Copilul timid: semne și particularități - sfatul psihologului
Copilul timid este incărcat de anxietate, el manifestand mai evident temerile copilariei. Copilul timid are nevoie de o grijă si o abordare specială din partea parintilor. Sunt sanse destul de ridicate ca să-si manifeste timiditatea si ca adult, dar cu o educatie potrivită personalitatii sale comportamentul lui poate fi influentat si poate reusi o adaptare sociala buna, chiar dacă timiditatea rămane undeva ascunsă.
→ Iată care sunt particularitatile unui copil timid, cateva sfaturi despre copilul timid la scoală si, foarte important - cum ajutăm un copil timid să isi facă prieteni - sfatul psihologului.
- despre copilul timid, veti citi
Timiditatea, o predispozitie
Particularitatile copilului timid
Un copil timid nu este un copil problema
Semne ale unui copil timid
Copilul timid la scoala: 4 sfaturi pentru parinti
Cum ajutam un copil timid sa isi faca prieteni
Despre copilul timid mai cititi pe forum
Copilul timid la scoala: 4 sfaturi pentru parinti
Cum ajutam un copil timid sa isi faca prieteni
Despre copilul timid mai cititi pe forum
Despre Psihologia Copilului
Forum specializat de Psihologia Copilului si grupuri de suport ale comunitatii
Timiditatea, o predispozitie din nastere
Studiile psihologilor indica ca o treime din adultii timizi au o predispozitie innascuta pentru aceasta stare. Particularitati ale sistemului nervos vegetativ (accelerarea ritmului cardiac in prezenta unor stimul necunoscuti) predispun la timiditate. Dat find stuctura lor nervoasa sensibila la orice schimbare de mediu, chiar de la 3-4 luni se pot observa semne ale timiditatii copiilor. Plang, se agita continuu, in situatii necunoscute. Nu se obisnuiesc usor cu strainii, inceteaza a se juca si devin atenti, circumspecti la vederea unei persoane straine.
Particularitatile copilului timid
Copilul timid este incarcat si de anxietate, el manifesta mai evident temerile copilariei. Acest copil are nevoie de o grija si o abordare speciala din partea parintilor. Sunt sanse destul de ridicate ca sa-si manifeste timiditatea si ca adult, dar cu o educatie potrivita personalitatii sale comportamentul lui poate fi influentat si poate reusi o adaptare sociala mai buna, chiar daca timiditatea ramane undeva ascunsa.
Putini parinti insa vor observa asta. Si personalitatea parintilor incarcata de inhibitie si timiditate isi va pune amprenta asupra felului de a fi al copilului. De aceea de multe ori insasi parintii au nevoie sa-si corecteze timiditatea si apoi sa-si educe copilul in spiritul increderii si curajului.
Un copil timid nu este un copil problemă
Nu este cazul sa consideram acest copil condamnat la timiditate. Cu o educatie adecvata din partea parintilor se poate adapta bine la viata sociala, la scoala, va avea prieteni (chiar daca putini), va duce o viata normala. Etichetarea de catre parinti ca fiind "copil problema" si protejarea lui exagerata de pericole sunt atitudini daunatoare copilului care nu va reusi niciodata sa-si depaseasca timiditatea, va trai senzatia de frica la orice pas si va avea probleme de adaptare in viata adulta.
Ad-Extra3:
Semne ale unui copil timid (observate in mod constant in comportamentul copilului mai ales dupa varsta de 4 ani)
Copilul timid se agata de parinti cand sunt persoane necunoscute prin preajma. Dupa cateva minute, daca copilul nu e presat , incepe sa se obisnuiasca cu acele persoane si sa se joace.
Evita sa priveasca direct in ochi persoana care ii vorbeste
Se teme sa intre in contact cu cineva prin intermediul obiectelor (refuza sa ia un creion atunci cand o persoana necunoscuta il ofera).
In parc, copilul prefera sa stea retras in timp ce alti copii se joaca intre ei. Dupa o vreme, poate spune ca i-a placut distractia desi tot ce a facut a fost sa priveasca.
Copilul timid refuza sa mearga la scoala sau la gradinita. Va trebui sa asteptati cateva minute pina devine familiarizat cu situatia. Apoi cel mai bine e sa va luati ramas bun fara prea multa zarva.
Copilul timid refuza sa vorbeasca cand se afla in afara casei . Nu raspunde la intrebari simple chiar daca cunoaste foarte bine raspunsul, se inhiba in fata publicului aflandu-se pe scena pentru a-si spune poezia. Tace si priveste speriat in jur desi acasa a recitat foarte frumos.
Copilul timid alege sa se joace singur de cele mai multe ori. Are nevoie de timp pentru a accepta in jocul lui pe alt copil.
Simte uneori ca nu are incredere in el. II este teama sa se joace cu alti copii pentru ca se teme ca pierde acel joc si va starni batjocora celorlalti copiii.
Manifesta teama fata de intuneric, animale, necunoscut, straini, mai intens decat alti copii. Ei au un simt mai dezvoltat al sesizarii pericolului si in consecinta activeaza mecanisme de aparare la tot pasul
Copilul timid la școală: 4 sfaturi pentru părinti
Ai un copil timid? Incearca sa reactionezi cat se poate de normal la timiditatea copilului tau. Invata-l ca acest lucru este ceva foarte normal - unul din doi oameni este timid ... asa ca nu este nimic anormal in asta. Problema apare in momentul in care oamenii se simt rusinati de propria lor timiditate, considerand-o ca pe ceva anormal. Drept urmare, incep sa creada ca sunt altfel decat altii si se retrag si mai mult in cochilia lor. CIteste continuare aici Copilul timid la scoala - 4 sfaturi pentru parinti
Cum ajutăm un copil timid să iși facă prieteni?
Noi parintii, vrem ca al nostru copilas sa fie inconjurat de prieteni si sa nu fie izolat. Un copil izolat si fara prieteni va fi trist si asta ii afecteaza increderea in sine.Dar ce facem daca avem un copil timid? Cum ne putem ajuta copilul sa isi faca prieteni?Iata cateva sfaturi pe care le poti pune in practica.
Despre copilul timid mai cititi pe forum
Timiditatea copilului
Puiul meu e timid
Copilul timid
Câteceva despre psihologia copilului
Personalitatea copilului: genetica versus educatia parintilor
Frica copilului - o stare normala a copilariei
Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare
Copii avantajati la scoala si in viata: cum ii ajutam sa reuseasca ...
5 calitati pe care sa i le cultivi copilului tau
Notele de la scoala conteaza?
Copilul unic la parinti: despre crestere si educatie
Mai multe despre psihologia copilului aici >
Forum specializat de Psihologia Copilului si grupuri de suport ale comunitatii
Cabinetul Psi - Psihologie
Forum specializat de psihologie. Intrebari si raspunsuri la intrebarile ce ne framanta.
autor: Psiholog Carmen Ghilescu, In exclusivitate pentru Desprecopii.com.
Toate drepturile rezervate © Desprecopii.com 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 2 comentarii
Uitati eu sut un copil sunt timida sa spun cuvintele,dar mama si tata nu au fost si nu sunt timizi.Eu sunt timida numai cand rad colegii de mine ca am gresit sau nu stiu dece dar atunci nu mai stiu sa nu mai spun nimica.Nu stiti cum pot sa nu fiu asa timida?
Daca doresti ca copilul tau sa nu fie timid in primul rind tu ca parinte nu trebuie sa fii timid.Daca tu in societate nu ai curajul sa spui tot ce simti,atunci nici el nu va avea curaj.Eu mai cred ca in general copii au un al 7-lea simt,si de obicei adultii una gindesc si alta spun.Copii intii aud gindul si dupa aceea vin cuvintele,si atunci in mintea lor se creaza un blocaj,pentru-ca gindul nu are nici o legatura cu cuvintul.Si atunci copilul sta cuminte in banca lui.
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII