderea oxigenului din sânge cauzeaza oxigenare deficitara a fatului. În sarcina, astmul se poate agrava lent, fara semne alarmante. De aceea consultarea mai frecventa a medicului este foarte importanta.

Nu uitati ca femeia astmatica gravida "respira pentru doi".

Gestionarea crizelor de astm:

Învață să recunoști simptomele unei crize de astm și să aplici măsurile corespunzătoare pentru a o controla. Planifică din timp modul de gestionare a unei crize severe și asigură-te că ai la îndemână medicamentele necesare.

Tratamentul unei crize de astm in timpul travaliului

De obicei, criza de astm nu apare în cursul travaliului.

Este important sa discutati problema anesteziei înainte de termen, mai ales daca se pune problema unei nasteri cezariene. Daca este necesara interventia cezariana, calea de administrare a medicamentelor este cea intravenoasa (teofilina si hidrocortizon).Trebuie discutata si disponibilitatea medicatiei antiastmatice, fiind de preferat sa aduceti medicatia de acasa.

Anestezia epidurala, rahidiana si cea locala sunt preferate anesteziei generale. În aceste cazuri va veti putea administra tratamentul de fond. Dintre analgeticele narcotice, este preferat fentanilul. Pentru inductia anesteziei, medicamentul de electie este ketamina. Anestezicele halogenate produc bronhodilatatie, de aceea sunt indicate în primul rând.

Pentru inductia travaliului, prostaglandina F2 trebuie evitata, deoarece poate produce bronhospasm. Este important sa discutati aceste eventualitati din timp cu medicul dumneavoastra, micsorând astfel probabilitatea complicatiilor din timpul travaliului.

Alaptarea si medicamentatia pentru astm

În general, administrarea medicamentelor antialergice la mama, nu afecteaza nou-nascutul, dar trebuie sa discutati aceasta posibilitate cu medicul pediatru, regula valabila pentru folosirea oricarui medicament.

Steroizii si antihistaminicele administrate mamei sub forma de tablete ajung în lapte în cantitate mica si în general nu creaza probleme nou-nascutului. Teofilina poate provoca la nou-nascut tremuraturi, dificultati de alaptare si varsaturi.

În general, medicamentele folosite în timpul sarcinii pot fi administrate fara probleme si în timpul alaptarii. Retineti ca medicatia inhalatorie se secreta în cantitati infime în laptele matern, de aceea sunt preferate.  

Folosirea medicamentelor in timpul sarcinii: medicamente sigure si medicamente cu risc

Atentie, aproape orice medicament luat in timpul sarcinii trece prin placenta putand influenta bebelusul din burtica. In plus, daca femeia este insarcinata sau vrea sa ramana gravida, nu are voie sa ia decit medicamentele aprobate special de medic.

Iata lista cu medicamente sigure, nesigure sau periculoase in timpul sarcinii si sfatul de la Desprecopii.

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII.

Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 24)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii.com.
Material realizat cu sfaturile dnei Dr. Daniela ter Horst ,
Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, 
referinte: 
American College of Obstetricians and Gynecologists:
Managing Asthma During Pregnancy - Mayo Clinic
Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024

 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 6 comentarii

  1. irina
    irinatrimis la 12/11/2009

    am 30 de ani si sunt insarcinata in 5 luni si am astm dar ma mai tratez cu leacuri babesti ce nu afecteaza bebelusul pun foi de varza strivite pe git si piept ma ajuta enorm sau mai beau ceau din coada soricelului

    Raspunde la acest comentariu
  2. carmissis
    carmissistrimis la 10/2/2005

    Am un astm bronsic, nu este alergic, fara manifestari de criza de 10 ani. Sunt insarcinata in luna a 7-a si de doua luni simt manifestarile bolii. Nu sunt crize dar imi simt plamanii incarcati mi se infunda nasul, ma trezesc cu senzatia de sufocare noaptea si mai ales dupa doua trei zile de la aceste simptome incepe sa ma doara gatul. Am fost internata in spital in luna a5-a cu un tratament ce a constat in ampicilina injectabil, miofilin, dar la doua saptamani simptomele au revenit.Imi este frica sa mai iau antibiotice, iar doctorul spune ca este din cauza astmului. Daca exista cineva care mai are astfel de simptome o rog sa-mi spuna si mie ce face sau a facut.

    Raspunde la acest comentariu
  3. Emese
    Emesetrimis la 5/10/2004

    Eu am astm alergic si am aflat de 3 luni. Pana sa citesc articolul am avut mari emotii in legatura cu boala si sarcina pe care mi-o voi dori in viitorul apropiat. Este foarte folositor si imbucurator, pentru ca voi putea avea copii :))Va multumesc.

    Raspunde la acest comentariu
  4. Ioanaa
    Ioanaatrimis la 24/8/2003

    Poti sa iei miofilin sau ventolin. Eu am luat doar ventolin in crize. Acum mai am o luna pana voi naste si pana acum a fost totul bine ba chiar m-am simtit mai bine decat inainte de a fi gravida. Multa sanatate.

    Raspunde la acest comentariu
  5. Magda Negut
    Magda Neguttrimis la 14/7/2003

    Articolul mi se pare interesant si util pt. viitoarele mame care se confrunta cu asemenea probleme. Eu am un astm alergic care se manifesta doar cand exista un factor alergogen. M-ar interesa daca mi-ati putea spune daca pot lua miofilin. Sunt in primul trimestru de sarcina.

    Raspunde la acest comentariu
  6. ADINA
    ADINAtrimis la 16/2/2002

    VA MULTUMESC CA V-ATI GANDIT SI LA FEMEILE CU PROBLEME DE SANATATE PRECUM ASTMUL SI CHIAR MA INTREBAM DACA VOI NASTE UN COPIL SANATOS AVAND ACEASTA BOALA. ACUM STIU CE AM DE FACUT.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII